Biserica Domnească din București
Orasul București este desemnat capitală a Țării Românești în 1659 de către domnitorul
Gheorghe Bică.
Cel mai vechi așezământ religios de aici este Biserica Domnească.
Cea mai veche biserică din București, situată pe Lipscani, în “Centrul Vechi” a fost construită de domnitorul Mircea Ciobanul în timpul primei sale domnii (1545-1554) și se pastrează și azi în forma originală.
Primele drumuri pavate cu piatră de râu se amenajează în București în anul 1661.
În 1694 se înființează prima instituție de învățământ superior, Academia Domnească. Bucureștiul este a 6 capitală din UE ca mărime.
!
Iașiul a fost incendiat de trei ori.
Prima dată, în 1513, au fost de vină tătarii, apoi otomanii în 1538 și rușii în 1686.
În 1930, numărul evreiilor ieșeni reprezenta jumătate din numărul populației de origine română.
Erau atunci: 63.168 români, 34.662 evrei, 980 germani, 918 ruși, restul până la totalul de 102.872 locuitori fiind reprezentat de maghiari, armeni etc.
Orașul Iași este al doilea din România ca număr de locuitori, după București.
Pentru 10 ani, între anii 1950-1960, Brașovul s-a numit “Orașul Stalin”?
Această modicare, realizată în “spiritul vremurilor” de atunci, a avut loc la 6 septembrie 1950 când Marea Adunare Nationala a votat Legea numarul 5.
Legea reorganiza teritorial județele din perioada Regatului României iar Orasul Stalin devenea capitala Regiunii Stalin (în care mai erau orașele Odorhei, Miercurea Ciuc și Sfântul Gheorghe).
Conducătorii religioși din Mecca au interzis consumul și vânzarea de cafea în anul 1511, aceștia susținând că respectiva băutură ar năuci mințile oamenilor, la fel ca și băuturile alcoolice interzise în acea vreme. Prin urmare, cafeaua a fost arsă pe străzi iar vânzătorii de cafea și câțiva clienți de-ai acestora au fost pedepsiți cu bătaia.
Thomas Jefferson
Cea mai scumpă sticlă de vin din lume este Chateau Lafitte de Bordeaux, datează din 1787 și a fost vândută în 1985, la o licitație, cu prețul de 156.450 dolari. Acest vin a aparținut lui Thomas Jefferson, al 3-lea președinte al Americii.
În anul 133 Î.Hr., Roma a fost primul oraş din lume care a atins 1 milion de locuitori. Londra a depăşit numărul de 1 milion de locuitori abia în 1810, iar New York-ul în 1875. Astăzi, pe glob, există peste 300 de oraşe în care coabitează cel puţin 1 milion de oameni.
Adunate laolaltă, statele care au făcut odinioară parte din Imperiul colonial britanic reprezintă mai mult de jumătate din toate ţările lumii.
În secolul al XlX-lea, un preşedinte al Mexicului a organizat o ceremonie funerară pentru… piciorul său!
În timpul unui război, el a fost grav rănit, iar doctorii i-au amputat unul din picioare.
Membrul amputat a fost conservat timp de 4 ani în vila prezidenţială, în 1842, „relicva” a fost purtată în cadrul unei procesiuni şi apoi înhumată.
Doi ani mai tîrziu, piciorul a fost furat din mormînt şi a dispărut fără urmă!
Checkers, cockerul spaniol pe care președintele Nixon l-a primit ca “mită” în timpul candidaturii sale la funcția de vicepreședinte i-a trezit afecțiunea lui Richard Nixon, iar discursul în care acesta și-a exprimat intenția să păstreze câinele, orice s-ar întampla, a emoționat publicul și i-a prelungit cariera politică.

Știați că, în timpul crizei din 1962, Charlie, câinele fiului președintelui Kennedy, a năvălit în camera dezbaterilor, președintele luându-l în brațe și mângâindu-l, ceea ce l-a ajutat să se calmeze? Într-un final, Kennedy a anunțat că e gata să ia o decizie – decizie ce a dezamorsat conflictul.
Știați că un cățel din rasa Newfoundland care aparținea unui pescar a sărit în apă și i-a salvat viața lui Napoleon atunci când acesta a căzut peste bord în călătoria spre Elba ?
Știați că Muzeul de Istorie Medicală Mütter a fost fondat în anul 1858, în orașul Philadelphia din statul american Pennsylvania, de către medicul Thomas Dent Mütter, pentru a-i iniția pe studenții școlilor de medicină în tainele anatomiei umane și ale anomaliilor pe care aceasta le poate manifesta?
Muzeul este unul al patologiei, al vechilor instrumente medicale și al exponatelor biologice.
Instituția este cunoscută mai ales pentru vasta sa colecție de cranii, dar prezintă și numeroase elemente biologice unice.
Între acestea, cadavrul unei femei transformată în leșie în pământul în care a fost îngropată, gemenii siamezi ce împart același ficat sau același craniu, scheletul unui copil cu două capete și multe alte exponate hidoase.
Tiparniţa a fost inventată în secolul al XV-lea, în Europa Occidentală, de către germanul Gutenberg.
Pentru tipărirea unei Biblii în două volume, reprezentând un total de 1.248 de pagini, el a trebuit să lucreze timp de trei ani la rând.
Gutenberg a reuşit să imprime 200 de astfel de volume, dintre care astăzi se mai păstrează doar 47.
Din fericire, tipărirea cărţilor a devenit, în zilele noastre, mult mai rapidă!
Știați că în Roma antică, în alegerile şi judecăţile publice erau folosite seminţele de fasole?
Fasolea neagră însemna că alegătorul se opune sau că persoana judecată este considerată vinovată.
Cea albă însemna că alegătorul este de acord sau că persoana judecată este considerată nevinovată.
“Cezar și Cleopatra” – pictură deJean-Léon Gérôme – Click pe imagine pentru a o mări!
– Știați că regina Egiptului, Cleopatra, făcea parte dintr-o familie „blestemată”?
Două dintre surorile sale au fost asasinate fiindcă voiau să-şi detroneze tatăl iar cei doi fraţi ai săi, cu care fusese căsătorită, au fost ucişi din ordinul său. În fine, Cleopatra s-a sinucis, lăsîndu-se muşcată de un şarpe.
– Știați că, pentru a-l seduce pe Iulius Caesar, Cleopatra regina Egiptului, i-a trimis într-o zi un cadou cu totul neobişnuit: un covor în care era înfăşurat un alt cadou – ea însăşi!? Caesar a fost plăcut surprins de acest cadou şi s-a îndrăgostit de Cleopatra.
– Știați că, uneori, atunci când îşi exercita atribuţiile de şef al statului, regina Cleopatra avea straniul obicei de a purta… o barbă falsă!?
Henri al VIII-lea
Știați că Urian este numele câinelui care a determinat ruptura dintre Angliași papalitate în secolul al XIV-lea?
Vrând să se despartă de Caterina de Aragon, regele Henri al VIII-lea l-a trimis pe Cardinalul Wolsey să discute cu Papa Clement al VII-lea despre anularea mariajului. Când și-a întins degetul cel mare de la picior pentru a fi sărutat, Papa Clement a fost mușcat de Urian, ceea ce l-a înfuriat îngrozitor.
Pentru că Biserica Catolică a refuzat să-i anuleze mariajul, Henric a înființat mai târziu Biserica Anglicană.

Știați că în secolele XII-XIV, incaşii, un popor din America de Sud, au creat un mare imperiu? Deşi nu cunoşteau scrisul, ei au inventat o metodă prin care să-şi amintească de evenimentele importante și să țină evidenţa cantităţilor de aur sau a numărului de locuitori. Toate aceste date erau consemnate cu precizie cu ajutorul unor noduri făcute pe nişte funii.
– Știați că în timpul Primului Război Mondial tânărul Walt Disney găsise un mod ingenios de a câştiga ceva bani? Împreună cu un prieten, el deforma și vopsea căşti militare, astfel încât ele să pară folosite. Cei doi le vindeau apoi ca „amintiri din război” americanilor creduli.
–Știați că în timpul Primului Război Mondial, înainte de bătălia de pe râul Marna, soldaţii francezi au fost transportaţi pe front într-un mod mai puţin obişnuit: ei nu au fost aduşi cu trenul, în camioane sau cu alte vehicule ale armatei, ci… cu taxiurile!? Cu acel prilej, toate taxiurile din Paris au fost rechiziţionate de armată pentru transportul trupelor.
Știați că în 1854, parlamentul englez, situat la Londra, pe malul Tamisei, a trebuit evacuat din cauza mirosului foarte neplăcut al apei?
La acea vreme, toate deşeurile erau deversate în fluviu.
Ulterior însă a fost instalat un sistem de canalizare și de epurare a apelor uzate.
Amiralul Nelson
Știați că Amiralul Nelson a intrat în marina militară britanică la vârsta de numai 12 ani? La 20 de ani, era deja căpitan.
El a murit în 1805, într-o bătălie navală.
Totuşi, pentru că trupul său neînsufleţit trebuia conservat până la întoarcerea în Anglia, acesta a fost depus într-un butoi cu alcool!

Știați că în anul 700 î.Hr., etruscii, un popor din Peninsula Italică, mergeau deja la dentist?
Dinţii anumitor mamifere erau piliţi şi apoi fixaţi în gura persoanelor care îşi pierduseră parţial dantura.
Graţie noilor dinţi, oamenii puteau mânca din nou cu uşurinţă.
O parte din ruinele Spartei
Știați că în anul 400 î.Hr., în oraşul grecesc Sparta trăiau mai mulţi sclavi decât oameni liberi?
În perioada apogeului său, această cetate antică număra 25.000 de locuitoriși peste 1.300.000 de sclavi!


