Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » LANSARI » ,,Simplitatea risipirii“ sau 60 de poeţi români vorbind lumii

,,Simplitatea risipirii“ sau 60 de poeţi români vorbind lumii

      Lansată zilele trecute la Constanţa într-o ambianţă venind de la sine parcă – este vorba de Salonul de Vară al Uniunii Artiştilor Plastici din România Filiala Constanţa 1 – cartea a plecat şi în formă editată spre cititori. Sigur, vorbesc despre antologia ,,Simplitatea risipirii“, cu care iubitorii de poezie s-au putut întâlni până mai ieri doar în spațiul virtual, în format PDF. 
    Audienţă maximă, în spaţiul populat de lumina venită din tablourile care încărcau pereţii salonului sau irizând dinspre sutele de obiecte expuse spre încântarea ochiului și delectarea gustului rafinat în ornamentarea spațiului locuibil.
     Prezent la evenimentul cultural tomitan, binecunoscutul prozator Ovidiu Dunăreanu a punctat faptul că antologia, apărută la Editura Ex Ponto, este o carte bine închegată, expresivă din punctul de vedere al sensibilităţii poetice a autorilor şi că ea este un semnal bun, un stimul pentru poezie venit din sud–estul României, dat fiind faptul că majoritatea poeţilor provin din această zonă – şi i-a menţionat, în afara constănţenilor Daniela Varvara, Ion Scarlat, Radu Şuiu, Amelia Stănescu, Mrcea Lungu, pe Tudor Cicu și Marin Ifrim din Buzău, George Călin din Urziceni, Florentina Loredana Dalian din Slobozia, Ştefan Dumitrescu din Tulcea, Gheorghe Neagu, Petrache Plopeanu și Ştefania Oproescu din Focşani, George Mihalcea din Giurgiu, Liliana Boian Terziu din Olt, Victoria Milescu și Marian Ilie din Bucureşti, Nicoleta Milea din Alexandria, Genovel-Florentin Frăţilă din Râmnicu Sărat, ca să menționăm doar numele ce le-am putut nota, dintr-o listă mult mai cuprinzătoare. Antologia este totodată un îndemn spre a cutreiera, prin  metaforă, spre sensurile poeziei, a mai spus Ovidiu Dunăreanu.
     Poetul Mircea Lungu a schiţat parcursul apariţiei cărţii de la formatul electronic la cel editat, mobilul ei – pentru că în orice acţiune există un imbold – fiind acela de a omagia Ziua Mondială a Poeziei. Teritoriul pe care s-au întâlnit spre a lansa cartea era unul al culorii şi al cuvântului, dar baza care crea legătura între cei prezenţi la lansare şi poeţi era poezia. ,,Simplitatea risipirii“ este o carte care stă liniştită în pâinea ei a mai spus Mircea Lungu.
    Venit special pentru acest moment din după–amiaza zilei de 30 iulie, el fiind unul dintre cei care au contribuit la montarea acestei piese originale care se cheamă ,,Simplitatea risipirii“, poetul Marian Ilie a detaliat demersurile sale online pornite cu două săptămâni înaintea Zilei Mondiale a Poeziei şi răspunsurile însufleţite primite din partea interlocutorilor. Marian Ilie a spus că demersul a constituit o adevărată provocare pentru creatorii din spațiul poeziei româneşti, la care au răspuns prompt 60 de poeți, multi dintre ei nume consacrate, dar şi o punte de dialog, tainic şi necesar, cu cititorul de poezie. 
Poeţii prezenţi şi-au citit poemul cu care au fost antologaţi.
S-au dat autografe, s-a cinstit cu bucurie un pahar cu vin. Pentru expunerea antologiei și pentru autografe organizatorii au pus la dispoziţie un scrin aurit, care să facă întâmplarea din acea seară şi mai de neuitat. Cum de fapt a şi fost – marturie stau fotografiile intrate in fototeca Cenaclului literar „M.Sadoveanu” din Constanta, ai carui membri si-au adus din plin contributia la realizarea antologiei.
Facebooktwitterby feather