Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Ştiaţi că » ȘTIAȚI CĂ?!… Muzica lui Verdi, mai relaxantă decât jazz-ul (de Cosmin Ruscior)

ȘTIAȚI CĂ?!… Muzica lui Verdi, mai relaxantă decât jazz-ul (de Cosmin Ruscior)

Ariile lui Giuseppe Verdi au un efect benefic asupra sănătăţii. O arată un studiu recent, care demonstrează că operele compozitorului italian sunt cele mai indicate pentru relaxarea unei persoane.

Uitaţi de pop, rock sau jazz! Cea mai relaxantă muzică este opera. Şi nu orice operă, ci ariile lui Giuseppe Verdi.

Cercetătorii au constatat că piesele cu un ciclu repetitiv de zece secunde, în special ariile compozitorului italian, au efect calmant asupra ascultătorului, întrucât se potrivesc la perfecţie cu ritmul de control al sistemului cardiovascular, potrivit unui profesor de la Universitatea Oxford, Peter Sleight.

Simfonia a Noua a lui Beethoven şi ariile din opera Turandot de Giacomo Puccini completează lista deschisă de Giuseppe Verdi, spun experţii.

Specialistul citat şi-a prezentat studiul la Conferinţa Societăţii Cardiovasculare Britanice din Manchester.

„Când am ascultat unele arii compuse de Verdi, a devenit foarte clar că el cunoştea instinctiv” că operele sale au un efect calmant, datorită ciclului repetitiv de zece secunde care se potriveşte cu ritmul sistemului cardiovascular, spune expertul pentru publicaţia The Independent.

Studiile au fost efectuate pe 12 voluntari experimentaţi şi tot atâţia fără cunoştinţe muzicale aprofundate. Analiza a demonstrat că anumite stiluri muzicale ajută mai mult decât altele la controlarea ritmului cardiac. Jazz-ul şi muzica clasică rapidă nu intră în această categorie.

„Muzica e deja folosită în terapiile de relaxare, dar acest lucru s-a întâmplat independent de orice studiu ştiinţific”, mai spune profesorul de la Oxford.

El precizează că e nevoie de cercetări suplimentare, pentru a elimina scepticismul celor care pun la îndoială beneficiile terapiei prin muzică.

În fine, un detaliu interesant: nu doar muzica ajută la controlarea ritmului cardiovascular, ci şi rugăciunea Ave Maria în limba latină, care se potriveşte aceluiaşi tipar ritmic.

Facebooktwitterby feather