O mare de copii, elevi ai prestigioasei instituții de învățământ vrâncean Colegiul Național „Emil Botta”, împreună dascălii lor, profesorii catedrei de limba și literatură română ai colegiului, alături de o delegație a Casei Corpului Didactic Focșani formată din doamna director prof. dr. Livia-Silvia Proca Marcu, metodiștii Claudia Enache și George Pănțică, s-au reunit într-o manifestare dedicată aniversării a 170 de ani de la nașterea Luceafărului și sărbătorirea Zilei Culturii Naționale, care s-a transformat într-o veritabilă sărbătoare a poeziei și muzicii.
Din partea Primăriei Municipiului Adjud a participat Gheorghe A. Stroia – poet și promotor cultural, delegatul primarului Municipiului – dl. ing. Constantin Armencea. Partea muzicală a manifestării a fost pregătită de talentata corală formată din elevii colegiului, dirijată de doamna profesoară Ionela Chiriac, un cadru didactic dedicat, cu rezultate excepționale, elevii doamnei profesoare performând pe cele mai prestigioase scene muzicale ale lumii.
Momentul s-a deschis cu un cuvânt de întâmpinare, rostit de dl director prof. Emil Dumitru, care a mulțumit auditoriului și a reamintit spectatorilor importanța sărbătoririi zilei de 15 ianuarie, ziua de naștere a limbii române literare. Instantaneele au fost diverse, au alternat momentele de prezentare ale vieții marelui poet, ale activității sale literare și publicistice, marile prietenii cu care a fost binecuvântat poetul, dar și de romantica idilă cu Veronica Micle, una dintre cele mai frumoase povești de dragoste din istoria literaturii române.
Corespondența dintre poet și Veronica a făcut deliciul auditoriului, dar și misivele primite de la bunul său prieten Ion Creangă, de care îl legau doar amintiri plăcute. Atmosfera de înaltă reculegere și de frumoasă aducere aminte a fost legănată pe acordurile frumoaselor melodii „Sara pe deal”, „Mai am un singur dor”, „De la Nistru pân la Tisa”, „Pe lângă plopii fără soț”, melodii impecabil cântate de corala colegiului. Pe parcursul manifestării, vocile superbe ale două supertalente ale colegiului – Alexandra și Miruna – au răsunat, umplând sala de emoția și bucuria reîntâlnirii cu nemuritoarele versurile eminesciene. Gheorghe A. Stroia a dat citire versurilor poetului reghinean Mugurel Pușcaș, din poezia „Gândiți-vă, români, la Eminescu!:
Gândiţi-vă, români, la Eminescu
Lin fruntea la icoana lui plecaţi,
Bătrâni şi tineri să-nchinăm omagiu,
Celui mai drag Luceafăr dintre fraţi.
Gândiţi-vă, români, la Eminescu,
El e mereu cu noi, etern va fi,
E diamantul poeziei noastre
Din alte vremi spre alte sihăstrii.
Nu e uşor, ne-ncearcă vremuri grele,
I-aşa departe clipa sa de noi,
Dar poezia-i e aşa aproape…
Citindu-l, cele vechi s-or face noi.
Ninge-i, Părinte, linişte şi pace
Celui ce-a fost pururi neliniştit,
Ce Ţara şi-a iubit cu prisosinţă
Iar prin iubire s-a făcut iubit.
Ninge, Părinte, peste el cu inimi,
Ninge cu codri şi alei de tei,
Sărută luciul lacului albastru,
E Eminescu zeul între zei.
………………………………………………….
Oriunde-am fi, oriunde ne vom duce,
Pe plaiuri mioritice târzii,
El, Dumnezeul poeziei noastre,
Ne însoţeşte-n pasul zi de zi.
Să îl iubiţi, să-l recitiţi, prieteni,
Noi, fără el, am deveni un mit,
Este poetul lacrimilor noastre,
Al începutului fără sfârşit.
În cadrul manifestării, conducerea colegiului, prin domnul director Emil Dumitru, a premiat corpul profesoral, delegația Casei Corpului Didactic, Primăria, cu placheta „Mihai Eminescu, poetul sufletului meu” – 15.01.2020.
Le mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei frumoase manifestări, organizatorilor, conducerii colegiului, domnilor profesori care au complotat la realizarea sărbătoririi, doamnei profesoare Ionela Chiriac, pentru frumoasele momente de muzică și poezie. LA MULȚI ANI, EMIN IUBIT!
Gheorghe A. Stroia
Adjud – 15.01.2020
GALERIE FOTO:


