Minunatul Sfânt Nicolae – Făcătorul de minuni
„Dăruind, vei dobândi” – Nicolae Steinhardt
Sfântul Ierarh Nicolae (15 martie 270-6 decembrie 343), prăznuit de Biserica Ortodoxă în ziua de 6 decembrie, s-a născut și a trăit în vremea împăraților Dioclețian și Maximian, în cetatea Patara din Asia Mică. Părinții săi au părăsit această viață destul de devreme, iar Sfântul Nicolae a rămas în grija unui unchi episcop, care purta același nume ca al său. A primit din copilărie o creștere aleasă, urmând cursurile celor mai vestite școli ale epocii. Și a urmat din tinerețe reguli de viață deosebită, cu multă rugăciune, post și priveghere.
Iubind viața curată și dăruindu-se cu totul slujirii aproapelui, a fost hirotonit preot, apoi episcop al cetății Mira din ținutul Lichia (astăzi localitatea Demre din Turcia, aflată pe malul Mării Mediterane.
Sfântul Nicolaie a pătruns în chilia sufletului meu, încă din copilărie, fiind patronul spiritual care ocrotește Biserica din satul Văvăluci, comuna Bozioru, județul Buzău, (locul meu natal), al cărei hram este în ziua de 6 decembrie. În acest locaș de cult creștin-ortodox și cu binecuvântarea preotului Victor Palcău am primit Taina Sfântului Botez, spre încreștinare și iluminare pe calea credinței. Mi-a fost călăuză pe cărările vieții și îndrumător în cele mai importante decizii, pentru care îi mulțumesc în rugăciunile mele. Citind despre viața Sfântului am aflat cât de binecuvântată am fost de Dumnezeu „să-l întâlnesc” la toate sărbătorile creștine în biserica satului.
Cunoscut și sub numele de Sfântul Nicolae din Bari, fost episcop creștin al orașului antic Mira (Asia Mică), este sfântul recunoscut pentru darurile secrete, fiindu-i atribuite cele mai multe și minunate legende. Născut din părinți creștini, Sfântul a intrat în conștiința publică pentru darurile pe care le făcea spre păstrarea dreptei credințe. După moartea părinților, Nicolae și-a împărțit întreaga moștenire săracilor, devenind ocrotitorul bătrânilor, celor nedreptățiți și al nevoiașilor, supranumit „Nicolae Minunatul” și „Făcătorul de minuni”.
Martiriul Sfântului Nicolae
Sfântul Nicolae a fost întemnițat în timpul persecuțiilor decretate de împărații romani Dioclețian și Maximilian, dar prin „Edictul de la Milan” (din 313), dat de Constantin cel Mare, care acorda libertate deplină creștinismului, Sfântul Nicolae s-a întors în scaunul episcopal din cetatea Mirei. Alături de alți Părinți ai Bisericii a participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea (din 325) dovedindu-se un puternic apărător al credinței creștine împotriva ereziei ariene.
Sfântul Ierarh Nicolae a trecut la cele veșnice după mulți ani, timp în care a strălucit în mijlocul cetății Mirelor, fiind îngropat în biserica episcopală în ziua a șasea a lunii decembrie. Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, care s-au arătat izvorâtoare de mir, au săvârșit multe minuni în Mira Lichiei. În prezent, sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae se află la Bari, în sudul Italiei, în Catedrala „Sfântul Nicolae”, care este un important centru de pelerinaj, atât pentru italieni, cât și pentru creștinii ortodocși din estul Europei. În România se află mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, ultima ctitorie a Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu. Prețiosul și sfântul dar a fost adus aici de către Mihai Viteazul, domn al Țării Românești și, pentru o scurtă perioadă, conducător al celor trei mari țări medievale, care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova.
Milostenia Sfântului Nicolae
Numit în tradiția populară – Moș Nicolae – nume atribuit după vârsta venerabilă de pământean, Sfântul Nicolae a rămas în conștiința publică, entitatea divină care împarte daruri copiilor și oamenilor sărmani.
Tradiția pomenește unele fapte minunate săvârșite de Sfântul Nicolae: salvarea de la moarte a trei bărbați condamnați fără vină de un slujbaș imperial, aducerea unor ajutoare neașteptate unor familii aflate pe punctul de a săvârși nelegiuiri pentru a-și câștiga pâinea și multe altele. Obiceiul de a face daruri de ziua sa se datorează bunătății cu care era înzestrat Sfântul Nicolae și obiceiului său, prin care îi ajuta pe nevoiași, îi hrănea pe flămânzi, în îmbrăca pe zdrențăroși.
Despre Sfântul Nicolae se istorisește că, aprinzându-se de dragostea pentru adevărul lui Dumnezeu, în mijlocul soborului fiind, l-a lovit peste față pe ereticul Arie. Pentru acest lucrul i s-au ridicat de către ceilalți părinți participanți la sinod, însemnele arhierești. Evanghelia și omoforul i-au fost înapoiate însă prin minune, acest lucru fiind adeverit chiar de părinții mai îmbunătățiți care erau de față. Din această legendă s-a perpetuat tradiția nuielușei Sfântului Nicolaie, care aduce daruri copiilor cuminți, iar celor neascultători primesc în dar o nuielușă.
Sfințenia Ierarhului Nicolae
După întoarcerea cu binecuvântare de la Locurile Sfinte, unde se rugase îndelung, s-a retras la o mânăstire și în timp ce se ruga a auzit glasul lui Dumnezeu:
„Nicolae, să intri în slujba poporului, pentru ca prin tine să se preamărească numele Meu! “
Auzind acestea, Nicolae s-a dus în cetatea din Mira, unde nu era cunoscut de nimeni, dar după trecerea la cele veșnice a arhiereului din Mira, a fost propus ca arhiepiscop. La început a refuzat, însă Mântuitorul i S-a arătat în vis, dăruindu-i Evanghelia și îndemnând-ul să primească noua demnitate. Pentru această vedenie, Sfântul este reprezentat în iconografie cu o carte la piept.
Pentru propovăduirea credinței a fost persecutat și aruncat în închisoare de împăratul Dioclețian, dar a fost eliberat de Constantin cel Mare. La aproape 200 de ani de la moartea sa, a fost construită Biserica Sfântul Nicolae din Mira pe locul unde a slujit ca episcop, fiindu-i aduse moaștele într-un sarcofag și depuse în lăcaș, iar în 1087 i-au fost duse în orașul natal – Basilica di San Nicola.
Rămășițe din moaștele Sfântului, care emană mir cu proprietăți miraculoase, au fost duse în mari orașe din Răsărit, fiind adoptat ca patron al locașurilor de cult. Mâna dreaptă din moaștele Sfântului Nicolae, primită de Mihai Viteazul ca răsplată pentru meritele sale în războiul cu musulmanii, chiar de la cardinalul din Bari, în jurul anului 1600, a fost donată Bisericii Sfântul Gheorghe Nou din București.
Legende sau minuni ale Sfântului Nicolae
Cele mai multe relatări ale vieții Sfântului Nicolae, unele fiind considerate legende, au fost scrise după moartea sa.
O legendă spune că trei surori, fetele unui văduv sărac nu se puteau mărita, pentru că tatăl lor nu avea să le dea zestre. Când fata cea mare a ajuns la vremea măritișului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lăsat noaptea, la ușa casei nobilului, un săculeț cu aur.
Povestea s-a repetat întocmai și când a venit vremea măritișului pentru cea de a doua fată, iar când i-a venit vremea și celei de a treia fete, tatăl ei a stat de pază pentru a afla cine era cel care le-a făcut bine fetelor sale. În acea noapte l-a văzut pe episcop lăsând săculețul cu aur. Se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiș și a dat drumul săculețului prin hornul casei, într-o șoseta pusă la uscat, motiv pentru care a apărut obiceiul agățării șosetelor de șemineu.
După ce tatăl fetelor a văzut cele întâmplate, Nicolae l-a rugat pe părintele fetelor să păstreze secretul, însă acesta nu a rezistat tentației de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neașteptat îi mulțumea lui Nicolae pentru el. Cei trei săculeți cu aur, făcuți cadou fetelor au devenit simbolurile Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur (în iconografia apuseană).
Altă legendă povestește despre Sfântul Nicolae că a calmat o furtună pe mare și a salvat trei soldați nevinovați de la decapitare, devenind ocrotitorul marinarilor
Tot potrivit legendei, Nicolae de Mira ar fi fost unul din cei 318 participanți ai Conciliului de la Niceea (astăzi İznik, Turcia).
Cea mai răspândită legendă perpetuată prin vremurilor, devenită celebră în toată lumea, este „nuielușa lui lui Moș Nicolae”, având un substrat real, plecat tot de la o faptă a Sfântului Nicolae, săvârșită în timpul vieții. Sfântul, pe atunci episcop de Myra, i-a dat o palmă ereticului Arie, care îndrăznise a huli cele bisericești. Conform legendei, în anul 325, Sfântul Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, eveniment în cadrul căruia Arie, un preot din Alexandria, a susţinut că Iisus Hristos nu este de aceeaşi natură cu Dumnezeu Tatăl. Deranjat de această afirmaţie, Sfântul Nicolae i-a dat o palmă ereticului. De aici a rămas în tradiție ca acelor neascultători, Moș Nicolae să nu le aducă daruri în ghetuțe, ci o nuielușă.
De atunci, în noaptea dintre 5 spre 6 decembrie, copiii obișnuiesc să își lase ghetele lustruite în fața ușii, sperând că vor primi cadouri, în special dulciuri. În multe regiuni ale României, în Moldova și Muntenia, copiii găsesc în dimineața zilei de 6 decembrie, bomboane, fruct și o jucărie sau câteva monezi – dacă au fost cuminți, iar cei care au fost obraznici găsesc o nuielușă.
Pentru a primi daruri materiale sau spirituale de Moș Nicolae, credincioșii se închină la icoana Sfântului și spun o rugăciune.
Rugăciune către Sfântul Nicolae
În puterea biruinței prin credință a Sfântului Ierarh Nicolae își pun nădejdea cei ce se roagă lui.
„Sfinte Ierarh Nicolae, cel ce oferi mir de mult preț la toată lumea, dăruiește-mi și mie, celui nevrednic și păcătos, ca să-ți aduc ție cântare.
– Că tu, ca Sfânt Părinte ai îndrăznire către Dumnezeu, slobozește-mă din toate necazurile, ca să cant ție: Bucură-te, Sfânte Ierarhe Nicolae, mare făcător de minuni!
– Părinte al credinței lui Dumnezeu și spirit al blândeților, învățător înfrânării te-ai arătat, turmei tale și pentr aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, iar cu sărăcia pe cele bogate.
– Părinte Ierarh Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.
În orașul Mira Lichiei, sfințitor te-ai arătat și Evanghelia lui Hristos, propovăduind, ți-ai pus sufletul pentru poporul tău și ai mântuit pe cei nevinovați din moarte.
Pentru aceasta ai fost sfințit, ca un mare slujitor tainic al harului lui Dumnezeu.
– O, preabunule părinte Nicolae, pastorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către tine și cu fierbinte rugăciune te cheamă, vino degrabă a-i ajuta!
– Izbăvește turma lui Hristos de lupii care o răpesc și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește prin sfintele tale rugăciuni de gâlcevele lumești, de cutremur, de molimă, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte năpraznică!
Precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit de mania împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi, cei ce cu mintea, cuvântul sau cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mania lui Dumnezeu!
De chinul cel veșnic ne izbăvește, că prin călăuzire, cu ajutorul, cu milă și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să avem viață liniștită și fără de păcat, cât vom viețui în lumea aceasta.
Așa să ne ajute Dumnezeu și să fim vrednici să cântăm:
– Slavă Ție, Dumnezeule, slavă Ție!
Miluiește, Doamne, poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta, biruință binecredincioșilor creștini asupra celor potrivnici dăruiește și cu Crucea Ta păzește pe poporul Tău, acum și pururea și în veacul veacului!
Amin! “
Maria Filipoiu – poet, exeget, jurnalist UZPR
*Sfânta Tradiție perpetuează minunile Sfântului Nicolae în fiecare an, spre bucuria darului în sufletele credincioșilor, cărora le transmit un dar spiritual.
*Sfântul Nicolae să vă aducă: sănătate, bunăstare, pace în suflet, bucurii și biruință prin credință!
*La mulți ani sărbătoriților cu numele: Niculaie, Niculina, Nicoleta și derivate din acestea!
*Site „Poeții Noștri” – 6.12.2021
https://poetii-nostri.ro//sfantul-nicolae-in-legende-si-minuni-proza-sau-text-user-id-1897/
Revista „Armonii Culturale” – 7 decembrie, 2020
https://armoniiculturale.ro/2020/12/07/rugaciune-sfantului-nicolae/
*Portal „Creștin Ortodox” / articole Maria Filipoiu
https://www.crestinortodox.ro/colaboratori/maria-filipoiu/articole/
Sfântul Nicolae – făcătorul de minuni
https://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-nicolae-facatorul-minuni-161332.html