Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » prof. ION CÂRSTOIU: YAHU, YAHVE, YEHOVA

prof. ION CÂRSTOIU: YAHU, YAHVE, YEHOVA

Acesta era zeul suprem al evreilor care era ţinut secret şi pronunţat o singură dată pe an de Yom Kipur, de către preotul cel mare.
Despre semnificaţia numelui unii autori au presupus că e personificarea deşertului, zeu al furtunii sau că e un totem (leu, taur). Alţi cercetători propun ipoteza că acesta e un zeu tribal al atmosferei şi fenomenelor cereşti, în special al trăznetului. Semnificaţia termenului se tâlcuieşte: „Cel ce există“, „Cel ce este“, „Cel care face să existe“, „Cel care creează“. În Tokarev, Religia, p. 350, citim: „Însuşi numele lui Jahwe nu a căpătat o descifrare corespunzătoare. O interpretare lingvistică satisfăcătoare a acestui cuvânt nu există nici azi. E posibil ca el să nu fi fost de origine ebraică“.
Ştim că în toate limbile denumirea de „zeu“ vine de la „cer“, adică acelaşi cuvânt înseamna şi „cer“ şi „zeu“ (aşa era Diauspitar la v. ind., An la sumerieni, Jupiter la romani, num la samoezi. De ce Yahu n-ar însemna „zeu“, zeul cerului ca cele de mai sus? Am ales Yahu pentru că mulţi cred că aceasta e forma cea veche, dovadă în numele teoforice: Mikajah, Matijah, Zekarjah, Josephjah, Elijahu etc. şi noi îl deducem din prehititul (i)yah „cer“ (inf. C. Daniel, Gând. hit. în texte, p. 138). Se ştie că evreii au venit în Palestina din Mesopotamia. Aici ei au găsit pe hitiţi, iar înaintea acestora fuseseră prehitiţii. Se ştie că Abraham îi numeşte pe hitiţi „popor al ţării acesteia“ (Geneza XXIII, 7), el însuşi fiind străin. De la hitiţi Abraham a cumpărat o ţarină şi o peşteră unde s-o îngroape pe Sara, soţia sa. În veacurile următoare relaţiile cu hitiţii vor continua: Esau se căsătoreşte cu două neveste hitite, iar marele rege Solomon este fiul Baţsebei, soţia lui David. Şi Solomon îşi ia soţii hitite. Se mai ştie că Moise a fost cel care a introdus cultul lui Yahu (Iahwe), că el nu aparţinea tribului iudeu, ci celui levit, din care se recrutau preoţii şi slujitorii lui Yahu. Dar în ebraică se ştie că u > e (Uruk > Erek etc.) şi atunci ne întrebăm dacă e o relaţie între tribul hitit luvit şi tribul ebraic levit. Că Yahu era zeul cerului se deduce şi din V.T., Isaia, XLV, 5-7: „Eu întocmesc lumina, eu plămădesc întunericul“. Yahu producea fulgerul, numit focul lui Iahwe.
Urmariti comentariile de mai jos.Ion Carstoiu
Facebooktwitterby feather