Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » CREDO » BOR » Sfântul Nicolae în legende și minuni

Sfântul Nicolae în legende și minuni

SFÂNTUL NICOLAE ÎN LEGENDE ȘI MINUNI

„Minunat e Sfântul Nicolae și magice sunt darurile sale!” – Maria Filipoiu

Legendarul Nicolae – Sfântul Magic sau Minunatul Nicolae, este cel mai cunoscut și mai iubit sfânt al Bisericii noastre, care se prăznuiește în 6 decembrie. S-a născut în jurul anului 270, în localitatea Patara(Asia Mică), din părinti bogati și credincioși.
Etimologia cuvântului Nicolae provine de la numele grecesc Nicolaus și este format din cuvintele: „nike” – victorie, biruință și „laos”- popor, avand înțelesul de „om ce face parte dintr-un popor victorios”.
Potrivit tradiției, din vremea prunciei, Nicolae s-a dovedit a fi un copil minunat. Mânca puțin și se ruga mult, iar în fiecare zi de miercuri și de vineri, mânca o dată, numai după apusul soarelui. A rămas orfan de mic, iar crescând educat de un unchi evlavios, copilul Nicolae a devenit un adult generos și darnic cu cei sărmani, săvârșind minuni, care i-au marcat drumul sfințeniei.
Multe și însemnate sunt minunile Sfântului Ierarh Nicolae, ca niște daruri divine, de la sfântul legendar: Nicolae din Mira – Nicolae Minunatul, sărbătorit sub numele de – Nikolaus (Germania), Sinterklaas – Santa Claus (Belgia), și Kleeschen (Luxemburg), Moș Nicolae sau Sân-Nicoară (România). În România și în Țările de Jos, sărbătoarea lui Moș Crăciun a înlocuit-o pe cea a Sfântului Nicolae, devenind și aceasta – oportunitate comercială de a face cadouri copiilor și celor nevoiași.

Minunile Sfântului Nicolae

1. Sfântul Nicolae, mișcat de datoria credinței , a hotărât să călătorească la Locurile Sfinte, spre închinare, dar în timpul călătoriei pe mare a izbucnit o furtună cumplită. Echipajul ambarcațiunii a pierdut controlul și toți călătorii erau disperați că se vor îneca. Nicolae a îngenuncheat și s-a rugat cu stăruință lui Dumnezeu, iar minunea s-a întâmplat. Marea s-a liniștit, însă marinarul care era la catarg a căzut pe punte ca mort. La rugăciunile puternice ale Sfântului Nicolae, marinarul a revenit la viață, ca și cum s-ar fi trezit dintr-un somn adânc. Datorită acestor minuni, Sfântul Nicolae a devenit ocrotitorul marinarilor și al tuturor celor ce călătoresc.
2. Ajungând la Ierusalim, în timp ce se pregătea să plece în pustie, un glas dumnezeiesc l-a sfătuit să se întoarcă acasă. Ascultând glasul inimii, s-a întors și s-a retras într-o mânăstire, unde a devenit preot. În timp ce se ruga, glasul dumnezeiesc s-a auzit din nou: „Nicolae, să intri în slujba poporului, dacă Mă iubești cu adevarat! Întoarce-te printre oameni, pentru că prin tine să se preamărească numele Meu!”
În urma acestei descoperiri, Nicolae merge în Cetatea Mira, un loc unde nu era cunoscut de localnici. În momentul sosirii sale are loc trecerea la cele veșnice a arhiereului din Mira. În urma rugaciunilor pentru alegerea noului arhiepiscop, Dumnezeu a îndemnat spiritul unui episcop să-l numească pe Nicolae arhiepiscop. Nicolae a refuzat la început aceasta onoare, însă Mantuitorul i S-a aratat în vis, dăruindu-i Evanghelia și îndemnându-l să primească noua demnitate. A murit în anul 340, iar din anul 1087, moaștele sale se păstrează la Bari, în sudul Italiei.
3. Trei oameni din Lichia, care urmau să fie decapitați pentru calomniere pe nedrept, l-au chemat în rugăciune pe Sfântul Nicolae, iar acesta s-a arătat în vis împăratului Constantin, cerându-i să-i elibereze pe cei trei condamnați. În urma visului, împăratul i-a eliberat. Prin această vedenie i-a izbăvit Sfântul pe cei trei inculpați fără vină.
4. În Constantinopol trăia un creștin evlavios, care trebuia să plece într-o călătorie pe mare. A mers mai întâi la Biserica Sfântului Nicolae și s-a rugat Părintelui Ierarh pentru a-l feri de pericole. Și-a luat rămas bun de la rude și a urcat pe corabia ce urma să plece. În largul mării, când s-au dus marinarii să întoarcă pânzele din cauza vântului, ieșind să dea o mână de ajutor, a alunecat de pe punte și a căzut în apă și a fost tras de curenți în adâncul mării. Și-a amintit îndată de Sfântul Nicolae și a zis: „Ajută-mă, Sfinte Nicolae! “
Apoi a căzut în inconștiență și s-a trezit pe patul casei, unde a fost adus de marinarii care îl recuperase ca pe un cadavru din apele învolburate.
Pentru că minunea Sfântului Nicolae l-a trezit la viață, acel creștin se ducea în fiecare zi la biserică, spre slavă și închinare, strigând:
„Mare ești Dumnezeule și minunate sunt lucrurile Tale!”
De atunci, Sfântul Nicolae a devenit ocrotitorul marinarilor și călătorilor pe apă.
5. Sfântul Nicolae este minunat prin spiritul blândeții manifestat pentru oamenii săraci și nevoiași, pe care îi ajută cu cele necesare, spre a vedea lumina bucuriei pe fețele lor. Acestea rămân minuni ce l-au înălțat pe Scara Fericirilor – o scară spre cer, cu 9 trepte, menită să ducă sufletul „în al nouălea cer”, de unde a coborât Hristos – Fiul Omului, pe care îl recunoștea Sfântul Nicolae după iubirea pentru oameni, simțind că prin această iubire își înălța sufletul la Rai.
6. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii obișnuiesc să lase ghetele lustruite în fața ușii, sperând că vor primi cadouri în ele, dar cei care n-au fost cuminți, găsesc și o nuielușă lângă dulciuri și fructe. Mai dificil este pentru părinții copiilor, care trebuie să alimenteze contul bancar, fiind mesagerii sfântului darnic – Moș Nicolae.
Copii vor ghete pline
De la Moșul Nicolae,
Dar Sfântul la părinți vine,
Din cont, cifrele să taie!
Eu nu mai sper la vreun cadou, de când am rămas și fără ghete:
Să primesc un dar minunat
Mi-am pus ghetele la ușă,
Dar moș ori babă le-a furat
Și-n loc am găsit… cenușă!
De aceea îl rog pe Moș Nicolae:
Te rog să nu mai ocolești
Ghetele inimii mele
Și cu daruri dumnezeiești
Sa umpli golul din ele!
7. Cea mai mare binecuvântare pentru România și poporul român este mâna dreaptă din moaștele Sfântului Nicolae, primită de Mihai Viteazul ca răsplată pentru meritele sale în războiul cu musulmanii, chiar de la cardinalul din Bari, în jurul anului 1600, care a fost donată Bisericii „Sfântul Gheorghe Nou din București.”
Închei pelerinajul sufletului meu spiritual la locurile pe care Sfântul Nicolae L-a preamărit pe Dumnezeu și a devenit legendar pentru mărinimia sa, cu bucuria darului oferit, mult mai înălțătoare decât bucuria de-a primi un dar, urând sănătate și biruință prin credință în toată viața pământească.

De Sfântul Nicolae stau la masă cu străbunii neamului meu

La hramul bisericii Sfântul Nicolae din satul meu natal ( Văvâluci-Bozioru-Buzău), după Sfânta Liturghie, preotul-paroh citește pomelnicele cu răposații din fiecare familie și cântă „veșnica lor pomenire” împreună cu enoriașii, apoi stropește mormintele cu vin. Sătenii se retrag la casele lor, împreună cu invitații la parastas.
Preotul merge la parastasul unui sătean, unde binecuvântează masa cu bucate de post, de la care nu lipsește peștele, fiind dezlegare la pește în Postul Crăciunului. Mă simțit privilegiată când preotul alegea să vină la parastasul strămoșilor mei, aproape de fiecare dată. Toți stau în picioare și împreună cu preotul rostesc rugăciunea „Tatăl nostru”, apoi se așează la masă cu spiritele morților, venite din lumea cealaltă, invocate la slujba de pomenire, asa cun spune tradiția.
În această sărbătoare se împart pachete cu merinde, colivă și lumânare sărmanilor, pentru răposații strămutați în lumea cealaltă. Cei care primesc pomană, răspund cu tradiționalul – Dumnezeu să-i ierte! Așa se perpetuează obiceiul comemorării strămoșilor, spre aducere aninte și cinstire. Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească in pace!
Amin!

Legenda Sfântului magic – Nicolae

Legenda Sfântului Nicolae s-a perpetuat prin vremuri și în ajunul sărbătorii – 5 decembrie – spiritul său lasă daruri la ferestrele copiiilor și in casele nevoiașilor.
Daca nu primim daruri, însemnă că Sfântul Nicolae nu a reusit sa treaca pe la noi, dar să-l așteptăm cu speranță și rugăciune pe Moș Crăciun. Darurile nu sunt mereu materiale si așezate la fereastră sau în ghete, așa cu s-a împământenit obiceiul, ci pot fi daruri spirituale, de sănâtare sau realizări deosebite, pentru Sfinții Moși pun daruri acolo unde au loc si trebuință, în încălțările sau inima fiecăruia. Nu trebuie să le cerem imperios daruri, ci să-i rugăm, știind că darurile spirituale sunt inestimabile.
Pentru rugăciunile Sfântului Ierarh Nicolae, să ne învrednicească Domnul pe noi toţi de această bucurie!
Binecuvântează-i, Sf.Ierarh Nicolae, pe creștinii care îți poartă numele și pe toți cei ce se roagă și îți cer ajutorul, și le dăruiește: sănătate, bucurie sufletească și daruri spirituale!
La mulți ani, fiți fericiți!
Să primiți ce vă doriți
Și tot ce e mai frumos,
Moșul să vă pună-n coș!
După Ioan și Maria, numele Nicolae – „biruitor de popoare”, este cel mai răspândit în țările din Europa, motiv pentru care urez creștinilor botezați cu numele: Nicolae, Nicoleta, Niculina și derivate din acesta.
Asemenea Sfântului Ierarh Nicolae, celui ce poartă sfânta și dreapta credință în suflet le las îndemnul:
La sărmani să dăruiești
Ce ți-ar plăcea să primești,
Sufletul să ți-l hrănești,
Când spre Rai călătorești!
* Mulți ani de biruință, cu speranță și credință, cu blândețe și dăruire, spre îmbogățire sufletească si înălțare spirituală, asemeni Sfântului Ierarh Nicolae!
*Minunatul Nicolae – Sfântul milostiv să vă ocrotească de toate pericolele și să vă aducă pace, sănătate, lumină și armonie în suflet!
Sfântul Nicolae să să vă binecuvânteze pe toți care îi purtați numele!
Numele Sf. Nicolae îi îmbogățește spiritual pe cei ce se roagă și-i binecuvântează pe purtătorii numelui, ca mărturisitor al Evangheliei lui Hristos:
„Veniți, binecuvântații Tatălui Meu și moșteniți împărăția Sa!”
Amin!

*Portal „Creștin Ortodox” / Maria Filipoiu https://www.crestinortodox.ro/colaboratori/maria-filipoiu/articole/
Legendarul Nicolae – Sfântul magic
https://www.crestinortodox.ro/sfinti/legendarul-nicolae-sfantul-magic-161334.html
*Site „Poeții Noștri” / Proză de Maria Filipoiu
https://poetii-nostri.ro/mariafilipoiu-texte-user-793/
Minunatul Nicolae
https://poetii-nostri.ro//minunatul-nicolae-proza-sau-text-user-id-1896/

Facebooktwitterby feather

Despre Maria FILIPOIU

Biografie de autor - MARIA FILIPOIU (Liga Scriitorilor Români) Născută cu numele de POPA MARIA la 8 Septembrie 1954, în Satul Văvăluci, Comuna Bozioru, Județul Buzău. Studii:Colegiu Național „Dimitrie Cantemir" București; Șc.Tehnică Sanitară Fundeni. * Cărți de poezie publicate sub numele de MARIA FILIPOIU: ●,,Tradiții creștine și ritualuri populare românești"(2008); ●,,Expresii populare și trăiri proverbiale”(2008); ●,,Cinstire înaintașilor-coordonator”(2014); ●,,Ecouri străbune"2015; ●,,În zodia poeziei"(2015) - „La Poarta Divinității” (2017) - „Recurs la Unire - Centenarul Marii Uniri” (2018) - „Pelerin pe Calea Luminii - 101 sonete creștine” 2019 *Peste 35 premii obținute la competiții literare: ●Premiul-I- Concursul Național de Poezie „STEAUA SEVERINULUI”(2015) ●Premiul-III- Concursul Național de Poezie „Dor de Dor-DROPIA DE AUR"(2015) ●„Premiul de Excelență", Asociația Culturală Bogdania(2015), pentru promovarea tradițiilor populare românești. ●Concurs literar „Limba Română este Patria Mea"(2013)/Guvernul României și Înaltul Reprezentant pentru Republica Moldova ●Premiul-Cenaclul „Grai Matern" la Festivalul Internațional de Poezie Renata Verejanu și Academia Europeană, Secțiunea / Ediția a-II-a (2015) ●Premiul Editurii Dandes-Press, pentru vol.„În zodia poeziei” și vol.colective, 2015 ●Premiul pentru originalitate „Tradiții de Sărbători Pascale", TVR2(Ioana Drăgan) și altele * Coautor în peste peste 100 de antologii și volume colective de poezie: ●„Poezia, prietena mea”(2014); ●„Poezii, poezii”(2014); ●„Călătorie în regatul cuvintelor Vol.IV; Vol.V; Vol.VI; Vol.VII”(2014-2015); ●„Iluzii de vară”(2014); ●„Iubirea, un colț de rai”(2014); ●„Nostalgii de toamnă”(2014); ●„Cinstire înaintașilor"(2014); ●„Nostalgii de vară"(2015); ●„Privește visând, iubito”(2014);●„Scrieri pentru istoria literaturii române” (2015); ●„Versuri pentru istoria literară... de mâine”(2015); ●„Zborul frunzelor în ceruri”(2015); ●„Magia sărbătorilor de iarnă”(2015); ●„Cuvinte pe aripi de gând”(2015); ●„Ieri, ca prin vis”(2015); ●„Anotimpuri românești -Toamna”(2014); „Iarna”(2015); „Primăvara”(2015)●„În așteptarea sărutului promis”(2015); ●„Cu tine în gând”(2015); ●Antologia „Scrisul de azi: Poezie și Epigramă"(2015); ●„Să nu-l uităm...”(2014); ●,,Cauciucuri de sezon”(2014); ●,,Voci feminine”(2015); ●,,Călător prin anotimpuri” (2015); ●„Gânduri pentru mai târziu”(2015) ●„Lumina din noi-religioasă"; ●„Inefabilul iubirii"(2015); ●„Simbioze lirice, Vol.IX”(2014); „Vol.X”(2014); „Vol.XI”(2015); ●„Terapie prin poezie(2014); ●„Limba noastră eminească”(2014); ●,,Din livada înflorită a iubirii”(2014)●„Ochi de lumină-religioasă”(2015); ●„Surâsuri înlăcrimate"(2015); ●„Limba noastră cea română"(2015) ●„Pod de dor către bunici”(2015); ●„Lumina sufletului-religioasă"(2016); ●„Sub curcubeul prieteniei"(2016); ●„Perlele Domnului-religioasă”(2015);●„Colecția Olănești- Iarna”(2015); „Primăvara”(2015); „Vara”(2015); „Toamna”(2015); ●„Fiori de taină”(2015); ●„Satule, izvor de dor"(2015); ●„Căpușa"(2015); ●„Cuplul, în căutarea paradisului pierdut”(2016); ●„Ninsori albastre cerne cerul”(2015); ●„Cu tine în gând…”(2015) ●„Dor românesc”(2016; ●„Colindele zăpezilor târzii"(2016); ●„Mugurii primăverii”(2016); ●„Femeile cu trandafiri roșii în păr”(2015); ●„Renaștere"(2016) ●„ Actori printre Astre" - Armonii Culturale și altele * Colaborator și publicist peste 50 de reviste literare scrise și online: ●„Bogdania”; ●„Singur”; ●„Cervantes”; ●„Literatura de azi”; ●„Confluențe Literare”; ●„Creștin Ortodox”; ●„Grai Românesc”; ●„Prodiaspora și Rexlibris”; ●„Dor de Dor", ●„Amprentele sufletului"; ●„Starpress Internațional"; „●eCreator"; ●„Sfera Eonică”; ●„Destine Literare”;●„Steaua Severinului”; ●„Popasuri culturale românești”; ●„Cetatea lui Bucur"; ●„Rădăcinile iubirii"; ●„Nomen Artis-Dincolo de tăcere"; ●„Melidonium" și altele * Organizații din care face parte: - LSR / Liga Scriitorilor Români - USLR / Uniunea Scriitorilor de Limbă Romană - UIOC / Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație - Cenaclul Literar „Cetatea lui Bucur” - București