Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Fără categorie » Sarmale tradiţionale – reţetă în versuri –

Sarmale tradiţionale – reţetă în versuri –

Autor-Iuliana Ciubuc

05.02.2022

 

Nu e casă de român,

sarmale să nu gătească,

măcar de Paşti şi Crăciun,

deşi-i reţetă turcească.

Reţeta mea-i românească,

chiar de-are nume turcesc

reţeta o să vorbească,

cum se fac, cum se-nvelesc,

aşa, ca să nu răcească!

Sunt un deliciu, o-ncântare,

când le faci de-o sărbătoare,

de Paşti ori de Craciun,

le găteşte orice român.

Chiar copiii le preferă,

când în jur e atmosferă,

când toţi cu poftă mănâncă,

îi spun mamei:

„mai vreau încă!”

Fiindcă sunt cam migăloase,

ca meniurile gustoase,

o să vă spun pe-ndelete…..,

s-ascultaţi două cvartete,

până vă terminaţi treaba,

aici nu merge cu graba…!

Ca sarmaua să vă iasă

cât mai bună, mai gustoasă,

ceapă din belşug căliţi,

la ceapă nu vă zgârciţi,

mai ales, nu vă grăbiţi!

Morcov să adăugaţi,

ras fin şi amestecaţi!

Ceapa conţine glucide,

provitamina A de la morcov provine,

culoarea carotenul îl decide,

de culoarea îţi convine.

La foc mic le înăbuşim,

până carnea-o pregătim!

În tigaie mai adăugăm

orez spălat şi iar amestecăm,

le călim încet pe toate,

pâna sunt bine legate,

le răcim, pe cât se poate,

să băgăm mana,

dar nu până la coate!!

Carnea tocată

de porc cu vită amestecată,

cam un kil să fie toată.

Carnea  o amestecăm,

cât mai mult s-o frământăm.

Condimentele ce-aromează

de abia acum urmează…

Cimbru, sare, piper, dafin

le dă gustu-acela fin.

Acum frământă vârtos

să iasă-un amestec pufos,

să se lege bine toate

să nu iasă sarmale împrăştiate,

ca-n varza a là Cluj, măi frate,

toate parcă-s aruncate!

Ia  oala, varza, pe rând

toacă şi pune pe fund,

chiar de-i oala de pământ!

Apoi treci la-mpachetat

carnea ce ai preparat,

câte-o linguriţă pune

în foi fine, de-alea bune,

de potbal, foaie de viţă,

tei sau varză ca o pieliţă,

să iasă mici şi delicate

şi bine împachetate,

la fiert să n-o ia la fugă,

forma să nu se distrugă!

După ce aşezi un rând,

pune varza drept capac,

apoi iarasi, înc-un rând,

pe deasupra,

suc de roşii, neapărat

şi puţin trebuie presat.

Cui îi place dafinul,

(care merge cu vinul),

pune măcar o frunzuliţă,

ca la cele-n foi de viţă.

De Paşti sarmalele-s vedete

între meniuri tradiţionale,

iata că, nu mai ai secrete

în reţeta de sarmale!

Le fierbi la foc mic

Două ore şi un pic,

  • Va trebui şi-o pălărie!
  • Ce vorbeşti, ce-mi spui tu mie,

ai înnebunit matale,

pălărie în sarmale?

sau vrei să le pun în ea?

  • Nu-i vorba de-aşa ceva!
  • Vai de mine, ce prostie,

Pălărie-mi trebuie mie?

  • Mă refer la pălării

de marar,

atât nu ştii?

Frumos o vei aşeza

şi-o ploşteşti cu varză, aşa….

ca să-i ţină căldura,

pentru a nu se evapora,

zeama ce-i dă savoarea,

aroma de la mărar

are gustul cel mai rar.

Nu gusta deocamdată,

de tot guşti, aşa deodată,

rămâi cu gura căscată

şi când să le pui la fiert,

ai rămas fără „obiect”!

Zeama  ce-i pusă la fiert,

să rămână cam un sfert!

Le fierbi la foc cât mai mic

două ore şi un pic,

apoi chiar le poţi gusta,

să încerci reţeta mea.

Eu sper că îţi va plăcea!

Mamăăă…. au gustul cel mai bun

De le faci la Pasti,

le mănânci şi la Crăciun

sau la vreo aniversare

sau când pleci în deplasare,

dacă-s bine conservate

au aceeaşi calitate!

Lângă sărmăluţe pui

smântână sau pofta-n cui,

ciuşca doar să nu lipsească

şi nici mămăliga românească,

moale, tare, cum va place,

iar ţinuta, la trei ace!

 

Poftă bună toţi s-aveţi

şi să trăiţi zece vieţi!

 

 

Facebooktwitterby feather

Despre Iuliana CIUBUC

M-am nascut in Alba Iulia, la 21 sept 1949. Sunt absolventa a Facultatii de Fizica si Chimie din Universitatea Bucuresti, promotia 1971. Am fost profesoara de fizica si chimie timp de 49 de ani, cea mai mare parte a vietii in Busteni. Am fost si director de scoala in perioada 1990-2008. Din 2009 pana 2020 am organizat in Busteni in fiecare an Festivalul de Literatura pentru Copii si Tineret al Filialei Bucuresti de Literatura pentru Copii si Tineret din USR, presedinte, scriitor, Victor Gh. Stan, perioada in care au fost descoperite foarte multe talente literare, multi ajungand chiar membri USR. Am debutat in 2014 cu Teatru scolar in versuri-scenete stiitifico -umoristice, la Revista Apolon Junior, coordonata de diplomatul George Calin si am lansat primul volum "Teatru Scolar"-editura MiniEd-Iasi -2015. De atunci am publicat permanet atat in diverse antologii, cat si volume in calitate de autor si in diverse reviste din tara si din strainatate. Colaborez de multi ani si cu dna Ziarist si scriitor Ligya Diaconescu director revista internationala Romano-Canado-Americana STARPRESS, careia ii datorez toata sustinerea , promovarea mea din punct de vedere literar, precum si propunerea si recomandarea de a fi inclusa in Liga Scriitorilor Romani si aprobata de dl scriitor Al. Florin Tene. Le sunt recunosctoare tuturor. Multumesc si dlui Gheorghe Stroia, pentru generozitatea de a ma primi in familia "Armonii Culturale" si de a-mi oferi acest spatii pentru a-mi promova creatiile literare!