Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » Rexlibris Media Group: CONGRESUL  ACADEMIEI ROMÂNO-AMERICANE CARE VA AVEA LOC ÎNTRE 23-26  MAI LA CLUJ NAPOCA ÎL ARE CA INVITAT PE TALENTATUL  PIANIST BOTOND SZÖCS

Rexlibris Media Group: CONGRESUL  ACADEMIEI ROMÂNO-AMERICANE CARE VA AVEA LOC ÎNTRE 23-26  MAI LA CLUJ NAPOCA ÎL ARE CA INVITAT PE TALENTATUL  PIANIST BOTOND SZÖCS

La invitaţia doamnei Prof. univ. dr. Ruxandra Vidu, preşedinta Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe şi a profesoarei sale Prof.univ.dr. Stela Drăgulin (Director ARA pentru România), talentatul pianist Botond Szöcs, performează pentru a doua oară consecutiv la un congres al ARA. Anul acesta recitalul de pian va avea loc în sala „Auditorium Maximum” din strada Mihail Kogălniceanu Nr. 3, Cluj-Napoca în data de 26 mai a.c. ora 16:30. Regalul muzical oferit de Botond Szöcs va fi unul dintre evenimentele de anvergură care se vor desfăşura între 23-26 mai 2018, la cel de al XLII-lea Congres organizat de Academia Româno-Americană şi universitatea clujeană „Babeş-Bolyai”.

Pianistul Botond Szöcs, născut la Sfântu Gheorghe la 4 iunie 1995, s-a făcut remarcat în lumea muzicală graţie temperamentului energic inconfundabil, potenţat de intensitatea trăirilor artistice şi manifestat prin forţa persuasivă a interpretării. Student la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, la clasa Prof.univ.dr. Stela Drăgulin (decan al facultăţii şi „unul dintre marii profesori de pian ai Europei”, după cum a caracterizat-o dirijorul rus Misha Katz), Botond a participat la concursuri naţionale şi internaţionale. După câştigarea a peste 12 premii întâi, cea mai recentă recunoaștere,  obţinută în 2017, este Premiul de Excelenţă în Muzică al Academiei Americano-Române pentru Ştiinţe şi Arte pentru cel mai bun interpret  în calitate de solist, membru al unui ansamblu de muzică de cameră sau acompaniator. (American Romanian Academy for Arts and Sciences  Music Award for Excellence –The Best Concert Performer as a Soloist, Member of a Chamber Music Ensemble and Accompanist.).

*

Debutul solistic, la doar 17 ani, în compania orchestrei Filarmonicii de Stat din Sibiu, a fost urmat de noi apariţii concertante alături de orchestrele simfonice din ţară. În repertoriul solistului au pătruns rapid piese de rezistenţă ale genului, lucrări concertistice de W.A.Mozart, L.van Beethoven, E. Grieg, F. Liszt, R. Schumann, F. Chopin, S. Rachmaninov şi W. Lutosławski. Preocupat deopotrivǎ de muzica de cameră, Botond a susţinut, în perioada 2015-2016, integrala Sonatelor pentru pian și vioară de Mozart şi Beethoven. Impresionat de prestaţia artistică a pianistului, partenerul său din cadrul integralei beethoveniene, violonistul Peter Rosemberg (prim concert-maestru al Bamberger Symphoniker, Germania), a afirmat elogios: „tânărul pianist Botond Szöcs continuă pleiada de mari talente din clasa celebrului pedagog al pianului, Stela Drăgulin. Are un temperament eruptiv şi pasionat, însă sesizează şi realizează aspectele poetice ale muzicii. Are o tehnică foarte dezvoltată şi sigură, dar întotdeauna subordonată conţinutului muzical.” lncepând cu  anul 2017 a început  seria recitalurilor axate pe repertoriul pentru două piane şi al cvintetelor cu pian.

*

„Minunat cântă tânărul pianist Szöcs Botond… Un al doilea Richter… Nici nu aş şti cu ce să încep… cu grija lui de a reda corect fiecare frază muzicală, cu sunetul lui plin, rotund, cu versatilitatea incredibilă de care a dat dovadă! […]. Dar, peste toate, aş remarca o sensibilitate ieşită din comun şi un elan pe măsură,” spunea în cronica recitalului de pian de la Ateneul Român, criticul Petra Gherasim. Şi elogiile tânărului pianist pot continua.

*

Momente notabile în ascensiunea pianistică a lui Botond sunt și apariţiile sale cu programe de recital în ţară și peste hotare, între care amintim turneele din Marea Britanie, Italia, Ungaria, Germania şi Vietnam. In toate acestea, prestaţia sa artistică a fost considerată un succes, captivând audienţa cu o „performanţă electrizanta, zguduitor de profundă.” (Comunicat de presă) şi lăudat  fiind de critica de specialitate. „Graţie calităţilor muzicale incontestabile şi îndrumării de excepţie de care beneficiază, pianistul a realizat versiuni remarcabile ale lucrărilor interpretate, care au evidenţiat plenar calităţile artei sale instrumentale /…/ precum şi capacitatea de a reliefa bogăţia semantică a muzicii. Am apreciat arsenalul de mijloace pianistice (cuprinzând tehnica de degete şi de bravură, dar şi tuşeul plin de sensibilitate şi nobleţe), care a contribuit la evocarea evenimentelor, printr-o impresionantă acumulare de dramatism şi forţă expresivă.” (Carmen Manea – Cronică de concert)

*

Interesat de dublarea interpretării printr-o activitate ştiinţifică susţinută, Botond Szöcs a participat la diverse manifestări de sesiuni studenţeşti unde s-a remarcat atât prin prezentarea de postere cât şi prin lucrări de analiză a muzicii. Lucrările sale publicate în 2017 în Buletinul Universităţii Transilvania din Braşov i-au adus două premii I, precum şi „Premiul pentru cea mai bună lucrare studenţească a Facultăţii de Muzică”.

Cu siguranţǎ despre tânǎrul pianist Botond Szocs vom mai auzi. Cariera lui deja trasată este abia la început şi îşi va continua accensiunea. Bazându-se pe o tehnică excepţională şi pe o intuiţie exactă a muzicii, el reuşeşte să valorifice adecvat stilistic lucrările muzicale interpretate oferindu-ne versiuni unice, de la concepţie la  execuţie.

Facebooktwitterby feather