Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » Valeriu Dulgheru: Țara arde iar baba se piaptănă!

Valeriu Dulgheru: Țara arde iar baba se piaptănă!

Tocmai așa procedează acum dreapta basarabeană. Dușmanul Dodon ocupă poziție după poziție, a intrat deja în odaie, iar dreapta basarabeană se piaptănă. Există pericolul real ca în a. 2018 Dodon să repete ”isprava” lui Voronin din 2001 când alegătorii i-au acordat 50 de mandate, alte 21 mandate fiindu-i aduse pe talger de ”generoasa” opoziție malefică și infantilă. Iar cei de pe dreapta stau liniștiți, se ciorovăiesc între ei cine e primul și mai vechi unionist, cine e mai mare unionist.

La manifestarea unionistă din 20 august, care a avut loc la București în Palatul Parlamentului, a fost o încercare de organizare a unei mese rotunde cu participarea tuturor forțelor de dreapta în scopul constituirii alianței ”Centenarul” pentru alegerile parlamentare din 2018. Chiar dacă nu s-a reușit prea mult la acea masă rotundă sub presiunea tinerilor s-a hotărât de a organiza următoarea masă rotundă la Chișinău în luna septembrie. Au trecut aproape trei luni, suntem în luna septembrie, iar bravii noștri liderași de dreapta stau liniștiți și așteaptă nu știu ce. Așteaptă până Dodon îi v-a lichida (așa a promis în campania electorală pentru președinție, confirmată ulterior fiind în ipostază de președinte) sau îi va băga talimbul Novac în cartea roșie.

Spre deosebire de acești plini de sine dar fără armate liderași Dodon, în stilul mentorilor săi, își ține armata mereu pe baricade. Nu a terminat bine cu referendumul privind demiterea primarului Capitalei D. Chirtoacă că deja s-a aventurat într-o nouă campanie – organizarea referendumului național privind înlocuirea regimului parlamentar cu unul prezidențial în Republică. Dodon, acest kremlinez se vrea un Putin moldovenesc.

Acest caz îmi amintește de un film sovietic în care drujinele rusești nu reușeau să se întoarcă dintr-o campanie militară că erau trimise în altă campanie. Astfel timp de peste 300 de ani armata rusă s-a aflat în permanente războaie lățindu-se nepermis de mult peste vecinii săi în toate cele patru direcții: nord-est-sud-vest. În așa mod ei mențineau capacitatea de luptă a armatei. Tot așa îi chema bolșevicul V. Lenin pe ortacii săi să nu coboare de pe baricade până la victoria definitivă a revoluției mondiale. Acum Dodon, fidel mentorilor săi, își cheamă mercenarii socialiști să nu coboare de pe baricade până la victoria totală (preluarea întregii puteri – parlamentare că pe cea prezidențială grație șefului său a ocupat-o deja). Dodon declară belicos că va colecta 2 mln de semnături (nu cred că în acest stat falit, atât de prost guvernat și părăsit în masă, în special, de tineri, au mai rămas atâția alegători!).

Mercenarii lui Dodon sunt disciplinați, bine plătiți, motivați pentru a prelua întreaga putere. Chiar dacă aceste referendumuri se vor termina cu eșec (dar cred că anume așa se va întâmpla: la referendumul din Capitală nu va reuși să-i scoată pe orășeni la vot, iar celui de-al doilea referendum nu-i va permite să aibă loc Șeful) Dodon totuși va rămâne în câștig (dar poate tocmai acesta e scopul lui, restul este fanfaronadă). Mercenarii lui se vor afla în treabă, făcând într-un mod ilegal campanie electorală pentru alegerile parlamentare din anul viitor. Să nu înțeleagă acest lucru bravii noștri lideri de dreapta?

Ce a făcut acest Dodon până acum? În doar un an de la victoria sa și 10 luni de la învestirea în funcție Dodon a reușit să se întâlnească cu Putin de șapte ori, să plece în vacanță de 5 ori (când mai lucrează? Moș Ioane, îți poți permite un astfel de lux? Iată că socialistul Dodon își permite) și nu la baștina lui Sadova ci în cele mai costisitoare locuri, în Grecia și Turcia. A reușit să împartă o găleată de ordine și medalii unor oameni absolut întâmplători. Ce a făcut acest rus A. Fursenko, pentru care merite deosebite pentru acest stat Dodon ia acordat ”Ordinul de Onoare”? Și artista Svetlana Toma, apreciată cu ”Ordinul Civic” (ca artistă cred că face față, dar ca poziție civică (pentru ce a fost apreciată!) e sub orice nivel, ținând acel cuvânt de mulțumire doar în limba dragă lui Dodon (se vedea pe mutra lui!), limba rusă. Să-și fi uitat cu desăvârșire limba maternă (fie și moldovenească cum o dorește Dodon), nu a putut spune un cuvânt în limba română de parcă era la Moscova nu la Chișinău. Un astfel de soi de statalitate își dorește Dodon? Halal de așa moldovean care nu dorește să-și asculte graiul matern.

De fapt Dodon se află neîntrerupt pe baricade din 2011 pe când era încă în matca comunistă a lui Voronin, iar baistrucul socialist încă nu era conceput, an în care a participat în calitate de candidat al comuniștilor în alegerile Primarului Chișinăului și a pierdut în fața lui D. Chirtoacă. După acapararea într-un mod fraudulos a Partidului Socialiștilor al lui V. Abramciuc Dodon devine noul favorit al țarului Putin, fiind susținut multilateral de Putin (financiar, logistic, informațional). Îndată după alegerile parlamentare din 2014, când neașteptat pentru el și datorită darului generos al Șefului, care l-a scos din cursa electorală pe ultima sută de metri pe R. Usatîi, s-a căpătuit cu tocmai 25 de mandate (ale lui reale fiind doar 10-15, restul ar fi fost ale lui R. Usatîi!), au venit alegerile locale. Dodon a dorit mult să-și ia revanșa și a împinsă în alegeri pe Z. Greceanîi, care a pierdut și mai rușinos în fața lui D. Chirtoacă. Frustrat de această pierdere Dodon l-a trimis pe emisarul său Ivan Ceban în Consiliul Municipal pentru a face tot posibil ca lucrurile să nu-i meargă bine lui Chirtoacă (iarăși cu ajutorul Șefului acest lucru ia reușit scoțându-l (să sperăm temporar!) pe D. Chirtoacă pe linie moartă.

După această pierdere Dodon cu ortacii lui nu s-au coborât de pe baricade. S-au pus pe lucru în lupta pentru președinție. Iarăși cu ajutorul Șefului lui îi reușește să schimbe forma de alegere a președintelui – cea directă. Cu toate că oficial campania electorală pentru alegerea președintelui Republicii Moldova a demarat doar în luna septembrie a anului 2016 Dodon și-a început campania îndată după confirmarea de către Curtea Constituțională a modalității de alegere a președintelui (astfel încălcând Legea electorală, Maia Sandu în calitate de candidat unic având doar trei săptămâni!). Cele două posturi TV ale sale (cel puțin unul din ele oferit cu dărnicie de Șef!), duzina de posturi rusești seară de seară îl prezentau pe Dodon ca președinte al ”întregului popor”. Cu sprijinul masiv al lui Putin (financiar, logistic și financiar) și ajutorul generos al Șefului Dodon devine accidental președinte al acestui stat falimentar. Pentru a tăia pofta unioniștilor de a se uni cu Țara Kremlinul îi aruncă lui Dodon diverse instrucțiuni. ”Având în vedere aceste detalii (problema Reunirii Basarabiei cu Țara Mamă-n.n.) aş sugera să urmaţi calea referendumului (ei bine tov. Kuzmin, dar la 1812, 1940 au fost organizate referendumuri!). Având în vedere că o situaţie similară a avut loc în Crimeea, revizuirea graniţelor în acest caz ar trebui, de asemenea, făcută în baza rezultatelor referendumului” declarase recent ambasadorul Rusiei în România V. Kuzmin (nimeni altul decât arhicunoscutul prin șovinismul și bădărănismul său față de români. Cu ce drept vine acest șovin obraznic cu sfaturi în casa noastră!) în fața universitarilor din Suceava. În replică, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava, Valentin Popa, i-a atras atenţia diplomatului rus că la acest seminar a fost prea puţină economie şi că a fost mai mult politică, iar acum se fac chiar şi cursuri pentru a identifica manipularea. Bravo rectorului Valentin Popa care ia pus sârmă în bot porcului.

Procedând în strictă conformitate cu strategia idolului său V. Lenin despre revoluția permanentă până la victoria totală Dodon se avântă îndată în pregătirile către alegerile parlamentare din 2018. Toate aceste fosăieli dodoniste (ambele referendumuri, proteste) fac parte din campania electorală din 2018. Văzând că prin împuternicirile limitate pe care le are Dodon nu poate realiza plenar scenariul Kremlinului privind soarta de mai departe a acestui colț de țară atât de prost guvernat Moscova susține pe toate căile această campanie electorală a lui Dodon. ”Dacă socialiștii vor câștiga majoritatea la alegerile parlamentare se va reveni la normal (adică rătăcita gubernie Basarabia va reveni benevol la matușca Rusie!)” declară mai multe televiziuni rusești. În acest scop Dodon a format un grup de șoc din komsomoliști gen Ivan Ceban, Novak, Batrîncea ș.a. care la diferite emisiuni televizate se comportă după principiul rusesc ”Eu sunt șeful, tu ești prostul”. Niște agramați, dar care se dau mari academicieni în problemele limbii, istoriei Neamului. Cu regret, în majoritatea cazurilor interlocutorii lor de pe dreapta nu fac față situației, în special, în problema corupției. La declarațiile baistrucilor că D. Chirtoacă e cel mai mare hoț ei de multe ori tac, turnând de fapt apă la moara socialiștilor. Astfel moș Ion își face o impresie greșită despre cine sunt adevărații hoți. De ce nu operează ei cu informații veridice despre averea de  milioane a lui Dodon, despre furtul de 140 mln lei a soțului Z. Greceanîi de la BEM, despre coțcăria cu semnăturile Z. Greceanâi (pe atunci premier) și a lui I. Dodon (prim viceprim ministru și ministru al Economiei( legată de semnarea unui contract cu o firmă căpușă din Ofshor privind procurarea energiei electrice, fapt (demonstrat) care a scos ilegal din buzunarele noastre zeci de milioane de dolari (în ale cui buzunare s-au dus acești bani nu e greu de presupus!).

Iar dreapta impotentă vorbește mult despre Anul Centenar 2018 dar nu face realmente nimic. Pregătim pentru serbarea centenarului simpozioane, marșuri, poduri de flori, concursuri de poezii (și acestea trebuie dar e puțin, e foarte puțin comparativ cu ce face Dodon!). Ce rost vor mai avea toate aceste manifestări de suflet dacă în anul Centenarului Marii Uniri, pe 1 decembrie 2018 în Basarabia îi vom transmite întreaga putere kremlinezului Dodon. Aceasta va fi cea mai mare rușine și întreaga vină le va reveni liderașilor de dreapta că nu au făcut nimic pentru evitarea acestei catastrofe.

Deci, e strict necesar de a reveni de urgență la masa rotundă de tratative. Membrii partidelor de dreapta ar trebui să exercite presiuni asupra liderilor lor. Cel mai bun lucru pe care l-ar putea face dl M. Ghimpu pentru PL dar și pentru cauza națională ar fi să-l delegheze pe D. Chirtoacă la aceste tratative care, la sigur, va fi mult mai conciliant. Este strict necesară crearea de urgență a unui centru de cristalizare a acestei alianțe ”Centenarul”, iar această nouă structură coalizată să se bucure de tot sprijinul din partea tuturor partidelor de dreapta, a societății civile, a mijloacelor de informare în masă disponibile. Cei rămași înafara Alianței să fie stigmatizați, marginalizați pentru a nu rupe voturi de pe dreapta. Astfel va putea fi valorificat la maxim potențialul electoratului unionist de peste 30%. Pentru aceasta Alianța ”Centenarul” trebuie să unească toate așchiile de pe dreapta, să-și aleagă un lider incontestabil. Să uităm toate micile, neînsemnatele disensiuni dintre noi. Să ne ridicăm la înțelepciunea primatelor, a celor doi câni de la stână care, luptându-se între ei pe viață și pe moarte pentru supremație, se aruncă ambii asupra lupilor care dau târcoale stânei. La noi lupii demult au intrat în stână, păpând rând pe rând oiță după oiță.

 Dacă nu ne vom uni nu avem nicio șansă să punem cu botul pe labe această hidră socialistă. Doar astfel mai avem șanse de a opri tăvălugul ruso-dodonist și a evita rușinea de a-i transmite Rusiei prin emisarul ei în Basarabia întreaga putere chiar în Anul Centenarului Marii Uniri.

––––––––

Valeriu Dulgheru

Chișinău, 2017

Facebooktwitterby feather