Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » Secvenţe Europene în „alb şi albastru” la Filiala Ligii Scriitorilor Români Nord-Est -Iași

Secvenţe Europene în „alb şi albastru” la Filiala Ligii Scriitorilor Români Nord-Est -Iași

Dacă vorbeşti de „alb şi albastru” poţi spune cu uşurinţă că sunt culorile echipei de fotbal Politehnica Iaşi, din Dealul Copoului. Dar dacă eşti şi iubitor de poezie de bună calitate poţi să spui că aceste culori aparţin şi doamnei Oana Frenţescu, care a editat recent volumele „Refugii în albastru” şi „Tăceri albe”. Aceste două cărţi au fost lansate în public, alături de volumul „Secvenţe Europene”, semnat de jurnalistul şi scriitorul Dan Teodorescu, la Cercul Militar din Iaşi, tot din Dealul Copoului, într-o amplă manifestare culturală care s-a derulat în ziua de duminică, 20 octombrie 2019 şi care a durat circa 4 ore, trecute fix!

La masa prezidiului, alături de cei doi autori, au luat loc Corina Matei-Gherman (moderatorul evenimentului), Emilian Marcu şi Mihai Batog-Bujeniţă (toţi trei fiind şi membri ai Uniunii Scriitorilor din România / USR), prof. Victor Iosif, care au prezentat cele trei cărţi supuse dezbaterii publice. S-au mai înscris la cuvânt şi au vorbit laudativ la adresa scriitorilor Oana Frenţescu şi Dan Teodorescu, moldoveanca de la Bălţi, prof. Veronica Rusu-Bucico, Viorica Şerban, Ionel Pintilii, Nicolina Petrov (venită de la Tg. Frumos), Mariana Bendou (venită de la Oneşti), Romeo Romila şi Grigore Radoslavescu (şeful Filialei Iaşi din cadrul Uniunii Ziariştilot Profesionişti din România / UZPR), Sofia Doina Gavrilă.

Recitaluri poetice şi umoristice au mai prezentat Mihai Caba, Angela Pistol, Mihai Savin, Constantin Mihai şi Ioan Hodaş, ultimul venit din judeţul Vaslui.

În programul artistic care s-a derulat în „secvenţe de nivel european” au fost prezenţi în faţa numerosului public care a umplut până la refuz sala mare de spectacole a Cercului Milutar Iaşi folkiştii Adi Gegiuc şi Ionuţ Agapi (din Oneşti), interpretele de muzică populară Maria Lincu, Karla Ursu şi Rodica Ioniţă-Grosu, interpretul de muzică uşoară Dănuţ Petrişoaea, amsamblul coral „Speranţa” (dirijor: Sofia Doina Gavrilă), care au primit diplome de excelnţă din partea organizatorilor.

În sală s-a mai aflat şi jurnalista Claudia Grigoraş, de la Radio Trinitas, care a realizat interviuri cu Oana Frenţescu şi Dan Teodorescu.

Tot duminică, pe 20 octombrie, a fost lansat şi primul număr al revistei „Nord-Est Cultural” (editată de LSR – Filiala Iaşi-Nord Est, preşedinte şi redactor şef Dan Teodorescu), cu un cuvânt de salut oferit celor prezenţi de scriitorul Alexandru Florin Ţene, preşedintele Ligii Scriitorilor Români la nivel naţional.

În final, după sesiunea de autografe oferită celor prezenţi şi înaintea fotografiei de grup, Oana Frenţescu şi Dan Teodorescu au mulţumit publicului pentru prezenţă şi susţinere, ultimul, în stil … european, rostind cuvântul „MULŢUMESC” în română, franceză, germană, rusă, italiană engleză şi maghiară!
Fotoreporterii şi opratorii video de serviciu au fost Calistrat Robu, Ioan Vârlan, Mihaela Berari şi Titi Nechita, iar grafica computerizată adecvată momentului a fost realizată de talentatul Eugen D. Nicanor.

Manifestarea de la Cercul Militar din Iaşi (comandant: col. Benone Tiron) a fost organizată, într-un tradiţional deja parteneriat cultural, de Cenaclul de Literatură şi Pictură „Octav Băncilă” al Cercului Militar din Dealul Copoului, Liga Scriitorilor – Filiala Iaşi-Nord Est România, Uniunea Creatorilor de Artă – Sucursala Iaşi, Asociaţia Literară Păstorel Iaşi (ALPI), Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR) şi Asociaţia culturală „Dor de Acasă” din judeţul Iaşi.

Partenerii media ai evenimentului au fost publicaţia „Sport Fan Club”, Agenţia de Presă „Aşii Români” şi revista „Vocea Ta” – din Nürnberg (Germania), revista „Mioriţa USA” – din Sacramento, California, SUA şi revista „Nord-Est Cultural” din Iaşi.

Următoarea manifestare culturală sub egida organizaţiilor de mai sus va avea loc pe 10 noiembrie 2019, de la ora 12.00, tot la Cercul Militar din Iaşi, când va fi o triplă lansare de carte, oferită publicului de părintele prof. Ioan Mera, prof. Ioan Hodaş şi jr. Mihaela Camilar.

* De la Iaşi, la Odessa şi Botoşani

Vă mai informăm că, joi, pe 24 octombrie, de la ora 13.00, la Cercul Militar din Iaşi va avea loc o manifestare culturală dedicată Zilei Armatei Române, unde va fi o conferinţă pe teme istorice, oferită de prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti cu tema „Armata şi construcţia naţională”, urmată de un program artistic cu nume importante pe afiş.

O zi mai târziu, un grup de 15 oameni de cultură organizat de LSR – Filiala Iaşi-Nord Est România va efectua o excursie la Odessa (Ucraina), pe o perioadă de trei zile, unde se va viziona şi un spectafol artistic la renumita Operă din oraşul de pe malul Mării Negre.

Pe 27 octombrie, la Botoşani, va avea loc o nouă lansare de carte oferită de Viorel Coman, cu volumul FASM, în organizarea Filialei Iaşi-Nord Est România din cadrul LSR.

DAN TEODORESCU

Facebooktwitterby feather