Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » VASILE BELE: PUTEREA CULTURII DE A CREA UN VIITOR MAI BUN

VASILE BELE: PUTEREA CULTURII DE A CREA UN VIITOR MAI BUN

,,Mai bine să te pierzi în propria pasiune, decât să nu ai niciun scop” Sf. Augustin
 
Îmi place să spun, ori de câte ori am ocazia, că ,,trăim într-un veac al vitezei”, adică mereu suntem sortiți a fugi, suntem sortiți grabei, uitând că trăitori fiind, trecerea noastră ,,pe-aici” ar trebui să însemne, totuși, ceva, nu doar simpla sau banala graba ori fugă. Afirm acestea pentru că azi totul pare anormal și-o să vă rog să-mi iertați sinceritatea exprimării, sinceritatea vorbelor, dar credeți-mă, ele reflectă o parte a realității.
Societatea în sine ar trebui să fie una a normalității, a socializării, a principiilor sănătoase, a dragostei și speranței … nu în ultim rând, societatea ar trebui să fie una dedicată culturii – pentru că despre acest segment doresc să vorbesc. În goana după tot și-n fond ,,după nimic”, uităm esențialul vieții – ne uităm cultura, ne uităm istoria, până și de noi uităm. Este regretabil! Parcă nu mai avem timp de nimic. Nici măcar timp pentru noi nu mai avem – și aici facem o enorm de mare greșeală, fără a ne da seama de pierderea ce-o suferim. Pentru că în toată fuga asta, fără a exagera, despre o pierdere vorbim.
N-am să vorbesc în aceste clipe despre globalizare sau socializare, ori despre normalitate, dragoste sau speranță (probabil am s-o fac cu altă ocazie!), ci am să mă opresc preț de-o clipă să vorbesc despre cultură și istorie, pentru că acolo unde avem istorie avem și cultură, dar și reciproca ar putea fi valabilă. Adică, unde avem cultură, avem și istorie. Nu-mi aduc în acest moment aminte cine-a afirmat pentru prima dată ideea că: ,,un popor fără cultură nu mai poate fi definit ca popor”, dar îmi dau seama de încărcătura acestor rostiri.
Cred, la cel mai sincer nivel de exprimare, că suntem extrem de preocupați cu alte probleme … și uităm un lucru esențial! Cred că avem prea multe griji și frământări … și uităm un lucru esențial! Cred că nu ne știm prioritățile … și uităm un lucru esențial! Ne uităm pe noi. În toate aceste griji, priorități, preocupări sau frământări, ne uitm CULTURA, sau și mai grav, o lăsăm ,,pe seama altora”, fără a ne dori o implicare expresă în acest segment. Și, iar putem vorbi de delăsare! Dar, culmea este că ,,ne dăm culți”, ,,ne dăm citiți”, ,,ne dăm civilizați”, mulți dintre noi – nesocotind adevărata cultură. Și-aici aș putea veni cu exemple multe! De fenomenul ,,grandomanie” ați auzit? Sunt convins că da!
Și totuși se vorbește, fie prin presă, fie prin televiziuni, fie la radio despre cultură. La un moment dat erau emisiuni cu și despre cultura noastră! De-o vreme încoace nici de astea n-am mai auzit! De ce? Oare să nu mai fie nevoie de cultură sau de civilizație? Chiar am ajuns și zilele astea? Dacă răspundeți cu ,,DA”, săvârșiți un mare păcat. Vă aflați la un pas de dezastrul lumii. Haideți, totuși, să facem un exercițiu, simplu de-altfel: câți se uită la televizor și înțeleg totul, câți ascultă radio-ul și înțeleg sensurile cuvintelor ori vorbelor. Câți citesc presa și cu adevărat înțeleg simbolurile culturale, câți înțeleg termenul de civilizație sau cultură? Răspunsul tot la dumneavoastră este! Chiar am putea vorbi despre o civilizație culturală? Eu, zic – da! Dar, doresc și să avertizez în același timp – ne îndreptăm spre dezastru cultural. Riscăm să ne pierdem identitatea culturală o dată cu pierderea valorilor morale, cu pierderea valorilor spirituale ale societății în care trăim. Fără aceste valori vom fi, din punct de vedere cultural, o societate nulă. Acolo unde există civilizație există și cultură, iar unde există acestea două, este și obiectivitate, sunt schimburi de idei pragmatice, concrete, reale. Dar, parcă și din pragmatism ne-am pierdut, o dată cu trecerea noastră.
Cât despre subiectul acestui articol – ,,Puterea culturii de-a crea un viitor mai bun”, este perfect legitimat, și de aceea, vă rog să-mi considerați primele fraze (chiar de la începutul articolului!) un apel. Un apel spre întoarcerea la cultură – pentru că unde există cultură, există pace, liniște, bucurie, împlinire, înțelegere, respect și stimă – valori morale date de societate. Cultura se desăvârșește prin acestea!  
 
Vasile BELE
Facebooktwitterby feather