Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » CARTI » Marin Ifrim: ,,Academia bârlădeană și Vasile Voiculescu” de Ion N. Oprea (XVI)

Marin Ifrim: ,,Academia bârlădeană și Vasile Voiculescu” de Ion N. Oprea (XVI)

,,Academia bârlădeană și Vasile Voiculescu” de Ion N. Oprea (XVI)

Când scriu și citez din cartea lui Ion N. Oprea am senzația acută că sunt într-o biserică proaspăt zugrăvită. Aud versurile marelui poet buzoian. E vorba despre un sentiment pe care l-aș da și altora. Cântă îngerii. Nu se poate să nu citez: ”Amintirea celor care l-au asistat sau cunoscut la muncă în acele zile relevă trăsături ale portretului de medic devotat datoriei, medicul unicat, exemplar în tot ce făcea. Scriitorii, gazetarii și cunoscuții, Adrian Maniu, Dinu Pilat, V. Carianopol, Tudor Teodorescu-Braniște, Pan Vizirescu, Zaharia Stancu, Ovid Papadima, dar și alții, au văzut în Vasile Voiculescu, medicul de la Bârlad, un om excepțional, un excelent diagnostician, un internist pe măsură. Dintre confrații săi, un bârlădean ilustru, fost profesor la Institutul de medicină din Iași, care ca student a lucrat timp de peste un an sub îndrumarea lui Voiculescu la Spitalul militar din Bârlad dar i-a fost și coleg la Academie, Iulius Nițulescu nota: «Pot spune, completa fostul său ucenic, că îi datoresc foarte mult în formarea mea medicală. În primul rând, în sensul etic, am fost adânc impresionat de căldura, efortul deosebit depus de V. Voiculescu pentru îngrijirea bolnavilor noștri»”. Acum, în august 2018, suntem în febra organizării noii ediții. Citez din Ziarul ”Lumina”, nr. din 4 iulie a.c., publicație a Bisericii Ortodoxe Române, un text semnat de redactorul-șef al publicației, Daniela Șontică, buzoiancă de origine: ”La Buzău se desfășoară, pentru a 29-a oară, Concursul național de creație literară „Vasile Voiculescu”, eveniment organizat de Centrul cultural „Alexandru Marghiloman” Buzău, Direcția Județeană pentru Cultură, Primăria comunei Pârscov, Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău, Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu”, în colaborare cu Muzeul Județean Buzău și Editura Detectiv Literar București.

Uriașa personalitate a scriitorului Vasile Voiculescu (1884-1963), născut în comuna Pârscov, județul Buzău, este omagiată an de an printr-un concurs de literatură dedicat lui.

Concursul de anul acesta se va adresa pe de o parte elevilor, iar pe de alta, autorilor consa­crați de poezie, proză și publicistică, având în vedere și anul special în care ne aflăm, când sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire. În ceea ce privește elevii, aceștia pot concura la două categorii: una dedicată celor din clasele V-VIII de la școlile gimnaziale și care sunt din comuna Pârscov, județul Buzău, și alta, elevilor de liceu din întreaga țară. Creațiile literare ale elevilor vor fi jurizate și premiate separat, pentru fiecare categorie în parte. Pentru a participa la concurs, tinerii creatori de literatură trebuie să trimită pe adresa menționată de organizatori 10 creații în versuri sau 3 lucrări de proză scurtă multiplicate în câte 4 exemplare. Acestea nu vor fi semnate de autori, ci vor avea menționat pe ele un motto, care se va regăsi și pe plicul mic în care va fi introdusă o notă scurtă unde vor fi evidențiate datele personale ale concurentului: nume și prenume, data nașterii, palmares literar, adresa și telefonul de contact, școala unde învață și clasa în care se află. Lucrările, împreună cu plicul conținând datele autorului, vor fi introduse într-un plic mare, pe care se va menționa adresa destinatarului: Centrul cultural „Alexandru Marghiloman” Buzău, str. Plantelor nr. 8 B – Pentru Concursul național „Vasile Voiculescu” – categoria „elevi”.

În ceea ce privește autorii consacrați, aceștia sunt așteptați să trimită pe aceeași adresă volume de poezie, proză sau publicistică apărute în perioada 1 septembrie 2017 – 1 septembrie 2018, cu precizarea: pentru Concursul național de creație literară „Vasile Voiculescu” – volume. În colet, alături de lucrări vor introduce o notă cu datele autorului (palmaresul acestuia, domiciliul și telefonul la care poate fi contactat, data apariției volumului). Fiecare autor va trimite organizatorilor 3 exemplare din volumul cu care dorește să participe la concurs.

Multe premii

Se vor acorda trei premii la secțiunea dedicată elevilor, în valoare de câte 500 de lei fiecare. La secția „Volume” va fi decernat marele premiu în valoare de 1.500 de lei, trei premii naționale a câte 1.000 de lei fiecare, dar și un premiu pentru cea mai importantă lucrare referitoare la opera lui Vasile Voiculescu – 1.000 lei, oferit de Centrul cultural „Alexandru Marghiloman”, un premiu constând în tipărirea unui volum al unui autor buzoian, oferit de Editura ALPHA Buzău, și Premiul Centenarului pentru cea mai valoroasă lucrare cu caracter istorico-documentar privitoare la împlinirea a 100 de ani de la făurirea României Mari (1.000 de lei), acordat de Editura Detectiv Literar București.

Tot autorilor consacrați le vor mai fi acordate și premii speciale: Premiul in memoriam Lazăr Băciucu (700 lei) și Premiul Asocia­ției culturale „Renașterea Buzoiană” (500 lei). Juriul va fi alcătuit din 5 persoane: membri ai Uniunii Scriitorilor din România și reprezentanți ai instituțiilor organizatoare.

Premierea laureaților se va face în prima jumătate a lunii octombrie 2018 în cadrul unei manifestări organizate la Casa memorială „Vasile Voiculescu” din comuna Pârscov. Pentru concursul dedicat elevilor, lucrările se pot trimite până la 20 septembrie 2018 (data poștei), pentru concursul pe bază de volume, 10 septembrie 2018 (data poștei). Informații suplimentare se pot obține la următoarele telefoane: 0238.721.559 – Centrul cultural „Alexandru Marghiloman” Buzău; 0238.723.050 – Direcția pentru Cultură Buzău; 0238.721.509 – Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” Buzău”.

Daniela Șontică este una dintre laureatele acestui mare concurs, încă din vremea în care era adolescentă. Dumnezeu nu doarme, așa se zice în popor. Iată de ce cartea lui Ion N. Oprea este unică. Are plasmă voiculesciană. E o carte cu tentă religioasă, o recunoaștere a celor mult mai buni decât noi. Vasile Voiculescu e un bun național de patrimoniu. Sper să înțeleagă acest lucru și Biserica! Dacă Eminescu încă rătăcește între pământ și ceruri, din fel de fel de motive literare și umane, V. Voiculescu are ”afacerea” sa particulară în Rai. Sfânt! Un calendar pentru un înger! Eu nu cunosc alt poet/scriitor mai implicat în sănătatea cuvintelor. În opera sa totul este ireproșabil. Inclusiv anii de pușcărie, ani în care a suferit precum un…câine, dar nu a cedat. După ieșirea din temniță, nu a scos o vorbă. Câtă demnitate! Mă duc din nou cu gândul la dr. Valeriu Bistriceanu, cel care a făcut din reperul vioculescian un scop în viață. Cam sta înseamnă să fii iubit, să te stingi pentru cei din jur, să crezi în ziua de poimâine, să ai răbdare cu oamenii pe care îi poți iubi. Nu te obligă nimeni să iubești ceva anume. Spiritul și sângele inimii aleg calea iubirii. Vasile Voiculescu a ales sacrificiul suprem. Tăcerea! Drept pentru care e absolut obligatoriu să vorbim noi. Ion N. Oprea a înțeles cât de semnificativ este Vasile Voiculescu.

Marin Ifrim, 13 august 2018

 

 

Facebooktwitterby feather
Etichete:

Despre IFRIM Marin

Născut la 1 Decembrie 1955, în comuna Bălăceanu, jud. Buzău. Studii: Şcoala Profesională de Chimie Brăila, Liceul Agricol Buzău, Şcoala tehnică de maiştri Buzău, Facultatea de Istorie, Muzeografie şi Arhivistică – Universitatea „Spiru Haret” Bucureşti. Membru titular al Uniunii Scriitorilor din România, Asociaţia Bucureşti, din 1998. Cărţi publicate: .”Spre oraşul cu un milion de ferestre”, versuri,Ed.”Litera”, Bucureşti, 1986. .”Curentul marin”,versuri”, Editura „ŞI”, Buzău, 1995. .”Alfabet de tranziţie”,versuri”, Biblioteca Judeţeană „V.Voiculescu”, Buzău, 1995. .”Însemnări despre literatura buzoiană actuală”,critică şi istorie literară, Ed.”Porto Franco”, Galaţi, 1996. .”Fotografii cu cântec”,versuri, Ed.”Rafet”, Râmnicu Sărat, 2001. .”Incursiuni în viaţa unui actor.George Mihalache-Buzău”, monografie,Ed. „Rafet”, Râmnicu Sărat, 2001. .”Poeme”,versuri, Ed.”Rafet”, Râmnicu Sărat, 2003. .”La spartul târgului”, proză scurtă, Ed.”Anastasia-Ina”, Buzău, 2004. .”Lamentaţii de mucava”, proză scurtă, Ed.”Anastasia-Ina, Buzău, 2004. .”Suprafaţa lucrurilor”,versuri, Ed.”Rafet”, 2004. .”Scriitori buzoieni şi scriitori din ţară”,critică literară,două ediţii, Ed.”Rafet”,Râmnicu Sărat, 2oo6. .”Fiecare cuvânt pentru Nicolae Pogonaru”,versuri, Ed.”Rafet”, Râmnicu Sărat, 2006. .”Monografia comunei Bălăceanu”,coautor, Ed.”Rafet”, Râmnicu Sărat, 2007. .”Gloria locală”, antologie de versuri, Ed.”Rafet”, Râmnicu Sărat, 2007. .”Portrete în bleu’Marin”, tablete literare, Ed.”Raluca”, Buzău, 2008. .”Trilogia efemerităţii”, antologie de proză scurtă”, Ed.”Rafet”, Râmnicu Sărat, 2008, 450 pag. .”Circum stanţe”, tablete literare, Ed „Rafet”, Rm. Sărat, 2009, 120 pag. .”Nume şi cărţi”, critică literară, „Ed. „Rafet”, Rm. Sărat, 2009, 100, pag. .„Din capitala mondială a anonimatului”, antologie de versuri, Ed. Tipomoldova, colecţia „Opera Omnia”, Iaşi, 2011. .” Cântec pentru cel care se râmnicereşte”, selecţie critică din opera lui Constantin Marafet”, Ed. „Rafet”, Rm. Sărat, 2011, 194 pag. .”Săptămâna de sare”, versuri, Ed. „Rafet”, Râmnicu Sărat, 2011, 67 pag. .”1989. Cartelul metaforelor”, Ed. Editgraph, Buzău, 2012, 79 pag. .”Scrisori din Anglia”, corespondenţă, Ed. Editgraph, Buzău, 2013 .”Cu vaporul prin deşert”, pamflete politice, eLiteratura, Bucureşti, 2014, 268 pag. .”Vid reîncarnat - Reincarnated void”, ediţie bilingvă română-engleză, Ed. Editgraph, Buzău, 2014 .”Invitaţie la vals literar”, interviuri, Ed. Caracter Print, Buzău, 2014 .”Blocat în lift, spre cer”: puzzle lirico-est-etic, Ed. Teocora, Buzău, 2015 .”În sângele ploii”, versuri, Ed. Teocora, Buzău, 2016, 62 pag. .”Cartea de muncă”, Ed. Teocora, Buzău, 2016. Referinţe critice: Geo Vasile, Nicolae Băciuţ, Radu G. Ţeposu, Passionaria Stoicescu, Dan Silviu Boerescu, Magda Ursache, Dumitru Ion Dincă, Stan Brebenel, Ionel Necula, Gheorghe Postelnicu, Titi Damian, Ion Murgeanu, Dumitran Frunză, Nistor Tănăsescu, Alex. Ştefănescu, Lucian Chişu, Dan Giosu, Ion Roşioru, Elena Radu, Gheorghe Neagu, Nina Neagu, Alexandru Spânu, Georgică Manole, Gheorghe Andrei, Florentin Popescu, Dorel Istrate, George Vioreanu, Gheorghe Ene, Tudor Cicu, Corneliu Vasile etc. Secretar general al Asociaţiei Culturale "Renaşterea Buzoiană". Redactor-şef al revistelor "Cartelul metaforelor" şi "Caietele de la Ţinteşti". Membru titular al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1998.