Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Proza » ATITUDINI » Protest la Washington: oficial norvegian recunoaște încălcarea drepturilor omului în Norvegia

Protest la Washington: oficial norvegian recunoaște încălcarea drepturilor omului în Norvegia

77Bunicul copiilor familiei Bodnariu, foto Marian Petruța

“Bunicul copiilor familiei Bodnariu a participat și el astăzi (8 ianuarie) la protetul organizat în fața ambasadei Norvegiei la Washington. Mihai Bodnariu, împreuna cu alți 700 de români veniți din toate colțurile americii au susținut cazul familiei din Norvegia, despărțită de cei cinci copii în luna noiembrie. Atitudinea autoritățiilor norvegiene a declanșat un val de reacții în comunitatea românească din Statele Unite. Primele informații, publicate cu precădere de site-urile creștine, susțineau că Serviciul de protecție a copilului din Norvegia ar fi luat copiii de lânga părinții Marius Bodnariu (cetățean român) și Ruth Bodnariu (cetățean norvegian) din cauza convingerilor creștine ale părinților. Declarațiile celor doi părinți și ale fratelui lui Marius Bodnariu arată însă că motivul oficial este legat de ‘disciplinarea fizică’ a copiilor, admisă de familie sub forma unor ‘palme la fund’. Familia reclamă însă acțiunea disproporționată a autorităților. Familia Bodnariu, căreia i-a fost luat și bebelușul de 4 luni, pregătește o acțiune în instanță împotriva autoritătilor norvegiene.“ Marian Petruța, Chicago.

10650062_10153565019938612_3151553370923449260_n

Jurnalistul Marian Petruța, stabilit la Chicago, a fost prezent la protestul pașnic din capitala americană, prilej cu care a avut ocazia să realizeze câteva interviuri cu cei prezenți la protest dar și cu autoritățile ambasadei Norvegiei la Washington.

Iată ce declară avocatul norvegian pentru drepturile omului și activistul Marius Reikeras, prezent și el la protest alături de românii din SUA:

„Membrii ai Parlamentului European vor investiga situația drepturilor omului în Norvegia și vor acorda o mai mare atenție modului în care Barnevernet acționează față de familiile de toate naționalitățile. Consider acest lucru a fi un progres major în lupta noastră comună împotrivaîncălcării drepturilor omului în Norvegia, și voi face tot ce-mi stă în putere pentru a aborda problemele în mod corect.”

12Marius Reikeras (centru)foto Marian Petruța

Cei prezenți la protest au înaintat ambasadei Norvegiei o petiție semnată de peste 7.000 de membri ai bisereicilor penticostale, pentru susținerea familiei Bodnariu.

„Când au ieșit pentru a primi semnăturile, au făcut ceea ce fac oficialii norvegieni, au spus ‚Noi nu putem acționa asupra cazurilor individuale’. Eu cred că vor observa în mod evident ceea ce se întâmplă aici. Cred că acest caz se va soluționa și Norvegia va trebui să renunțe la presiunile internaționale.” a declarat Marius Reikeras.

„Am văzut atât de multe familii în această situație, astfel încât se poate face o idee standard al acestui lucru, veți vedea același model – familiile perfect normale au probleme cu sistemul, la fel ca familia Bodnariu. Eu am un rol profesional în acest sens și trebuie să fiu obiectiv. Văd, în orice caz, că valorile fundamentale ale drepturilor omului sunt încălcate în Norvegia. Când ai un sistem care face astfel de lucruri, nu numai pentru această familie, dar și pentru alte mii de familii, trebuie să te oprești și să te întrebi de ce se încalcă dreptul internațional”, a continuat Reikeras. „Trebuie să începem cu respectarea dreptului internațional. Suntem (Norvegia) parte a Convenției drepturilor omului. Ne-am angajat să urmăm convenția drepturilor omului, precum și ale ONU (legate tot de drepturile omului). Atât timp cât nu facem asta, vom avea astfel de cazuri. Acesta este un exemplu foarte bun – unei familie bine educata i-au fost luați copiii fără un proces echitabil, fără nici un proces echitabil. ” a declarat Marius Reikeras în interviul luat de jurnalistul Marian Petruța.

1237553_10153565003693612_1045586502928852747_nfoto Marian Petruța

Familia Bodnariu va avea o întrevedere cu reprezentați ai sistemului norvegian undeva în luna februarie. Însă agenția care a luat copii și care i-a despărțit plasându-i in trei centre diferite, a început deja formele de adopție a celor cinci copii, susține familia Bodnariu.

În paralele cu protestul de la Washington, au avut loc și alte proteste în fața ambasadelor Norvegiei în Irlanda, Spania, Marea Britanie și Danemarca.

londraAmbasada Norvegiei,  Belgrave Square, Londra, foto facebook

irlandaAmbasada Norvegiei, Irlanda, foto facebook

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

Mulțumim domnului Marian Petruța pentru fotografiile și interviurile puse la dispoziție pentru realizarea acestui material.

SURSA: www.cunoastelumea.ro

Facebooktwitterby feather