În aceste zile de primăvară, un om deosebit al Gorjului, profesor, cercetător și scriitor, mentor pentru zeci de generații ale orașului său natal dar nu numai, se află la zi aniversară.
Este vorba de D-l Prof. Constantin E. Ungureanu care s-a născut la data de 27 martie 1938, în localitatea Țicleni, județul Gorj, fiind fiul Elisabetei și a lui Eugen Ungureanu.
Urmează Școala Primară și Gimnazială din Țicleni după care iar în anul 1956 devine absolvent al Școlii Pedagogice Mixte din Craiova. Apoi urmează cursurile Facultății de Limbă și Literatură Română din cadrul Universității București.
După absolvirea facultății se dedică cu trup și suflet apostolatului de a fi dascăl. Timp de peste patru decenii predă Limba si literatura română în învățământul preuniversitar. Pentru o perioadă de timp este director al Școlii Generale nr. 1 din Țicleni (1968-1972).
Este dedicat trup și suflet activității didactice și se implică cu toate puterile sale în creșterea calității actului didactic specific disciplinei predate. Așa se face că Prof. Constantin E. Ungureanu este ales să conducă, o perioadă îndelungată, de peste treizeci de ani, Cercul pedagogic al profesorilor de limba și literatura română arondați Centrului Bâlteni precum și Catedra de științe umaniste de la Liceul Țicleni, județul Gorj.
Pe baza rezultatelor profesionale obținute și a implicării sale în domeniul științelor filologice, devine membru activ al Filialei Gorj a Societății de Științe Filologice din România, iar ulterior face parte din conducerea acestei filiale.
Ca o recunoaștere a competențelor sale Prof. Constantin Ungureanu este cooptat în Corpul profesorilor metodiști de pe lângă Inspectoratul Județean Gorj, calitate în care, timp de peste două decenii, a efectuat inspecții speciale la școlile din județ, pentru obținerea gradelor didactice de specialitate, de către cadrele didactice, înscrise la examenul de grad.
De asemenea a făcut parte din comisiile de examinare constituite la nivelul județului Gorj pentru titularizarea profesorilor de limba și literatura română.
Iubitor al muncii și dedicat menirii sale, este un neobositor cercetător și scriitor. Astfel scrie și publică numeroase articole, eseuri, recenzii, cronici literare și reportaje cotidiene în diferite reviste locale și naționale pe teme diverse: culturale, istorico-literare, lingvistice, psihopedagogice.
Printre publicațiile care îl găzduiesc, de-a lungul timpului, pe Prof. Constantin E. Ungureanu amintim: ”Gazeta Gorjului”, ”Gorjeanul”, ”Adevărul”, ”Tribuna școlii”, ”Tribuna învățământului”, ”Școala românească”, ”Portal-Măiastra”, ”Interfluvii”, ”Caietele Columna”, ”Literaria”, ”Constelații diamantine”, ”Didactica Nova”, ”Ateneu”, ”Antemeridian”, ”Plumb” și enumerarea mai poate continua.
De remarcat faptul că și azi profesorul Constantin E. Ungureanu este foarte activ, fiind prezent, frecvent, cu scrierile sale în paginile cotidianului local ”Gorjeanul”.
În anul 2000, după o prodigioasă activitate didactică și de cercetare, Prof. Constantin E. Ungureanu se pensionează și se dedică scrisului.
Astfel elaborează și publică, în calitate de unic autor sau coautor, mai multe volume, astfel: ”Monografia Grupului Școlar Industrial de Petrol Țicleni”, Editura Ager, Târgu Jiu, 2006, în colaborare cu profesorul Constantin C. Șofei; ”Limba română. Valori stilistice și modalități de predare-învățare”, Editura Akademos, București, 2008; ”Corespondența lui Vasile Alecsandri”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2009; ”Limba română. Valori stilistice la nivel lexical, fonetic și gramatical”, ediție revizuită și îmbunătățită, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2010; ”Interferențe”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2013; ”Itinerare spirituale”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2015; ”Antroponime și patronime în localitatea Țicleni, județul Gorj”, în colaborare cu Elena Avram, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2017, ”Pe Vârful cu Dor de Țară”, ediția I-a, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2018, ”Pe Vârful cu Dor de Țară” – ediția a II-a revizuită și adăugită, Editura Măiastra, Târgu-Jiu, 2020.
Printre personalitățile care au prefațat unele dintre volumele profesorului Constantin E. Ungureanu sau au scris despre creația sa, amintim pe Prof. dr. Zenovie Cârlugea, poetul Nicolae Dragoș și Conf. univ. dr. Ioan Dănilă.
Pentru contribuțiile aduse sistemului educațional Prof. Constantin E. Ungureanu primește mai multe distincții: astfel din partea Ministerului Educației, primește titlul de ”Profesor evidențiat” (1978), iar în anul 1999 i se conferă gradația de merit.
Ca un semn de apreciere și de recunoaștere, ”pentru merite deosebite și implicarea în viața socio-economică-culturală a orașului a contribuției aduse în slujba comunității locale”, Consiliul Local al orașului Țicleni, prin Hotărârea nr. 13 din 27 februarie 2014, îi conferă
Titlul de Cetățean de Onoare al orașului.
De asemenea, pentru prodigioasa sa activitate didactică, artistică și științifică, Societatea Cultural-Științifică Rădinești-Gorj, în cadrul manifestărilor prilejuite de cea de-a XXV-a ediție a lucrărilor sale îi acordă Prof, Constantin E. Ungureanu calitatea de ”membru de onoare” al societății.
O viață dedicată școlii, limbii și literaturii române, comunității și familiei.
Subliniem faptul că în ultimii ani distinsul profesor a frecventat și întâlnirile membrilor Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban”, iar acum la ceas aniversar dorim să-i transmitem D-lui Prof. Constantin E. Ungureanu toate aprecierile noastre și să-i urăm tradiționalul LA MULȚI ANI cu sănătate alături de familie și succes deplin în următoarele sale proiecte scriitoricești și nu numai.
Victor Troacă,
Președinte al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni
by