OMAGIU EROILOR SANITARI
Ziua Eroilor Sanitari este omagiată la 21 august – ziua în care, Alexandru Ioan Cuza (în anul 1862) a instituit, prin Înalt Decret Domnesc a fost înființat „Corpul Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român”.
Tot atunci s-a constituit organismul specializat pentru asigurarea păstrării sănătăţii efectivelor armatei române.
În decursul istoriei, când marile conflagrații secerau eroii, personalul medico-sanitar s-a aflat în tranșee lângă răniți pentru a-i ține în viață. Din sângele eroilor a izvorât nemurirea și noblețea națiunii române. În memoria lor s-a înălțat Monumentul Eroilor Sanitari, operă a sculptorului italian Raffaello Romanelli.
Monumentul Eroilor Sanitari a fost înălțat în anul 1932, în timpul mandatului primarului Bucureștiului Dem I. Dobrescu și este închinat memoriei medicilor, sanitarilor și surorilor voluntare care au salvat vieți pe fronturile Primului Război Mondial.
Soclul din marmură, format din trepte înalte suprapuse, prezintă la al treilea nivel un brâu de altoreliefuri cu scene din activitatea sanitarilor, pe câmpul de luptă sau în sălile spitalelor de campanie. Pe latura principală, personajul feminin central este o femeie în uniformă de soră de caritate, ce pare a fi însăși Regina Maria. De pe această a treia treaptă a postamentului pornesc 4 coloane care susțin un platou din aceeași marmură alb-gălbuie, platou purtător al unui grup statuar, de bronz, cu 3 personaje: un erou căzut, gol, copleșit de suferință, un personaj feminin simbolic, purtând o sabie și o cunună, și un ostaș sanitar care așteapta să primească pe frunte însemnul gloriei cucerite în luptă.
Brâul cu altoreliefuri care înconjoară pe cele 4 laturi soclul surprinde scene din activitatea personalului sanitar pe front sau în spitalele de campanie – brancardieri pe câmpul de luptă adună răniți, un grup de chirurgi militari operând, un sanitar care dă unui soldat rănit să bea apă, o soră de caritate pansează un rănit, un spital de campanie.
Unul din panourile basorelief de bronz de pe Monumentul Eroilor Sanitari din București, unde sunt reprezentați Regina Maria ca soră sanitară, Prințul Nicolae al României în uniformă de cadet și Principesa Elisabeta de România de asemenea ca soră sanitară. Basorelieful prezintă o scenă din anul 1917, în una din cele mai grele perioade ale Primului Război Mondial pentru România, când suportul moral al Familiei Regale și munca în vizitele în spitalele de campanie ale Reginei Maria și ale copiilor ei au fost esențiale pentru menținerea moralului în acele zile de cumpănă. Basoreliefurile au supraviețuit comunismului deoarece nu sunt menționate nume pe ele, iar oficialii comuniști au crezut că sunt o scenă generală de război.
Monumentul Eroilor Sanitari se află în Piața Operei din București, la intersecția Splaiului Independenței cu Bulevardul Eroilor Sanitari, în vecinătatea Operei Naționale și a Facultății de Medicină. Monumentul ese înscris la poziția nr. 2284, cu codul B-III-m-B-19955, în Lista monumentelor istorice, actualizată prin Ordinul ministrului Culturii și Cultelor, nr.2314/8 iulie 2004.
Astăzi, tranșeele sunt reprezentate de spitale dotate cu aparatură modernă de diagnosticare și tratare a bolnavilor, iar românii nutresc speranța că noii eroi le vor aduce salvarea. Omenirea are nevoie de eroi vii.
Dumnezeu să îi binecuvânteze pe militarii români, pe eroii Armatei României, pe veterani de război şi familiile tuturor.
Dumnezeu să bincuvânteze România!
Glorie României!
Omagiu eroilor!
LUMINĂ PENTRU EROII SANITARI
Salvatorul nu-și mai aparține,
Când bolnavul pe ușa lui a intrat,
Iar leacul din competențe vine
În misionar cu suflet devotat.
În orice zi, fără încetare,
Salvarea vieții e militărească.
Șansa vieții e triumfătoare
Când lecuirea e dumnezeiască.
Datoria pe deplin a-și face,
Riscându-și viața, pleacă-n misiune.
Neștiind când se va mai întoarce,
Pentru izbândă spune rugăciune.
Pe copii cu dragoste-i sărută
Și le oferă exemplu personal.
Dar soarta, mereu neprevăzută,
Încheie menire cu-al vieții final.
Pe frontul dintre viață și moarte,
Ca soldatul căzând la datorie,
Salvatorul vieții are parte
De gloria ce ade în făclie.
Pentru nobil țel, de misionari,
Să îi omagiem cum se cuvine,
De Ziua Eroilor Sanitari,
Pe cei ce viața, vieții știu să-nchine!
*În memoria victimelor din echipajul elicopterului SMURD,
prăbușit în Republica Moldova, la 3.06.2016.
Memorie veșnică!
*Site „Citatepedia.ro”
http://www.citatepedia.ro/comentarii.php?id=425322
Maria Filipoiu
by