Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EDITORIAL » PANDEMIA COVID-19, TIMPUL RETROSPECȚIEI

PANDEMIA COVID-19, TIMPUL RETROSPECȚIEI

PANDEMIA COVID-19, TIMPUL RETROSPECȚIEI

„Pandemia COVID-19 avertizează omenirea că Pământul a fost otrăvit, iar Omul s-a molipsit de maladia virusului ucigaș. – Maria Filipoiu

În Geneză, Dumnezeu a binecuvântat creația Sa – Omul:
„Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietăţile ce se mişcă pe pământ şi peste tot pământul!” – Facerea lumii – 1;28

În decursul vremii omenirea a beneficiat de toate resursele naturale, dar în emanciparea spre progres și „civilizație” a depășit barierele permise și a trecut de la extaz la agonie.
Denaturarea mediului înconjurător, care asigura dezvoltarea speciei umane în parametri optimi de sănătate fizică și psihică, este lovitura de bumerang asupra omenirii care a poluat Pământul până la saturație, când natura nu se mai poate regenera, iar omenirea, ignorând sănătatea, moare suflocată de compușii agresivi care anihilează oxigenul.
„Prima bogăție a omului este sănătatea.” — Ralph Waldo Emerson
Aceasta este Apocalipsa: când moare o lume să se nască alta, care să ocrotească natura, fără de care nu există viață.
Bunicul meu – Toader Filipoiu, din a cărui înțelepciune am învățat multe pilde, îmi spunea în vremea copilăriei:
„Va veni o vreme când nu vor mai avea loc oamenii pe Pămant și vor striga celor din morminte, ieșiți morților din pământ ca să intrăm noi, cei vii”.
Acest citat are explicație filosofică în citatul lui Andre Malraux:
„Ceea ce spun e mai incert. Nu exclud posibilitatea unui eveniment spiritual la scară planetară. Secolul XXI va fi religios, sau nu va fi deloc.”

Într-un apel la memorie, iată mărturii înspăimântătoare, de introspecție și reflecție asupra omenirii evoluate și civilizației moderne, ce ne-au dus pe un drum greșit.
Din punct de vedere spiritual, în spatele a tot ceea ce se întâmplă, se derulează un scenariu apocaliptic, logic sau abstract, care ne îndeamnă la prudență și rațiune în favoarea vieții.

Ce face virusul Corona / Covid-19 în cele menționate?

– Ne amintește că toți suntem egali, indiferent de cultura, religia, ocupația, situația financiară sau cât de faimoși suntem, această boală ne tratează pe toți în mod egal.
„Sănătatea este o comoară pe care puţini ştiu să o preţuiască, deşi aproape toţi se nasc cu ea.” – Hipocrate

– Ne reamintește că suntem cu toții conectați la realitate, iar ceva ce afectează o persoană are efect asupra alteia.

– Ne reamintește că granițele dintre state și continente nu au valoare sau semnificație în fața acestui virus mortal, pentru care nu e necesar vreun pașaport.

– Ne amintește cât de prețioasă este sănătatea noastră și cum ne comportăm când o neglijăm prin consumul de alimente fabricate de nutrienți și apă potabilă contaminată cu substanțe chimice, uitând că: Sănătatea este pașaportul vieții – Maria Filipoiu
„Cel mai bun medic este natura.
Medicul îngrijeşte, natura vindecă.” – Hipocrate

– Ne amintește, prin superioritatea noastră pasageră, de cei din această lume a căror viață întreagă este petrecută în opresiune.

– Ne amintește de spiritul umanitar, pe care mulți l-au uitat, prin dificultatea vieții și reacția la ceea ce este mai important pentru noi să facem: întrajutorarea frățească și grija pentru cei bătrâni sau bolnavi, așa cum ne-a învățat Mântuitorul.
„Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți!” – Matei: 22, 39

– Ne amintește cât de materialistă a devenit societatea noastră și cum în vremuri de dificultate ne amintim doar de esențialul necesar – mâncare, apă, medicamente – ignorând sinele din noi, la care face apel Mântuitorul.
„Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul.” – Ioan 13; 34

– Ne amintește cât de importantă este viața noastră de familie și de casă și cât de mult am neglijat acest lucru. Ne forțează înapoi în casele noastre ca să le putem reconstrui în casa noastră și
pentru a consolida unitatea familiei noastre.
„Marea taină a existenței nu constă în a trăi, ci în a ști pentru ce trăiești.” – Fiodor Dostoievski

– Ne reamintește că adevărata noastră muncă este să avem grijă unii de alții, să ne protejăm unii pe alții și să fim de folos unii altora în momente critice ale vieții.
„Din momentul în care ne naștem, timpul începe să ne ia viața înapoi.” – Seneca

– Ne amintește că e timpul să ne ținem orgoliile sub control, să nu mai umilim și să nu mai persecutăm pe cei înzestrați spiritual, nu material, în lumea în care singura certitudine a vieții este moartea.
„Înainte de a vindeca pe cineva, întreabă-l dacă este pregătit să renunțe la ceea ce l-a îmbolnăvit.” – Hipocrate

– Ne reamintește că indiferent cât de grozavi ne credem sau cât de grozavi ne cred alții, un virus poate distruge omenirea.

– Ne reamintește că puterea liberului arbitru este în mâinile noastre. Putem alege să cooperăm și să ne ajutăm unii pe alții, să împărtășim suferința și să dăruim compasiune în misiunea de buni-samariteni, alungând egoismul din suflet.
„Ce faci pentru tine, dispare odată cu tine, ce faci pentru alţii, rămâne pentru eternitate.” – Albert Einstein

– Ne reamintește că putem avea răbdare sau putem intra în panică, înțelegând că acest tip de situație (pandemie) s-a mai întâmplat de câteva ori în istorie, apelând la rațiune și optimism că va trece și de această dată.
„Viața este un copac ale cărui fructe sunt adesea amare.”

– Ne reamintește că această maladie poate fi fie un sfârșit pentru un nou început. Acesta este un moment de reflecție și înțelegere, în care învățăm din greșelile noastre, sau poate fi începutul unui ciclu care va continua până când vom învăța lecția pe care mulți am uitat-o.
„Trec o singură dată prin viață. Tocmai de aceea, orice lucru bun pe care îl pot face trebuie să-l fac acum… pentru că nu voi mai trece din nou pe aici.” – Maica Tereza

– Ne amintește că planeta Pământ este bolnavă și reamintește că e timpul să încetinim ritmul defrișărilor, urgent, până nu va fi prea târziu. Suntem bolnavi pentru că am otrăvit natura cu chimicale și noxe, iar ea se răzbună pe noi.
„Răzbunarea înfăptuită va sfâșia adesea inima și va tortura conștiința.” – Arthur Schopenhauer

– Ne reamintește că la orice dificultate există un remediu.
Viața este ciclică, iar această perioadă este doar o fază în acest ciclu.
„De ce ne avântăm înainte, mereu înainte?
Pentru că viaţa e descoperire.” – Lev Tolstoi

– În timp ce mulți văd virusul Corona / Covid-19 ca pe un mare dezastru, eu prefer să-l văd ca pe un mare corector al omenirii în lecția întoarcerii la natura vie și viața spirituală.
„Fără credință, fără Dumnezeu, omul devine un animal rațional care vine de nicăieri și merge spre nicăieri.” – Petre Țuțea

– Noua pandemie (Covid-19) a venit să ne amintească lecțiile importante, pe care le-am uitat, iar vremurile ce vin vor dovedi dacă omenirea le-a rememorat sau nu.
Dacă moartea nu ar fi veșnică, nu mi-ar fi teamă de ea. – Maria Filipoiu

– Cel mai important, însă, este să înțelegem că doar noi suntem de vină pentru noua epidemie la scară planetară, prin poluarea mediului înconjurător, pentru care e necesară schimbarea colectivă.
Schimbarea presupune să umblăm la mentalitate, să renunțăm la metehne, să ne îmbunătățim perspectiva și să învățăm din greșeli, prin educație și informație.
Cel mai greu de învățat sunt lecțiile vieții.
Să le înveți, nu-ți ajunge o viață. – Maria Filipoiu

– Pentru izbânda vieții în lupta cu virusul mortal e bine să începem cu o rugăciune, care poate contribui la estomparea dezastrului pandemic, provocat inamicul invizibil – noul Coronavirus.

realizarea unui de eveniment spiritual.

RUGĂCIUNE ÎN VREMURI DE BOALĂ

Doamne, Dumnezeul nostru,
Cel ce ești bogat în milă,
Că în grija Ta pentru omenire cârmuiești viaţa noastră,
ascultă rugăciunea noastră,
primește pocăinţa noastră pentru păcate,
oprește noua boală molipsitoare (noua epidemie de COVID-19, ce ne amenință cu distrugere), precum ai încetat pedepsirea poporului Tău în vremea regelui David.
Cel ce ești Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre,
dăruiește însănătoșire celor cuprinși de boală,
ridicându-i grabnic din patul durerii, ca să Te slăvească pe Tine,
Mântuitorul cel Milostiv, iar pe cei sănătoși îi ocrotește de orice boală.
Binecuvântează, întărește și păzește, Doamne, cu harul Tău, pe toţi cei care, cu iubire de oameni și jertfelnicie, îi îngrijesc pe cei bolnavi la casele lor sau în spitale.
Îndepărtează toată boala și suferinţa din popor și ne învaţă să preţuim viaţa și sănătatea ca daruri ale Tale.
Dăruiește-ne, Dumnezeule, pacea Ta şi umple inimile noastre de credinţă neclintită și nădejde în ajutorul Tău.
Dăruiește-ne dragoste faţă de Tine și de aproapele nostru.
Că al Tău este neamul omenesc, miluește-ne și ne mântuiește pe noi, Dumnezeul nostru, să înălțăm slavă și închinăciune:
Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea, în vecii vecilor. Amin!

Maria Filipoiu

Facebooktwitterby feather

Despre Maria FILIPOIU

Biografie de autor - MARIA FILIPOIU (Liga Scriitorilor Români) Născută cu numele de POPA MARIA la 8 Septembrie 1954, în Satul Văvăluci, Comuna Bozioru, Județul Buzău. Studii:Colegiu Național „Dimitrie Cantemir" București; Șc.Tehnică Sanitară Fundeni. * Cărți de poezie publicate sub numele de MARIA FILIPOIU: ●,,Tradiții creștine și ritualuri populare românești"(2008); ●,,Expresii populare și trăiri proverbiale”(2008); ●,,Cinstire înaintașilor-coordonator”(2014); ●,,Ecouri străbune"2015; ●,,În zodia poeziei"(2015) - „La Poarta Divinității” (2017) - „Recurs la Unire - Centenarul Marii Uniri” (2018) - „Pelerin pe Calea Luminii - 101 sonete creștine” 2019 *Peste 35 premii obținute la competiții literare: ●Premiul-I- Concursul Național de Poezie „STEAUA SEVERINULUI”(2015) ●Premiul-III- Concursul Național de Poezie „Dor de Dor-DROPIA DE AUR"(2015) ●„Premiul de Excelență", Asociația Culturală Bogdania(2015), pentru promovarea tradițiilor populare românești. ●Concurs literar „Limba Română este Patria Mea"(2013)/Guvernul României și Înaltul Reprezentant pentru Republica Moldova ●Premiul-Cenaclul „Grai Matern" la Festivalul Internațional de Poezie Renata Verejanu și Academia Europeană, Secțiunea / Ediția a-II-a (2015) ●Premiul Editurii Dandes-Press, pentru vol.„În zodia poeziei” și vol.colective, 2015 ●Premiul pentru originalitate „Tradiții de Sărbători Pascale", TVR2(Ioana Drăgan) și altele * Coautor în peste peste 100 de antologii și volume colective de poezie: ●„Poezia, prietena mea”(2014); ●„Poezii, poezii”(2014); ●„Călătorie în regatul cuvintelor Vol.IV; Vol.V; Vol.VI; Vol.VII”(2014-2015); ●„Iluzii de vară”(2014); ●„Iubirea, un colț de rai”(2014); ●„Nostalgii de toamnă”(2014); ●„Cinstire înaintașilor"(2014); ●„Nostalgii de vară"(2015); ●„Privește visând, iubito”(2014);●„Scrieri pentru istoria literaturii române” (2015); ●„Versuri pentru istoria literară... de mâine”(2015); ●„Zborul frunzelor în ceruri”(2015); ●„Magia sărbătorilor de iarnă”(2015); ●„Cuvinte pe aripi de gând”(2015); ●„Ieri, ca prin vis”(2015); ●„Anotimpuri românești -Toamna”(2014); „Iarna”(2015); „Primăvara”(2015)●„În așteptarea sărutului promis”(2015); ●„Cu tine în gând”(2015); ●Antologia „Scrisul de azi: Poezie și Epigramă"(2015); ●„Să nu-l uităm...”(2014); ●,,Cauciucuri de sezon”(2014); ●,,Voci feminine”(2015); ●,,Călător prin anotimpuri” (2015); ●„Gânduri pentru mai târziu”(2015) ●„Lumina din noi-religioasă"; ●„Inefabilul iubirii"(2015); ●„Simbioze lirice, Vol.IX”(2014); „Vol.X”(2014); „Vol.XI”(2015); ●„Terapie prin poezie(2014); ●„Limba noastră eminească”(2014); ●,,Din livada înflorită a iubirii”(2014)●„Ochi de lumină-religioasă”(2015); ●„Surâsuri înlăcrimate"(2015); ●„Limba noastră cea română"(2015) ●„Pod de dor către bunici”(2015); ●„Lumina sufletului-religioasă"(2016); ●„Sub curcubeul prieteniei"(2016); ●„Perlele Domnului-religioasă”(2015);●„Colecția Olănești- Iarna”(2015); „Primăvara”(2015); „Vara”(2015); „Toamna”(2015); ●„Fiori de taină”(2015); ●„Satule, izvor de dor"(2015); ●„Căpușa"(2015); ●„Cuplul, în căutarea paradisului pierdut”(2016); ●„Ninsori albastre cerne cerul”(2015); ●„Cu tine în gând…”(2015) ●„Dor românesc”(2016; ●„Colindele zăpezilor târzii"(2016); ●„Mugurii primăverii”(2016); ●„Femeile cu trandafiri roșii în păr”(2015); ●„Renaștere"(2016) ●„ Actori printre Astre" - Armonii Culturale și altele * Colaborator și publicist peste 50 de reviste literare scrise și online: ●„Bogdania”; ●„Singur”; ●„Cervantes”; ●„Literatura de azi”; ●„Confluențe Literare”; ●„Creștin Ortodox”; ●„Grai Românesc”; ●„Prodiaspora și Rexlibris”; ●„Dor de Dor", ●„Amprentele sufletului"; ●„Starpress Internațional"; „●eCreator"; ●„Sfera Eonică”; ●„Destine Literare”;●„Steaua Severinului”; ●„Popasuri culturale românești”; ●„Cetatea lui Bucur"; ●„Rădăcinile iubirii"; ●„Nomen Artis-Dincolo de tăcere"; ●„Melidonium" și altele * Organizații din care face parte: - LSR / Liga Scriitorilor Români - USLR / Uniunea Scriitorilor de Limbă Romană - UIOC / Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație - Cenaclul Literar „Cetatea lui Bucur” - București