Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Fără categorie » VIRGINIA VINI POPESCU: DE VORBĂ CU MODESTIA. Interviu cu Ion Al. Stănescu

VIRGINIA VINI POPESCU: DE VORBĂ CU MODESTIA. Interviu cu Ion Al. Stănescu

 

Virginia Vini Popescu:

– Bun găsit domnule Ion Al.Stănescu!

Ion Al.Stănescu:

-Sărut mâna!

Virginia Vini Popescu:

Faptul că vă cunosc de peste trei decenii, că v-am descoperit atunci în mijlocul cărţilor din Biblioteca Judeţeană Teleorman, la care eram înregistrată ca cititor iar dumneavoastră ca bibliotecar principal, că aţi rămas tot între cărţi, mi-a stârnit interesul acestei întâlniri.

Ion Al.Stănescu:

-Da, aşa este. Îmi amintesc cu multă plăcere despre majoritatea cititorilor care ne treceau pragul mai des, cum se spune. Parcă nici nu s-au dus atâţia ani…

Virginia Vini Popescu:

– Anii au trecut, pasiunile s-au păstrat.

Pentru a înţelege unele lucruri legate de ,, activitatea dumneavoastră cu cărţile” şi a le face cunoscute cititorilor noştri, vă propun să o luăm cu începutul.

Sinceritatea mă obligă să recunosc că nici eu nu ştiu anumite rezultate ale activităţii dumneavoastră, deşi v-am citit aproape toate cărţile. Modestia dumneavoastră nu lasă multe uşi deschise celor din jur. De fapt, cine este Ion Al. Stănescu?

Ion Al.Stănescu:

– Dacă vreţi să începem cu începutul am să vă spun, cu mândria cu care o fac de fiecare dată când vorbesc despre judeţul în care m-am născut, că locul naşterii mele este localitatea Roata de Jos, judeţul Vlaşca (actual  judeţul Giurgiu). Am o mare plăcere să amintesc despre judeţul Vlaşca. Cu altă ocazie poate că vom vorbi şi despre acest judeţ, ceva mai mult.

Data naşterii este 5 iulie 1941. Părinţii mei au fost învăţători. Am facut Liceul ,,Alexandru Sahia” din Olteniţa şi Facultatea de Filologie din cadrul Institutului Pedagogic din Bucureşti. Anterior acesteia am absolvit Şcoala Tehnică de Biblioteconomie.

Virginia Vini Popescu:

-După terminarea studiilor unde aţi lucrat prima dată, cum a fost începutul?

Ion Al.Stănescu:

– Mi-am început activitatea la Biblioteca Judeţeană din Focşani, judeţul Vrancea. Începutul a fost cu frumuseţea tinereţii, dar şi cu greutăţile specifice tinerilor de atunci aflaţi departe de familie.

Virginia Vini Popescu:

– Am convingerea că plăcerea de a citi aţi avut-o amprentată, cumva, de la început şi bănuiesc că gustul pentru documentare, cercetare, publicistică, v-a fost stimulat de mediul în care v-aţi petrecut o mare parte din viaţă: biblioteca. Care este realitatea?

Ion Al.Stănescu:

Gustul pentru citit mi l-a trezit şi dezvoltat mama, care mi-a fost şi învăţătoare.

Biblioteca mi-a oferit cadrul ideal pentru lectură şi documentare. Lucrurile s-au legat într-un mod plăcut şi favorabil.

Virginia Vini Popescu:

– Într-o notă biobibliografică a dumneavoastră am citit despre rolul pe care l-aţi avut în frumoasa lume a oamenilor care trimit cultura către alţii.

Lumea bibliotecarilor, căreia i-aţi aparţinut, a fost organizată în diferite etape sub diferite forme.

Vă rog să depăşiţi modestia excesivă care vă defineşte şi să ne împărtăşiţi din acest domeniu, cu convingerea că suntem mulţi, cei care dorim să aflăm aceste lucruri despre dumneavoastră.

Ion Al.Stănescu:

-Nu prea îmi place să vorbesc despre ce am fost eu, dar politeţea şi respectul pe care vi le port mă obligă să menţionez că au fost cateva funcţii pe care le-am îndeplinit.

Sper să vi le spun într-o ordine care respectă oarecum cronologia:

– președinte al Asociației Bibliotecarilor din învǎtǎmânt – România (ABIR) – filiala Teleorman (1990-2006),

– președinte al Federației Bibliotecarilor din România (FABR) – filiala Teleorman (febr. 2001-2006),
– vicepreședinte și membru al Consiliului Național de Conducere ABIR – București (1996-1999),
– membru fondator al Societǎții Naționale pentru Învǎțǎtura Poporului Român – secțiunea Teleorman (august 1998 -),
– redactor la revista Caselor Corpului Didactic, Didactica Nova XXI (apare la Galați din octombrie 2002 -),
– participant din partea ABIR, la al 45-lea Congres Internațional al Asociației Bibliotecilor Italiene de la Roma (mai 1999).

Virginia Vini Popescu:

-Vă felicit.

 Domnule Stănescu, când a fost debutul şi care a fost prima carte pe care aţi publicat-o?

Ion Al.Stănescu:

În 1993 am publicat prima carte, care este un ,,Dicţionar al oamenilor de cultură, artă şi ştiinţă din judeţul Teleorman”. După el am publicat în 1997 o antologie cu ,,Scriitori teleormăneni în viaţă”.

Virginia Vini Popescu:

– Ce v-a determinat să începeţi cu un ,,Dicţionar al oamenilor de cultură, artă şi ştiintă” şi cu antologia ,,Scriitori teleormăneni în viaţă”?

Ion Al.Stănescu:

– M-a îndemnat gândul că Teleormanul a avut şi are foarte mulţi oameni de cultură, care fac cinste judeţului şi ţării şi că la vremea respectivă nu exista o carte în care să-i găseşti pe toţi.

Virginia Vini Popescu:

-Dictionarul cuprinde 198 de personalităti, antologia are 40…

Cum aţi reusit să strângeţi materialele?

Ion Al.Stănescu:

-Nu a fost uşoară nici adunarea materialelor, nici prelucrarea lor.

Sursele au fost multiple, de la arhive şi carţi până la scrisorile tradiţionale trimise  celor în viaţă sau familiilor celorlalţi.

Legat de scrisori, aş vrea să vă arăt o scrisoare pe care am primit-o ca răspuns la o solicitare de acest gen, când am făcut dictionarul. Este de la Constantin Noica. O păstrez cu multă plăcere și atenție, ca pe un lucru sfânt. Priviţi, este scrisul marelui filosof teleormănean Constantin Noica!

Virginia Vini Popescu:

-Foarte interesant! Mi-aţi făcut o surpriză plăcută, domnule Stănescu.

Cred că puteţi considera această scrisoare un document istoric,  pentru că peste câţiva ani se va împlini o jumătate de veac de la primirea ei de la filosoful Constantin Noica.

Poate că vom reveni într-o scriere şi despre acest lucru. Merită pe deplin detalierea.

Domnule Stănescu, continuând şirul ideilor iniţiale, deşi nu aţi lucrat cu copiii ca profesor, aşa cum aţi fi putut-o face având în vedere că sunteţi licenţiat în filologie, aţi publicat două cărţi despre ,,folclorul copiilor”.

Foarte interesant!

Ion Al.Stănescu:

-Nu aş vrea să vă contrazic, dar nici nu am prea multe argumente în problema în spretă ca să o sustin. Într-adevăr nu am fost profesor titular niciodată, dar nici nu aş putea spune că nu am abordat şi învăţământul. Am fost într-o perioadă  profesor la Școala Generală Ciuperceni, comuna Cosmeşti, în zona Videle-Teleorman şi am mai predat, cu mult timp în urmă, la Liceul Pedagogic din Alexandria, disciplinele specifice formării mele profesionale, respectiv  birotica si biblioteconomia.

Legat de cărţile pentru copii aş dori să vă spun că sunt rezultatul unei colaborări cu câteva colege-învăţătoare  de la Şcoala Generală Nr. 3 din Alexandria (actula Școală ,,Ștefan cel Mare”), inițiativa aparținându-le. Sunt cărti de coautor!

Virginia Vini Popescu:

-Vă mulțumesc pentru clarificări.V-am spus de la început că avem multe lucruri de aflat.

Cu astfel de activități, nu pot decât să vă felicit.

Mă gândesc, ce poate caracteriza mai bine o personalitate decât opera sa? Ce poate fi mai grăitor despre ea decât faptul că şi-a început activitatea elogiind înaintaşii merituoşi într-ale culturii şi slujind copiii? Din aceast punct de vedere eu consider că sunteţi zala de aur care leagă lanţul trecutului de cel al viitorului.

Ion Al.Stănescu:

-Vă mulțumesc mult pentru cuvintele alese. Dumneavoastră, scriitorii, vă legați vorbele frumos, cu talent, dar eu deși am muncit silnic pentru tot ce am realizat, cred că–mi puneți ceva în plus.

Vă multumesc!

Virginia Vini Popescu:

-Domnule Stanescu, când recunoști munca unui om nu-i dai nimic de la tine!

Ion Al.Stănescu:

-Este adevarat, dar cine mai recunoaște acum munca altuia?  Unora nu le ajunge timpul să o elogieze pe a lor…

Virginia Vini Popescu:

– În ultima vreme mintea şi sufletul dumneavoastră s-au deschis spre alte orizonturi, spre o creaţie a maturităţii intelectuale. Aţi început să scrieţi monografii. Este o muncă laborioasă, de o valoare inestimabilă!  Sunt eforturi nespuse, din toate punctele de vedere. Le-aţi depaşit zâmbind, modest, cu pasiune, ca şi când cordul dumneavoastră deschis, inclusiv unei intervenţii chirurgicale, nu ar fi contat. Câte monografii aţi scris?

Ion Al.Stănescu:

-Am mai multe. Unele au fost și revizuite și reeditate, dar să le luăm pe rând.

Prima a fost:,, Roata de Jos-străveche așezare din Țara Vlahilor”-3 ediții (2001,2005, 2007 în colaborare).

Virginia Vini Popescu:

-Ce frumos ați denumit-o….

Ion Al.Stănescu:

-Am făcut, apoi:,,Antonești-satul de pe Tinoasa”-2 ediții ( 2002, 2003 în colaborare cu Iulian F. Preda),  ,,Licuriciu –monografie”-2 ediții (2007, 2010 în colaborare cu Iulian F. Preda) și ,, Botoroaga-Teleorman-file de istorie ”-2011.

Virginia Vini Popescu:

-Ați considerat că este datoria unui documentarist de elită, precum sunteţi, de a nu lăsa pe seama altcuiva monografia localităţii în care i-a fost dat să vadă prima rază de lumină şi să audă prima dată clopotul cinstirii neamului românesc?

Ion Al.Stănescu:

Da, așa este. Când m-am gândit să scriu monografii, primul gând mi-a zburat către satul natal, dar cu aceeași dragoste le-am scris și pe celelalte. Monografiile localităților au atracția lor.

Lucrurile pe care le descoperi cercetând arhivele îți dau o satisfacție aparte, care nu te lasă să te oprești.

Virginia Vini Popescu:

-Nu doresc să răscolim dureri, dar ar fi nedrept să trec peste dedicația pe care am gasit-o pe ultima monografie. Vă cer iertare. Vă rog să-mi permiteri să o redau cu pioșenia cuvenită:

,,Dedic această carte în amintirea părinților mei, învățătorii Alexandru și Elena Stănescu, care au contribuit la propășirea educației și culturii pe aceste meleaguri și generoasei mele soții, Venera, care ne-a părăsit după o boală cumplită, aflându-și liniștea ,,acolo unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără sfârșit,, ”.

Dumnezeu să-i odihnească!

Ion Al.Stănescu:

-Dumnezeu să-i odihnească!

Virginia Vini Popescu:

Am găsit scrise părerile multor oameni de cultură, în legatură cu cărțile dumneavoastră.

Aș dori să vă reamintesc câteva. De exemplu, la data apriției dicționarului dumneavoastră, prof. dr. Iordan Datcu a scris: ,,O cultură se legitimează prin instrumentele sale de lucru (între altele, dicționarele, enciclopediile , edițiile critice, corpusurile de documente, bibliografiile, biobibliografiile). Nu trebuie să facem mari investigații pentru ca să dovedim că acest domeniu este în cultura românească de astăzi îngrijorător de deficitar.” ,,Meritul lucrării sale este de a prezenta Teleormanul prin oamenii săi de seamă”.

Despre monografia localității Botoroaga, prof.univ.dr.Constantin Țibrian a scris:

,, Meritul autorului este acela că a avut inițiativa și voința de a umple un gol mult resimțit, reușind să realizeze o monografie valoroasă, privită sub toate aspectele”.

Ion Al.Stănescu:

-Vă mulțumesc pentru tot ce mi-ați reamintit, pentru că m-ați făcut să retrăiesc astăzi multe dintre emoțiile pozitive de atunci.

Virginia Vini Popescu:

Și eu am fost plăcut impresionată de imaginea pe care v-au creat-o cei care au citit cărțile dumneavoastră. Am apreciat-o pentru că nu este virtuală, este o imagine reală.

Domnule Ion Al.Stănescu, oamenii mari se prezintă singuri. Acest lucru nu înseamnă nicidecum lipsă de modestie, atunci când faptele lor îi sustin.

Trăim vremuri în care modestia, frumoasa decoraţie a sufletului omenesc, pe care o apreciez din toată inima, mângâierea dulce-a lirei, nu se mai aude din cauza trâmbițelor.

Vă apreciez profund şi în acelaşi timp vă rog să-mi scuzaţi îndrăzneala de a vă întreba: domnule Stănescu ce cuprinde colecţia recunoaşterii dumneavoastră de până acum?

Ion Al.Stănescu:

-Am primit ceva și în acest sens:

– Gradația de merit (1999-2003) pentru activitatea profesională deosebită;
– Premiul Național „N. Georgescu- Tistu” (1995) – pentru rezultate deosebite în activitate;
– Diploma Academiei Internaționale – „Mihai Eminescu” pentru „contribuția eminentă la cercetarea eminescologică, literatură, arta și educație (1998);
– Diploma de onoare acordată de Consiliul local al com. Roata de Jos, cu prilejul „Aniversarii a 550 de ani de la prima atestare documentară a comunei Roata de Jos” (2001);
– Diploma Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național al Județului Teleorman, pentru „cercetare culturală, locală” (2002);
– Diploma de onoare acordată de Fundația Fiii Satului Antonesti” cu prilejul celei de-a doua ediții a întâlnirii cu fiii satului” (2003);
– Diploma Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național al Județului Teleorman, acordată pentru „cercetare istorică, locală „(2003);
– Medalia Meritul pentru Învățământ clasa a-Ill-a, pentru abnegația și devotamentul puse în slujba învățământului românesc, pentru contribuția deosebită la dezvoltarea și promovarea cercetării știintifice din țara noastră, cu ocazia Zilei Naționale a României, publicată în Monitorul Oficial al României, prin Decretul 1097, nr. 1181, partea I/13 dec. 2004, p. 155
– Diploma și placheta de cetățean de onoare al comunei Calinești, jud. Teleorman (2009).

Virginia Vini Popescu:

-O colecție foarte valoroasă, o paleta foarte largă de gradații, diplome, premii, distincții și medalii. Toate felicitările mele!

Curiozitatea mea de scriitor mă îndeamnă să vă iscodesc și în problema planurilor de muncă intelectuală pe care le aveţi pe termen mediu.

Ion Al.Stănescu:

-Intenționez să elaborez monografiile localităților: Târnava, Valea Cireșului și Tunari, sate ale comunei Botoroaga.

Virginia Vini Popescu:

-Doriți să formați o imagine integrală comunei Botoroaga? Pot să mă gândesc la faptul că vă leagă ceva de locurile respective?

Ion Al.Stănescu:

– Ați intuit. Acolo mi-am petrecut anii copilăriei și adolescenței. În satul Tunari am făcut  primii ani de școală.

Virginia Vini Popescu:

-Domnule Ion Al.Stănescu, vă mulțumesc încă o dată pentru tihna și sinceritatea cu care am purtat această discuție.

Gândindu-se, parcă, la dumneavoastră,Valeriu Butulescu a scris: ,, Munţii sunt falnici, dar modestia câmpiei ne hrăneşte”.

Vă felicit din toată inima pentru tot ce aţi realizat în domeniul culturii, vă doresc sănătate şi minte ageră pentru a continua, sfidând greutăţile vieţii, astfel încât să ne putem întâlni la un nou bilanţ.

Mi-a facut o reală plăcere să vorbesc cu om valoros şi modest, un OM care nu a descoperit îngâmfarea.

Vă mulţumesc!

Ion Al.Stănescu:

-Bucuria întâlnirii a fost reciprocă. Şi eu vă mulţumesc.

Facebooktwitterby feather