Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ANIVERSĂRI » 31 August - Ziua Limbii Române » VALERIAN CIOBANU: ARMONIA LIMBII NOASTRE ROMÂNEȘTI

VALERIAN CIOBANU: ARMONIA LIMBII NOASTRE ROMÂNEȘTI

Limba este primul indice, primul simbol al unei identități naționale. Limba română este o limbă latină care face parte din marea familie europeană spirituală, nu doar lingvistică. Fără limbă nu există cultură.Teze din discursul rostit de către academicianul român Eugen Simion în cadrul unor lecturi academice dedicate Sărbătorii Naționale Ziua Limbii Române,
care a mai spus că, dacă există sau au existat oameni în politica de pe malul Bâcului care au tot schimbat numele limbii române, acest lucru nu trebuie să ne împiedice să vedem adevărul și adevărul este că avem o limbă comună, limba română, o înțelegem, cu mici diferențe, dar care constituie farmecul limbii noastre. Potrivit academicianului, limba este acel instrument fără de care nu există o cultură și o cultură, în mod sigur, nu există fără o limbă națională.

Eugen Simion susține că româna este o limbă aptă pentru cultură, de aceea scriitorii nu trebuie să renunțe la ideea de a scrie în limba română. „Să ne cultivăm ogorul nostru și ogorul nostru este cultura noastră! Cultura este unică, la fel ca și limba. Cultura ne unește, restul ne poate despărți”. L-am ascultat cu drag la Academia de Ştiinşe a Moldovei. Apoi eu am mers la Sala cu cămin a USRM la lansările cărţilor: Alexei Mateevici, preot al renaşterii basarabene, Vasile Coroban, studii, articole etc cu Vasile Malaneţchi, şi în final, am ajuns la Moldexpo, Bookfest, Chişinău, unde ieri timp de o oră am lansat, am vorbit despre romanul „Rezervaţia morţii”. În una din imagini sunt la Bookfest, Bucureşti. Prima lansare!

Facebooktwitterby feather