Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » AUTORI » Ambasador VALERIU TUDOR:  OMAGIU POST-MORTEM LUCIA SILVIA PODEANU

Ambasador VALERIU TUDOR:  OMAGIU POST-MORTEM LUCIA SILVIA PODEANU

În activităţile în care sunt angrenat, am avut fericita ocazie să întâlnesc pe domnul Dorian Ionescu Pascal. Acesta este membru al Societăţii Scriitorilor Români (SSR). Mi-a oferit un exemplar al Revistei Române de Versuri şi Proză, editată de Societatea Scriitorilor Români (Nr. 7-10 /214-217/ 2015). Impresionat de acest gest, am întrebat, dacă cele şase volume de versuri şi proză ale Luciei Silvia Podeanu, născută la Focşani, Vrancea, dar care şi-a desfăşurat cariera de profesoară de limba şi literatura română, la Novaci, în Gorj, ar putea prezenta interes pentru membrii SSR. Răspunsul a fost prompt afirmativ.

Am primit recomandarea de a transmite variantele digitale ale celor şase volume ale Luciei Silvia Podeanu către domnul Florin Grigoriu, vicepreşedinte al SSR. Am procedat în consecinţă, iar după câteva zile am primit un mesaj de la domnul Florin Grigoriu, care mi-a transmis rugămintea de a pune la dispoziţia SSR volumele tipărite ale Luciei Silvia Podeanu. Totodată, mi-a propus să fiu prezent la Cenaclul Literar „Mircea Eliade”, organizat, marţi, 24 noiembrie 2015, la Sala Dalles. Urmând reflexul profesional diplomatic, am procedat, conform propunerii, fiind prezent la sala şi ora indicate. Am remis domnului Florin Grigoriu ultimele patru din cele şase volume ale Luciei Silvia Podeanu : Grădina de sub cer ; Solstiţiul de vară ; Tărâmul durerii, precum şi finalul – Versuri şi proză. Domnul Florin Grigoriu m-a prezentat domnului George Ursa, preşedintele SSR, care m-a rugat să completez un formular, pe baza căruia Lucia Silvia Podeanu să fie admisă, în calitate de membru post-mortem al SSR. Bineînţeles, am adresat vii mulţumiri domnului preşedinte George Ursa, completând formularul respectiv. Cenaclul însă nu aştepta, aşa că au început prezentările unor volume de versuri şi proză recent apărute, urmate de multiple lecturi din partea mai multor membri ai SSR.

Am avut plăcuta surpriză şi marea satisfacţie ca primul orator să fie domnul Florin Grigoriu, care a prezentat câteva volume de versuri/proză ale unor membri ai SSR, prezenţi la cenaclu, după care şi-a axat expunerea pe volumele Luciei Silvia Podeanu, ultimele patru fiind expuse publicului participant. Deşi nu erau expuse pe masa de cărţi pentru public, domnul Florin Grigoriu s-a referit, în primul rând, la volumele 1 şi 2, publicate de Lucia Silvia Podeanu, în 2011 şi 2012, respectiv, Anotimpul iubirii şi Lumina unui gând, pe care le-a apreciat ca fiind substanţiale, reflectând aplicarea poetică a autoarei şi tematica vastă tratată. În context, a înfăţişat pe larg preocupările literare ale autoarei şi multitudinea poeziilor şi prozei publicate în ultimii cinci ani de viaţă. În continuare, a luat pe rând cele patru volume apărute în anii 2013-2015. Din fiecare lucrare, a citit una – două poezii sau extrase din textele eseurilor. Auditoriul a răsplătit cu vii aplauze poezii, ca: Grădina de sub cer, Primăvara ca o minune, Floarea de cireş, Doină, Solstiţiul de vară, Tărâmul durerii, Seară de Crăciun.

La fel au fost primite extrasele citite din eseuri. Era o reală încântare să fii în mijlocul unor specialişti şi talente în materie, care apreciau opera unei autoare care, din păcate, nu era împreună cu ei. Acesta era şi regretul meu cel mai profund, şi anume, că Lucia Silvia Podeanu nu era de faţă la prezentarea poeziilor şi eseurilor sale la cenaclu. Dar sunt convins că Lucia Silvia Podeanu se află undeva acolo Sus, de unde spiritul ei a urmărit această minunată manifestare intelectuală, apreciind oamenii excepţionali care citeau sau ascultau poeziile şi eseurile ei. Am avut plăcerea ca în partea a doua a cenaclului să asist la un real simpozion literar, în care un mare număr de membri ai SSR au dat citire propriilor poezii sau unor eseuri cu vastă tematică, pline de sensuri şi învăţăminte. Nu pot decât să le acord o înaltă apreciere pentru contribuţia de mare valoare la cultura contemporană a României.

Ambasador Valeriu TUDOR

sursa: Revista Novăceanul, Nr. 28, decembrie 2015

Facebooktwitterby feather