ZIUA INIMII – SĂRBĂTOAREA SĂNĂTĂȚII ȘI A IUBIRII
Motto:
– Iubește cu inima și din suflet fă-ți izvor
să fii sărbătoare în inimile tuturor! – Maria Filipoiu
„Inima omului e largă, de ce unii și-o poartă strâmtă și plină de ură?” – Marin Preda
An de an, în România, pe data de 4 mai se celebrează Ziua Națională a Inimii, la iniţiativa Academiei de Științe Medicale.
Sărbătoarea inimii a fost instituită și în România, pe 4 august 1996, în urma Sesiunii Speciale privind Riscul Cardiovascular a Academiei de Științe Medicale, care avusese loc în primăvara aceluiași an. Această zi reprezintă un prilej de a atrage atenția asupra creșterii alarmante a numărului de afecțiuni cardiovasculare.
Boala cardiovasculară este principala cauză de mortalitate în Europa, atât la femei cât și la bărbați, potrivit Cartei europene a sănătății cardiovasculare, publicate pe site-ul heartcharter.org. Este responsabilă de 55% dintre decesele din rândul femeilor din Europa și de 43% dintre decesele din rândul bărbaților, provocând peste 4,35 milioane de decese anual, în cele 53 de state membre ale Organizației Mondiale a Sănătății — Regiunea Europeană și peste 1,9 milioane de decese anual, în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, boala cardiovasculară poate fi prevenită, ținând cont de factorii de risc ai acesteia: fumatul, valorile ridicate ale tensiunii arteriale și ale colesterolului, obezitatea, diabetul, consumul excesiv de alcool și stresul.
În România (potrivit site-ului www.cardioportal.ro), bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces a populației din România, cu peste 140.000 de decese anual, reprezentând 60% din totalul deceselor înregistrate. Prin comparație, media ratelor de mortalitate cardiovasculară în țările aparținând Comunității Europene este de 46%. Având în vedere aceste statistici, Societatea Română de Cardiologie (SRC) a stabilit o strategie de tip „Cardiologie aplicată”, care își propune, pe lângă preocuparea pentru activitatea de educație și cercetare științifică medicală, și implicarea SRC în identificarea problemelor majore de sănătate cardiovasculară, în vederea propunerii unor programe-soluții pentru reducerea incidenței bolilor cardiovasculare în România.
Pe lângă Ziua Națională a Inimii, marcată la data de 4 mai – România se alătură și statelor care marchează Ziua Mondială a Inimii – la 29 septembrie în fiecare an. Totodată, Fundația Română a Inimii, în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie, marchează, în luna februarie – Ziua Națională a prevenției cardiovasculare – campanie ce are rolul de a promova măsuri de prevenție a bolilor cardiovasculare, se arată pe site-ul http://www.romanianheart.ro/.
Cu acest prilej, la noi în țară se vor desfășura acțiuni de conştientizare a populaţiei tinere, precum şi a părinţilor, în privinţa riscului cardiovascular pe termen mediu şi lung asociat cu consumul şi abuzul de alcool. Momentul este un prilej pentru ca specialiştii să atragă atenția asupra înmulţirii cazurilor de boli cardiovasculare din diverse cauze, printre care și consumul de alcool. Afecţiunile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate la nivel european. Această sarbatoare reprezintă un prilej important de a sublinia creșterea alarmantă a numărului de afecțiuni cardiovasculare.
Campania de promovare a unui stil sănâtos de viață are ca scop ridicarea mediei de vârstă a populației într-o societate mai sănătoasă și mai umană.
„Nu datorită geniului, ci prin atenta sădire a experienței zilnice în adâncul inimii, se pot cultiva temeinic umilința și omenia.” ― Kobayashi Issa
În 2021 campania va fi derulată sub sloganul „Alcoolul: reţinere sau moderaţie = inimă sănătoasă”, iar tema va fi „Consumul de alcool – inamic insidios al inimii tinere”, având ca scop actualizarea datelor privind consumul de alcool la tineri în vederea asumării de activităţi eficiente de informare-educație-comunicare în comunităţile româneşti.
În cadrul UE, consumul de alcool prezintă pe alocuri accente severe, în special în ţările membre din Europa de Est. În anul 2010, Letonia, România, Lituania raportau cele mai mari consumuri de alcool. Pe acest fond, grupa tinerilor de 15-19 ani prezenta în 2010 următoarea ierarhizare a consumului total de alcool: Lituania, Letonia, România – consumul de alcool al adolescenţilor români fiind îngrijorător.
Îmbunătăţirea situaţiei depinde în mare măsură de educaţia pentru sănătate şi stil de viață în școli și în comunitate, sub controlul aplicării stricte a normelor existente şi noi reglementări privind comercializarea alcoolului.
Numai așa putem avea generații cu minte sănătoasă în corp sănătos.
„Mens sana in corpore sano!” – proverb latin
De aceea, grija primordială a omenirii trebuie să fie păstrarea sănătății prin prevenirea bolilor.
„Fiecare om este autorul propriei sale sănătăți sau boli.” – Buddha
Inima arte două funcții existențiale: de a menține viața omului și de a iubi:
„Iubirea este cea mai mare forță a omenirii și, totuși, cea mai modestă pe care ne-am putea-o închipui “ – Mahatma Gandhi
Iubirea și sănătatea sunt stări de spirit interdependente, ce coabitează în sufletul fiecărui om, care generează cel mai frumos sentiment în măsură să unească două sau mai multe suflete pentru totdeauna.
„Cea mai mare bucurie a vieții este să fii convins că ești iubit” – Victor Hugo
– Cel mai înălțător sentiment și cea mai mare virtute este iubirea!
– Frumusețea sufletească este mai prețioasă, decât cea fizică.
Nu se depreciază și este nemuritoare!
– Ai grijă pe cine porți în suflet să nu-ți rănească inima!
Doctorii de suflete sunt foarte rari.
Maria FILIPOIU
Surse: ziarulunirea.ro ; romedic.ro
SĂNĂTATEA INIMII
(sonet cugetării)
De vrei să ai mereu inima bună,
Iubește adevărul și dreptatea!
Cu ele, spiritul învinge moartea
Și viața va fi aură-n cunună.
În suflet va triumfa sănătatea,
Punând iubirea și dorul pe-o strună,
Pentru vremea când roade se-adună
Să ți le sfințească Divinitatea.
Alungă nori de-a furiei furtună,
Văzând minciuna și falsitatea
Cum insistă la rău să te supună.
În cuget cultivă solemnitatea,
Iar nedreptăți cu gust de mătrăgună
Sfidează-le, păstrându-ți demnitate!
– Sănătate optimă tuturor care o prețuiesc!
4 mai – Ziua Națională a Inimii
Maria FILIPOIU