Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » CREDO » BOR » SF. DIMITRIE SĂRBĂTORIT ÎN PANDEMIA COVID-19

SF. DIMITRIE SĂRBĂTORIT ÎN PANDEMIA COVID-19

SF. DIMITRIE SĂRBĂTORIT ÎN PANDEMIA COVID-19

Sfântul Dumitru – Izvorâtorul de Mir este prăznuit în fiecare an pe data de 26 octombrie.

Sfântul Dimitrie cel Mare – Izvorâtorul de Mir s-a născut la 300 de ani după Hristos și a trăit în vremea împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu. A fost fiul voievodului cetății Tesalonicului, care l-a botezat în taină, de frica prigoanelor cumplite împotriva creștinilor. Sfântul Dumitru a învățat de la părinții lui în cămara cea ascunsă a palatului lor, tainele sfintei credințe: milostenia către cei săraci și facerea de bine către cei ce aveau nevoie.
Astfel, Dimitrie a cunoscut adevărul din cuvintele părinților lui și a început a lucra într-însul darul lui Dumnezeu. Crescut cu înțelepciune și ajungând la vârsta cea mai desăvârșită, părinții s-au stins din viață și l-au lăsat pe Sf. Dimitrie moștenitor al averii, dar și al sfântul nume.
Când Maximian împăratul a auzit de moartea voievodului Tesalonicului, l-a chemat pe Sf. Dimitrie și l-a numit voievod în locul tatălui său. A fost primit cu mare cinste de cetățeni și a condus cu multă vrednicie poporul, propăvăduind dreapta credință în Hristos, convertind pe mulți, care se închinau idolilor, la adevărata credință. Când a aflat Maximilian că Dimitrie este creștin, s-a înfuriat foarte tare și a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate în cinstea zeilor, dar mărturisind că este creștin, împăratul a poruncit să fie închis în temniță. Acolo l-a binecuvântat pe Nestor, care urma să lupte împotriva lui Lie. Tânărul Nestor, după ce este însemnat cu semnul sfintei cruci de Dimitrie, iese învingător din luptă cu Lie. Când Maximian află de binecuvântarea lui Dimitrie, poruncește ca acesta să fie ucis cu sulițe, iar lui Nestor să i se taie capul.

Sfântului Dumitru Izvorâtorul de Mir

Pentru că din moaștele sale a curs mir, Sfântul Dimitrie a primit și numele de Izvoratorul de Mir. Mirul este dăruit creștinilor pentru diverse boli spre vindecare.
Moaștele Sfântului Dimitrie se află în Tesalonic, în biserica de pe locul martiriului său.
În prima duminică după sărbătoarea Sfântului Dimitrie, la Vecernie, este deschisă racla în care sunt prezente sfintele moaște. Mitropolitul scoate tava de sub sfintele moaște cu mir, care este amestecat cu ulei de la Sfantul Maslu și este dăruit credincioșilor bolnavi spre tămăduire.

Pelerinajul la moaștele Sf. Dimitrie cel Nou

Sărbătoarea Sfântului Sfântul Dimitrie cel Nou – ocrotitorul Bucureștilor – este cel mai important eveniment religios al toamnei din calendarul creștin ortodox, când are loc un pelerinaj la moaștele din Patriarhia Română. Este al doilea an la rând când pelerinajul are loc în contexul pandemiei de coronavirus, COVID-19.
Patriarhia Română a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă, că manifestările religioase care vor avea loc pe parcursul mai multor zile, între 21 și 28 octombrie 2021, se va desfășura „cu respectarea atentă a măsurilor sporite de precauţie, ordine şi protecţie igienico-sanitară, instituite în București.”

Reguli de protecție sanitară în timpul pelerinajului

* Accesul la racla cu moaște se va face pe un singur rând de persoane, care trebuie să păstreze între ele o distanță de 1,5 metri, traseul de acces fiind marcaje pentru facilitatea păstrării distanței și anunțuri privind respectarea regulilor de igienă.
* Fluxul unic de circulație a pelerinilor va avea intrarea la baza Dealului Patriarhiei, iar ieșirea va fi pe strada Patriarhiei spre strada 11 Iunie.
* În timpul pelerinajului, voluntari echipați cu măști de protecție și mănuși vor oferi credincioșilor: dezinfectanți și măști (la cei care nu au).
* Aproximativ 2.000 de pachete alimentare vor fi oferite de voluntari pelerinilor. Acestea conțin biscuiți și apă plată în sticle sigilate, produsele fiind însoţite de certificat de conformitate.
* După ce se închină la Sfintele Moaște, pelerinii se îndreaptă către ieșirea dinspre strada 11 Iunie, unde vor primi agheasmă îmbuteliată în sticle sigilate.
* Pe esplanada din faţa Altarului de vară vor exista marcaje care să indice locurile ce trebuie ocupate de persoanele care participă la slujbele în aer liber, pe parcursul pelerinajului.
Acolo vor fi amplasate 200 de scaune la o distanță de 1,5 metri.
* Raclele cu Sfintele Moaște vor fi acoperite cu un capac transparent, ce va fi dezinfectat permanenent, după fiecare pelerin.

Rugăciuni Sfântului Dumitru – Izvorâtorul de Mir

Rugăciunile către Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, rostite în momentele de mare cumpănă au adus împliniri în viața credincioșilor care o rostesc, alungând ura, razbunarea si viclenia dușmanilor.
***
„Sfinte Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtor de Mir, ne rugăm ţie în clipe de mare necaz pentru a ne apăra de primejdia care ne înconjoară!
Aşa cum Tu ai reuşit să nu te închini la idoli şi la duşmanii lui Hristos, te rugăm, ajută-ne să-i biruim pe toţi duşmanii noştri știuți şi neştiuţi!
Sfinte Mare Mucenic dă-ne putere şi binecuvântează-ne să-i învingem pe cei care vor să ne aducă pagubă şi să ne despartă de cei pe care îi prețuim!
Aşa cum L-ai ajutat pe Nestor să-l învingă pe crudul Lie, cel care-i omora pe creştinii din Salonic , te rugăm, ajută-ne pe noi să scăpăm de dezbinarea, de ura şi de răzbunarea celor care vor să surpe munca și credința noastră!
Ajută-ne să scăpăm din cele mai cumplite primejdii!
Roagă-L pe bunul Dumnezeu să ne dăruiască nouă marea Lui milă, că a Sa este împărăția, puterea și slava, acum și pururea, în vecii vecilor!
Amin.”
***
“Sfinte Dimitrie, care ai fost ales de Dumnezeu să poți vesti cu mai multă ușurință şi autoritate cuvântul Sfintei Evanghelii, te rog , mijloceşte-mi şi mie harul să gust fericirea pe care o da trăirea sinceră a credinței!
Binecuvântează-ma şi pe mine, să por trece peste greutățile pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apăra credința!
Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferințele, săvârșind minuni cu moaştele tale, izvorâtoare de mir, de aceea te rog, dă-mi și mie harul de-a fi plăcută lui Hristos şi să pot duce pe cât mai mulți pe drumul mântuirii prin pilda şi rugăciunea mea.
Amin.”

Rugăciune Sfântului Dimitrie pentru izbăvirea de pandemia COVID-19

O, Sfinte Mare Mucenice Dimitrie, răbdătorul de chinuri al lui Hristos, Izvorâtorule de Mir, primește această rugăciune, ce-ți aducem acum cu umilinţă și ne păzește de bolile sufleteşti şi trupeşti, de vrăjmaşul cel văzut şi nevăzut, ca virusul Covid-19, care a intrat în omenire spre a o duce la pieire!
Pri rugăciunile tale către Dumnezeu nădăjduim, că împreună cu tine în veacul ce va să fie, să cântăm Lui : Aliluia!”
Mare apărător al credinței lui Hristos te-ai aflat, purtătorule de chinuri, Dimitrie, cel ce ai biruit pe păgâni. Precum mândria lui Lie ai surpat şi la luptă l-ai făcut biruitor pe Nestor, aşa Sfinte Dimitrie roagă pe Mântuitorul Hristos să dăruiască putere poporului român, în lupta cu virusul COVID-19, căci El este doctorul trupurilor și al sufletelor noastre!
Amin! – Maria Filipoiu

Originea numelui Dumitru, Dumitra vine din greacă, semnificând pământul-mamă, în sensul legăturii sfinte dintre om şi natură, dintre om şi pământul din care a fost făcut.
Binecuvântați de Dumnezeu să fie creștinii care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie!
La mulți ani cu sănătate și pace sufletească!

Maria FILIPOIU / UZPR
București, România

Facebooktwitterby feather

Despre Maria FILIPOIU

Biografie de autor - MARIA FILIPOIU (Liga Scriitorilor Români) Născută cu numele de POPA MARIA la 8 Septembrie 1954, în Satul Văvăluci, Comuna Bozioru, Județul Buzău. Studii:Colegiu Național „Dimitrie Cantemir" București; Șc.Tehnică Sanitară Fundeni. * Cărți de poezie publicate sub numele de MARIA FILIPOIU: ●,,Tradiții creștine și ritualuri populare românești"(2008); ●,,Expresii populare și trăiri proverbiale”(2008); ●,,Cinstire înaintașilor-coordonator”(2014); ●,,Ecouri străbune"2015; ●,,În zodia poeziei"(2015) - „La Poarta Divinității” (2017) - „Recurs la Unire - Centenarul Marii Uniri” (2018) - „Pelerin pe Calea Luminii - 101 sonete creștine” 2019 *Peste 35 premii obținute la competiții literare: ●Premiul-I- Concursul Național de Poezie „STEAUA SEVERINULUI”(2015) ●Premiul-III- Concursul Național de Poezie „Dor de Dor-DROPIA DE AUR"(2015) ●„Premiul de Excelență", Asociația Culturală Bogdania(2015), pentru promovarea tradițiilor populare românești. ●Concurs literar „Limba Română este Patria Mea"(2013)/Guvernul României și Înaltul Reprezentant pentru Republica Moldova ●Premiul-Cenaclul „Grai Matern" la Festivalul Internațional de Poezie Renata Verejanu și Academia Europeană, Secțiunea / Ediția a-II-a (2015) ●Premiul Editurii Dandes-Press, pentru vol.„În zodia poeziei” și vol.colective, 2015 ●Premiul pentru originalitate „Tradiții de Sărbători Pascale", TVR2(Ioana Drăgan) și altele * Coautor în peste peste 100 de antologii și volume colective de poezie: ●„Poezia, prietena mea”(2014); ●„Poezii, poezii”(2014); ●„Călătorie în regatul cuvintelor Vol.IV; Vol.V; Vol.VI; Vol.VII”(2014-2015); ●„Iluzii de vară”(2014); ●„Iubirea, un colț de rai”(2014); ●„Nostalgii de toamnă”(2014); ●„Cinstire înaintașilor"(2014); ●„Nostalgii de vară"(2015); ●„Privește visând, iubito”(2014);●„Scrieri pentru istoria literaturii române” (2015); ●„Versuri pentru istoria literară... de mâine”(2015); ●„Zborul frunzelor în ceruri”(2015); ●„Magia sărbătorilor de iarnă”(2015); ●„Cuvinte pe aripi de gând”(2015); ●„Ieri, ca prin vis”(2015); ●„Anotimpuri românești -Toamna”(2014); „Iarna”(2015); „Primăvara”(2015)●„În așteptarea sărutului promis”(2015); ●„Cu tine în gând”(2015); ●Antologia „Scrisul de azi: Poezie și Epigramă"(2015); ●„Să nu-l uităm...”(2014); ●,,Cauciucuri de sezon”(2014); ●,,Voci feminine”(2015); ●,,Călător prin anotimpuri” (2015); ●„Gânduri pentru mai târziu”(2015) ●„Lumina din noi-religioasă"; ●„Inefabilul iubirii"(2015); ●„Simbioze lirice, Vol.IX”(2014); „Vol.X”(2014); „Vol.XI”(2015); ●„Terapie prin poezie(2014); ●„Limba noastră eminească”(2014); ●,,Din livada înflorită a iubirii”(2014)●„Ochi de lumină-religioasă”(2015); ●„Surâsuri înlăcrimate"(2015); ●„Limba noastră cea română"(2015) ●„Pod de dor către bunici”(2015); ●„Lumina sufletului-religioasă"(2016); ●„Sub curcubeul prieteniei"(2016); ●„Perlele Domnului-religioasă”(2015);●„Colecția Olănești- Iarna”(2015); „Primăvara”(2015); „Vara”(2015); „Toamna”(2015); ●„Fiori de taină”(2015); ●„Satule, izvor de dor"(2015); ●„Căpușa"(2015); ●„Cuplul, în căutarea paradisului pierdut”(2016); ●„Ninsori albastre cerne cerul”(2015); ●„Cu tine în gând…”(2015) ●„Dor românesc”(2016; ●„Colindele zăpezilor târzii"(2016); ●„Mugurii primăverii”(2016); ●„Femeile cu trandafiri roșii în păr”(2015); ●„Renaștere"(2016) ●„ Actori printre Astre" - Armonii Culturale și altele * Colaborator și publicist peste 50 de reviste literare scrise și online: ●„Bogdania”; ●„Singur”; ●„Cervantes”; ●„Literatura de azi”; ●„Confluențe Literare”; ●„Creștin Ortodox”; ●„Grai Românesc”; ●„Prodiaspora și Rexlibris”; ●„Dor de Dor", ●„Amprentele sufletului"; ●„Starpress Internațional"; „●eCreator"; ●„Sfera Eonică”; ●„Destine Literare”;●„Steaua Severinului”; ●„Popasuri culturale românești”; ●„Cetatea lui Bucur"; ●„Rădăcinile iubirii"; ●„Nomen Artis-Dincolo de tăcere"; ●„Melidonium" și altele * Organizații din care face parte: - LSR / Liga Scriitorilor Români - USLR / Uniunea Scriitorilor de Limbă Romană - UIOC / Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație - Cenaclul Literar „Cetatea lui Bucur” - București