O istorie a Casei de Cultură nu poate fi completă fără prezența profesorului Stelian Grigore. În majoritatea grupărilor literare mioritice, indiferent de unde ar fi acestea, există și vor exista mereu disensiuni, polemici, puncte de vedere care nu suportă alte… puncte de vedere. Odată cu venirea în mijlocul nostru a scriitorului Stelian Grigore, a coborât pacea literară printre artiștii normali, s-au despărțit apele de pământ și pixurile tocite de hârtia îngălbenită de vremuri inutile. A venit Cel Bun printre noi. Prin vârstă și operă, Stelian Grigore a devenit patriarhul literaturii buzoiene. Să ni-l țină Cel de Sus sănătos și puternic. De asemenea oameni va fi nevoie tot timpul. Ei înseamnă echilibrul și lumina sufletelor noastre. Ieri, duminică, 3 februarie 2019, am primit un telefon de la dl. profesor, cel care conduce revista ”Caietele de la Țintești” și este ”senior editor” al ”Cartelului metaforelor”. Mi-a spus că, aseară, adică sâmbătă, 2 febr., a fost cu nepoțica sa la sărbătoarea de terminare a liceului (sau balul de absolvire, nu mai știu cum stau lucrurile în zona asta). A stat până la vreo 3,30 dimineața, la un local din Buzău. Dl. Profesor are 80 de ani. L-am întrebat doar atât: ”Păi, ce faceți? O luați de la capăt?”. A râs cu poftă de viață sănătoasă. Jos pălăria! Punct și de la capăt! (M.I.)
Edificiu cu adânci rezonanţe,
în viaţa spirituală buzoiană
de Stelian Grigore
De la vârsta de 9 ani, păstrez în minte şi în al meu suflet, spusele scumpei mele mame, privind izvorul prieteniei adevărate; spuse pe care nu le voi uita niciodată: „Citeşte cât mai multe cărţi şi-ţi vei vei face mulţi prieteni!”. De atunci, cartea a fost şi este prezentă în viaţa mea. Nu exagerez când spun că, de la carte, în cele mai multe cazuri, am ajuns la prietenii adevărate.
Într-una din zilele lui ianuarie 2008, am fost invitat de poetul D. I. Dincă la Casa de Cultură a Sindicatelor, să particip la o lansare de carte. Din motive obiective, nu am ajuns la timp. Am ajuns în sală când manifestarea se terminase şi participanţii erau pe picior de plecare. Totuşi, aici, am făcut cunoştinţă cu mulţi condeieri buzoieni. Momentul fericit a fost acela când mi s-a făcut cunoştinţă cu distinsul scriitor şi referent bibliotecar de la Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău, domnul Marin Ifrim, care îşi lansase una dintre cărţile sale de suflet, „Portrete în bleu’Marin”. Au fost clipe norocoase pentru mine, pentru că am cunoscut, încă un om de o mare distincţie morală, bucurându-mă astfel, de atunci, de o adevărată şi trainică prietenie.
Din acea perioadă, cu mult entuziasm şi dăruire, am participat şi particip la multe manifestări organizate de către Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău, manifestări care poartă emblema unui om cu suflet mare, implicat cu întreaga sa fiinţă în viaţa şi activitatea acestui edificiu, cu adâncă rezonanţe în viaţa spirituală a plaiurilor buzoiene – scriitorul MARIN IFRIM.
Lansările de carte, şezătorile literare, întâlnirile cu scriitorii din alte zone ale ţării, diversele interviuri la posturile de televiziune locală, spectacolele artistice cu formaţii şi artişti de prestigiu, concursurile de creaţie literară pentru elevi şi studenţi, editarea Revistei „Cartelul metaforelor” sunt numai câteva dintre activităţile organizate astăzi cu multă responsabilitate de încă doi oameni harnici, inimoşi şi receptivi la tot ceea ce este frumos şi util: Vasile Minică, director executiv, şi Emilia Miu, director marketing.
Nu pot să nu amintesc şi de cărţile pe care eu le-am lansat aici, într-o sală a Casei de Cultură: „Negreşitele cărări” (noiembrie 2008), „Momentul George Beldescu (ian. 2010), „Elogii” (sept. 2011), „Morile văzduhului” (oct. 2012).
Dar, există un eveniment cultural, de neuitat, şi anume: Festivalul Naţional Multicultural „De dragoste, de neam, de ţară”, organizat la Constanţa în zilele de 21 şi 22 ianuarie 2010, la care am participat şi eu alături de mari artişti şi creatori buzoieni.
La acest Festival Naţional am concurat cu creatori şi formaţii artistice de la multe Case de Cultură ale Sindicatelor din partea de sud a ţării: Constanţa, Buzău, Ploieşti, Câmpulung Muscel, Slatina, Piteşti, Buftea, Alexandria, Turnu Măgurele şi Medgidia.
Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău a participat la acest festival cu lansări de carte: „Momentul George Beldescu” – monografie, de Stelian Grigore, „Canari în colivie” – roman, de Stan Brebenel; „Mioritiada” – versuri, de Ion Nicolescu (regretatul poet a recitat din versurile sale); Almanah „Renaşterea Buzoiană” (2010); „Nume şi cărţi”, de Marin Ifrim.
De asemeni, trebuie să evidenţiez participarea cu succes, de necontestat, a orchestrei „Ars Magna”, condusă de regretatul flautist şi profesor Valerică Stan, de la Liceul de Artă „Margareta Sterian”, Buzău.
Redăm, în continuare, conţinutul invitaţiei la Festivalul Naţional Multicultural „De dragoste, de neam, de ţară” ce ne-a întâmpinat la intrarea în importantul edificiu de cultură din Constanţa.
Festivalul Național Multicultural ”De dragoste, de neam, de țară”
ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ A CASELOR DE CULTURĂ ALE SINDICATELOR DIN ROMÂNIA
CONSILIUL JUDEȚEAN CONSTANȚA
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI CONSTANȚA
CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR CONSTANȚA
vă invită la:
Festivalul Național Multicultural ”De dragoste, de neam, de țară”
JOI, 21 ianuarie 2010, ora 18,00, sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor Constanța
ANSAMBLURI FOLCLORICE:
„CÂMPIA ROMÂNĂ” – Casa de Cultură a Sindicatelor Alexandria
„PLAIURI ARGEŞENE” – Casa de Cultură a Sindicatelor Piteşti
„DOINA DOBROGEI” – Casa de Cultură a Sindicatelor Medgidia
GRUPUL VOCAL BĂRBĂTESC „DORURI MUSCELENE” al Casei de Cultură a Sindicatelor Câmpulung
„CHINDIA” – Casa de Cultură a Sindicatelor Ploieşti
Prezentatori: Sergiu Cicu, Oana Niţu
Invitată specială: IRINA LOGHIN.
CAFENEAUA ARTELOR
VINERI, 22 ianuarie 2010, ora 16,30 – CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR CONSTANŢA, SALA STUDIO
LANSĂRI DE CARTE:
-ANTOLOGIE DE PROZĂ UMORISTICĂ „UNŞPE” de Cornel Udrea – editura „EIKON”, Cluj Napoca, 2009
-„OBICEIURI DE NUNTĂ LA CANGURII ŞCHIOPI” de Cornel Udrea – editura „NAPOCA STAR”, 2009
-MOMENT MUZICĂ FOLK – Casa de Cultură a Sindicatelor Slatina
-DUEL EPIGRAMISTIC – Casele de Cultură ale Sindicatelor Câmpulung Muscel şi Turnu Măgurele
LANSĂRI DE CARTE:
„Momentul George Beldescu” – monografie de Stelian Grigore
„Mioritiada” – versuri de Ion Nicolescu – recită: Ion Nicolescu
Almanah 2010 „Renaşterea Buzoiană”
„Nume şi cărţi” de Marin Ifrim
Prezintă: Marin Ifrim – Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău
MOMENT LIRIC: FLAUT ŞI ROMANŢE – Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău şi Casa de Cultură a Sindicatelor Câmpulung Muscel
LANSĂRI DE CARTE:
„UCENICII VRĂJITORI” – vol. 8 – Casa de Cultură a Sindicatelor Piteşti
MOMENT FOLK – Casa de Cultură a Sindicatelor Slatina
VINERI, 22 ianuarie 2010, ora 18,00 – CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR CONSTANŢA, SALA DE SPECTACOLE
MEDALION MUZICAL COREGRAFIC susţinut de Casele de Cultură ale Sindicatelor: Câmpulung Muscel, Constanţa, Slatina, Ploieşti, Piteşti
-MANDOLINATA – Casa de Cultură a Sindicatelor Constanţa
-MUZICĂ UŞOARĂ
-DANS SPORTIV ŞI DE SOCIETATE
-DANS ŢIGĂNESC
CONCERT VOCAL-INSTRUMENTAL
-Orchestra de cameră „ARS MAGNA” – Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău
-Corala bărbătească „D.G. KIRIAC” – Casa de Cultură a Sindicatelor Piteşti
-Corala „IOAN CRISTU DANIELESCU” – Casa de Cultură a SindicatelorPloieşti
SPECTACOL DE TEATRU – „TÎRFA CU RESPECT” de Jean Paul Sartre, fragment – Casa de Cultură a Sindicatelor Buftea
Invitată specială: NICO
Prezentatori: OANA NIŢU şi SERGIU CICU
Intrarea liberă
DIRECTOR,
Ungureanu Gheorghe
Consemnare de Marin Ifrim
04.02.2019
Foto: Nistor Tănăsescu


