Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » AUTORI » Portret de autor: Roberto Kuzmanovic

Portret de autor: Roberto Kuzmanovic

Portret de autor Roberto Kuzmanovic

Portret de autor: Roberto Kuzmanovic – sau despre demersurile literare ale unui scriitor român contemporan, născut în Iugoslavia.

Un portret schițat de Mara Caloian, editor MustRead Magazine

Cu o activitate intensă în mediul online, Roberto Kuzmanovic şi-a îndreptat paşii către cultură, promovând-o adesea atât virtual cât şi în offline. De asemenea, scriitura i-a devenit prietenă şi el însuşi s-a transformat într-un scriitor român apreciat de cititori, având grijă să le ofere acestora literatură de calitate, articole de publicistică, poeme şi informaţii din diferite domenii (culturale şi nu numai). De admirat este faptul că nu a rămas niciodată pe loc.

Poetul
Ca poet contemporan, el s-a zbătut permanent să scoată poezia românească la lumină şi, cunoscând din experienţă proprie ce înseamnă să fii scriitor român în zilele noastre, le-a întins o mână autorilor, promovându-i prin intermediul resurselor sale digitale. Profesionalismul său a dat roade nu doar în ceea ce priveşte opera sa, dar şi în cazul autorilor pe care i-a ajutat cu perseverenţă şi dăruire.

Totodată, Roberto Kuzmanovic a optat întotdeauna pentru autoeducaţie şi evoluţie personală, iar în acest sens documentarea din variate arii de interes şi dezvoltarea intelectuală au jucat un rol esenţial. Susţinând progresul în orice domeniu şi respingând cu toată forţa plafonarea, scriitorul consideră că omul se află într-o continuă ascensiune atât timp cât îşi doreşte acest lucru.

Dezvoltarea proprie nu se termină odată cu ultimul an de şcoală (oricare ar fi acesta), ci atunci când individul decide. Iar el a decis că vrea să fie o persoană informată, documentată, educată, pentru a fi capabil să ofere mai departe calitate celor care îl citesc şi au încredere în el.

Publicistul
Ca publicist, Roberto Kuzmanovic a scris eseuri, articole şi opinii în multiple publicaţii, atât online cât şi tipărite. De asemenea, s-a remarcat în promovarea de carte, prefaţând mai multe volume literare ale autorilor români contemporani, redactând cronici sau compunând varii prezentări şi para-texte.

Activitatea sa literară a fost primită cu căldură şi aplaudată atât de cititori, cât şi de alţi autori de carte, editori şi publicaţii culturale. Putem aşadar afirma că Roberto Kuzmanovic a apărut pe scena literaturii contemporane nu doar pentru a repune cărţile în lumina reflectoarelor, ci şi pentru a oferi un suflu nou poeziei româneşti, retransformând-o în cultură.

Promoterul cultural
Mai mult, felul prin care a susţinut cu tărie demersurile literare îi aduce încă un plus în societatea zilelor noastre. Pe un fundal puternic tehnologizat, el a reuşit să arate că literatura de calitate are un loc bine delimitat în Era Digitală. Mai citim astăzi cărţi când ecranele ne-au acaparat cu totul? Mai este loc pentru sensibilitatea poemelor în universul omului modern? Scriitorul ne demonstrează un „da” la ambele întrebări, iar cartea sa, Cu tine capăt glas, este o dovadă concludentă.

Pentru a afla mai multe despre autor, dar şi despre opera sa literară, pentru a citi poeme, dar şi articole din variate domenii de interes, pentru a face cunoştinţă şi a socializa cu Roberto Kuzmanovic, pentru a investi puţin timp în propria dezvoltare intelectuală, sunteţi invitaţi pe site-ul personal al poetului nostru contemporan. Aici veţi descoperi o lume magică a culturii şi a rafinamentului şi veţi fi martori la acea vrajă specială dintre scriitor şi cititor.

REFERINȚE CRITICE

Cornelia Vîju, poetă, scriitoare, cadru didactic – cronică, 2015
Horia Muntenuș, scriitor, poet, producător filme – portret, 2016
Mihail Soare, poet, scriitor, publicist – cronică, 2017
Antoaneta Rădoi, prozatoare, editor revistă – cronică, 2017
Răzvan Nicula, poet, prozator – cronică, 2017
Gabriela Zăvălaș-Anghel, scriitoare, cronicar – notă de lectură, 2018

Texte în alte publicații:

„Cuvântul care unește” (volum aniversar), 2018;
„Conviețuiri”, Editura Betta, 2016;
„Frumoasă toamnă bogată” 10 ani de Liga scriitorilor români, 2016;
„ Roua dimineții senine”, Nr. 11, Editura Napoca Nova, 2016;
„Noi am sărbătorit Centenarul Unirii”, 2018;
„Ad Infinitum” – volumele I, II și III, Roberto Kuzmanovic.

Texte publicate în reviste

Interviu în OLTART, Nr. 1 (26), 2019;
Poeme în revista OLTART, Nr. 4 (25), 2018;
Publicistică în revista „Ioana”, 2018;
Publicistică în revista „Cărticica practică”, Nr. 9 (155)/ 2018;
Poezie, proză și publicistică în numere consecutive – revista „Convorbiri literar-artistice”;
Poezii în revista „Arena Literară”, nr. 3/2017;
Poezie în revista „ITACA”, numărul 13, 2016;
Poezii în „Revista Contact Internaţional”, ediția 2012;
Texte în publicația culturală Bibliocarti.com.

Facebooktwitterby feather