Ziua Mondială a Albinelor – 20 Mai
* Albinele sunt barometrul vieții pe Pământ și vraciul tămăduitor al bolilor generate de carența vitaminelor. – Maria Filipoiu
„Atunci când albinele vor dispărea de pe suprafaţa Pământului, omul va mai avea doar patru ani de trăit” – Albert Einstein
Începând din 2018, în fiecare an, 20 Mai este Ziua Mondială a Albinelor, în această zi sunt sărbătorite harnicele polenizatoare cărora le recunoaștem importanța.
Inițiativa unei zile internaționale dedicate albinelor a aparținut Asociației Apicultorilor din Slovenia și a fost susținută și de federația ROMAPIS prin apelul făcut eurodeputaților români de a sprijini acest demers în anul 2016.
Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (AG-ONU) în anul 2017, la propunerea Asociaţiei Apicultorilor din Republica Slovenia, potrivit www.worldbeeday.org şi www.blog.mybees.ro, iar data reprezintă ziua de naştere a lui Anton Jana (20 mai 1734 – 13 sept. 1773) – pionier şi un expert important al apiculturii moderne.
Cu prilejul proclamării, directorul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) se afirma:
„Albinele joacă un rol crucial în creşterea randamentului culturilor şi promovarea siguranţei alimentare şi a alimentaţiei. Fără ele, am putea pierde o varietate de produse alimentare, precum cartofi, piper, cafea, dovleci, morcovi, mere, migdale, roşii …Pe scurt, fără albine, FAO nu poate realiza o lume fără foame. Ziua mondială a albinelor recunoaşte importanţa acestor mici ajutoare şi va creşte gradul de conştientizare a necesităţii protejării.” – Carla Mucavi
Dispariția albinelor ameninţă siguranţa alimentaţiei mondiale având în vedere că o treime din producţia agricolă la nivel mondial depinde de polenizare, realizată cu precădere de albine, potrivit www.publika.md.
Studiile efectuate de ONU şi de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii arată că populaţiile de albine şi polenizatori sălbatici s-au restrâns drastic în ultimii ani, ca o consecinţă a activităţii umane iraţionale – agricultura intensivă, utilizarea pe scară largă a pesticidelor, poluarea, schimbările climatice, etc. Decimarea populaţiilor de albine a determinat ţări ca Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie sau China să emită norme de reglementare pentru restrângerea folosirii pesticidelor, una dintre principalele cauze ale dispariţiei albinelor.
În anul 2020, în contextul pandemiei COVID-19, Ziua Mondială a Albinelor s-a concentrat pe impactul maladiei asupra sectorului apicol şi asupra modului în care este afectată producția, urmată de desfacerea ei pe piață în asigurarea condițiilor de trai ale apicultorilor.
Ziua a fost marcată prin evenimentul virtual „Bee Engaged”, organizat de FAO cu sprijinul tehnic şi financiar al Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Apicultorilor (Apimondia), Academiei Chineze de Ştiinţe Agricole (CAAS) şi Asociaţiei Ştiinţei Apicole din China (ASAC) şi a Republicii Slovenia, potrivit www.fao.org.
Albinele sunt cele mai importante vieţuitoare de pe Pământ, care produc alimentul mierea – hrană și medicament, precum și diverse remedii terapeutice din gama produselor apicole.
„Sufletul omului este ca albina care-şi culege mierea chiar din amărăciunea florilor.” – Henry Sienkiewicz
Un rol esențial îl au albinele în procesul de polenizare a florilor și culturilor agricole. O statistică a stabilit că albinele întrețin 78% din flora autohtonă şi aduc venituri în Uniunea Europenă de peste 14 miliarde de euro, pe an, din vânzarea produselor apicole.
La nivel global, în ultima sută de ani, populaţia de albine s-a redus cu 30%, dar în România, numărul familiilor de albine a crescut cu aproape un milion în ultimii 10 ani, ocupând locul doi în Uniunea Europeană, după Spania.
Mare atenție:
* Nu toate muștele fac miere, majoritatea doar bâzâie și fac mizerie . – Maria Filipoiu
* Femeile, ca și albinele, duc mierea în gură și zarva-n înțepătură. – Maria Filipoiu
* Vorba dulce, mult aduce, când n-are ipocrizie.
Mierea este hrană dulce, chiar când e din păpădie. – Maria Filipoiu
* Păstrând natura curată, mierea în prisacă va fi îmbelșugată. – Maria Filipoiu
20 Mai – Ziua Mondială a Albinelor
Maria Filipoiu / poet. eseist, jurnalist


