Nevăzut și neauzit, Timpul ne poartă în propria-i imensitate, impunându-ne să ne organizăm toate activitățile. Este cât se poate de necesar, dar și firesc, să avem zilnic în atenție această preocupare și nu numai.
Iată, bunăoară, că a venit ”timpul” să ne amintim și să omagiem un OM anume, un OM deosebit, total dedicat culturii române și nu numai.
Pe scurt, este vorba de Excelența Sa GEORGE CĂLIN, Ambasador Cultural Convenția ONU, Geneva, născut în ziua de 24 februarie 1961 la Fetești, județul Ialomița.
Poet, scriitor, publicist, editor, diplomat, și-a înscris numele în bogatul ogor al Literaturii Române debutând cu volumul de versuri ”LITANII”/ 1999.
Primind de la bunul Dumnezeu numeroși talanți (daruri), în afara altor numeroase activități culturale a scris și a publicat mai mult de 35 de cărți: poezii, romane, eseuri etc, în care tematica este cât se poate de variată, complexă și oarecum personalizată. Autorul îmbogățește literatura română. Cultura și spriritualitatea sunt în prim plan, paginile de istorie nu sunt omise, credința creștin-ortodoxă este dominantă, dragostea este prețuită, în timp ce relațiile inter-umane sunt văzute, simțite și analizate cu simțul răspunderii.
În paralel cu lucrările sale personale, autorul la care facem referire se dăruiește total activității Societății Culturale Apollon-România, al cărei fondator și președinte executiv este de la înființare, adică exact de acum 15 ani. Rezultatele gândirii și dăruirii sale sunt remarcabile, chiar dacă în paralel participă la colaborări locale și județene, naționale și internaționale, în vederea informării și educării non-formale a publicului specific.
Bunăoară, să ne amintim că Asociația Culturală Apollon – România s-a remarcat în elaborarea și desfășurarea proiectului RETRĂIRI ISTORICE ÎN VEACUL XXI, cu tematica ”1918 – 2018: Centenarul MARII UNIRI” prin însăși Excelența Sa George Călin, președinte executiv și coordonator al proiectului. A organizat și a condus zeci și zeci de festivaluri în peste 30 de localități din țară și de dincolo de hotarele României. Îmi amintesc și nu-mi permit să trec cu vederea grija Domniei Sale în a antrena în asemenea activități tineretul. Bunăoară, vă rețin atenția punând în lumină Festivalul Internațional de poezie pentru elevi, ”Nichita Stănescu” exemplificând aici ediția a XI-a, care s-a desfășurat la Centrul Cultural ”Sfinții Mihail și Gavril” din sectorul 2 al Capitalei.
Trebuie să vă amintesc faptul că organizatori au fost Societatea Culturală ”Apollon–România” prin însuși prezența activă a domnului Ambasador George Călin și directorul prestigioasei publicații ”Apollon” – Anca Elena Călin, fiica personajului principal despre care fac astăzi vorbire.
Poate că am enumerat prea puține preocupări finalizate de către OMUL George Călin, dar numai din dorința de a nu vă consuma prea mult din timpul personal. Totuși, nu mă pot abține să vă amintesc un fapt la fel de apreciat ca și multe altele. Iată, în 15 decembrie 2018, Artoteca din Șoseaua Mihai Bravu, nr. 4, a găzduit o excelentă manifestare culturală organizată de Societatea Apollon–România, sub patronajul Excelenței Sale George Călin, Ambasador cultural al Convenției ONU privind drepturile copiiilor Departamentului Europei de Est. În excelenta ambianță de acolo au fost decernate premiile în cadrul Galei Festivalului Internațional de creație literară – poezie și proză scurtă – ”Vis de toamnă” și s-a lansat Antologia ”Toamnă la Apollon”, ediția a VI-a.
La un an după acest aveniment, la 29 august – 1 septembrie 2019, Societatea Culturală Apollon a participat cu o serie de șase ”LECȚII DE POEZIE” la sărbătorirea ZILEI LIMBII ROMÂNE în Basarabia, la invitația Ministerului Educației Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Primăriei Municipiului Chișinău, Uniunii Scriitorilor din Moldova, Societății Culturale Apollon Chișinău și a Centrului Internațional ”Mihai Eminescu” – Chișinău. Este de menționat faptul că Excelența Sa George Călin a fost însoțit de o delegație de 20 de scriitori membri ai Apollon.
Mai apoi, a venit vremea unui ”Vis cu Nichita”. Cândva a fost un proiect…
Un vizionar era convins că lucrarea poate fi mult mai amplă decât o concepuse. Spera că în țara aceasta de basm proiectele se pot finaliza. Era nevoie de cineva care să arate semenilor săi calea pe care s-o urmeze, iar acel ”cineva” trebuia să fie atașat de oameni, de plaiurile natale, de literatură și de ”… tot ce mișcă-n țara asta, râul, ramul”, să aprecieze înțelepciunea strămoșilor și să urmeze învățăturile Domnului, să viseze.
Ei, bine, acest OM este Excelența Sa George CĂLIN.
Domnia Sa a conceput o lucrare de excepție, bazată pe libertatea de manifestare în literatură, ”un spațiu în care cuvântul are valoare, iar oamenii mai pot visa.” (Nichita Stănescu). ”
Cunoscându-l și iubindu-l pe Nichita Stănescu (n. 31 martie 1933 – d.13 decembrie 1983), domnul George Călin a hotărât ca lumea literară să-l omagieze, să-l însoțească într-un ”VIS cu NICHITA” cât mai mulți creatori de poezie și proză. Domnia Sa a este promotorul acestei acțiuni de amploare, care în final a numărat 15 volume. Întreaga ediție a fost îngrijită foarte atent de către Anca Elena CĂLIN, fiica Excelenței Sale, Redactor – Pr. Prof. Laurenţiu TURCU, Consilier editorial – Dr. Camelia SURUIANU, Coperta – Anca Elena CĂLIN.
Fiecare volum însumează peste 600 de pagini și fiecare în parte cuprinde lucrări de poezie și proză ale unui număr de 40-50 de autori. Au răspuns la apel și au participat, cu mare bucurie în suflet, scriitori de pe toate meleagurile românești și de dincolo de hotarele țării. Se pare, neîndoielnic, că toți aceștia au urmat cum nu se poate mai bine gândul regretatului poet Nichita Stănescu: ”Pot să stau uneori în faţa unui copac cu ochii deschişi şi să-l şi visez în acelaşi timp. Şi să prefer să-l visez.”
Ei, bine, Antologia “Vis cu Nichita“ s-a dovedit a fi un adevărat barometru al literaturii române contemporane. Conținutul fiecărui volum în parte, fie că este vorba de poezie ori de proză, este cât se poate de bogat, de laborios. Autorii au oferit tot ceea ce au considerat că au mai bun în creațiile lor literare. Au depus efort în alegerea subiectelor și a temelor din care apoi s-au inspirat și au dat liber gândului, imaginației, trăirilor personale de ieri, de azi și visului de mâine.
Numai cine nu citește aceste volume, compunerile literare de mare întindere ori de mai scurt metraj, care aduc cititorului numeroase mesaje din viața reală și din toate mediile în care trăim sau la care visăm, creațiile literare în versuri cu mare încărcătură de imagini expresive, pline de farmec și adeseori melodice, nu poate înțelege că literatura în sine este creație artistică exprimată prin limbă. Iar la noi, românii, ”Mult e dulce și frumoasă limba ce-o vorbim!”
”Și pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume” într-o ”… ţară frumoasă/ La o margine de mare/ Unde valurile fac noduri albe” … eu vă propun să omagiem acel OM despre care am vorbit cu ocazia aniversării a 60 de ani și să-i urăm în cor LA MULȚI ANI CU SĂNĂTATE, Domnule Ambasador Cultural Convenția ONU-Geneva al României – GEORGE CĂLIN!
Viață lungă și bogată Societății Culturale Apollon–România, cu ocazia aniversării a 15 ani de la înființare!
Autor,
Marian MALCIU


