Dacă ar fi întrebat Octavian Ursulescu, maestrul prezentării spectacolului, ce poate vorbi despre muzica uşoară românească şi nu numai, pe cât și în ce grad de competență o poate o întreagă istorie a muzicii, câţi maeștri conducători de orchestre magnifice, asemeni maestrului Petru Geambaşu am avut din toate timpurile și avem, sigur ar enumera fără nici o omisiune, pe cei meritat a fi așezați în raza de soare a argumentului istoriei muzicale românești și nu în caruselul de figurație muzicală decadentă.
Muzica uşoară românească n-a fost în trecut săracă de orchestre cu statură grandioasă, autentică și eminentă, așa cum este acum. În întreaga ei istorie aurorală au existat înaintaşi ai maestrului Petre Geambaşu, în măsură a dezvolta cuprinsul unei antologii, dar azi e un fapt adevărat şi trist: orchestra condusă de Petre Geambaşu e printre puținele de această anvergură, iar maestrul e unic!
S-au scurs peste cincizeci de ani de când slujeşte cu iubire, duh şi deopotrivă dăruire, muzicii! Cinci decenii, o jumătate de veac…! Pare întrucâtva un brad cu umbră întinsă pentru cerbi, în percepţia generaţiei fragede, o muşcată încărcată cu flori la canatul timpului muzicii uşoare româneşti, în percepţia generaţiei contingente, raza unei stele din înaltul necuprins al melosului, pentru ziua de mâine, cât timp muzica uşoară a noastră va însemna o lumină afectivă a identităţii muzicale româneşti!
S-a născut pe 6 noiembrie 1943, la Petreşti, Alba. Odată cu ivirea stelei sale se vor fi hotărât ursitoarele să-i predestineze încă un leagăn şi încă o fașă, ca toată viaţa spiritul să-i rămână prunc înfăşat legănat de cântec şi panoramat în splendoarea scenei! E drept, a absolvit Conservatorul însă muzica şi fascinaţia scenei le purta în sine frământate în plămada sufletească de la prima bătaie a inimii, de la prima sprinteneală a unui crepuscul de lumină printre gene, de la primul sunet răzbind din glasul mamei – întâi a absorbit cântecul din legănarea şi alintarea ei, apoi de la minutarul vieţii ce-i strecura în ureche și inimă, secundă cu secundă, sunetele muzicii universului; iar mai apoi a început să combine aceste sunete, să le alcătuiască în forme, să le coloreze şi să le vibreze acut şi muzical în propriu-i glas.
Chemarea lui rezona lăuntric însă nu de la o voce singularizată într-un acompaniament separat. Ea tindea dintotdeauna să se absoarbă în armonia unei formații compacte în care să se uniformizeze total și mirabil. Această dorință a fost de fapt premersul nașterii, în 1978, a Orchestrei „Star 2000” – Orchestra „Petre Geambaşu” ulterior –, alături de care maestrul a peregrinat pretutindeni şi a cucerit culmea spectacolului muzical în ţară şi peste frontierele atât de greu de trecut cândva…, acel spectacol magistral, transgresat în iarmaroc facil, modest, fastidios și ratat într-un spațiu al încropelilor prezente mediocre și pestrițe, iar în consecință, nici pe departe asemănător cu ce a fost. Trist şi nedrept revers al libertăţii lipsite totalmente de miza valorii…!
Orchestra „Petre Geambaşu” a devenit, odată cu dezlegarea limbii noastre (uneori cu excedent de densitate) la lexicul occidental, Orchestra „Petre Geambaşu Show Band”, alcătuită inițial din doisprezece instrumentişti şi patru soliste vocale: Doina Spătaru, Anca Ţurcaşiu, Marcela Scripcaru, Elena Niciu.
Artişti dintre cei mai apreciaţi au colaborat şi vor colabora cu orchestrele conduse de către maestrul Petre Geambaşu, readucând publicului spectator ceea ce i se luase concomitent cu ce i s-a dat după „Ole, ole, ole, ole,/ Ceauşescu nu mai e!”: melodii cantabile, grandoare şi superbitate a muzicii orchestrelor. Nu era de crezut că vom mai asculta pe viu orchestre în vremurile acestea bătute de tăvălugul economiei de piață şi suflate de furtuna variantelor muzicale zise moderne! De fapt, în afară de orchestra condusă de către maestrul Petre Geambaşu, puține altele mai sunt pe coordonate de capital spiritual!
Azi, în scenă nu mai încap artiștii de primari şi zise spectacole (sunt de fapt ode cu muzică mimată de cântăreți și cântată de CD-uri, zisă și ea în grai englez, ca și cum noi n-am avea vocabular, play-back) ale zilei localităţilor, iar cele mai multe dintre radiouri şi televiziuni, nici în visul cel mai curajos nu au a se gândi să dea multă importanţă adevăratei muzicii, decât sporadic. Emisiunea „Dansez pentru tine” era una dintre rarele pe care o televiziune, Pro tv, în cazul acesta, o realiza, fructificând un dram din potenţialul fenomenal artistic al Orchestrei „Petre Geambaşu Show Band”.
Maestrul Petre Geambaşu a străbătut mapamondul într-o îndelungată şi roditoare activitate artistică, alături de inegalaţii Dan Spătaru, Cornel Constantiniu, Margareta Pâslaru, Angela Similia, Marina Voica, Doina Spătaru, Mirabela Dauer, Stela Enache, Olimpia Panciu, Gil Dobrică, Aquilina Severin, Tamara Buciuceanu, Amza Pellea, Ion Dichiseanu, Dem Rădulescu, Nae Lăzărescu, Jean Constantin şi câţi alţi magnifici artişti ai bolții culturale româneşti…! Sufletul său însă a fost zămislit să se unească în totală armonie şi iubire, cu orchestrele. Ele, orchestrele sunt, în percepţia maestrului Petre Geambaşu, raiul muzicii.
Toate trâmbiţele Sionului cu lirele antice şi melozii, împreună, n-ar fi fost pesemne în stare a naşte sub văzduhul constelat vibraţiile, fervoarea, afectivitatea pe care o creează din minunea muzicii monumentale orchestra condusă de către maestrul Petre Geambaşu, soliştii ce cântă acompaniaţi de ea şi dansatoarele!
Cu atât mai mult e în dreptul, bucuria, plăcerea și obligația noastră să răsplătim cu afecțiune, recunoștință și prezență pe acest artist celebru și iubit în persoană și în componența orchestrei, a formației muzicale vocale și de dansatori, în fruntea cărora se află ca interpret, compozitor, orchestrator, dirijor și șef de orchestră, la evenimentul ce-l are protagonist, invitat de onoare: cea de-a XlV.a ediție a Galei „Seniori de colecție” organizată de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, condusă de Alexandra Dobre, președinte, în ziua de 11 decembrie 2023, la Sala Luceafărul (Str. Ion Ghica nr. 3, București), ora 11, moderată de jurnalista Mihaela Bîrzilă.
Cu acsest prilej, Petre Geambașu va fi sărbătorit pentru dubla aniversare de anul acesta – împlinirea vârstei de optzeci de ani și a peste șaizeci de ani de activitate artistică – de către cinci sute de invitați și membri ai asociației, într-un climat interactiv, în care artistul va proiecta în discuții profilate pe mărturisiri și răspunsuri la întrebări, cu jovialitatea sa cunoscută, o viziune retrospectivă a vieții și carierei sale artistice. De asemenea, va acorda autografe pe cele mai noi trei albume apărute la Casa de Discuri Eurostar, conținând șaizeci și patru de melodii, devenite șlagăre și hit-uri lansate de-a lungul carierei sale: „Cântece și flori”, cu Petre Geambașu și Orchestra „STAR 2000” (soliste Doina Spătaru, Simona Florescu Dichiseanu, Elena Niciu); „Latino – Cântece nemuritoare”, cu acompaniamentul Ochestrei „Petre Geambașu Show Band” și aportul solistic al Doinei Spătaru, al Elenei Niciu și al lui Fabian Sanchez – Columbia; „Hituri internaționale” – Amigos para siempre”, de asemenea, cu „Petre Geambașu Show Band” și Doina Spătaru, Ana Maria Mirică, Elena Niciu.
Evenimentul urmează, la scurt timp, spectacolului omagial de la începutul lunii noiembrie, susținut pe scena Sălii Savoy a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, cu genericul „Petre Geambașu Show Band – 60 de ani de carieră artistică”, având ca invitați pe Doina Spătaru, Aurelian Temișan, Oana Sîrbu, Ana Maria Mirică, Elena Niciu, Fabian Sanchez și fiind prezentat de Octavian Ursulescu – în urmă cu zece ani, la împlinirea vârstei de șaptezeci de ani, lui Petre Geambașu i-a fost dedicat un concert extraordinar la Sala Palatului din București, prezentat, de Octavian Ursulescu împreună cu Alexandra Velniciuc, spectacol cu o prezență numeroasă și foarte afectivă.
Prezentul eseu – știre anticipativă – are ca bază de date Comunicatul de presă pus la dispoziție de întotdeauna aceeași activă și generoasă din perspectiva informativă în spatiul cultural, artistic și civic, Oana Georgescu.
(Aurel V. ZGHERAN)


