Dragostea pentru RADIO am moștenit-o de la tatăl meu. Și nu pentru un post de radio anume (pentru că atunci când am început să pricep, și eu, ce înseamnă radioul, în România, în mod legal, nu se putea asculta decât postul național, iar, cu teama de a nu fi descoperit, se trăgea cu urechea, pe unde scurte, la Radio Europa Liberă și la Vocea Americii), ci pentru cutiuța magică din care ieșeau voci, unele grave, altele dulci, ce ne aduceau vești și muzică.
În vremea liceului, ascultam, zilnic, postul public, iar din 1991, și Radio Europa Liberă, împrietenindu-mă cu Andrei Voiculescu, realizator de emisiuni muzicale, cu care am purtat o corespondență minunată, prin intermediul scrisorilor. Cu câtă emoție mergeam la poștă pentru a le expedia! Iar emoțiile creșteau exponențial, când eram înștiințat că am de ridicat un colet venit din afara țării. Da, Andrei Voiculescu, nu numai că îmi răspundea la scrisori, dar chiar mi-a trimis casete înregistrate cu cea mai bună muzică, pe care o difuza atunci în emisiunile sale!
Am ajuns, la un moment dat, să cunosc zeci de voci ale Radioului public, ale Europei Libere și ale Vocii Americii, și, mai mult decât atât, să îmi notez titlurile emisiunile ascultate (și nu erau puține), plus mici comentarii despre ele. Astfel, treptat, am început să visez că, într-o zi, voi fi și eu una dintre ele. Eram fascinat de transmisiunile sportive (cele fotbalistice țineau capul de afiș), emisiunea „Fotbal, minut cu minut” fiind un reper incontestabil, nume precum: Ion Ghițulescu, Sebastian Domozină, Nicolae Soare, Dan Voicilă, Nicolae Secoșan, Dan Culicovschi, Dan Ștefănescu, Ion Ghiță, Octavian Vintilă, Dumitru Pelican, Ilie Dobre, Răzvan Apostolescu, Teoharie Coca-Cosma, Teodor Mateescu, apărând scrise cu majuscule în caietele mele dedicate, exclusiv, transmisiilor respective.
La un moment dat, însă, s-a întâmplat ceva, în viața mea, spre finalul liceului, hotărându-mă să renunț la visul meu radiofonic, apucând pe o cale mult mai apropiată de ceea ce simțeam atunci: FILOSOFIA. Au fost ani de căutări, de bucurii și de neîmpliniri, dar, undeva, în adâncul inimii, dragostea pentru radio a rămas. Nu mai urmăream cu atâta înfrigurare fiecare emisiune sau transmisiune sportivă, motivul central fiind acela că pășisem pe o altă treaptă: STUDENȚIA. Mă dedicasem complet studiului geografiei, astfel încât, doar în puținul timp liber rămas, mă întorceam la ceea ce, cândva, fusese o pasiune mistuitoare.
Anii au trecut, prioritățile s-au schimat, ascultam, în continuare, Radio România Actualități și Radio Cluj, am început să scriu, să public, iar într-o zi, am descoperit un anunț în revista „Armonii Culturale”. Acela a fost momentul zero, dincolo de care, viața mea a curs altfel. A reînviat visul din copilărie, căpătând noi valențe, odată cu primirea mea în rândul redactorilor postului de Radio ProDiaspora, care, atunci, în vara anului 2011, abia împlinise doi ani.
De atunci, am cunoscut zeci de colegi și am intrat în dialog cu sute de ascultători. Pentru toți și pentru fiecare în parte, am un gând bun și o îmbrățișare, acum, la ceas aniversar! Iar dacă ne uităm pe grila de azi a Radioului, putem spune, fără să greșim, că este cea mai atractivă din întreaga istorie de 12 ani, cu emisiuni interactive, pline de sens, în care realizatorii își dovedesc, nu numai pasiunea arzătoare pentru microfon, ci și profesionalismul și dorința de a le dărui ascultătorilor din țară și de peste hotare, clipe de neuitat, topind distanțele geografice și reușind, magistral, să unească inimile tuturor într-un singur buchet înmiresmat de parfumul nepieritor al bucuriei de a trăi!
Se cuvine, așadar, să includ, aici, titlurile emisiunilor și numele realizatorilor (strict cronologic), în semn de prețuire pentru munca lor voluntară, remunerată doar cu aprecierile directorilor acestui post de Radio (Ecaterina Cîmpean și Robert Landmann), ale prietenilor ascultători și, evident, ale colegilor: „Florile Inimii” (Cornel Costea, România), „Artă, Știință și Religie – în căutarea drumului comun” (Mioara Gram, S.U.A.), „Perlele înțelepciunii în oceanul cunoașterii” (Nicoleta Nicolae, România), „Dialog cultural” (Gilbert Ghicolescu, România), „Magic Romance” (Adrian Gelu Radu, România), „Art Respect” (Elena Moisa, România), „Pro Contra” (Adrian Scriminț, România), „Teatru radiofonic” (Ion Stelian, România), „Așa-i neamul nostru dat” (Constantin Bahrin și Robert Damian, România), „Ardelean Show” (Adrian Ardelean, Canada), „Viața în pași de dans” (Ecaterina Cîmpean, România), „Universul gândurilor mele” (Cornel Bucșă Biholar, Germania), „Români pentru români” și „Matinal londonez” (Mircea Rus și Sergiu Bungărdean, Regatul Unit), „La streașina satului românesc” (Rodica Manciu, Italia), „Sens giratoriu” (Camelia Florescu, România), „La porțile dorului” (Gelu Severin, Belgia), „H’Armony” (Dana Severin, Belgia), „Cafeneaua DeMentă” (Codruța Prunariu, George Ioan Hodor și Andrei Florin Ducu, România), „Prichindel – teatru radiofonic pentru copii” (Ion Stelian, România), „Esențe culturale” (Cristina Oprea, România), „Călătorind prin lumea artei” (Raul Petrușe, România), „Labirintul adolescenței” (Andreea Culai, Republica Moldova), „Lumea cu povești a Teonei” (Teona Răcheriu, România), „Theodora și magia copilăriei” (Theodora Andra Petec, România) și „Cântă cu mine” (Marian Filip, România).
La mulți ani de călătorii minunate, Radio ProDiaspora, pe cărările inimilor ascultătoarelor și ascultătorilor noștri!
Rădăuți, 14 aprilie 2021
by
LA MULȚI, MULȚI ANI SĂNĂTOȘI ȘI FERICIȚI RADIO PRODIASPORA! Mulțumim, Cornel, că ne reamintești. Sunt 12 ani de când cineva are grijă de noi, dăruind necontenit htrană pentru suflete! Mulțumim și noi din FLORILE INIMII!