Happy National Day, Romania!
On December 1, Romanians celebrate the Great Union Day to commemorate the assembly of the delegates of ethnic Romanians held in Alba Iulia, which declared the Union of Transylvania and Banat with Romania.
The following message is only in Romanian.
LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!
LA MULȚI ANI ROMÂNI DE PRETUTINDENI!
ACADEMIA ROMÂNO-AMERICANĂ DE ARTE ȘI ȘTIINȚE sărbătorește alături de toți românii
1 DECEMBRIE – ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI, Ziua năzuințelor românești și simbol național
Actul Marii Uniri decretat la 1 decembrie 1918 de către Adunarea Națională de la Alba Iulia, unirea Transilvaniei si a Banatului cu „țara” a fost incontestabil o decizie a românilor de pe acele meleaguri. Dar prin hotărârea de la Alba Iulia, precedată de unirea Basarabiei si Bucovinei cu România, s-a împlinit idealul tuturor românilor, pentru înfăptuirea căruia au militat, au luptat și au suferit mai multe generații.
În istoria neamurilor există zile de referință care sunt întotdeauna zile de împliniri. Aceste zile devin sărbători naționale, și an de an aduc în conștiința acelui popor faptele, ideile și semnificația legată de evenimentul respectiv. 1 Decembrie 1918 este incontestabil marea sărbătoare a poporului român. Ea este ziua marilor realizări și împliniri. Strălucirea semnificației ei a luminat și a încălzit inimile generațiilor care au fost și care vor veni.
Ziua Unirii! Împlinirea unui vis de veacuri. O singură țară, a românilor, a tuturor românilor. O unire în cuget, în simțiri, în dragoste de țară, în idealuri și aspirații comune, în creedință și în voință. Și apoi, o unire a tuturor ținuturilor locuite de români într-un singur stat. Important pentru o națiune este să fie conștientă că există, să fie conștientă de întinderile sale etnice, de valorile și specificul ei spiritual și cultural. Conștiința națională, maturizată de-a lungul multor decenii prin străduința învățătorilor și cărturarilor și-a arătat desăvârșirea și puterea pe câmpia Alba-Iuliei.
Alba-Iulia din 1918 a fost o uriașă făclie vie formată din milioane de inimi arzând de dragoste de neam. Patriotismul generos al acestor generații ni se pare astăzi un lucru natural și obișnuit. Dar prin prismă istorică și socială, el ni se va releva ca un adevărat miracol. Eroismul izolat este prezent în istoria oricărui neam. Dar eroismul unor generații întregi este un fenomen cu totul excepțional. Biruința din 1 Decembrie 1918 este dovada că el a existat în România și că a fost trăit într-o formă exemplară. Această biruință ar fi fost imposibil de realizat în afara unei totale disponibilități de jertfă cu întindere națională.
Alba Iulia 1918 este apoi dovada înțelegerii bărnuțiene: „Țineți cu poporul ca să nu rătăciți”. În același timp delegația a milioane de români adunați cu încredere și ascultare în jurul mănunchiului de cărturari și fruntași au dovedit că trăiau și urmau și reversul acelui îndemn istoric „Popor, caută-ți conducătorii cei buni, ține cu ei și urmează-i”. Pe Câmpia de la Alba Iulia conducătorii și-au urmat poporul, iar poporul și-a ales și și-a ascultat conducătorii. Iată deci un moment relevant pentru înțelepciunea poporului nostru.
Un rol important l-au jucat Regele Ferdinand, numit și „cel înțelept” și Regina Maria, cunoscută și sub numele de „mama răniților” în făurirea României Mari. Ei au lăsat în urma lor o Românie întregită în plină ascensiune economică și afirmare politică. Cu pioșenie și respect ne aplecăm capetele în memoria Regelui și a mii de români căzuți pe câmpul de luptă pentru Unire.
LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!
LA MULȚI ANI ROMÂNI DE PRETUTINDENI!
Regards,
Prof.univ.dr. Ruxandra Vidu
University of California Davis
President of ARA
http://www.americanromanianacademy.org/
Save the date! the 42nd ARA Congress, May 23-26, 2018, University Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, Romania.


