Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » Parcul Regal de la Săvârșin. Florilegiu de primăvară

Parcul Regal de la Săvârșin. Florilegiu de primăvară

Departe de dezolarea ce tulbură lumea, ca și cum o mare în clocot s-ar răsturna dinspre larg aducând spumele ca să măture cu ele țărmul, apoi s-ar retrage și iarăși ar veni și iarăși ar pleca ducând și aducând valurile, primăvara surâde cu gură fragedă de fecioară împodobită cu salbele stelelor pământului – florile fără număr, cu miros proaspăt și culori crude…!

Și cântă vesel primăvara, cu zumzet de albine, susure de fântânițe, fâlfâituri de zbor…, și dansează primăvara cu siluete de penumbre și raze de lumină, cu suite de gâze și păsărele, cu lave de aur curse din soare, cu scântei de argint scăpărate de astrele nopților și-nmiresmate de mierea câmpului, de mirodeniile grădinilor, de răsuflarea pădurii…, ard pădurile în flăcări verzi, izbucnește iarba ca o tapiserie de mătase verde, florentină, se-așterne primăvara pe covoarele naturii ca frescele bizantine ale altarelor purului rai…!

Așa-s de dulci fluturii lunecând prin aer primăvara, lin ca visul, difuz ca iubirea și trecător ca viața, toate venind și dispărând atât de repede încât nu lasă ca urme decât amăgirea că ai avut timp să te bucuri…!

E primăvară…! E încă boală, e încă teamă, e încă descurajare, e drum înfundat, capăt de elan și răzbatere pentru cei învinși piept la piept cu primejdia coronavirusului despre care nimic nu se evidențiază nici până azi mai semnificativ decât bizaru-i nume și profitul uriaș de pe urma lui…!

Și e război la graniță, e moarte la hotare, apusul lumii se rostogolește în chinuri să facă schimb de locuri cu răsăritul muribund…! La Răsărit rațiunea se dezleagă de om, s-a născut un prunc de satană și crește și naște la rându-i prunci de moarte și stăm pe muchie de haos și stăm în calea primejdiei și stăm cu mâna pe trăgaci să-l păzim, ca să nu cadă în mâna pruncilor satanei și pruncilor morții…!

Dar e primăvară și e atât de frumos…! În Parcul Regal de la Săvârșin primăvara e regina unor trei secole cu peste două sute de regine ale regatelor melancoliei și raiurilor florilor, poemelor, sunetelor, priveliștilor fermecate…! Cântă ca viorile primăvara la Săvârșin, râde ca ochii de copii primăvara la Săvârșin, e tânără ca zânele primăvara la Săvârșin, e dulce ca sărutul primăvara la Săvârșin, e frumoasă ca mireasa primăvara la Săvârșin… și asemenea-i sufletul celor care le culege pe toate pe obraji, în ochi, în poala sufletului, apoi le seamănă pe tablourile fotografice pe care le face ca și cum ar făuri iarăși natura, duplicând-o din palma Lui Dumnezeu pe oglinda în care natura se privește și contemplează sfințenia: Familia Regală a României…!

În fiecare an sosește primăvara de la Săvârșin, împăturită ca iubirea în cântec și poezie, în mirabile colecții de fotografii de artă, cele mai multe realizate de către Alteța Sa Regală Principesa Sofia. Ele-s măiestrite din cristalul talentului și argintul căutărilor Familiei Regale a României, dintotdeauna înzestrate cu harul și sensibilitatea simțirii, înțelegerii și creației artistice.

Din iubire, consecvență, talent și călătorii ale Familiei Regale a României, pretutindeni în țară, unde natura și mâna omenească au zidit istorie și au împletit dantelării de miracole, s-au născut opere fotografice…!

Ele sunt o simfonie a ramurilor înflorite. Zâmbesc ochilor, luminează gândurilor, alină inimii…!

Pensonul visează în degetele pictorului, vioara trăiește la urechea muzicianului, poemul susură cu grație în întreagă ființa poeților, privindu-le, absorbindu-le parcă parfumul lor ce este o istorie a primăverii, cum poate ar spune Emil Cioran care minunat a scris că parfumul este istoria florilor…!

Câtă gingășie, câtă splendoare, câtă armonie…!

Grația florilor și grația umană creează sugestia că pentru cei sensibili viitorul devine prezent – acesta-i visul…! Nu e tocmai clipa preciziei aceea în care se întâmplă, dar primăvara zorește speranța și voioșia trăirii ei…!

Parcul Regal de la Săvârșin poate fi vizitat…! În așteptarea mirabilei și solemnei zile de 10 Mai, alese de destin și istorie să încununeze trei sărbători naționale, sosește primăvara în oglinzile privirilor și-n cerul sufletului fiecărui român, cu galerii fotografice artistice, ca-n superbitatea buchetelor de flori, ca-n splendoarea poemelor de iubire, ca-n mirajul muzicii alinătoare…!

Dar, ne și așteaptă primăvara caldă, luminoasă și minunată să-i fim oaspeți în chiar domeniul inimii sale, la Săvârșin unde-n Parcul Regal se-aude cum bate această inimă și unde-s înveșnicite luminile, culorile, susurele, florile, păsările, gâzele, iubirile, veseliile, poeziile, statorniciile, istoria, prezentul și speranța…!

Cine poate merge la Săvârșin trebuie să vrea, cine vrea, trebuie să încerce să poată…! E atât de frumoasă, e atât de ceremonioasă, e atât de solemnă primăvara în Parcul Regal de la Săvârșin…!

(Aurel V. ZGHERAN)   

Facebooktwitterby feather