Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Proza » ATITUDINI » Apel la demnitate și solidaritate românească

Apel la demnitate și solidaritate românească

Potrivit datelor oficiale, în străinătate se află  cca. 5 milioane de români, printre ei mă aflu și eu cu familia mea. Fluxul de capital venit de la muncitorii români din străinătate rămâne, în continuare, vital pentru economie. Acest lucru înseamnă foarte mult, fiind unul din avantajele pe care l-a avut țara noastră de pe urma aderării. Deschiderea pieței forței de muncă pentru români în străinătate a însemnat un venit important pentru țară. Imaginați-vă că noi toți cei plecați suntem mesajele vii, reclama României în lume. Cum ne comportăm noi în țara în care am plecat la lucru, așa este văzută și etichetată România. Spun toate acestea, pentru că în ultimul timp observ cum se calcă totul în picioare și de dragul publicității, din dorință de a deveni vedetă, orbiți de ură și interese strict personale, sunt români care aleargă când în presa străină locală, când la televiziuni străine ca să murdărească și otrăvească neamul românesc.

Cu toții știm că nu există pădure fără uscături, așa este și cu națiunile, oricare ar fi ele. Așa este și în neamul nostru românesc. Este normal să mai existe și câte un „sărit de pe fix” – la unii sunt mai mulți, la alții mai puțini, fiecare națiune cu educația și cultura ei.

De parcă nu este suficientă proasta imagine a românilor în străinătate, mai vin în completare și confrați de-ai noștri direct la străini să completeze în presa străină cu interviuri incriminatoriii la adresa românilor. Revin la ce spunea cândva domnul Ponta: „ ..în străinătate, cel mai mare dușman al românului, este tot românul.” Așa este!

La această proastă imagine, un aport important îl are și media românească. Reţeta succesului în media românească o reprezintă, fără doar şi poate, scandalul. Tocmai din acest motiv, televiziunile de succes au inclus în grila de programe emisiuni mondene, în cadrul cărora sunt dezbătute subiecte care mai de care mai senzaţionale.

De cca. 18 ani presa din Franta a început să ne catalogheze țigani. Presa din Italia de multă vreme ne-a rezervat prima pagină cu diferite infracțiuni, iar elvețienii și ei au repulsie pentru români. Austriecii, să nu spun zilnic, dar cu siguranță destul de des, se plâng că sunt victime ale înșelăciunilor din partea românilor.

Toate aceste națiuni au un numitor comun : presa locală. Ziariștii din aceste țări, își apără conaționalii, arătând cu degetul România, națiune care în proporție de 70 % ajunge în Europa să se identifice cu infracționalitatea sau țara țiganilor europeni. Cum s-a ajuns aici ? Nu discutăm despre impotența diplomației romanești care, și-a făcut o tradiție din a fi una din cele mai , slabe și fricoase, lipsite de reacție diplomații europene, care nu face mai nimic să apere poziția românilor în lume , ci discutăm despre faptul că, în România, este poate singura situație în care mass-media, nu numai că nu ia apărarea românilor care tind să fie identificați cu etnia rromă, însă promovează o Românie manelistă. Promovează incultura redând exact acele tipuri de emisiuni care plac și atrag telespectatorii și care le cresc și mai mult ratingul TV, indiferent de sacrificile de ordin etic la care se expun. În timp ce voi vedeți doar leneșii și bețivii noștri, țăranul român muncește cinstit ca să culeagă rodul acestui pământ și să dea de mâncare și altora; în timp ce voi vorbiți despre nimicnicia românilor, tinerii noștri câștigă olimpiadele internaționale și marile premii pentru inventică din mai toată lumea; în timp ce voi ne denigrați înaintașii, marile personalități ale istoriei le dau putere celor care vor să transforme în bine această țară…

Este dificil pentru mine şi pentru alţi români din străinătate să suportăm criticile legate de ceva comis de alţii. Este o cruce pe care ducem cu toţii. Pentru câţiva vinovaţi este afectată o comunitate de sute de mii de persoane. Mai ales aici în Austria, unde sunt atâţia români cinstiţi care contribuie la creşterea economică și imaginea ţării noastre.Mulți dintre români, în străinătate, sunt incredibili de răi, la fel de răi ca în țară. Sunt interesați doar de bani, nu vor să știe decât de ce îi merge unuia mai bine decât altuia, se mănâncă între ei și nu mai au nicio rușine. Comunismul și securitatea  au modificat genetic poporul acesta.

Închei prin a-mi exprima dezamăgirea pentru cei din media românească, care de dragul ratingului acceptă orice temă de emisiune doar pentru că v-a prinde bine la public. Îmi amintesc pe vremea când trăia bunica, ce îngrozită se uita la știrile de la ora 17:00 și mereu la final spunea „ Așa ceva nu se întâmpla pe vremea mea. Lumea era cuminte și cu frică de Dumnezeu și mai mult respect față de oameni.”  Cu siguranță se întâmpla și pe vremea ei, dar atunci nu exista presa asta avidă să publice cât mai senzațional ca să aibă succes la public. La publicul care se hrănește cu pâine și circ. Mizeria și batjocura ne vor face să ne stingem încet sau mai repede ca indivizi și ca neam.

Cu prețuire pentru toți românii de bună credință,

Daniela Gumann – Salzburg.

Facebooktwitterby feather
Etichete: