Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Exegeze » Ana-Cristina POPESCU: Astăzi a nins încă o dată (In Memoriam Adrian Popescu)

Ana-Cristina POPESCU: Astăzi a nins încă o dată (In Memoriam Adrian Popescu)

Octombrie a presărat peste natură o pulbere fină de aur. Iarba, frunzele copacilor, florile, la început uimite și entuziasmate de noua lor îmbrăcămite, după mai multe încercări de a-și înălța ochii umezi de rouă spre razele de soare până nu de mult atât de mângâietoare, de pline de lumină și căldură, au înțeles că auriul acela le pătrunde făptura, le roade precum cariul scoarța copacului, le soarbe energia picătură cu picătură, le vestejește frăgezimea de odinioară și le seacă de viață. Speriate de această nouă descoperire, au început să-și accepte soarta, să se obișnuiască cu greutatea auriului ce devenea pe zi ce trece tot mai apăsător și să lupte pentru fiecare clipă de lumină ce le mai este dată, să zâmbească fiecărei picături de viață ce se încumetă să mai curgă prin ființa lor. Roua dimineților era atât de răcoroasă. La o primă vedere părea să le înghețe ființa, dar de fapt le ardea seva. Brumărel, a doua lună a anului bisericesc, necăjea mult verdeața de odinioară. Focul culorilor lui ce picta natura și uimea prin frumusețe ochii iubitorilor de priveliști, ofilea făptura palantelor, atât de plină de sevă odinioară. Și totuși, la o primă privire, totul părea atât de perfect, atât de cald și primitor, dar nu era altceva decât liniștea dinaintea furtunii. Bătrânețea și boala și-au luat haine aurii și au alungat verdeața vieții. Și-au făcut un glob de cristal înveșmântat în culori calde și au închis speranța verdeții ca într-o cutie a Pandorei.

Începutul lui octombrie a fost destul de călduros, dar pe la mijlocul lui octombrie 2003 niște ploi reci au chinuit pământul. Ajunul sărbătorii Sfântul Mare Mucenic Dimitrie se arăta foarte geros. În noaptea de 24 pe 25 octombrie 2003 a căzut prima zăpadă din acel nou început de an bisericesc. Parcă niciodată nu mai ninsese la final de octombrie ca în acel an. A nins toată noaptea. Dimineața de 25 octombrie a regăsit natura înveșmântată în straie albe de mireasă. Casele și-au pus căciulă argintie, iar pomii mantie de diamant. Iarba nu mai tremura sub povara lui brumărel, dar  încerca să înțeleagă ce greutate covârșitoare îi apasă pe umeri. Frunzele, abia mai ținându-se de ramura mamă, își mai scoteau câte un colț învăpăiat și-și scuturau capul. Niște vrăbii zgribulite și speriate de zăpada căzută prea timpuriu s-au rătăcit în via ce acoperea curtea Călinei – Adasa și încercau să mai culeagă câte o boabă de strugure înghețată, pe urmă își scuturau aripioarele umede.

– A nins astă noapte, Adasa, a spus mama intrând în odaia fetei. Niciodată nu îmi amintesc să mai fi nins la sfârșit de octombrie. Dacă până mai ieri a fost frig și a plouat, acum a nins toată noaptea. Ziua cununiei tale religioase cu Simion o să fie tare geroasă.

Adasa, abia trezită din somn, s-a ridicat din pat și s-a apropiat de fereastră. Într-adevăr, totul era acoperit de haina albă și rece a zăpezii. Și-a amintit ce i-a spus Simion cu o săptămână înainte, după ce s-a oficiat cununia civilă, că de nunta lor o să ningă, o să cadă prima zăpadă și zăpada aceea va fi semn că totul o să fie bine și frumos în viața lor.

Ce-i drept, neaua a încetat să mai cadă încă din zori și un soare tăios a început să lumineze văzduhul toată ziua. Deși lumina solară se revărsa din belșug spre pământ, afară era un frig de tremurau și pietrele, nu doar făpturile. Singurii cărora nu le era frig erau Simion și Călina – Adasa. Ei erau fericiți. Nu simțeau în ființa lor decât bucurie. Îmbrăcată într-o rochie albă de prințesă, Adasa pășea lângă prințul ei spre biserica din sat, iar prințul era fericit că ține la braț pe regina inimii lui. Totul zâmbea în jur. Soarele acela de octombrie ce arunca atâta lumină peste natura zgribulită de frig le șoptea că drumul o să le fie luminos în viață.

Pe bună dreptate se spune în popor că octombrie, „October“, ce vine de la cuvântul latinesc octo, opt,  a opta lună în calendarul roman și a zecea lună în calendarul Gregorian, nu mai dă voie soarelui să încălzească cu putere pământul, ca să scuture copacii de roade și frunze.

Nunta a fost de vis. După cununia religioasă, sala de dans părea pentru Adasa și Simion un castel fermecat pregătit de o zână din basme anume pentru ei. Parcă zburau pe nori pufoși într-un etern vals al iubirii. Noaptea de 25 pe 26 octombrie a fost mai lungă cu o oră, căci ora 4 a devenit ora 3, iar regele și regina balului și-au continut dansul în timp ce ochii lor pătrundeau treptat în ființa celuilat ca într-o carte.

Se spune că în Ajunul lui Sâmedru, 25 octombrie, se aprind focuri în mediul rural, iar copiii sar peste ele, ca să fie sănătoși tot anul. Totodată focul de Sâmedru are și alte simboluri. El poate încălzii morții, poate alunga fiarele, poate să fie considerat un ceremonial nocturn asemănător Revelionului, căci în jurul focului se adună la țară fete și feciori care după ce dau foc rugului petrec până dimineață, iar cărbunii rezultați în urma arderii îi pun în grădină, ca pâmântul să dea roade bogate.

Și Adasa împreună cu Simion au valsat în jurul focului inimilor lor până în zori și au promis unul altuia că o să danseze o viață și nu doar o viață, ci o eternitate împreună.

Dimineața de 26 octombrie, a Sfântului Dimitrie s-a arătat și ea a fi geroasă. Salcia din centrul localității a început să-și arunce săgețile înflăcărate spre pământ. Cum atingeau pământul, acesta părea să se înfricoșeze de atâta durere a ramurilor vitregite de frunzele ce-l săgetau și de atâtea lacrimi de foc picurate din vârfuri de săgeți palide. Pe bună dreptate se spune în unele regiuni ale țării precum Moldova, Muntenia și Oltenia că Sfântul Dimitrie e cel care desfrunzește codrul, în timp ce Sfântul Gheorghe e cel care-l înfrunzește. Un sfânt ajută codrul să înfrunzească și celălalt îl desfrunzește. Și cum viile au rod bogat în luna octombrie, se spune că Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir, e cel care a dat oamenilor  vin pentru Taina Euharistiei. Sfântul Dimitrie este considerat și patronul păstorilor, căci de Sâmedru coboară turmele de oi de la munte, iar ciobanii află dacă iarna va fi aspră sau nu, în funcție de mersul oilor din zorii zilei.

Simeon și Călina-Adasa l-au ales ca patron al cununiei și căminului lor pe Sfântul Dimitrie și au avut o viață frumoasă împreună. Cu Simeon, Adasa a călătorit într-o mulțime de colțuri al acestui rai pământesc. Nu exista an în care să nu călătorească, să petreacă timp împreună, fie mângâiați de briza mării, fie fascinați de munții împăduriți, de stâncile atât de tăcute, dar înțelepte, de izvoarele termale ale pământului, de ansamblul arhitectural al diferitelor regiuni geografice ce poartă amprentele obiceiurilor și tradițiilor locurilor. Până să-l întâlnească pe Simeon, Adasa nu a știut să se bucure de aceste frumuseți dăruite de Dumnezeu oamenilor. Împreună cu Simeon a învățat să descopere frumusețea ascunsă în fiecare bulgăr de lut și să scrie cu ea amintiri de neuitat pe pânză, căci Adasa era pasionată de pictură, iar Simeon a susținut-o, a încurajat-o, a ajutat-o în așa fel încât visul ei a învățat să-și întindă aripile și să zboare asemeni puilor de rândunică ce-și aveau cuibul în grajdiul copilăriei fetei și pe care-i urmărea în fiecare primăvară cum învățau să zboare sub privirile mamei lor.

Și anii au trecut așa cum trec prin fața noastră atâtea primăveri și atâtea toamne bogate, atâtea veri caniculare și ierni înviforate. Toate trec, iar omul începe la un moment dat să uite a mai privi spre floarea de cais ce salută primăvara, spre liliacul înflorit sau spre luna ce crește, iar pe urmă devine din ce în ce mai slabă și palidă. Adesea le observă prea târziu, când caisul și-a pierut florile, când liliacul a salutat primăvara, și-a plecat capul și a lăsat loc verii să-și intre în drepturi, când luna se ascunde după norii grei de ploaie și ger.

Ultima zi a lui februarie, a douăzeci și opta, 2022, s-a arătat a fi asemeni celei din douăzeci și cinci octombrie 2003. Iarna lui 2022 a fost ușoară, nu a prea fost bogată în precipitații. Zăpada și-a arătat când și când fața, dar cum a început februarie, a doua lună din calendarul Greogorian, a uitat să își mai cearnă steluțele fermecate pe pământ.

În zorii zilei lui 28 februarie, când să plece Adasa la serviciu, a observat pe geam cum toată natura s-a îmbrăcat în haina cea albă și rece a zăpezii. Pesemne că zilele babelor urmau să bată la ușă și Dochia a uitat să-și arunce cojoacele. Adasa nu a prea luat în seamă zăpada ce a căzut peste noapte și a plecat în grabă la serviciu. Peste câteva ore soarele a apărut rece și tăios și-a început să topească stratul pufos de zăpadă, așa cum a mai făcut cândva la un final de octombrie.

La întoarcerea spre casă Adasa simțea în piept lacrimi, oboseală de toate, îi venea să plângă. Și-a spus că după ce ajunge acasă o să lase lacrimile să curgă, să se descarce, să alunge toată oboseala, tot stresul. O pisică neagră i-a tăiat calea când a ajuns pe strada ei, apoi și-a amintit cântecul deranjant al acelei păsări de noapte, ciovica, care mai bine de o săptămână părea să-și verse plămânii în sunete care mai de care mai cumplite în zonă, dar și niște vise ce i-au tulburat somnul în ultimul timp. Sigur simțea ceva, dar nu-și explica ce. Soții comunică spiritual, se simt, își simt durerile și bucuriile.

Cum a deschis ușa casei l-a observat pe Simion pe un scaun fără suflare.

– Simioane! Onule! Simioane!

L-a scuturat, l-a strigat, a sunat la salvare, dar Simion s-a dus. Dumnezeu l-a chemat la sânul său să-i ofere pacea eternității.

– Astăzi a nins din nou, Simioane, a spus Adasa aprinzând o lumânare, a nins ca în urmă cu aproape nouăsprezece ani  în ziua nunții noastre. Ai plecat din această lume pe cărarea luminii și-a veșniciei și a nins iar.

Facebooktwitterby feather