Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Fără categorie » Prof. Elena TRIFAN-POETUL NICHITA STĂNESCU ANIVERSAT DE PLOIEȘTENI, MARTIE 2021  

Prof. Elena TRIFAN-POETUL NICHITA STĂNESCU ANIVERSAT DE PLOIEȘTENI, MARTIE 2021  

POETUL NICHITA STĂNESCU ANIVERSAT DE PLOIEȘTENI, MARTIE 2021
31 Martie 1933, în Ploiești, pe strada Buciumului nr. 1 se năștea poetul necuvintelor, al oului și al sferelor, al ”dulcelui stil clasic,” cel care avea să își dedice viața personală unui crez estetic.
Trecerea lui prematură în neființă, la data de 13 decembrie 1983 a adus în viața culturală a orașului, două activități majore: aniversarea la sfârșitul lunii martie, printr-o amplă manifestare ”Festivalul Internațional de Poezie Nichita Stănescu” și comemorarea din luna decembrie.
Anul acesta din cauza restricțiilor impuse de pandemie, Festivalul Internațional de Poezie ”Nichita Stănescu” nu s-a mai desfășurat, ceea ce a adus o stare de tristețe în sufletele multora dintre ploieșteni.

Cu toate acestea, iubitori ai poetului, în special, și ai artelor frumoase, în general, cu harul, priceperea și dăruirea lor nu au încetat de a îndrepta gânduri de lumină către cel care a rămas viu în sufletele lor și în viața culturală a orașului.

Manifestările omagiale au început prin depunerea de buchete de flori de către reprezentanți ai principalelor instituții de cultură ploieștene la statuia poetului din Parcul Central și la cea din curtea casei natale a acestuia.
La Galeriile de Artă din Ploiești membri ai UAP Ploiești l-au sărbătorit prin expoziția de pictură ”Omagiu Nichita Stănescu.”
În holul Muzeului de Artă ”Ion Ionescu-Quintus” un tablou pictat de Iurie Matei prezintă imaginea lui Nichita Stănescu în ipostaza unui Demiurg care ia în stăpânire Universul prin arta cuvântului.
Tot la Muzeul de Artă membri ai Cenaclului ”Atitudini vechi și noi”, coordonați de către poetul Gelu Nicolae Ionescu au susținut în direct o manifestare culturală dedicată lui Nichita.
În cadrul acesteia au fost prezentate cele 4 ediții ale colecției ”Galeria marilor epigramiști”, apărute sub egida Casei de Cultură ”IL Caragiale” din Ploiești. S-a insistat asupra ultimei ediții ”Radu D. Rosetti”, publicate în anul 2020.
A fost lansată antologia ”Epigrame cu parfum de femeie”, îngrijită de Constantin Tudorache, cu prefața ”O antologie de epigrame, în căutarea unui prefațator”, scrisă de Emilia Luchian și postfața ”Femeia, veșnica poveste,” redactată de Traian D. Lazăr.
Constantin Tudorache, Nelu Stan, Emilia Luchian au făcut cunoscute aspecte inedite ale vieții și creației nichitastănesciene. Ionel Sima a vorbit despre felul în care l-a receptat pe Nichita.
Actorul Nicu Drăgulin, scriitorii Valentin Irimia, Ionel Sima, Constantin Tudorache, profesorii Emilia Luchian și Nelu Stan au recitat versuri din lirica poetului.
Membri ai Cenacului ”Atitudini vechi și noi”, cât și din afara acestuia au recitat poezii proprii, dedicate lui Nichita, din care vom reproduce fragmentar: ”Ploieștii însoriți creàră un / bălai inventator de «Necuvinte»! / Din doi bunici cu sângele fierbinte! / Din două neamuri cu răbojul bun…// Copilărì feciorul ne-cuminte / cu basmul sacru-al / Getului străbun…/ Ploieștii păcuriți crescură un / bălai inovator de «Necuvinte»…// Țâșneau hiperbolele sfinte / din aburii de vodkă sau de prun / ce propuneau un spirit necomun ,/ de revoltat cu aripile frínte!…/ Ploieștii fericiți primiră / UN’!…” (Christian Mocanu); ”Iubite înger blond, cu aripile-ntinse peste/timp,/din necuvinte ai iscat o-ntreagă lume./Tu, dintre cavalerii poeziei,/din raiul podidit de cânt,/fereastră către frumusețe pune,/să facem din iubire nimb,/prin ea să trecem toți ca pasărea măiastră!” (Iulia Dragomir); ”La geam priveau ghivecele-n alai,/Se înălțau ca-n vise orhidee,/Eu împleteam cuvinte, tu defilai/Atunci printre iubiri, eu – prin idee…” (Violeta Mihai); ”Ploieștiul este trist iar fără tine/Ne curge sângele-ți albastru/Prin ale noastre vine,/Ești nobil, delicat și alb maiastru,/Un înger încercat de alabastru.” (Grațiela Avram),; ”Cerule-i – mirare…grabnic – Ceva mai avem a scrie/pentru tine/Toate te cer – apă, pământ, ploaie, dar tac primăveri/ în luna lui Marte./N-au cunoscut pe nimeni să-și emancipeze /Forțat propriul daimon – Vin mările planetei vii /obscure,/Dar tu stacojiu de desprinzi din eu-rile-ți toate – La Polul Nord e pace?”(Cristina Dudu); ”Nu-nțelegeam nimic/și nici tu/Confesoru-n Univers/Este-al meu tainic secret/În inimile tale discret/Caut acea liniște/Sculptată-n Divers/Și-n/Univers.” (Ana Nedelcu); ”Omagiu ție, Nichita,/Înger blond, cu ochi albaștri/Ai venit de printre aștri.”(Emilia Petrescu); ”De-o veni, să ne găsească/Strânși la casa părintească/Unde nimbu-i de lumină/A rămas în orice filă,/În pianul fremătând,/În rubașca atârnând/În clipele alergând/Înspre soarele arzând.” (Elena Trifan)
Rob Carter a recitat poezii proprii de dragoste, scrise în limba engleză.
Tânărul Alexandru Popa a interpretat vocal și la chitară versuri aparținând poetei Grațiela Avram.
La Casa Memorială ”Nichita Stănescu”, în sala de festivități, pe lângă expoziția permanentă de pictură care prezintă portrete ale lui Nichita și imaginea casei natale, au fost vernisate două expoziții: ”Versuri nichitiene ilustrate”, ”Eu sunt o pată de sânge care vorbește”, ambele creații ale personalului muzeului. Demnă de remarcat este și activitatea online dedicată de muzeu poetului ploieștean în colaborare cu elevi de la Colegiul Național ”Nichita Stănescu” din Ploiești, coordonați de profesor: Corina Barbu și Tamara Jakab.
În numărul 3 al revistei Casei de Cultură din Ploiești, muzeograf Carmen Guef a publicat articolul ”Tinerețea – Nichita Stănescu.”
Muzeul de Istorie și Arheologie din Ploiești a prezentat expunerea online ”La ceas aniversar – Nichita” și muzeograf Petre Vlad de la Muzeul ”Conacul Pană Filipescu”, expunerea ”Nichita Stănescu.”
Membri ai Centrului Dramatic Mythos au susținut spectacole și expuneri.
Aspecte ale personalității lui Nichita Stănescu și cartea ”Cuvintelor, necuvintelor”, o selecție de poezii din creația poetului, îngrijită de Matei Vișniec, au fost prezentate și la postul local de televiziune ”Ploiești TV”, de către Claudius Dociu, Daniel Costache, Andi Enache, în cadrul emisiunii ”Oameni, evenimente, povești.”

Să sperăm cu gândurile de lumină au ajuns acolo, în lumea sferelor, la îngerul Nichita sau au interacționat cu el aici, pe pământ, unde, poate, a coborât pentru a se contopi cu spiritul autentic ploieștean din care s-a hrănit și pe care l-a îmbogățit și înnobilat cu haru-i divin.

Prof. Elena TRIFAN  -Ploiești
——-

Facebooktwitterby feather