Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Fără categorie » ALT MORMÂNT AL FAMILIEI CÂRLOVA

ALT MORMÂNT AL FAMILIEI CÂRLOVA

autor Eduard SARBESCU

 

În cimitirul bisericii Ciobănoaia (Buzău) se află mormântul familiei Cârlova. O ramură a renumitei familii, prin Constantin – fratele vitreg al poetul Vasile Cârlova, a locuit la conacul Vila Zorilor din Zorești.

Constantin, zis și Costache Cârlova, căsătorit cu Elena Târgșoreanu a avut copii pe: Elisabeta, Kiriachița, Tudora, Ion, numit și Iancu, Constantin, Vasile și Gheorghe.

În anul 1864, trec la cele venice – la interval scurt de timp –  Kiriachița și Tudora, nepoatele poetului Vasile Cârlova. Kiriachița, născută în jurul anului 1849, abia se căsătorise cu Dumitru Mihail în ziua de 20 octombrie 1863. Nunta a avut loc la conacul Vila Zorilor, de curând construit. Nași de cununie a fost familia Elena – născută Cârlova  și Alecu Florescu. Se pare că Kiriachița a murit în a doua jumtate a anului, la nașterea copilului. Tudora a murit de fecioară.

Constantin Cârlova, marcat de moartea surorilor lui, a scris două poezii în memoria acestora. O poezie se află sculptată în marmură pe piatra de mormânt  și este datată 18 ianuarie 1865.

 

O fiice ale Cârlovei, scurtă v-a fost viața

A fost întocmai ca planta înflorită,

Ce iarna de geruri deodată îngheța

Și apoi e viscol se smulge doborâtă.

 

Astfel v-ați smuls de pe acest pământ,

Una de virgină părinții ți-ai lăsat

Iar tu cea mai mare în căsnicie fiind

Ai pierit lăsându-ți copilul și bărbat.

 

O! Plângeți, plângeți voi trecători,

Opriți-vă aici, la toți trei  al lor mormânt

Căci nu erau altfel decât niște flori,

Și iată-le acum cum zac în pământ.

 

Piatra funerară aflată pe partea dreaptă  a bisericii Ciobănoaia – așezată în plan vertical, încastrată într-un bloc de beton, este astăzi ruptă. Conform părintelui Macarie stareț protosinghel de la Schitul Ciobănoaia, mormântul familiei Cârlova s-ar fi aflat pe partea dreaptă a aleii ce duce spre intrarea în sfântul lăcaș religios, iar piatra funerară – ce are în partea superioară sculptați doi îngeri care plâng, era așezată în plan orizontal.

Un fragment din a doua poezie a fost publicat în revista Albina Pindului, în anul 1868¹:

 

Vezi pe cerul azurat

Două stele cum lucesc?

Ochii mei s-au fermecat

De când ele licuresc.

 

 

Lângă schitul întristat,

Vezi doi mândri crini cum cresc

Pe un val de argilă format

Vezi albi cum se zăresc?

 

Cele două mândre stele

Ce zâmbesc vederii mele,

Îmi sunt bietele surori.

 

Iar crini suflați de vânt,

Crucile de la mormânt.

 

O întrebare trebuie totuși pusă. De ce familia Cârlova a ales ca loc de îngropăciune cimitirul bisericii Ciobănoaia în dauna lăcașului de cult din Zorești aflat la o distanță mică de conac? Se prea poate ca moșia Cârlomanilor – din care își are originea familia Cârlova – să se fi întins, în vremurile apuse, și în această zonă a Buzăului.

Foarte probabil, piatra de mormânt a fost amplasată la căpătâiul tinerelor odată cu prilejul reclădirii și resfințirii bisericii Ciobănoaia prin osârdia binefăcătorului Constantin Cârlova, în ultimul pătrar al secolului al XIX-lea.

Biserica Ciobănoaia declarată monument istoric datorită vechimii are o importanță în plus și datorită pietrei funerare a familiei Cârlova.

 

 

¹ Albina Pindului, an I, 15 noiembrie 1868, nr. 11, f. 163

 

Facebooktwitterby feather