Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ARTE » Vernisaje Expoziții » Vernisaj: Expoziția de pictură ”Symphony” a prof. dr. Ana Daria Haidău

Vernisaj: Expoziția de pictură ”Symphony” a prof. dr. Ana Daria Haidău

Sala de expoziții a Galeriilor Municipale de Artă ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu s-a dovedit a fi neîncăpătoare în seara zilei de 21 noiembrie a.c., cu prilejul vernisajului expoziției personale de pictură ”Symphony” a artistei vizuale, prof. dr. Ana Daria Ionescu Haidău.

Evenimentul a fost deschis de președintele Filialei Gorj a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Armand Landh, după care curatorul expoziției, prof. Cătălin Negrea a vorbit despre creația expozițională a artistei.

În cuvântul său artista a subliniat faptul că ” … iubesc ceea ce fac și de aceea cred că i-am dat și numele acestei expoziții ”Symphony”, pentru că am vrut să împletesc cumva gestul cu muzica, cultura și sentimentele” după care  emoționată a mărturisit că ”datorită lor sunt aici, părinții mei, fata mea, sora mea … ei au fost întotdeauna alături de mine”.

După momentul de deschidere a evenimentului, cei prezenți au avut prilejul să vizioneze creația picturală a artistei și să absoarbă din emanațiile creative a fiecărui tablou în parte și în final să se bine dispună și să împărtășească păreri și idei despre expoziție cu cei prezenți.

Alături de părinții, sora și fiica sa, printre admiratorii artei și creației prof. dr. Ana Daria Ionescu  Haidău, prezenți la această expoziție, s-a putut remarca un grup numeros de colegi ai domniei sale de la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu, artiști plastici membri ai Filialei Gorj a UAP din România, actori ai Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” Târgu Jiu, membrii ai Clubului Rotary din Târgu Jiu a cărei membră este și artista, precum și numeroase personalități culturale locale.

Subscriem punctelor de vedere ale artistului plastic, conf. univ. dr. Vasile Fuiorea, până de curând președinte al Filiale Gorj a UAP pentru o perioadă îndelungată de timp, înscrise în pliantul-album ale expoziției: ”Expoziția de pictură a Dariei Haidău, membră al Filialei Târgu Jiu a UAP din România, realizată în cadrul Galeriilor de Artă „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu , reunește ca într-un caleidoscop, o suită de picturi care abordează un limbaj nonfigurativ, situate în direcția abstracției lirice și al expresionismului abstract. Noua direcție în care evoluează arta ei, este fundamental legată de sinteza imagistică a formelor preluate din natură și livrate pe pânză, după ce au fost prelucrate de imaginar prin jocul metamorfozelor în care antrenează culorile din imagini. Asocierea culorii cu muzica este mai mult decât evidentă – a se vedea și numele expoziției- culorile și formele urmând un ritm care determină structurarea compozițiilor, ce în general urmăresc o dinamică, a verticalizării, cu dominante calde sau reci. Prea plinul sufletesc al pictoriței, conferă imaginii expresii ale materiei coloristice necenzurate de rațional, izvorâte din subconștient, efectele gestuale și tașiste semnificând geneze ale unor lumi sau spații posibile”.

Pentru a o cunoaște mai bine pe autoarea expoziției, prezentăm în cele ce urmează câteva repere biografice ale acesteia:

Ana-Daria Ionescu Haidău, s-a născut la 28.01.1975 în Târgu Jiu, fiind fiica Elenei și Grigore Haidău. Urmează cursurile Școlii Normale ”Spiru Haret” din Târgu Jiu, după absolvirea cărora (1994) devine învățătoare. Își începe cariera didactică la Școala Generală nr. 3, devenită ”Cătălin Haidău” (1995), obținând definitivatul în învățământ (1996) în cadrul acestei instituții și în care lucrează până în anul 2000.

Urmează apoi cursurile Facultății  de Științe Juridice și Administrative din cadrul Universității ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu(1998-2002) și un master în drept financiar, publicitate imobiliară și cadastru în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior (2005-2007).

Dar, moștenește talentul tatălui său, prof. Grigore Haidău, având certe abilități și înclinație spre desen și pictură, ceea ce o determină pe prof. Ana Daria Ionescu Haidău să urmeze cursuri de specialitate și astfel devine licențiat în pedagogia artelor plastice a Universității ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu (2005-2008) completat cu un master în pictură urmat la Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca(2008-2010).

Prof. Ana Daria Ionescu Haidău mai urmează un master în ”administrarea și conducerea unităților de învățământ” în cadrul Universității ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu (2012-2014), pentru a-și desăvârșii studiile prin obținerea titlului de doctor în ”arte vizuale”, domeniul arte plastice și  al Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara(2014).

În activitatea profesională se atașează de învățământ și își urmează traiectoria în acest domeniu, respectiv: prof. înv. primar la Colegiul Național ”Spiru Haret” (2001-2002); profesor pentru învățământul primar la Colegiul național ”Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu (2002-2012); iar din anul 2013 este profesor doctor la catedra de pictură de șevalet din cadrul Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu.

De menționat faptul că prof. dr. Ana Daria Ionescu Haidău a obținut prin concurs postul de director al Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu (1 iulie 2014), post pe care îl deține și astăzi.

Totodată artista vizuală Ana Daria Ionescu Haidău este membră a Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Gorj, participând cu lucrările sale  la  numeroase expoziții de grup sau individuale precum și la mai multe tabere de pictură.

De asemenea Ana Daria Ionescu Haidău și-a dovedit și talentul scriitoricesc, dintre cărțile sale publicate în calitate de autor sau coautor amintim: ”ABC-ul desenului și lucrului manual”, în colaborare cu Grigore Haidău, Editura Fundației Culturale ”Dăruie Vieții Farmec”, Târgu Jiu, 1997; ”Curcubeul – carte de învățătură strămoșească”, în colaborare cu Grigore Haidău, Editura Ager, Târgu Jiu, 1998; ”Destăinuiri”, album de grafică reprezentând portretul sculptorului Constantin Brâncuși văzut de mari graficieni români şi străini Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2010; ”Stâlpii Cerului – Troițe din Gorj”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2012; ”Demnitate și eroism românesc”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2017; ”Sublocotenent Haidău Grigore Cătălin”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2019; ”200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu”, coord. alături de Adrian Tudor Drăghici și Marius Badea, Editura Thoth, Târgu Jiu, 2021; ”Târgu Jiu în schițe și culori”, coord., Editura Academica Brâncuși, Târgu Jiu, 2023.

În final menționăm faptul că evenimentul de vernisaj expozițional la care ne-am referit a fost organizat de către Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, Filiala Târgu Jiu a UAP din România, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu și Consiliul Local și Primăria Târgu Jiu, expoziția fiind deschisă până pe data de 5 decembrie a.c.

Folosim prilejul pentru a adresa felicitări artistei pentru creația sa și  în același timp să-i urăm succes deplin în materializarea viitoarelor sale proiecte artistice și culturale.

Victor Troacă

Președinte, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban” Târgu Jiu

 

 

Facebooktwitterby feather

Despre TROACĂ Victor

Născut la 28 septembrie 1959, în satul Motru Sec, comuna Călugăreni, actualmente comuna Padeș, județul Gorj. Absolvent al Școlii generale din localitatea natală (1974), al Liceului Economic și de Drept Administrativ din Târgu Jiu (1978) și al Facultății Finanțe-Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice București (1983). Doctor în științe economice al instituției de învățământ superior absolvite. Lucrează peste 36 de ani în domeniul bancar și este cadru didactic, de-al lungul timpului, la mai multe instituții de învățământ mediu și universitar din Târgu Jiu și București. Autor sau coordonator a peste 25 de cărți de specialitate, cursuri universitare și lucrări aplicative și peste 100 de articole și studii de cercetare științifică publicate în reviste de specialitate sau volumele unor conferințe științifice, în țară și străinătate. Acomodat cu scrisul, se apleacă din ce în ce mai mult asupra unor studii, etnografice, istorice și a literaturii. Este membru fondator al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”A. D. Șerban” Târgu Jiu, iar din anul 2011 devine președintele acesteia, calitate în care organizează diverse evenimente specifice, scrie cronici literare și recenzii de carte și se ocupă de promovarea scriitorilor locali, dar nu numai. Din anul 2012 este membru al Societății de Gestiune a Drepturilor de Autor ”OperaScrisă.Ro”. Din anul 2017 începe să publice în revista ”Confluențe literare”. Este inițiator, fondator și director al revistei de literatură, arte și istorie culturală ”Spicon” editată de Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. Doru Șerban” din Târgu-Jiu și locuiește în Târgu-Jiu. Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Opera: 1. ”Monografia Băncii de Investiții Târgu Jiu”, Banca de Investiții, Târgu Jiu, 1990; 2.”Târgu Jiu – 600. Repere de ieri și de azi” (colaborator), Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2006; 3. ”Motru Sec – Studiu istoric și etnografic”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2006; 4. ”Aduceri aminte – după 30 de ani”, Tipog. Darcom Târgu Jiu, 2008, 5. ”La izvorul Motrului – culegere de versuri de ieri și de azi”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2008; 6. ”Motrișor – cântec de dor”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2010; 7. ”Al. D. Șerban – Viață și destin cultural”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2010; 8. ”Omagiu aniversar – 65 de ani de la nașterea scriitorului Alexandru Doru Șerban”- coordonator, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2014; 9. ”Conacele motrișorenilor”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2016; 10. ”Conacele motrișorenilor - ebook” Editura Digitală București, 2016; 11. ”Mișcarea rotariană – în județul Gorj”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2017; 12. ”Anotimpurile copilăriei. Jurnalul anului 1973” – Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2018. 13. ”Rotary Club Târgu-Jiu. Două decenii de activitate, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, ed. I - 2021; ed. II - 2022; 14. ”Profiluri de autori. Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni - Al. D. Șerban, Târgu-Jiu, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2022; 15. ”Ion Sanda – profesor, om de cultură și poet gorjean”, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2023. 16. ”Alexandru Doru Șerban - 75 de ani de la naștere”, Tipog. ProdCom Târgu Jiu, 2023; 17. ”Omagiu: Colonel (rtr) Florea Pasăre - veteran de război”, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni, Târgu Jiu, 2024; 18. ”Monografia comunei Țânțăreni, județul Gorj”, coautor, coord., Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2024; 19. ”Aniversare: Ion Trancău - profesor și critic literar la 85 de ani”, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni, Târgu Jiu, 2024; 20. ”Aniversare: Dumitru-Doru V. Fometescu - medic, poet și om de cultură gorjean -a 75 de ani”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2024; 21. ”Omagiu: Printre eroii de război ai comunei Padeș, județul Gorj”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2024; 22. ”Pe firul vieții. Incursiune autobiografică - 65”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2024;