Semnal: A apărut primul număr al revistei ”CARTELL” editată de Biblioteca Județeană Gorj ”Christian Tell”
La începutul acestei toamne, cu prilejul sărbătoririi a nouă decenii de activitate în slujba comunității de către Biblioteca Județeană Gorj ”Christian Tell” din Târgu Jiu, instituția gorjeană a lansat primul număr din revista de literatură, arte, istorie culturală și bibliologie ”CARTELL”.
Revista apare sub egida Bibliotecii Județene Gorj ”Christian Tell”, sub motto-ul ”luceat lux vestra” (lasă lumina să te lumineze).
Primul număr al revistei este deschis cu editorialul ”Nouă decenii în slujba comunității” semnat de doamna Maria-Luiza Sandu – managerul instituției de cultură gorjene, în care domnia sa face o trecere în revistă a importanței bibliotecii ca instituție publică precum și o pledoarie pentru citit, informându-ne că instituția are o colecție de peste 300.000 de volume.
Urmează, în succesiunea paginilor revistei, versurile poeziei ”Ex libris” a lui Tudor Arghezi, ”Eseul despre incendiul din Alexandria” al poetului gorjean contemporan Spiridon Popescu și gândurile poetului Alex Gregora exprimate ”La aniversare” și îndreptate spre ”Zări de centenar”.
Apoi, unul din mulții prietenii al bibliotecii, doamna Dorina Cioplea-Văduva – muzeograf și artist vizual gorjean, împărățește cititorilor revistei opiniile, simțămintele, trăirile și amintirile domniei sale legate de ”Biblioteca vie”, începând cu cea a părinților săi dar fascinată de puterea cuvintelor, descoperită încă din clasa a I-a, în cărțile din biblioteca școlii, ale secției pentru copii ale Bibliotecii județene, devenind un prieten și un cititor fidel cu vizite frecvente în sălile acestei instituții și apoi ale bibliotecii universitare. Mărturisește autoarea articolului și faptul că se ”bucură și adultul și copilul din mine pentru că sunt unul dintre prietenii bibliotecii, așa cum m-am bucurat și când am avut ocazia să decorez interiorul clădirii în care funcționează în prezent secția pentru copii”.
Revista găzduiește apoi versurile poeților gorjeni Marius Marian Șolea (”Despre agricultura de sezon omenesc”) și Viorel Surdoiu (”Spre cititorul neajuns”).
Din documentarul ”Biblioteca Județeană ”Christian Tell” , care preia cele scrise, cu ani în urmă într-un articol de către cercetătorul, scriitorul și fostul primar al municipiului Târgu Jiu, domnul Titu Pânișoară”, aflăm că ‹‹Biblioteca Județeană ”Christian Tell” are ca nucleu de înființare Biblioteca publică ”General Tell” a orașului Târgu Jiu fondată în anul 1934, atunci când Alexandru Christian Tell – fiul lui Alexandru Tell și nepotul generalului Christian Tell, a făcut o donație de carte, aproximativ 3000 de volume (…)››, iar denumirea actuală de Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj a fost dobândită prin Decizia nr. 4/1992 a prefectului județului Gorj. De asemenea sunt nominalizați conducătorii instituției de-a lungul anilor, în ordine cronologică, precum și documentele în facsimil referitoare la corespondența dintre generalul Alexandru Tell și primarul orașului Târgu Jiu, Șerban Frumușeanu, precum și Testamentul generalului în care este prezentat paragraful care a stat la baza donației de carte și implicit la înființarea Bibliotecii ”Christian Tell” din Târgu Jiu.
Urmează un articol documentar al doamnei Adina Andrițoiu despre renumitul dar încă necunoscutul ”Arhitect Julius Doppelreinter” care a proiectat numeroase imobile impozante din Târgu Jiu, inclusiv clădirile în care funcționează astăzi ”Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj precum și ”Casa Keber” din Târgu Jiu – în care funcționează Secția de artă a Bibliotecii.
În continuare, în paginile revistei sunt prezentate succint o serie de proiecte culturale derulate de către Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj, precum: ”Zestrea Domnițelor”; ”EDUFIN” – Laboratorul de educație financiară” – proiect derulat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj și instituții de învățământ din municipiul Târgu Jiu, proiect coordonat de doamnele bibliotecare Anca Georgiana Ștefan și Roxana Ungureanu; proiectul ”Conectează-te la o carte” demarat în anul 2021 și ajuns la cea de-a cincea ediție, derulat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj și peste 30 de instituții de învățământ din județul Gorj, proiect coordonat de doamnele Anca Georgiana Ștefan și Roxana Ungureanu – bibliotecare și doamna prof. Otilia Giurcă din partea ISJ Gorj.
În paginile următoare, revista găzduiește eseul elevului Rareș Nodea ”La despărțirea zărilor” cu care a câștigat premiul întâi al concursului de eseuri filozofice intitulat ”Destine culturale europene – ediția a IX-a, 2024”.
Apoi aflăm informații interesante despre o serie de alte proiecte culturale derulate de către Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj, respectiv: Tabăra de creație ”Iosif Keber – Arte Lit” organizată de în vara acestui an la Baia de Fier, județul Gorj sub coordonarea artistului vizual, scriitorului și poetului Viorel Surdoiu; Centenarul Adrian Köber; ”Biblioteca mobilă” pentru comunitate, prin organizarea unui fond de documente de bibliotecă ce vor fi puse la dispoziția altor biblioteci publice; ”Ritm și Rost(uri) în spațiul public – 2024” – despre atelierul de vară al unui grup de tineri arhitecți organizat la Baia de Fier; ”Cursul de limbă engleză pentru seniori” organizat de către Biblioteca Județeană.
Un spațiu generos din paginile revistei este alocat documentarului ‹‹Moștenirea istorică a familiei Generalului Christian Tell. Donațiunea ”General Tell” – baza constituirii Bibliotecii publice ”General Tell”››, al doamnei prof. istoric Elena Cornoiu, care are la baza laborioasa sa muncă de cercetare și documentare concretizată în trei volume documentare ale domniei sale cu privire la acest subiect, fiind vorba de lucrările: ‹‹Istoricul constituirii Bibliotecii Publice ”General Tell›› (Ed. Academica Brâncuși” Târgu Jiu, 2009; ; ‹‹Inventarul fondului de carte ”General Tell” al Bibliotecii Județene Gorj ”Christian Tell”›› (Ed. Academica Brâncuși”, Târgu Jiu, 2004) și ”Coordonate ale activității politice și militare ale lui Christian Tell” (Ed. Universitaria, Craiova, 2028).
În final este prezentată structura funcțională actuală al Bibliotecii Județene Gorj ”Christian Tell”, respectiv: Secția de împrumut pentru adulți – beletristică; Secția de împrumut pentru adulți – nonbeletristică; Sala de lectură ”Mihai Eminescu”; Secția de artă ”Iosif Keber” ; Filiala ”Olimpia Bratu” și Filiala pentru copii.
Apariția revistei este asigurată de un Colectiv redacțional format din: Maria-Luiza Sandu – manager al Bibliotecii; Viorel Surdoiu – redactor șef; Alina Isuf și Anca Georgiana Ștefan – redactori iar colaboratoare fiind doamnele Elena-Mariana Angheluță, Adina Andrițoiu și Roxana Ungureanu. Pentru acest număr al revistei corectura a fost asigurată de Diana Lăcătușu, coperta și tehnoredactarea de Viorel Munteanu (alias Viorel Surdoiu), iar asistența IT de către Lucian Dobroiu și Cosmin Văcaru.
Revista a văzut lumina tiparului prin grija și sprijinul echipei Tipografia ProdCom Târgu-Jiu, iar calitatea tipăriturii este una deosebită.
De menționat că acest număr al revistei poate fi citit și în format electronic la adresa:
https://www.bibliotell.ro/revista-cartell-nr-1-2024/Victor Troacă
Președinte Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban”
by