Dragii mei enoriași!
La început de an 2016, rog pe Bunul Dumnezeu să reverse asupra Dumneavoastră și celor dragi ai Dumneavoastră sănătate, bucurii, împliniri în toate cele bune, puterea de a nu vă pierde speranța și credința, să aveți pace, liniște sufletească, bună înțelegere și trăire în Duh și în Adevăr!
La mulți și fericiți ani!
*
Vreme și vremuri. Cu ajutorul lui Dumnezeu, am pășit în noul an. Unii ne bucurăm, alții privim cu nostalgie în urmă la anii ce s-au dus, alții cu speranță sau cu teamă către viitor. Oricum, cuvintele Poetului sunt mai actuale ca oricând în această perioadă: ,,Cu mâine zilele-ți adaogi,/ Cu ieri viața ta o scazi/ Și ai, cu toate astea,-n față/ De-a pururi ziua cea de azi!”
Pentru Dumnezeu nu există această împărțire a timpului, așa cum o avem noi. Pentru el ,,o mie de ani sunt ca o clipă”. Pentru noi măsurarea și împărțirea Timpului este necesară, pentru a ne aduce aminte că suntem călători pe acest pământ, că am adăugat un an în buchetul vieții noastre, sau că ne-am mai apropiat un pas de Marea Întâlnire cu Judecătorul lumii.
Parcă mai mult ca oricând, privesc cu teamă către viitor. Nori tulburi se abat peste lume, ceața se intensifică la orizont și lumea e tot mai debusolată. Parcă am început să n-o mai înțeleg. Vorbeam întotdeauna de ,,evoluția lumii” de la un an la altul, de la un secol la altul. Tot mai sus, tot mai sus, urcând pe culmi….! Azi mă întreb, dacă nu cumva este vorba, în realitate, de o involuție a lumii, adică o coborâre. Desigur, trebuie să recunoaștem că, sub aspect tehnic, omenirea a făcut progrese inimaginabile în secolele trecute și fiecare dintre noi poate constata acest lucru. Aparatura și mașinăriile de tot felul ne-au inundat viața. Din păcate, ne-au făcut pe mulți dintre noi robii lor. Observ, însă, că se neglijează tot mai mult cea mai de preț valoare a planetei noastre: Omul.
Parcă, în mod sistematic, cineva, de acolo de la cârma pământească a lumii, caută să facă din om o mașinuță oarecare, un roboțel fără personalitate. Sunt distruse treptat valori spirituale, morale și sociale milenare. Punem în loc niște aberații, de care strămoșii noștri nici nu ar fi avut curajul să vorbească, fiindcă ar fi intrat în pământ de rușine.
M-aș referi în aceste rânduri doar la familie, lăsând de-o parte otrăvirea zilnică prin mâncare, prin băutură, prin aer, discrepanța dintre lumea bogată și lumea săracă, bolile de tot felul, pentru care se face prea puțin spre a le vindeca, însingurarea omului în mijlocul unei lumi, care mai degrabă seamănă cu o junglă și multe altele.
Fiecare dintre noi, crescuți în spiritul bunei tradiții românești și creștinești, cunoaștem cât de importantă este familia în viața unui om, în viața societății. Așa cum nu trebuie să mai explici că-ți este necesar aerul, apa, mâncarea, tot așa este și familia. Ea este izvor de viață, de iubire, de bucurie, reazim la nevoie, șansa de supraviețuire a omenirii. Este rânduiala lui Dumnezeu pentru lume, fiindcă ,,nu este bine să fie omul singur pe pământ, să-i facem lui ajutor dintr-însul!” Și i-a făcut-o pe femeie, i-a dat-o cu indicație clară: ,,Creșteți și vă înmulțiți! Umpleți pământul și-l stăpâniți!” Așa a înțeles omenirea milioane de ani și azi suntem peste șapte miliarde de oameni pe pământ. Și toate au fost bune și frumoase și a fost seară și a fost dimineață, adică o rânduială, o ordine clară.
Iată că în vremea noastră s-au ivit oameni, care se cred mai deștepți decât Dumnezeu și vor să aducă o altă ordine, o altă rânduială. Familia nu trebuie să mai fie unirea liber consimțită dintre un bărbat și o femeie, ci ,,unirea dintre doi parteneri”. Copilul nu trebuie să știe că are tată și mamă, ci părintele 1 și părintele 2, iar aceștia pot să fie amândoi bărbați, sau amândoi femei. Mai multe state zise democratice au adoptat legi, care permit ,,căsătoria” dintre doi bărbați și dintre două femei. Lucrurile acestea se petreceau până anul trecut în țările de religie catolică și protestantă. Anul trecut a legiferat și Grecia această orgie. Grecia, vârful de lance al Ortodoxiei, de foame, de sărăcie, a fost nevoită să cedeze. Au îngenuncheat-o! Mai sunt în Europa vreo șaisprezece state, care mai rezistă presiunilor de acest gen. Oamenii de bună credință de la noi au organizat un referendum, care să oblige pe parlamentari să modifice textul Constituției și să prevadă acolo în mod expres, că ,,familia este unirea dintre un bărbat și o femeie”. Cred că se va reuși să se strângă numărul de semnături cerute de lege, dar se va pune în practică voința poporului? Referendum am fost și pentru schimbarea președintelui și n-a mai fost schimbat; referendum și pentru reducerea numărului de parlamentari la 300 și avem și azi peste 600! Să zicem, totuși, că se va reuși. Va reuși generația noastră. Dar mâine? Va fi la rând generația facebook-lui, a internauților. Va fi generația pruncilor de azi, care învață(sau vor învăța și la noi în anii viitori!) de la grădiniță și până la terminarea liceului, despre actul sexual și perversiunile sexuale. Dacă azi, pentru omul de bună credință lucrurile acestea sunt strigătoare la cer, pentru omul de mâine ele vor fi ceva ,,normal”, așa cum este ,,normal” să umbli cu unghiile netăiate, dar vopsite.
Familia își pierde rolul de a crește și educa pe copii. Atâta vreme cât tu, părinte, nu ai voie să-l atingi cu o palmă sau cu o vorbă pe copilul tău, pierzi orice autoritate asupra lui. Dacă pruncul se va supăra că nu i-ai dat luna să joace fotbal cu ea sau l-ai pus să-și facă lecțiile, te va pârî că-l persecuți și ți-l va lua și-l va duce la orfelinat, ori îl va da unor îngrijitori plătiți.
Parcă n-ar fi fost atâtea și atâtea cauze care duc la destrămarea familiilor! Trebuia să pună pe tapet și aceste anomalii. Mâine, eu, ca preot, voi fi reclamat că am refuzat să cunun pe Ion cu Gheorghe, sau pe Marița cu Joița. Voi fi amendat cu cât nu face salariul pe un an întreg, pentru că am încălcat ,,drepturile omului”. Asta de două ori, fiindcă a treia oară voi intra în pușcărie!
Antihrist își face tot mai simțită prezența în lume, iar desfrânata apocaliptică cutreieră ca un corb al morții peste țări și peste suflete.
Cu un mileniu și jumătate în urmă, un om de o cruzime nemaiîntâlnită a trecut prin foc și sabie pământurile românești. Era regele Atila, conducătorul hoardelor hune, strămoșii ungurilor de azi. Bătrânii noștri îl spuneau ,,biciul lui Dumnezeu”! Voiau să spună că Dumnezeu îi pedepsește prin acel om pentru păcatele lor.
Privesc cu teamă spre viitor și văd că ,,biciul lui Dumnezeu” se ridică din nou, gata de-a se slobozi asupra noastră. Musulmanii invadează Europa, leagănul creștinismului. Nu mă refer la amărâții care fug îngroziți de moarte ca să caute un adăpost. Mă refer la cei infiltrați printre ei, care-și fac din curățirea pământului european de scârnăviile destrăbălării morale un ideal, pentru care sunt gata să-și dea și viața. Când fac atentate și lasă în urmă zeci și sute de cadavre, socotesc că și-au împlinit misiunea lor de reformatori ai vieții morale, de ,,bici al lui Alah” asupra păcătoșilor. Privesc cu teamă spre viitor, fiindcă, după cum spun statisticile, până în 2050, jumătate din populația Europei va fi musulmană. În Siria au fost creștini și musulmani. Siria avea creștini înainte de a se creștina Sfântul Apostol Pavel. El a primit primele noțiuni ale învățăturii creștine în capitala Siriei, în Damasc. Ei bine! Mii de oameni nevinovați din Siria au fost uciși în ultimii ani pentru simplul motiv că erau creștini. Biserici au fost distruse, case de creștini incendiate, episcopi și preoți uciși sau răpiți și multe-multe alte atrocități.
Privesc spre viitor și tare mi-e teamă că-ntr-o zi cel care va îmbrăca reverenda de preot, va îmbrăca ceea ce se numea ,,cămașa morții”. Preoția însăși, ba chiar statutul de creștin, vor trebui să aibă din nou dimensiunea martirică, jertfelnică de altădată. Atâta destrăbălare morală nu poate fi spălată decât cu sânge!
Rugați-vă lui Dumnezeu să ne aibă în pază. Sodoma și Gomora ar fi scăpat nemistuite de flăcări, dacă în ele ar fi fost doar zece drepți, adică oameni curați sufletește, nepervertiți de păcate. Haideți să fim noi, românii, cei zece din cetatea Europei, pentru care Dumnezeu să n-o pârjolească!
*
La cumpănă de ani. Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru tot şi pentru toate, căci fără El suntem praf şi pulbere. Atât cât vrea El mai fiinţăm pe acest pământ, ne mai bucurăm de fiecare zi ce ne-o dăruieşte, de fiecare anotimp, de fiecare clipă fericită, pe care mai avem prilejul s-o trăim!
Vă mulţumim cordial tuturor pentru tot sprijinul ce ni l-aţi dat în cursul anului 2015! Vă mulţumim tuturor celor care ne-aţi primit cu colindul, atât la Crăciun, cât şi la Bobotează, după datina străbună, ca nişte adevărate familii de creştini! Vă mulţumim cordial pentru darul ce ni l-aţi făcut, fiecare după voia şi posibilităţile ce le-a avut, dar mai ales pentru bunăvoinţa creştinească şi românească. Să dea Dumnezeu să vă găsim pe toţi sănătoşi şi cu voie bună mulţi ani de aici înainte!
La cumpănă de ani, se cuvine să facem un scurt bilanţ fiecare dintre noi cu privire la viaţa noastră, la familiile noastre, la speranţele ce le avem de viitor. Dacă n-ar mai fi sărbătorile şi rânduielile acestea ale anotimpurilor, viaţa ar fi ca o lungă călătorie fără popas. Aşadar, să ne oprim un pic în lungul drum al trecerii noastre prin lume şi să ne facem un examen de conştiinţă fiecare. Să ne imaginăm că derulăm filmul vieţii noastre de până acum, cu toate ale sale bune şi rele. Să ne imaginăm, de asemenea, că la acest film ar privi şi Dumnezeu. Ia gândiţi-vă, aţi găsi vreo scenă în acel film de care să vă fie frică, ori să vă roşească obrazul la gândul că va vedea-o Cel de Sus? Sau chiar şi numai ceilalţi semeni ai Dumneavoastră?! E o grea încercare. Căutaţi, de asemenea, să socotiţi dacă aţi făcut tot ce a depins de Dumneavoastră, ca propria familie să dureze, ca soţul, soţia, copiii, părinţii, socrii, cumnaţii Dumneavoastră să aibă o rază de fericire, când s-au aflat în preajma Dumneavoastră, când aţi vorbit, când aţi muncit împreună. Vedeţi dacă aţi făcut vreo fărâmă de bine cuiva, dacă v-aţi făcut întotdeauna rugăciunea, dacă sunteţi împăcaţi cu Dumneavoastră înşivă, cu cei din jur şi, mai ales, cu Dumnezeu. Încercaţi să vă imaginaţi, că în clipa următoare aţi fi chemaţi înaintea lui Dumnezeu, că v-ar sosi ceasul cel din urmă. Aveţi, oare, bagajul făcut? Sunteţi, într-adevăr, pregătiţi de marea călătorie? Aveţi suficiente argumente ca să vă apăraţi la dreapta judecată pentru faptele săvârşite în această viaţă? Sunt câteva întrebări, pe care ar trebui să ni le punem fiecare dintre noi la această cumpănă de ani. Faceţi planuri pentru familia Dumneavoastră, dar ţineţi seamă şi de ceilalţi membrii ai familiei. Vedeţi dacă şi lor le place şi dacă sunt de acord cu ceea ce vreţi să faceţi. Numai aşa va fi armonie şi unitate în casa Dumneavoastră şi nimănui lehamite nu-i va fi, că staţi sub acelaşi acoperiş! Dumnezeu să vă ajute şi să fie bine!
*
Starea parohiei(II). În numărul trecut al ,,Scrisorii pastorale” făceam o analiză amănunțită a vieții religioase din parohia noastră din cursul anului 2015. Colindul cu Botezul ne determină să venim cu câteva completări, pe care le considerăm absolut necesare. În primul rând, mulțumim lui Dumnezeu că avem asemenea creștini în parohia noastră, care păstrează atât cât se mai poate tradițiile noastre strămoșești, credința și datinile. Veniți în număr mare la biserică în duminici și sărbători, sunteți atașați de biserică, nu batjocoriți slujitorii bisericești, ci, dimpotrivă, avem semnale că vorbiți chiar mai bine decât ar trebui despre preotul Dvs. Aveți în casele Dvs. icoane, candele, atmosferă creștinească. În majoritatea caselor icoanele sunt așezate pe peretele dinspre răsărit, pe acel perete nu mai sunt tablouri, postere, decupaje din reviste cu mâțe, câini, lei, șerpi, femei goale și alte bazaconii de acestea. Am găsit case în care cărțile primite de la parohie în ultimii ani erau așezate pe masă, în mijlocul camerei, ca într-o sală de lectură dintr-o bibliotecă. Aceleași cărți le-am văzut în multe case în biblioteci, în altele ele singure formau ,,biblioteca” familiei. Au fost legați cei mai mulți câini, iar cei care au fost dezlegați s-au dovedit a fi bine educați. Mai mulți dintre ei au încercat rezistența pantalonilor popii, dar nici unul nu a verificat gustul cărnii. Aproape toți enoriașii noștri știu să se închine corect. Am mai întâlnit câteva cazuri, în care oameni în toată firea nu știau acest lucru: fie făceau niște rotocoale cu mâna, parcă s-ar fi apărat de muște, fie dădeau din mână, parcă ar fi tras la ferestrău. Sunt câțiva enoriași, pe care-i putem număra pe degetele de la o mână, care evită în mod sistematic, de ani buni, să-și arate fața cu prilejul colindului. Altfel spus, fug de icoană, de cruce, de aghiazmă! Nu putem pune, deocamdată, un diagnostic definitiv, fiindcă mai trebuie făcută și proba cu tămâie! Sunt cazuri puține, câteodată unice, dar ele mai există, totuși. Rușine să-i fie preotului!
De aproape patruzeci de ani suntem împreună și în fiecare an v-am explicat, fie verbal, fie în scris, că la Crăciun nu vin în casa Dvs. ca să fac molitvă porcului, ci colindul are alt rost. Încă am mai găsit case cu acel prilej, în care cineva din familie iese la poartă să-i spună preotului: ,,-Părinte, eu n-am avut porc!” sau ,,-Părinte, eu nu l-am tăiat!” Că unii dintre Dvs. doresc să facă și molitva cărnii, este foarte bine, dar aceasta nu este obligatorie. Este o rugăciune, o slujbă și atâta tot. La fel de bine se poate face și sfințirea casei, a fântânii etc.
În Malovăț s-au făcut multe construcții noi, s-au consolidat ori s-au extins altele mai vechi, s-au amenajat frumos, au fost dotate cu multă aparatură, ceea ce arată că nivelul de civilizație s-a ridicat simțitor. Mai puțin s-a întâmplat acest lucru în Bârda. Vorbe amuzante, nevinovate, am auzit destule și anul acesta: ,, – Este rău, dar tot e bine!” Dacă e vorba de porci, remarcăm că și anul acesta au fost destul de mititei. Nu mai sunt porcii de altădată, care umpleau câte două postăvi cu carne! Nu mai sunt nici câinii de altădată! Acum predomină pechinezii! Criza economică se resimte peste tot. Chiar starea Dvs. de spirit, îngrijorarea față de nevoile de azi, de mâine, spune acest lucru. Mulți, foarte mulți nu aveți serviciu, mulți sunteți plecați în țară sau peste hotare la muncă. Sunt copii lăsați în grija bunicilor, în grija rudelor. Lipsa părinților se resimte în timpul anului, atât la școală, cât și în viața lor în general. Am găsit multe porți deschise între vecini, între părinți și copii, dar am mai găsit și garduri noi construite între părinți și copii! Am mai găsit frați și consăteni certați și încrâncenați de ani de zile. Să mă ierte astfel de oameni că nu i-am putut împărtăși, dar nu trebuie să ne batem joc de cele sfinte. Faptul că s-au dus în oraș sau în alte parohii și s-au grijit acolo, nu înseamnă mare lucru. Dimpotrivă. Preotul de acolo nu i-a cunoscut. Poate i-a văzut atunci prima dată. El a ascultat doar ce i-au spus dumnealor. Dacă au ascuns că sunt în dușmănie cu cineva sau că e vorba doar de o ciondăreală prietenească, păcatul lor este! Am găsit și mulți bolnavi, bătrâni, săraci și singuri! Din păcate, parcă mai mult ca-n alți ani, am găsit familii destrămate. Nu sunt familii aflate în luna de miere, ci familii cu copii la școli, alții în prag de căsătorie. Nu analizăm aici cauzele, ci deplângem copiii rămași cu un părinte, gospodăriile frumoase pe care și le realizaseră, viața lor de familie de altădată, care părea atât de armonioasă! Poate că nu e totul pierdut! Dumnezeu să le ajute, să le dea pace, înțelegere, împăcare și să nu uite că pasărea din mână e mult mai de valoare decât cea de pe gard!
Dacă Dumnezeu ne va ajuta şi Dvs. îmi veţi fi alături, vom reuşi să mai facem multe lucruri bune împreună, spre slava lui Dumnezeu. Dorim să continuăm publicarea şi răspândirea cărţilor religioase; să continuăm să scoatem şi să vă trimitem ,,Scrisoarea pastorală”; să distribuim gratuit fiecărei familii din parohie şi celor ce ne-au ajutat cartea Călăuză biblică și să găsim binevoitori, care să suporte costul viitoarei cărți, pe care s-o tipărim și să v-o donăm de Crăciun, anul acesta; să dăm cât mai multe filme cu conţinut religios; să fim prezenţi în presa scrisă şi pe internet cu cât mai multe contribuţii; să cumpărăm şi să instalăm un clopot mai mare la biserica din Malovăţ; să organizăm mai multe excursii cu caracter religios; să continuăm cu donarea pâinii în duminici şi sărbători; să menţinem serviciile gratuite şi contribuţia de cult la aprecierea fiecăruia; să putem să acordăm ajutoare celor bolnavi, neputincioşi şi tuturor celor loviţi de nenorociri; să intensificăm activitatea pastorală şi misionară; să mărim numărul participanţilor la slujbe şi multe, multe altele, despre care vom vorbi pe parcurs. Dumnezeu să ne ajute!
*
Contribuția de cult. Până la data de 15 Ianuarie, situația contribuției de cult pe 2016 se prezintă astfel: în Bârda au achitat 89,93% din familii; în Malovăț au achitat 89,72% din familii. La nivel de parohie au achitat 89,79% din familii. E un procent foarte bun. Vă mulțumim frumos tuturor. Contribuția de cult a fost ca în anii precedenți: fiecare dacă vrea și cât vrea. Nu cred că a fost familie care, vrând să dea ceva pentru contribuția de cult, indiferent cât, să nu-i fi spus: ,, – E mult!” ,,-E prea mult!” ,,- Nu-i da pe toți!” Nimeni nu a vrut să mă asculte. Răspunsurile veneau prompt: ,,- Părinte, atâta vreau eu să dau, atâta dau!” ,,- Îmi pare rău că nu pot să dau mai mult!” ,,- Sper să mai revin în timpul anului și să mai adaug!” Preotul nu s-a supărat că nu l-ați ascultat. Contribuția de cult s-a ridicat de la 3 lei la 515 lei. De data aceasta, campionul absolut este Doamna Ionașcu Maria, cu 515 lei. Și când te gândești că e o văduvă în vârstă, țintuită de mai mulți ani la pat de o boală necruțătoare!!! A ținut dânsa morțiș să-i dea. Dumnezeu să-i răsplătească!
Dintre fruntași, menționăm următorii enoriași:
– în Bârda: I. Botoșan Dumitru: 230 lei; II. Popescu Valeria, Pană Elisabeta: câte 170 lei; III. Horodnic Tudor și Mihăescu Nicolae: câte 150 lei; IV. Gârbovan Nicolina: 135 lei; V. Curea Gigi și Turlacu Emil: 130 lei; VI. Dragomir Bădiță și Gârbovan Ion; câte 120 lei; VII. Rolea Pantelie: 115 lei; VIII. Pavel Traian, Luca Nica, Drăghia Tudor și Curea Anica: câte 110 lei; IX. Dragomir Nicolae, Rolea Ion, Ivașcu Ion, Sfetcu Sorin, Rolea Marina și Șonea Floarea: câte 105 lei; X. Motreanu Ilie, Cimpoieru Viorel, Anghel Domnica, Stănciulescu Alexandru, Șeitan Nicolae, Luca-Băleanu Dumitru, Gheran Pantelie, Luca Dana, Sfetcu A. Aurel, Sfetcu George, Stănciulescu Florin, Sfetcu Bebe, Sfetcu Dumitru, Bobocea Savu și Mema Ion: câte 100 lei; XI. Luca Ana(I) și Sfetcu N. Aurel: 90 lei; XII. Dragomir Gheorghe: 85 lei; XIII. Stănciulescu Ion, Mogonea Ion, Malescu Gheorghe, Luca Angelica și Mema Gheorghe: câte 80 lei; XIII. Butoi Ion: 79 lei; XIV. Luca Ion, Luca C. Maria, Gheran Paraschiva și Rolea Constantin(I): câte 70 lei; XV. Botoșan Elena și Duțoniu Gheorghe: 65 lei; XVI. Curea Dora: 61 lei; XVII. Curea Viorel, Volintiru Ana, Curea Gheorghița, Cimpoieru Tănase, Luca Aristița, Luca D. Maria, Rolea George și Coman Elena : câte 60 lei; XVIII. Fruntelată Mihăiță: 62 lei; XIX. Pâlșu Gheorghe, Luca Jana, Mema Margareta și Tănase Maria: 55 lei; XX. Mema Ștefan: 52 lei; XXI. Curea Cristi, Curea Maria, Boroancă Ilie, Luca Gheorghița, Fugașin Aurel, Roată Benonică, Ivașcu Ilie, Curea Ghiță, Luca Gica, Avram Polina, Luca Constantin, Luca Marin, Luca Sandală, Luca Radu-Vasilică, Luca Gh. Maria, Stănciulescu Maria, Duțoniu Valentin, Stănciulescu Petre, Sfetcu Doru, Gheran Stanciu, Bufan Dumitru, Trocan Dumitru, Stoichină Dumitru, Mema Șt. Ștefan, Stănciulescu Ștefan, Mucioniu Dumitru, Zaharescu Gheorghe și Mucioniu Ion : câte 50 lei;
– în Malovăț: I. Ionașcu Maria: 515 lei ; II. Popescu Mihai: 230 lei; III. Manolea Elisabeta și Surugiu Mihai(Primarul): câte 170 lei; IV. Crumpei Gheorghe și Teșilă Elisabeta: câte 165 lei; V. Bobiț Gheorghe, Ungureanu Constantin și Coman Vasile: câte 160 lei; VI. Tănase-Osiac Dumitru: 155 lei; VII. Surugiu Eugenia, Ungureanu Gheorghe, Ghilerdea Sevastian, Oproiu Petre și Borugă Ion: câte 150 lei; VIII. Crăciunescu Tică și Munteanu Nicu: câte 130 lei; IX. Popescu Grigore: 127 lei; X. Cernea Mihăiță: 125 lei; XI. Vișan Sevastița, Mănescu Ion, Manolea Nicolae, Ionașcu Ștefan, Tărăbâc Grigore, Vasilescu Petre, Paicu Domnica, Dima Vasile, Nistor Maria, Crașoveanu Valeriu și Glavan Pompiliu: câte 120 lei; XII. Căprioru Gheorghe, Ungureanu Dumitru, Popescu Gheorghe, Baltac Lida, Bucică Bebe și Dragotă Nicolița: câte 115 lei; XIII. Bazavan Dumitru, Pereanu Viorel, Surugiu N. Ion, Chiriță Toni, Popescu Marga, Meilă Nicolae, Răchiunoiu Grigore, Ciurel Dumitru, Michescu Ion, Paicu Nicolae și Munteanu Iorgu: câte 110 lei; XIV. Boncioc Elena(II), Cioabă Margareta, Băleanu Petre, Drăghici Ionuț-Alexandru, Cojocariu Titu, Baltac Guța și Oprișan Sever: câte 105 lei; XV. Manolea Grigore, Bobiț Claudiu, Coman Constantin, Bazavan Claudiu, Iordache Mihai, Almichi Constantin, Munteanu Dumitru, Bazavan George(Primarul), Pau Claudiu, Băleanu Ioana, Baltac Alexandru, Voican Petre, Mănescu Constantin, Bondoc-Ionașcu Gheorghe, Ilinca Alexandru, Minune Ion și Munteanu Puiu: câte 100 lei; XVI. Boncioc Dumitru: 82 lei; XVII. Ionașcu Lucreția, Meilă Iancu și Almichi Ion: câte 80 lei; XVIII. Cioabă Ioana: 78 lei; XIX. Coman Dumitru, Voican Ion, Popescu Valentin și Pereanu Constantin: câte 75 lei; XX. Bondoc Eugenia: 73 lei ; XXI. Nistor Vasile: 71 lei; XXII. Tărăbâc Angela, Stroie Sever, Paicu Maria, Popescu Angelu, Popescu Nete, Pera Aurica, Ștefu Constantin, Hurduc Romeo, Ciută Romulus, Meilă Emil, Ciobanu Doru, Giurescu Lucreția, Oprișan Elena, Ciolacu Dumitru, Mănescu Vasile și Papa Vergina: câte 70 lei; XXIII. Popescu V. Ion și Nistor Elena: câte 67 lei; XXIV. Glavan Constantin: 66 lei; XXV. Bobiț Gh. Gheorghe, Jianu Stela, Crețu Florina, Mateescu Mihai, Popescu Dumitru, Paicu Sabina, Tărăbâc Gheorghița, Filip Elisabeta, Bazavan Marin, Michescu Nicolae, Tărăbâc Lucian, Coman Elena și Ungureanu Florin: câte 65 lei; XXVI. Surugiu Gheorghe și Tătucu Marius: câte 64 lei; XXVII. Vișan Dumitru, Vișan Gh. Ion, Micu Valeriu, Pirici Constantin, Crăciunescu Florin, Ciobanu Ilie, Cojocariu Daniel, Pau Olimpia, Mănescu Iulius, Ciobanu Dumitru, Popescu Elena, Ciolacu-Hotăranu Claudiu, Colibășanu Dumitru, Popescu V. Constantin, Crașoveanu Stana, Crăciunescu A. Gheorghe, Ștefu Ion, Pau Daniel, Mănescu Valeria, Bondoc Alexandru, Iorgovan Viorel, Ștefan Stanciu, Cotea Nicu, Guran Constantin, Cosma Victor, Trocan Ion, Borugă Mihai, Hurduc Floarea, Badea Ion, Bondoc Anton, Săftoiu Liviu(II), Badea Marius, Badea Constantin, Munteanu Maria și Cioabă Constantin: câte 60 lei; XXVIII. Guțescu Elena, Omir Sevastian, Glavan Ion, Mateescu Liviu, Ciobanu Alexandra, Nistor Ion, Borugă Alexandru, Vișan Daniel, Crașoveanu V. Valeriu, Nistor Maria, Meilă Dumitru, Blejdea Gheorghe, Cojocariu Ilie, Oproiu Elena, Meilă Costel(I), Tărăbâc Valentin, Lupșa Dumitru, Căprioru Petre, Vișan Sevastian, Mănescu Elena, Paicu Elena, Meilă Pantelie, Sava Ion, Săftoiu Liviu(I), Pană Viorel, Borcilă Vasile, Pătrulescu Alin și Ciurel Valentin: câte 55 lei; XXIX. Surugiu Ionel: 52 lei; XXX. Odoleanu Valeriu: 51 lei; XXXI. Bobiț Ion, Boncioc Constantin, Popescu Vasile, Mangu Constantin, Borugă Ștefan, Tărăbâc Ion, Ică-Căprioru Gheorghe, Bazavan Gheorghe(Ieleșnic), Baltac Gheorghe, Tănase Dumitru, Mica Dorinel, Baltac Ion, Baltac Ionuț, Glavan Ion, Badea Aurel-George, Mănescu Viorel, Crașoveanu Marian, Baltac Petre, Hadarig Mircea, Munteanu Iancu-Sorin, Borcilă Elena(Țigăreni), Pătrulescu Petre, Bora Ion, Samfira Alexandra, Iorgovan Constantin și Ciurel Florin: câte 50 lei;
Mulțumim cordial celor de mai sus, cât și celor ce au dat mai puțin și rugăm pe Bunul Dumnezeu să le răsplătească jertfa!
*
Ajutoare și donații. În această perioadă am mai primit și câteva ajutoare și donații din afara parohiei, astfel: Domnul Ioan-Cătălin Toncea(București): 1.500 lei; Domnul Căprioru Marius-Emanoil(Italia), fiu al satului Malovăț: 400 lei; Domnul Nicolae Pera(Constanța), fiu al satului Malovăț: 300 lei; Domnul Mucioniu Ilie(Tr. Severin), fiu al satului Bârda, Domnul Cioabă Dumitru(Germania), Domnul Gogoașe Marian(Tr. Severin), fii ai satului Malovăț, Domnul Ing. Octavian Cudalbu(Baia Mare-MM): câte 200 lei; Doamna Rădulescu Gica(Italia), fiică a satului Bârda, Domnișoara Avoc. Ramona Ploștinaru (Caransebeș) și Domnișoara Avoc. Mariana Olteanu(Caransebeș): câte 150 lei; Domnul Boncioc Mircea-Gheorghe(Italia), Domnul Popescu Constantin(București), Domnul Crumpei Ion(Tr. Severin), Domnul Mănescu Vasile(Tr. Severin), Doamna Vlădioniu Mariana(Tr. Severin), Domnul Iancu Păuleț(Balotești-MH), fii ai satului Malovăț, Domnul Col. Marin Turculeanu(Lugoj-TM), Domnul Dima Constantin(Tr. Severin): câte 100 lei; Doamna Prof. Dr. Ana Sofroni(Italia): 90 lei; Domnul Rolea A. Aurel (Tr. Severin), Domnul Rolea Florin-Claudiu(Tr. Severin), Domnul Botea Constantin(Șimian-MH), fii ai satului Bârda, Domnul Bondoc Viorel(Tr. Severin), Domnul Borcilă Șt. Ștefan (Tr. Severin), Domnul Bogdan Gheorghe-Gabriel(Anglia), Domnul Baltac Ionuț(Franța), Domnul Tărăbâc Bebe(Tr. Severin), fii ai satului Malovăț, Doamna Leonte Daniela(Buzău), Doamna Bora Elisabeta(Tr. Severin), Doamna Dr. Carmen-Luminița Lazăr(București), Domnișoara Rodica Buzatu (București): câte 50 lei.
Mulțumim cordial tuturor! Dumnezeu să le răsplătească!
*
Publicații. În această perioadă, preotul Dvs. a reușit să mai publice câteva materiale, astfel: ,,Scrisoare pastorală”-316, în ,,Bibliotheca Septentrionalis”, Baia Mare(MM), 2016, 7 ian., ediție și on-line(https://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com); Cămășuța lui Hristos, în ,,Datina”, Tr. Severin, an., XXVI(2016), nr. 6554(6 ian.), 5; Magii din noi, în ,,Necenzurat în Mehedinți”, Tr. Severin, 2016, 7 ian., ediție on-line(http://necenzuratinmehedinti.ro); în ,,Națiunea”, București, 2016, 12 ian., ediție on-line(http://www.ziarulnatiunea.ro); Măciuca ciobănească, în ,,Datina”, an. XXVI(2016), nr. 6555(7 ian.), p. 4; Colindatul, în ,,Datina”, an. XXVI(2016), nr. 6555(7 ian.), p. 5; Floare ofilită, în ,,Datina”, Tr. Severin, an. XXVI(2016), nr. 6557(9-10 ian.), p. 4; Noaptea de taină, în ,,Datina”, Tr. Severin, an. XXVI(2016), nr. 6562(16-17 ian.), p. 4;
Am publicat M. Eminescu, Poezii, ediție anastatică a ediției din 1901(260 pag.), la solicitarea Doamnei Ing. Melania Caragioiu din Canada, care a și achiziționat aproape întreg tirajul.
O ediție anastatică a Poeziilor lui Mihai Eminescu este ca un costum popular scos din lada de zestre după mulți ani. El îți amintește de ziua nunții, de tinerețe, sau de alte momente fericite din viață. Îl îmbraci și te minunezi de frumusețea, de eleganța și de măreția lui. Dacă ediția de față este și o dovadă a iubirii, respectului și admirației ce-o purtăm Poetului, bucuria noastră este deplină. Oricum, ediția este ca un cadou pe care-l facem memoriei Poetului, cu prilejul zilei sale de naștere.
*
Referendum. După cum ați auzit de la televizor, în toată țara se va desfășura în zilele următoare un referendum, prin care vă veți exprima dorința de a se înscrie în Constituție că ,,Familia este unirea dintre un bărbat și o femeie”. Vor veni și la Dvs. în următoarele săptămâni delegați împuterniciți să facă acest lucru. Cei care susțineți o asemenea cauză, vă rog înscrieți-vă pe listă, punându-le la dispoziție buletinul Dvs. și apoi semnând. Durează câteva minute. Fiecare va fi înscris în localitatea de domiciliu stabil(nu flotant). Nu se înscriu decât cei care au împlinit 18 ani. Nu se înscriu cei care aparțin altor culte. Înscrierea se face o singură dată. Înscrierea este benevolă. Ar fi de dorit, însă, ca să avem și noi în parohia noastră câteva sute de susținători ai acestei cauze. Atâta putem noi să facem, folosind instrumentele democratice, pe care legea ni le pune la dispoziție.
Vă mulțumesc pentru înțelegere.
*
Program. În cursul lunii Februarie, avem următorul program de slujbe; 2 Febr.(slujbă la Bârda; pomeniri la Malovăț la ora 12); 6 Febr.(Malovăț-Bârda); 7 Febr.(Malovăț); 10 Febr.(Malovăț-Bârda); 13 Febr.(Malovăț-Bârda); 14 Febr.(Bârda); 20 Febr.(Malovă-Bârda); 21 Febr.(Malovăț); 27 Febr.(Malovăț-Bârda); 28 Febr.(Bârda). În restul timpului, la orice oră din zi sau din noapte, preotul poate fi găsit la biserică, acasă, ori la telefon: 0724. 99. 80. 86. Mai poate fi contactat pe adresa de e-mail: stanciulescubarda@gmail.com.
La mulți ani!
Pr. Al. Stănciulescu-Bârda
by