Semnalăm cu mare bucurie faptul că recent a văzut lumina tiparului și ultimul număr al revistei de literatură, arte și istorie culturală ”Spicon”, după ce formatul on-line al acesteia fusese deja disponibil anterior pentru cititori.
Revista este editată prin grija și efortul Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. Doru Șerban” din Târgu-Jiu.
Acest nou număr al revistei apare în formatul său bine cunoscut și găzduiește scrierile unor autori gorjeni cunoscuți dar și ale unor voci în devenire pe care le apreciem ca fiind de viitor.
Totodată în acest număr își găsesc locul și câteva studii deosebit de interesante referitoare la istoricul unor evenimente, instituții sau personalități.
De asemenea sunt prezente și câteva cronici sau prezentări ale unor lucrări importante ale unor scriitori și cercetători gorjeni, apărute în ultimul timp, dar și fragmente din operele unor autori.
Dorim să remarcăm totodată și faptul că echipa redacțională a acestui număr a alocat un spațiu generos creației poetice.
Editorialul revistei aparține lui Viorel Surdoiu și este o abordare succintă dar foarte interesantă asupra timpului și scurgerii acestuia cu efectele sale asupra noastă a oamenilor. Este adus în discuție ”timpul fizic” și ”timpul uman”, dimensiunile temporale ale ”trecutului”, ”prezentului” și ”viitorului”, pentru ca în încheierea să apeleze la un citat al renumitului poet Percy Bysshe Shelley: „Și mâine pentru om nu-i ce-a fost ieri”.
Urmează un articol ”In Memoriam” dedicat marelui caricaturist gorjean Aurelian Iulius Șuță-ȘAI, om de o sensibilitate culturală extraordinară și de un talent deosebit, care și-a găsit sfârșitul pe data de 7 noiembrie 2019, la vârsta de doar 55 de ani răpus de acest blestemat de Covid-19.
Urmează un consistent și interesant documentar al scriitorului Gelu Birău. Este vorba despre studiul istoric și bibliografic ”Romulus Roman și operațiunea Neptun”. Studiul se referă la un român deosebit care s-a ocupat, în calitate de Casier central al Băncii Naționale a României, de transportul, depozitarea la Tismana, iar după terminarea celui de-la doilea război mondial, de readucerea la București a întregii cantități de aur aflate în seifurile din subsolurile capitalei (fiind vorba de cele 189,7 tone aur românesc și 2,7 tone aur polonez). Această operațiune specială, strict secretă, a avut numele de cod „Neptun”, iar Romulus Roman s-a ocupat de toate detaliile operațiunii din punct de vedere al instituției pe care o reprezenta.
În continuare, revista găzduiește, în cadrul unui grupaj intitulat ”Filosofia ca viață”, trei eseuri filozofice extrem de interesante a trei autoare tinere despre care sunt convins că vom mai citi. Este vorba despre Antonia Mălina Ecaterina Latu cu studiul său ”Rătăcirea în deșert sau cine pescuiește primul cadavrul adevărului”, Ștefania Blidea a cărei scriere este despre ”Integrarea dimensiunii spațiale și temporale în paradigma societății actuale” și Denisa Elena Codiță cu un ”Tratat despre noroi și eternitate”. De menționat faptul că primele două autoare au fost găzduite și în numărul precedent al revistei.
Urmează eseul ”Amintiri din anul n” al Adrianei Pecingină iar apoi o scurtă incursiune în cotidianul unei zile din viața regelui Carol al României.
Scriitorul Cristian George Brebenel ne face o scurtă introducere prin ”Călăuza” sa, ca fiind o scurtă proză inițiatică, în recentul său volum ”Mărturisirea și alte povestiri” (Editura Junimea, 2019), despre care Aureliu Gociu afirma că „Avem în față o proză intelectuală cu inserțiuni fantastice, de o mare rezoluție stilistică, o proză colorată, vie, palpitantă, care se întrepătrunde cu sentințe filosofice de profunzime exprimate uneori prin metafore de mare frumusețe.”.
Urmează un recital poetic susținut, cu aplomb și măiestrie, început de Hanane Aad – laureată a Premiului pentru excelență în poezie la Festivalul de literatură ”Tudor Arghezi” – 2014, de la Târgu-Jiu- libaneză de origine dar stabilită la Viena din anul 2009, și continuat de Nicoleta Crăete și Ioana Toloargă.
Tot poezie urmărim în continuare, un recital al Mihaelei Miravei cu poeme din ultimul său volum ”Colivia de sticlă” (Editura Ex Ponto, 2020).
Urmează interesantele și profundele versuri lui George Avramescu oglindite în ”visul în care ai renunțat” și apoi în ”pitici pe creier”.
”Un ritual de nesomn” ne oferă Felicia Colda, iar Remus Boldea ne face, prin cronica sa, o incursiune în dimensiunea poveștii redată prin filmul „Manchester by the sea”, film ce a câştigat două Oscaruri, pentru cel mai bun actor în rol principal, Casey Affleck, şi cel mai bun scenariu original, în regia lui Kenneth Lonergan.
În continuare Alex Trifu ne face o introducere prin ”Pactul său creator” în sensibilul volum de poezie ”Circul domestic” al lui Claudiu Komartin.
Beneficiem de un interesant reportaj al scriitorului Ion Elena, însoțit de excelente imagini fotografice care ne încântă privirea, despre Țara Loviștei,
Scriitorul Ion M. Ungureanu ne prezintă rezultatele unei cercetări extrem de interesante care se referă la aspecte care privesc interogatoriul luat lui Mihai Eminescu de justiția ieșeană într-un caz de constatare a lipsei unui anumit număr de volume de carte de la Biblioteca Centrală din Iași unde acesta lucra (”Eminescu în fața justiției de la Iași”).
Citim în continuare o recenzie a distinsului Prof. dr. Ion Mocioi despre ultimul volum al prolificului scriitor gorjean Florian Văideianu intitulat ”Văduvele și agronomul”.
Un studiu deosebit de interesant și avizat ne oferă D-l dr. Vasile Marinoiu cu referire la rezultatele cercetărilor sale despre ”Un depozit de artefacte dacice și romane descoperit în anul 2015 la Valea de Brazi, orașul Uricani, județul Hunedoara”.
Câteva file din istoria ”Spitalului din Târgu Jiu” cu referire explicită la ”Doctorul Culcer – primul medic spitalicesc din județul Gorj”, ne oferă renumitul dr. Constantin C. Șișiroi”, care cu câțiva ani în urmă a scris și a publicat o interesantă lucrare monografică despre istoricul activității Spitalului din Tg-Jiu.
Așa cum face în fiecare număr al său, echipa de redacție a alocat și de această dată un spațiu adecvat pentru a prezenta succint personalitățile culturii române ce urmează a fi ”Aniversate în anul 2021”.
Astfel aflam că în acest an se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri, 200 de ani de la Revoluția și moartea lui Tudor Vladimirescu, 165 de ani de la nașterea istoricului gorjean Alexandru Ștefulescu, 150 de ani de la nașterea lui Nicolae Iorga, aniversarea a 140 de ani de la nașterea lui Octavian Goga, George Enescu, George Bacovia, Ion Minulescu și Eugen Lovinescu, aniversarea a 135 de ani de la nașterea lui Gheorghe Tătărăscu, a 110 ani de la nașterea lui Emil Cioran, a 100 de ani de la nașterea regelui Mihai, a 90 de ani de la nașterea Norei Iuga și a lui Amza Pelea și a lui Vasile Băran, a 70 de ani de la nașterea lui Arthur Bădița.
Onoarea de a fi prezentată pe penultima și ultima copertă îi revine Danielei Otrăvițanu – membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, care a asigurat, prin lucrările sale artistice, ilustrarea deosebită și interesantă a acestui număr al revistei.
În final doresc să adresez felicitări și mulțumiri atât autorilor cât și echipei redacționale formată din: Viorel Surdoiu – redactor șef și colegiului redacțional Ion Mocioi, Gelu Birău, Ion Elena, Alex Gregora, Rodica Păuna, Doru V. Fometescu, Florian Văideianu și Marius Iorga.
Totodată doresc să aduc mulțumiri conducerii Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Tg-Jiu pentru găzduirea pe site-ul propriu a ediției on-line a revistei. Lectură plăcută!
Ediția on-line a revistei poate fi citită prin accesarea adresei:
https://www.bibliotell.ro/wp-content/uploads/2021/01/spicon-5-completa_opt.pdfdr. Victor Troacă
Președinte al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni
by