Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » REVISTE » A apărut ultimul număr din ”Spicon” – revistă de literatură, arte și istorie culturală

A apărut ultimul număr din ”Spicon” – revistă de literatură, arte și istorie culturală

Semnalăm cu mare bucurie faptul că recent a văzut lumina tiparului și ultimul număr al revistei de literatură, arte și istorie culturală ”Spicon”, după ce formatul on-line al acesteia fusese deja disponibil anterior pentru cititori.

Revista este editată prin grija și efortul  Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. Doru Șerban” din Târgu-Jiu.

Acest nou număr al revistei apare în formatul său  bine cunoscut și găzduiește scrierile unor autori gorjeni  cunoscuți dar și ale unor voci în devenire pe care le apreciem ca fiind de viitor.

Totodată  în acest număr își găsesc locul și câteva studii deosebit de interesante referitoare la istoricul unor evenimente, instituții sau personalități.

De asemenea sunt prezente și câteva cronici sau prezentări ale unor lucrări importante ale unor scriitori și cercetători gorjeni, apărute în ultimul timp, dar și fragmente din operele unor autori.

Dorim să remarcăm totodată și faptul că echipa redacțională a acestui număr a alocat un spațiu generos creației poetice.

Editorialul revistei aparține lui Viorel Surdoiu și este o abordare succintă dar foarte  interesantă asupra timpului și scurgerii acestuia cu efectele sale asupra noastă a oamenilor. Este adus în discuție ”timpul fizic” și ”timpul uman”, dimensiunile temporale ale ”trecutului”, ”prezentului” și ”viitorului”, pentru ca în încheierea să apeleze la un citat al renumitului poet  Percy Bysshe Shelley: „Și mâine pentru om nu-i ce-a fost ieri”.

Urmează un articol ”In Memoriam” dedicat marelui caricaturist gorjean Aurelian Iulius Șuță-ȘAI, om de o sensibilitate culturală extraordinară și de un talent deosebit, care și-a găsit sfârșitul pe data de 7 noiembrie 2019, la vârsta de doar 55 de ani răpus de acest blestemat de Covid-19.

Urmează un consistent și interesant documentar al scriitorului Gelu Birău. Este vorba despre studiul istoric și bibliografic ”Romulus Roman și operațiunea Neptun”. Studiul se referă la un român deosebit care s-a ocupat, în calitate de Casier central al Băncii Naționale a României, de transportul, depozitarea la Tismana, iar după terminarea celui de-la doilea război mondial, de readucerea la București a întregii cantități de aur aflate în seifurile din subsolurile capitalei (fiind vorba de cele 189,7 tone aur românesc și 2,7 tone aur polonez). Această operațiune specială, strict secretă, a avut numele de cod „Neptun”, iar Romulus Roman s-a ocupat de toate detaliile operațiunii din punct de vedere al instituției pe care o reprezenta.

În continuare, revista găzduiește, în cadrul unui grupaj intitulat ”Filosofia ca viață”, trei eseuri filozofice extrem de interesante a trei autoare tinere despre care sunt convins că vom mai citi. Este vorba despre Antonia Mălina Ecaterina Latu cu studiul său ”Rătăcirea în deșert sau cine pescuiește primul cadavrul adevărului”, Ștefania Blidea a cărei scriere este despre ”Integrarea dimensiunii spațiale și temporale în paradigma societății actuale” și Denisa Elena Codiță cu un ”Tratat despre noroi și eternitate”. De menționat faptul că primele două autoare au fost găzduite și în numărul precedent al revistei.

Urmează eseul ”Amintiri din anul n” al Adrianei Pecingină iar apoi o scurtă incursiune în cotidianul unei zile din viața regelui Carol al României.

Scriitorul Cristian George Brebenel ne face o scurtă introducere prin ”Călăuza” sa, ca fiind o scurtă proză inițiatică,  în recentul său volum ”Mărturisirea și alte povestiri” (Editura Junimea, 2019), despre care Aureliu Gociu afirma că „Avem în față o proză intelectuală cu inserțiuni fantastice, de o mare rezoluție stilistică, o proză colorată, vie, palpitantă, care se întrepătrunde cu sentințe filosofice de profunzime exprimate uneori prin metafore de mare frumusețe.”.

Urmează un recital poetic susținut, cu aplomb și măiestrie,  început de Hanane Aad – laureată a Premiului pentru excelență în poezie la Festivalul de literatură ”Tudor Arghezi” – 2014, de la Târgu-Jiu- libaneză de origine dar stabilită la Viena din anul 2009, și continuat de Nicoleta Crăete și Ioana Toloargă.

Tot poezie urmărim în continuare, un recital al Mihaelei Miravei cu poeme din ultimul său volum ”Colivia de sticlă” (Editura Ex Ponto, 2020).

Urmează interesantele și profundele  versuri lui George Avramescu  oglindite în ”visul în care ai renunțat” și apoi în ”pitici pe creier”.

”Un ritual de nesomn” ne oferă Felicia Colda, iar Remus Boldea ne face, prin cronica sa, o incursiune în  dimensiunea poveștii redată prin filmul „Manchester by the sea”,  film ce a  câştigat două Oscaruri, pentru cel mai bun actor în rol principal, Casey Affleck, şi cel mai bun scenariu original, în regia lui Kenneth Lonergan.

În continuare Alex Trifu ne face o introducere  prin ”Pactul său creator” în  sensibilul volum de poezie ”Circul domestic” al lui Claudiu Komartin.

Beneficiem de un interesant reportaj al scriitorului Ion Elena, însoțit de excelente imagini fotografice care ne încântă privirea, despre Țara Loviștei,

Scriitorul Ion M. Ungureanu ne prezintă rezultatele unei cercetări extrem de interesante care se referă la aspecte care privesc interogatoriul luat lui Mihai Eminescu de justiția ieșeană într-un caz de constatare a lipsei unui anumit număr de volume de carte de la Biblioteca Centrală din Iași unde acesta lucra (”Eminescu în fața justiției de la Iași”).

Citim în continuare o recenzie a distinsului Prof. dr. Ion Mocioi  despre ultimul volum al prolificului scriitor gorjean Florian Văideianu intitulat ”Văduvele și agronomul”.

Un studiu deosebit de interesant și avizat ne oferă  D-l dr. Vasile Marinoiu cu referire la rezultatele cercetărilor sale despre ”Un depozit de artefacte dacice și romane descoperit în anul 2015 la Valea de Brazi, orașul Uricani, județul Hunedoara”.

Câteva file din istoria ”Spitalului din Târgu Jiu” cu referire explicită la ”Doctorul Culcer – primul medic spitalicesc din județul Gorj”,  ne oferă renumitul dr. Constantin C. Șișiroi”, care cu câțiva ani în urmă a scris și a publicat o interesantă lucrare monografică despre istoricul activității Spitalului din Tg-Jiu.

Așa cum face în fiecare număr al său, echipa de redacție a alocat și de această dată un spațiu adecvat pentru a prezenta succint personalitățile culturii române ce urmează a fi ”Aniversate în anul 2021”.

Astfel aflam că în acest an se împlinesc 200 de ani  de la nașterea lui Vasile Alecsandri, 200 de ani de la Revoluția și moartea lui Tudor Vladimirescu, 165 de ani de la nașterea istoricului gorjean Alexandru Ștefulescu, 150 de ani de la nașterea lui Nicolae Iorga, aniversarea a 140 de ani de la nașterea lui Octavian Goga, George Enescu,  George Bacovia, Ion Minulescu și Eugen Lovinescu, aniversarea a 135 de ani de la nașterea lui Gheorghe Tătărăscu, a 110 ani de la nașterea lui Emil Cioran, a 100 de ani de la nașterea regelui Mihai,  a 90 de ani de la nașterea Norei Iuga și a lui Amza Pelea și  a lui  Vasile Băran, a 70 de ani de la nașterea lui Arthur Bădița.

Onoarea de a fi prezentată pe  penultima și ultima copertă îi revine Danielei Otrăvițanu – membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, care a asigurat, prin lucrările sale artistice, ilustrarea deosebită și interesantă a acestui număr al revistei.

În final doresc să adresez felicitări și mulțumiri atât autorilor cât și echipei redacționale formată din: Viorel Surdoiu – redactor șef și colegiului redacțional Ion Mocioi, Gelu Birău, Ion Elena, Alex Gregora, Rodica Păuna, Doru V. Fometescu, Florian Văideianu și Marius Iorga.

Totodată doresc să aduc mulțumiri conducerii Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Tg-Jiu pentru găzduirea pe site-ul propriu a ediției on-line a revistei. Lectură plăcută!

Ediția on-line a revistei poate fi citită prin accesarea adresei:

https://www.bibliotell.ro/wp-content/uploads/2021/01/spicon-5-completa_opt.pdf

dr. Victor Troacă

Președinte al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni

Facebooktwitterby feather

Despre TROACĂ Victor

Născut la 28 septembrie 1959, în satul Motru Sec, comuna Călugăreni, actualmente comuna Padeș, județul Gorj. Absolvent al Școlii generale din localitatea natală (1974), al Liceului Economic și de Drept Administrativ din Târgu Jiu (1978) și al Facultății Finanțe-Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice București (1983). Doctor în științe economice al instituției de învățământ superior absolvite. Lucrează peste 36 de ani în domeniul bancar și este cadru didactic, de-al lungul timpului, la mai multe instituții de învățământ mediu și universitar din Târgu Jiu și București. Autor sau coordonator a peste 25 de cărți de specialitate, cursuri universitare și lucrări aplicative și peste 100 de articole și studii de cercetare științifică publicate în reviste de specialitate sau volumele unor conferințe științifice, în țară și străinătate. Acomodat cu scrisul, se apleacă din ce în ce mai mult asupra unor studii, etnografice, istorice și a literaturii. Este membru fondator al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”A. D. Șerban” Târgu Jiu, iar din anul 2011 devine președintele acesteia, calitate în care organizează diverse evenimente specifice, scrie cronici literare și recenzii de carte și se ocupă de promovarea scriitorilor locali, dar nu numai. Din anul 2012 este membru al Societății de Gestiune a Drepturilor de Autor ”OperaScrisă.Ro”. Din anul 2017 începe să publice în revista ”Confluențe literare”. Este inițiator, fondator și director al revistei de literatură, arte și istorie culturală ”Spicon” editată de Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. Doru Șerban” din Târgu-Jiu și locuiește în Târgu-Jiu. Opera: 1. ”Târgu Jiu – 600. Repere de ieri și de azi” (colaborator), Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2006; 2. ”Motru Sec – Studiu istoric și etnografic”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2006; 3. ”Aduceri aminte – după 30 de ani”, Tipog. Darcom Târgu Jiu, 2008, 4. ”La izvorul Motrului – culegere de versuri de ieri și de azi”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2008; 5. ”Motrișor – cântec de dor”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2010; 6. ”Al. D. Șerban – Viață și destin cultural”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2010; 7. ”Omagiu aniversar – 65 de ani de la nașterea scriitorului Alexandru Doru Șerban”- coordonator, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2014; 8. ”Conacele motrișorenilor”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2016; 9. ”Conacele motrișorenilor - ebook” Editura Digitală București, 2016; 10. ”Mișcarea rotariană – în județul Gorj”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2017; 11. ”Anotimpurile copilăriei. Jurnalul anului 1973” – Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2018. 12. ”Rotary Club Târgu-Jiu. Două decenii de activitate, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, ed. I - 2021; ed. II - 2022; 13. ”Profiluri de autori. Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni - Al. D. Șerban, Târgu-Jiu, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2022; 14. ”Ion Sanda – profesor, om de cultură și poet gorjean”, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2023. 15. ”Monografia comunei Țânțăreni, județul Gorj”, coautor, coord., în curs de apariție la Editura ”Măiastra” Târgu-Jiu.