Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ANIVERSĂRI » ANGELA MÂNDÂCANU: LA MULȚI ANI, MAESTRE EUGEN DOGA!

ANGELA MÂNDÂCANU: LA MULȚI ANI, MAESTRE EUGEN DOGA!

LA MULȚI ANI, MAESTRE!

 

Azi e ziua Dumitale!

Azi e ziua ta, Maestre!

Ești un om cât mândrul soare

Răsărit pe la ferestre!

 

Azi e ziua ta, Mărite –

Opt decenii jumătate!

Muzica ta o să-alinte

Infiniturile toate!

 

Ne-nclinăm de sănătate

Cu un braț de gânduri bune

Și din colțurile toate

LA MULȚI ANI venim a-ți spune!

 

…Dacă ar răsuna Muzica Doga pe întreg globul pământesc măcar o zi închegată – ar înceta toate războaiele, iar buclucașii n-ar mai putea împușca…

 

Opt decenii și jumătate! E mult sau puțin?! Pentru omenire e o filă de istorie, pentru o ființă umană – e o viață!

E timpul când ne așezăm gândurile pe rafturi și încercăm să cântărim preaplinul acestor ani. E timpul când strunele sufletului sunt acordate la Muzica Universului, iar cugetul primește viața simplu, emanând doar dragoste. Dragoste de tot și de toate – de fiecare răsărit, fiecare floare, fiecare fir de iarbă, fiecare adiere, ciripit, murmur, zâmbet… Și dacă aici cugetul și cu inima sunt împăcate, înseamnă că amprentele lăsate sunt frumoase. Dar pentru a ajunge aici astfel e nevoie să mergi o viață cu pași de lumină! Cu pași de lumină a mers Maestrul o viață pe întreg mapamondul unde a semănat lumină și a cules dragoste, unde a semănat dragoste și a cules lumină!

1martie 2022 – astăzi este ziua Maestrului Eugen Doga! Ziua celui care a schimbat dimensiunile de măsură a acestui Univers! Nicolae Dabija spunea: „Dacă scriitorii Bibliei ar fi ascultat muzica lui Eugen Doga nu ar fi început Biblia cu „La început a fost cuvântul”, ci cu „La început a fost muzica”, o muzică divină, care m-a convins încă o dată că Dumnezeu atunci când a făcut cerul și pământul l-a făcut cu ajutorul sunetului, cu ajutorul muzicii.”

Vrem nu vrem, conștientizăm sau nu, dar așa este și va fi – Muzica Doga este patrimoniul spiritual al țării, al neamului românesc, al lumii! E muzica ce ne „urcă mai sus de culmile Everestului și atinge cu vârful său bolta stelară”, ca de acolo de sus ca printr-un reflector sau prismă să ne trimită lumină și dragoste prin fiecare rază de soare. E muzica ce urcă mai sus de infinituri!

Primăvara vine cu înflorire, renaștere, viață – anume toate acestea și definesc Muzica Doga. El doar a tradus și descifrat limba naturii și limba dragostei împărtășindu-ne sufletele cu agheasma acestei lumi.

Primăvara ni l-a adus pe Maestrul Doga într-un sătuc de pe malul râului Nistru, în satul Mocra. Aici s-a născut cel care avea să urzească mai apoi, doar din șapte note, atâta mamă de melodie!…

E genial! Dar l-a făcut geniu nu numai harul dumnezeiesc primit de sus, ci și munca, insistența și râvna permanentă și cu perseverență spre cele propuse și perfecțiunea și dragostea cu care a fost șlefuită fiecare piatră nestemată muzicală.

Muzica lui stoarce lacrimi, taie respirația, te alină, te înalță, te doboară, îți dă aripi de zbor și te așază în oglinda „eu”-lui. Muzica lui ridică în picioare regi și împărați, săli de mii de spectatori! Muzica lui ți se agață de inimă și n-o mai poți scoate…

Muzica lui te face mai bun! Probabil asta și este esența ei și misia ei supremă – de-a ne iubi, a ne învăța a convețui în dragoste și bună pace pe acest pământ, indiferent cine suntem și unde locuim pe acest glob!

E frumos că suntem în Anul Doga, e frumos din partea Departamentului Cultură Chișinău că muncește la „Casa Muzicii Doga”, e frumos că avem strada pietonală Eugen Doga, e frumos că sunt planificate atâtea lansări de carte, concerte, omagieri, evenimente, întâlniri… E frumos! Dar oare am intuit noi toate? Sunt lucruri care nu se întreabă… Este o mare îndrăzneală, dar poate că nici nu sunt eu prima care vin cu această propunere, dar vin cu o propunere către Primarul de Chișinău Ion Ceban și către Departamentul Cultură al municipiului de a fi completată Aleea Clasicilor în Anul Doga cu bustul Eugen Doga. Referitor la meritocrație – indiscutabil, referitor la timp – dar de ce nu acum?

La mulți ani, Maestre!

Vă îmbrățișăm cu toată dragostea, prețuirea, admirația și recunoștința întreg neamul românesc și nu numai!

 

Arta mare are doar o limbă –

„Dragostea”!

Ce poate să te-aprindă,

Ea te urcă, ea te-aruncă jos,

Ea răzbate-n măduvă de os.

 

Și dacă te face iar și iară

Să te-ndrăgostești sau să te doară

Sufletul de Țară și-un Pământ,

Asta-i Arta și-a lui Doga CÂNT!

 

Angela MÂNDÂCANU

Facebooktwitterby feather