Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » INTERVIU » 20 DE ÎNTREBĂRI – 20 DE RĂSPUNSURI: SIBIANA MIRELA ANTOCHE – INTERVIU CU SCRIITOAREA IRINA CRISTINA ȚENU, HUȘI

20 DE ÎNTREBĂRI – 20 DE RĂSPUNSURI: SIBIANA MIRELA ANTOCHE – INTERVIU CU SCRIITOAREA IRINA CRISTINA ȚENU, HUȘI

20 DE ÎNTREBĂRI – 20 DE RĂSPUNSURI

SIBIANA MIRELA ANTOCHE – INTERVIU CU SCRIITOAREA IRINA CRISTINA ȚENU, HUȘI


SMA: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să vă cunoască, ne puteți spune câteva lucruri despre dumneavoastră?
ICȚ: M-am născut în Vaslui, într-o zi frumoasă zi de mai, într-o familie iubitoare de lectură, care mi-a insuflat de la o vârstă fragedă dragostea pentru cărți. În anul 2004 am absolvit Facultatea de Filosofie, secția Științe Politice din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar 2010 am obținut Titlul de Doctor în Filosofie în cadrul aceleași universități.
Sunt un om simplu căruia îi place să-și transforme gândurile în cuvinte cu scopul de a ajunge la sufletele semenilor săi. Fac acest lucru zilnic, cu mare drag, bucurându-mă de fiecare cuvânt creat. Și nu cred că voi renunța vreodată la acest lucru, fiindcă nu aș putea să împiedic sufletul să vorbească. Totul a început când am decis, să-mi creez un blog pentru a putea face cunoscute mesajele sufletului. S-a întâmplat într-o frumoasă zi de iarnă, pe 2 ianuarie 2013. De atunci sufletul îmi vorbește, eu îl ascult în timp ce merg cu el de mână pe drumul vieții.


SMA: Citindu-vă biografia mi-am dat seama că, în fața mea, am un scriitor cu o activitate literară complexă! De când pasiunea pentru scris? Este talent nativ sau moștenire de familie?
ICȚ: Mi-am dorit să scriu din momentul în care mi-am dat seama cât de fascinantă este lumea cărților. Nu am crezut că voi reuși să-mi îndeplinesc visul, dar viața s-a încăpățânat să-mi demonstreze că mă înșel. Cred cu tărie că scrisul este un har minunat de la Dumnezeu. Sunt tare norocoasă că mi l-a dat. Totodată, este și o moștenire de familie. Pasiunea pentru scris am moștenit-o de la tatăl meu. Tata își transformă gândurile în cuvinte într-un mod aparte. Nu știu dacă eu reușesc același lucru, dar mi-ar plăcea ca ceea ce scriu să ajungă la sufletul celor care mă citesc. Nu există o bucurie mai mare pentru un slujitor al cuvintelor decât ca tot ceea ce scrie să mângâie sufletele cititorilor săi.


SMA: Povestiți-ne despre debutul literar!
ICȚ: Mi-am dorit mereu să îmi strâng la piept cărțile. Așa că în 2012 am decis să-mi public teza de doctorat, iar ziua în care mi-am strâns cartea la piept a fost una pe care nu o pot descrie în cuvinte. Planurile pe care viața deja le stabilise pentru mine, nu le-am bănuit nicio clipă. Doar mi-am dat seama de ele când am constatat cât este de mare dorința sufletului de a vorbi, de a-mi transmite gândurile sale aparte. Așa că, l-am ascultat. Și cu cât l-am ascultat cu mai mare atenție, cu atât mi-a vorbit mai mult și mai frumos. Așa au apărut poemele pe care mi-am dorit foarte mult să le aștern într-o carte. Primul volum de poezii intitulat „Pictor de cuvinte” a apărut la Editura Liric Graph în 2016. Acesta a fost începutul unei minunate călătorii prin fascinantă lume a cuvintelor, care sper să se încheie cât mai târziu posibil.


SMA: Scriitorii sunt adesea asociați cu persoanele singuratice sau care trăiesc intens propria lor singurătate, fie ea în doi! Există vreun adevăr în această zicere?
ICȚ: Consider că singurătatea e „locul” perfect în care o persoană poate scrie. Cel mai bine auzi glasul sufletului când este liniște deplină, iar singurătatea îți oferă acea liniște de care ai nevoie pentru a crea. Eu nu pot scrie decât dacă e liniște în jurul meu sau, mai exact, când trăiesc intens propria mea singurătate. Când îmi aud doar gândurile. Probabil de aceea noi, slujitorii cuvintelor, suntem asociați cu persoanele singuratice. Când nu scriu, îmi place să mă bucur de frumos alături de cei dragi, să cunosc locuri și oameni noi. Fiecare loc, fiecare om, fiecare conversație sau întâmplare reprezintă o minunată sursă de inspirație pentru mine.


SMA: Ce ați simțit atunci când ați publicat prima carte? Ce sentimente v-au încercat?
ICȚ: Îmi place să cred că prin intermediul cărților pe care le public reușesc cumva să înving moartea. Când mi-am strâns la piept prima carte am simțit nu doar că mi-am îndeplinit un vis, ci și faptul că rămâne ceva în urma mea, că într-un fel spiritul meu va dănui în gândurile și inimile celor ce-mi vor descoperi cărțile.

SMA: Aveți un loc anume unde vă așterneți gândurile?
ICȚ: Le aștern pe blogul personal. O fac ori de câte ori îmi permite timpul. Dar înainte de a le posta pe blog, le aștern fie pe laptop, fie pe telefon. Mi-ar plăcea să le aștern pe hârtie, dar având în vedere că scriu urât, evit să o fac. Gândurilor nu trebuie să le schimonosești chipul frumos atunci când le așterni undeva. Dacă aș scrie pe hârtie, asta aș face și nu vreau. Vreau să le observ chipul minunat imediat ce le transform în cuvinte. Când inspirația vine, deschid laptop-ul și scriu. Dacă nu am laptop-ul la îndemână scriu pe telefon. Îmi amintesc că într-o zi eram în pădure și, uitându-mă la brazii falnici ce mă înconjurau, am simțit cum vine inspirația. Am deschis telefonul și am început să scriu. A fost o experiență extrem de plăcută, pe care aș repeta-o oricând.


SMA: Până la momentul interviului câte volume aveți tipărite?
ICȚ: Până în prezent am publicat 4 volume. Este vorba despre volumul științific „Orizontul filosofic al relației dintre identitate și etnicitate” la Editura Junimea din Iași, în 2012; volumul de poezii „Pictor de cuvinte” la Editura Liric Graph, în 2016; volumul de poezii „Vers de catifea”, la Editura Siono, din București, în 2020 și eseul de dezvoltare personală “Conversații cu Viața”, tot la Editura Siono, în 2021.


SMA: În afară de scris, legat tot de literatură, mai faceți și altceva? Considerați scrisul o meserie din care se pot câștiga bani?
ICȚ: Câștig bani scriind articole pe teme extrem de diverse. În prezent sunt content writer (scriitor de conținut) și zilnic scriu articole variante. Dar nu au legătură cu literatura. Sunt articole prin care promovez produse sau serviciile oferite de anumite firme din România. Scriind astfel de articole poți câștiga bani, din literatură este greu. Consider că va mai dura o perioadă până când în România scrisul se va transforma într-o meserie.


SMA: La care editură v-ați tipărit cărțile și de ce o considerați preferata dumneavoastră?
ICȚ: După cum deja ați aflat, prima carte am publicat-o la Junimea, cea de-a doua la Liric Graph, ultimele două la Siono. În ceea ce privește editura mea preferată, îmi place foarte mult să colaborez cu cei de la Siono, deoarece te ajută cu drag în tot procesul de publicare a cărții. îți oferă sugestii, îți corectează cartea, se ocupă de tehnoredactare, de coperți, printre multe alte lucruri minunate. În plus, îți promovează cărțile. Sunt tare mândră de faptul că cititorii îmi pot găsi cărțile în marile librării din țară, dar și în străinătate. Libris.ro, Cărturești, Humanitas, Lanțul de Librării Alexandria sunt doar câteva dintre marile librării unde pot fi găsite cărțile Siono. Recomand Siono cu mare, mare drag.


SMA: Participați la evenimente sau cenacluri literare? Sunteți membru al vreunei asociații sau uniuni de creație din România sau din afara țării?
ICȚ: De-a lungul timpul am participat la diverse evenimente literare, unde am obținut diverse mențiuni și premii. Sunt membră a Cenaclului Prietenia, a Cenaclului Literar Revista Vitrina Cu Poezii, a Cenaclului Ecreator, printre altele. De asemenea, sunt membră a Ligii Scriitorilor Români- filiala Iași- Nord-Est.


SMA: Se scrie mult și lucrul acesta îl cunoașteți și dumneavoastră! Există piață de desfacere în România? Cărui segment de public vă adresați?
ICȚ: Se scrie mult și se scrie bine. Din păcate, nu se citește atât de mult pe cât ne-am dori. Sper ca din ce în ce mai mulți oameni să conștientizeze cât de importantă este lectura în dezvoltarea lor personală. Îmi place să cred că ceea ce scriu este pe placul unui public cât mai larg. Scriu din suflet pentru orice suflet capabil să audă glasul divin al vieții ce respiră în cuvintele așternute pe hârtie.


SMA: Sunteți o scriitoare consacrată! Unde vă pot găsi cititorii activitatea literară și de unde vă pot cumpăra cărțile?
ICȚ: Nu pot spune că sunt o scriisoare consacrată, sunt doar un om căruia îi place să-și transforme gândurile în cuvinte. Cartea „Orizontul filosofic al relației dintre identitate și etnicitate” poate fi găsită pe site-ul editurii Junimea, iar „Vers de catifea” și „Conversații cu Viața” pot fi găsite în librării precum Libris.ro, Mihai Eminescu (București), Cărturești, Humanitas, Alexandria, Elstar (Câmpina), La Două Bufnițe (Timișoara), Casa Cărții și Librăria Junimea (Iași). Acestea sunt doar câteva dintre librăriile de unde se pot cumpăra cărțile. Cei care vor să îmi cumpere cărțile nu trebuie decât să le caute pe Google și vor descoperi toate librăriile de unde pot fi achiziționate.


SMA: Este scrisul o formă de eliberare emoțională a sufletului? Vă simțiți împlinită la finalul oricărui manuscris?
ICȚ: Da, în mod cert da. Și sper ca emoțiile sufletului meu să fie simțite în fiecare poezie și proză. Sunt emoții sincere, ascunse printre cuvinte din dorința de a fi descoperite și de a ajunge astfel la sufletul cititorilor. În ceea ce privește împlinirea sufletească, pot spune că mă simt extrem de împlinită după ce reușesc să termin un manuscris. De asemenea, simt o mare ușurare și o infinită bucurie. Sufletul îmi râde de fericire ori de câte ori mi se mai îndeplinește un vis. Este un sentiment greu de descris în cuvinte, fiindcă fiecare manuscris e special și ocupă un loc aparte în sufletul meu.


SMA: Cum vă alegeți temele sau ele vă aleg pe dumneavoastră?
ICȚ: Cred că ele mă aleg pe mine. Dacă le aleg eu inspirația vine mai greu, când mă aleg ele, totul curge. Și îmi place tare mult cum se scurg gândurile și îmi ghidează mâna, nerăbdătoare să le prefac în cuvinte. Tare sunt frumoase temele care mă aleg, tare le iubesc și le prețuiesc.


SMA: V-a trecut prin minte, vreodată, să renunțați la scris? Și dacă da, ce v-ar fi determinat?
ICȚ: Nu, nu aș putea renunța niciodată la scris. Am înțeles deja de ceva vreme că aceasta îmi e menirea. Nu pot renunța la ceea ce sunt. Mi-a fost dat să scriu, asta voi face mereu. Scrisul, la fel ca și apa, este esența vieții mele. Beau apă pentru a-mi potoli setea, scriu pentru a potoli setea de cuvinte a sufletului meu.


SMA: Considerați necesar întroducerea în manualele de literatură a poeziei și prozei contemporane?
ICȚ: Da, copiii trebuie și merită să descopere operele scriitorilor contemporani. Este necesară promovarea poeziei și prozei contemporane, iar manualele de literatură sunt un bun mijloc de provocare a lor. Avem scriitori contemporani foarte talentați și este imperios necesar ca cei mici să afle de ei și să se dezvolte personal cu ajutorul scriiturii contemporane.


SMA: Ce mesaj aveți pentru tinerele talente?
ICȚ: Să nu ezite să citească orice gen de literatură. Pentru a putea scrie, trebuie mai întâi să citești și nu doar un anumit gen de carte, ci orice fel de carte. Mama întotdeauna mi-a dat voie să citesc orice, fiindcă consideră că din orice carte poți învăța ceva. Nu contează că dintr-o carte ai învățat doar o expresie nouă, important este că ai învățat. Cartea îți deschide drumul către succes, așa că le recomand tinerelor talente să citească mult, apoi să scrie ce le șoptește sufletul.

SMA: Ce proiecte de viitor aveți?
ICȚ: Îmi doresc să public un volum de proză scurtă și două romane. Sunt în pregătire. Nu știu exact când le voi termina de scris, sper că voi reuși să le finalizez cât mai curând posibil.


SMA: Perioada tumultuoasă prin care trecem v-a afectat în vreun fel activitatea literară și dacă da, în sensul pozitiv sau negativ?
ICȚ: În ultima perioadă nu am scris foarte mult, este adevărat. Când oamenii suferă nu poți da dovadă de creativitate. Sufletul tace și speră cu tărie că această perioadă va trece cât mai curând. Eu îi respect tăcerea și scriu doar când simt o zvâcnire puternică din partea sa.


SMA: La final de interviu, vă rog, lăsați un gând pentru cititori!
ICȚ: Credeți în voi și în talentul ascuns dat de Dumnezeu. În fiecare dintre voi există ceva special, trebuie doar să descoperiți acel ceva. Odată descoperit, scoateți-l la lumină.


Sibiana Mirela Antoche,
jurnalist, membru U.Z.P.R.




Facebooktwitterby feather