Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ANIVERSĂRI » Profesorul și scriitorul Constantin E. Ungureanu la zi aniversară 

Profesorul și scriitorul Constantin E. Ungureanu la zi aniversară 

În aceste zile de primăvară, un om deosebit al Gorjului, profesor, cercetător și scriitor, mentor pentru zeci de generații ale orașului său natal dar nu numai, se află la zi aniversară.

Este vorba de D-l Prof. Constantin E. Ungureanu care s-a născut la data de 27 martie 1938, în localitatea Țicleni, județul Gorj, fiind fiul  Elisabetei și a lui Eugen Ungureanu.

Urmează Școala Primară și Gimnazială din Țicleni după care iar în anul 1956  devine  absolvent al Școlii Pedagogice Mixte din Craiova. Apoi  urmează  cursurile  Facultății de Limbă și Literatură Română din cadrul Universității București.

După absolvirea facultății se dedică cu trup și suflet apostolatului de a fi dascăl. Timp de peste patru decenii predă Limba si literatura română în învățământul preuniversitar. Pentru o perioadă de timp este director al Școlii Generale nr. 1 din Țicleni (1968-1972).

Este dedicat trup și suflet activității didactice și se implică cu toate puterile sale în creșterea calității actului didactic specific disciplinei predate. Așa se face că Prof. Constantin E. Ungureanu este ales să conducă, o perioadă îndelungată, de peste treizeci de ani, Cercul pedagogic al profesorilor de limba și literatura română arondați Centrului Bâlteni precum și Catedra de științe umaniste de la Liceul Țicleni, județul Gorj.

Pe baza rezultatelor profesionale obținute și a implicării sale în domeniul științelor filologice, devine membru activ al Filialei Gorj a Societății de Științe Filologice din România, iar ulterior face parte din conducerea acestei filiale.

Ca o recunoaștere a competențelor sale Prof. Constantin Ungureanu este cooptat în Corpul  profesorilor metodiști de pe lângă Inspectoratul Județean Gorj, calitate în care, timp de peste două decenii,  a efectuat inspecții speciale la școlile din județ, pentru obținerea gradelor didactice de specialitate, de către cadrele didactice,  înscrise la  examenul de grad.

De asemenea a făcut parte din comisiile de examinare constituite la nivelul județului Gorj pentru titularizarea profesorilor de limba și literatura română.

Iubitor al muncii și dedicat menirii sale, este un neobositor cercetător și scriitor. Astfel scrie și publică numeroase articole, eseuri, recenzii, cronici literare și reportaje cotidiene în diferite reviste locale și naționale pe teme diverse: culturale, istorico-literare, lingvistice, psihopedagogice.

Printre publicațiile care îl găzduiesc, de-a lungul timpului, pe Prof. Constantin E. Ungureanu amintim: ”Gazeta Gorjului”, ”Gorjeanul”, ”Adevărul”, ”Tribuna școlii”, ”Tribuna învățământului”, ”Școala românească”, ”Portal-Măiastra”, ”Interfluvii”, ”Caietele Columna”, ”Literaria”, ”Constelații diamantine”, ”Didactica Nova”, ”Ateneu”, ”Antemeridian”, ”Plumb” și enumerarea mai poate continua.

De remarcat faptul că și azi profesorul Constantin E. Ungureanu este foarte activ, fiind prezent, frecvent, cu scrierile sale în paginile cotidianului local ”Gorjeanul”.

În anul 2000, după o prodigioasă activitate didactică și de cercetare, Prof. Constantin E. Ungureanu se pensionează și se dedică scrisului.

Astfel elaborează și publică, în calitate de unic autor sau coautor, mai multe volume, astfel: ”Monografia Grupului Școlar Industrial de Petrol Țicleni, Editura Ager, Târgu Jiu, 2006, în colaborare cu profesorul Constantin C. Șofei; ”Limba română. Valori stilistice și modalități de predare-învățare, Editura Akademos, București, 2008; ”Corespondența lui Vasile Alecsandri”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2009; Limba română. Valori stilistice la nivel lexical, fonetic și gramatical, ediție revizuită și îmbunătățită, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2010; ”Interferențe”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2013; ”Itinerare spirituale”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2015; ”Antroponime și patronime în localitatea Țicleni, județul Gorj”, în colaborare cu Elena Avram, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2017, Pe Vârful cu Dor de Țară”, ediția I-a, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2018,  ”Pe Vârful cu Dor de Țară” – ediția a II-a revizuită și adăugită, Editura Măiastra, Târgu-Jiu, 2020.

Printre personalitățile care au prefațat unele dintre volumele profesorului Constantin E. Ungureanu sau au scris despre creația sa, amintim pe Prof. dr. Zenovie Cârlugea,  poetul Nicolae Dragoș și Conf. univ. dr. Ioan Dănilă.

Pentru contribuțiile  aduse sistemului educațional Prof. Constantin E. Ungureanu primește mai multe distincții: astfel din partea Ministerului Educației, primește  titlul de ”Profesor  evidențiat” (1978), iar în anul 1999 i se conferă gradația de merit.

Ca un semn de apreciere și de recunoaștere, ”pentru merite deosebite și implicarea în viața socio-economică-culturală a orașului  a contribuției aduse în slujba comunității locale”, Consiliul Local al orașului Țicleni, prin Hotărârea nr. 13 din 27 februarie 2014, îi conferă

Titlul de Cetățean de Onoare al orașului.

De asemenea, pentru prodigioasa sa activitate didactică, artistică și științifică,  Societatea Cultural-Științifică Rădinești-Gorj, în cadrul manifestărilor prilejuite de cea de-a  XXV-a ediție a lucrărilor sale îi acordă Prof, Constantin E. Ungureanu  calitatea de ”membru de onoare” al societății.

O viață dedicată școlii, limbii și literaturii române, comunității și familiei.

Subliniem faptul că în ultimii ani  distinsul profesor a frecventat și întâlnirile membrilor  Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban”, iar acum la ceas aniversar dorim să-i transmitem D-lui Prof. Constantin E. Ungureanu toate aprecierile noastre și să-i urăm tradiționalul LA MULȚI ANI cu sănătate alături de familie și succes deplin în  următoarele sale proiecte scriitoricești și nu numai.

Victor Troacă,

Președinte  al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni

 

 

Facebooktwitterby feather

Despre TROACĂ Victor

Născut la 28 septembrie 1959, în satul Motru Sec, comuna Călugăreni, actualmente comuna Padeș, județul Gorj. Absolvent al Școlii generale din localitatea natală (1974), al Liceului Economic și de Drept Administrativ din Târgu Jiu (1978) și al Facultății Finanțe-Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice București (1983). Doctor în științe economice al instituției de învățământ superior absolvite. Lucrează peste 36 de ani în domeniul bancar și este cadru didactic, de-al lungul timpului, la mai multe instituții de învățământ mediu și universitar din Târgu Jiu și București. Autor sau coordonator a peste 25 de cărți de specialitate, cursuri universitare și lucrări aplicative și peste 100 de articole și studii de cercetare științifică publicate în reviste de specialitate sau volumele unor conferințe științifice, în țară și străinătate. Acomodat cu scrisul, se apleacă din ce în ce mai mult asupra unor studii, etnografice, istorice și a literaturii. Este membru fondator al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”A. D. Șerban” Târgu Jiu, iar din anul 2011 devine președintele acesteia, calitate în care organizează diverse evenimente specifice, scrie cronici literare și recenzii de carte și se ocupă de promovarea scriitorilor locali, dar nu numai. Din anul 2012 este membru al Societății de Gestiune a Drepturilor de Autor ”OperaScrisă.Ro”. Din anul 2017 începe să publice în revista ”Confluențe literare”. Este inițiator, fondator și director al revistei de literatură, arte și istorie culturală ”Spicon” editată de Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. Doru Șerban” din Târgu-Jiu și locuiește în Târgu-Jiu. Opera: 1. ”Târgu Jiu – 600. Repere de ieri și de azi” (colaborator), Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2006; 2. ”Motru Sec – Studiu istoric și etnografic”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2006; 3. ”Aduceri aminte – după 30 de ani”, Tipog. Darcom Târgu Jiu, 2008, 4. ”La izvorul Motrului – culegere de versuri de ieri și de azi”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2008; 5. ”Motrișor – cântec de dor”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2010; 6. ”Al. D. Șerban – Viață și destin cultural”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2010; 7. ”Omagiu aniversar – 65 de ani de la nașterea scriitorului Alexandru Doru Șerban”- coordonator, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2014; 8. ”Conacele motrișorenilor”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2016; 9. ”Conacele motrișorenilor - ebook” Editura Digitală București, 2016; 10. ”Mișcarea rotariană – în județul Gorj”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2017; 11. ”Anotimpurile copilăriei. Jurnalul anului 1973” – Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2018. 12. ”Ion Sanda – profesor, om de cultură și poet gorjean”, în curs de tipărire la Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2021.