Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Proza » ATITUDINI » VIOREL ROMAN: Moldo-valahii si Scoala Ardeleana. Un dialog (XVI.)

VIOREL ROMAN: Moldo-valahii si Scoala Ardeleana. Un dialog (XVI.)

dr. ing. Ioan Geană:

După scriitoarea ruso-americană Zinovievna Alisa Rosenbaum (1905-1982), cunoscută sub pseudonimul Ayn Rand: ,,Când vei constata că, în scopul de a produce, trebuie să obţii aprobarea de la acei care nu produc nimic, când vei observa cum banii se scurg spre cei care nu activează în bunuri, ci în favoruri, când vei înţelege că o mulțime de oameni se îmbogățesc prin luare de mită şi influența lor e mai eficace decât munca lor, că legile nu te protejează contra lor, ci dimpotrivă, ei sunt cei care sunt protejaţi împotriva ta, când vei descoperi că este răsplătită corupția iar onestitatea devine un sacrificiu de sine, atunci vei putea spune fără teama de a greşi, că soarta societăţii în care trăieşti, este condamnată.” (1950)

P.S. Si daca este asa, daca aceasta scriitoare, iesita din poporul ales cu cel mai mare numar de laureati Nobel si nu numai, are dreptate, eu si altii ca mine de ce nu am avea ? Si cine si cum ar trebui sa reduca, pana la eliminare, pe cei judecati si condamnati pentru jaful, degradarea si alterarea generala, proiectand in lume societati in care fiecare individ sa se simta cu adevarat om ? Si ce se va intampla daca viata, urmandu-si cursul prognozabil, va face ca in anul 2020 in Europa sa traiasca peste 100 mil. de musulmani, in 2030, 200 mil. iar in 2060 Europa sa fie complet islamizata iar Saria sa devena filozofia dominanta a intregii omeniri ? Aceste intrebari aparent simpliste si alarmiste cu iz utopic sunt izvorate oare numai din mentalitatea ortodoxo-pravoslavnico-duhovniceasco-moldo-valaho-comunistoida aparuta in urma Marii Schisme din 1054 si a faptului ca Scoala Ardeleana nu a fost capabila sa realizeze linkul salvator intre Est si Vest ? Si aceasta in conditiile in care actualii nanocorifei ai Scolii Ardelene ca Emil Boc, Ioan Rus si Vasile Dancu sub scutul macrolicuriciului balistic de la Deveselu, au tot atatea in comun cu idealurile si ideile iluministe ale lui Voltaire, Rousseau, Montesquieu etc., cultivate cu stiinta si patriotism de Gh. Sincai, P. Maior si S. Micu ca si Bercea Mondial, Gigi Becalli sau Marian Vanghelie.

Viorel Roman:

Nu numai Ayn Rand vedea ca dictatura ortodoxo-comunista nu putea avea viata lunga. Singura necunoscuta era, cand se va prabusii piramida minciunilor din Lagarul moscovit unde oamenii n-aveau voie nici sa-l paraseasca si nici sa vorbeasca liber? In anul de gratie 1989 rusii au renuntat la cosmarul unei societati decuplata de Dumnezeu, unde munca era decuplata de remunerarea ei si sexualitatea de procreere. Entuziasmul era atunci fara granite, in egala masura si la ortodocsi si la occidentali, dar refacerea unitatii crestine se lasa asteptata. De aceea nu-i de mirare ca dezamagirea genereaza o lehamite greu de trecut cu vederea, ca la DV. Occidentalii au integrat tari ortodoxe in speranta ca le va facilita astfel dialogul cu Roma in vederea refacerii unitatii crestine. Rezultatul nu este nici la nivelul asteptatilor ortodoxe, dupa cum constatati DV, nici al Romei. Iar teama ca musulamnii care vin in EU vor Saria este nejustificata, ei de acolo fug. Daca si Europa va fi mahomedana, cum va este teama, unde mai fug? Revenind la ale noastre, intaleg ca in conceptia ortodoxo-comunista moldo-valaha “ideile iluministe ale lui Voltaire, Rousseau, Montesquieu, au fost cultivate cu stiinta si patriotism de Corifeii Scolii Ardelene Gh. Sincai, P. Maior si S. Micu”. Iluministii, comunistii moscoviti erau atei, fara Dumnezeu, pe cand Corifeii erau greco-catolici uniti cu Roma. Nu puteau face casa comuna, chiar daca au trait in acelasi timp. Reciclarea iluminista ortodoxo-comunista moldo-valaha a Corifeilor are menirea de a discredita Scoala Ardeleana si a impune tuturor romanilor viziunea, modelul de viata bucurestean. Asta se incearca deja de un secol fara succes. Dupa cum stiti, deja peste trei milioane de romanii au parasit Imperiul Sf. Andei si s-au refugiat in occident, in Imperiul Sf. Petru, UE/NATO. Presedintelui Klaus Iohannis, prim ministru Dacian Ciolos, prim viceministru Vasile Dancu, Ioan Rus readuc, intr-adevat, in plin plan valorile Scolii Ardelene, dupa ce Nicolae si Elena Ceausescu, Ion Ilescu, Emil Constantinescu, Traian Basescu, prim ministrii infractori Nastase si Ponta, politicienii Gigi Becalli, Oprescu, Mazare, Vanghelie au dezamagit.

Bremen, 6 ianuarie 2016

Facebooktwitterby feather