Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Fără categorie » Aurel V. Zgheran: Avocata Ingrid Mocanu. Frumosul om cumsecade

Aurel V. Zgheran: Avocata Ingrid Mocanu. Frumosul om cumsecade

Trăim o vreme în care noi, românii, mai că merită să ne întrebăm dacă nu cumva ne-am recâştiga simţul realităţii, capacitatea de observaţie şi înţelegere, coerenţa gândirii bazate pe luciditate şi conştiinţă, pe uman şi puterea minţii, prin recurgerea la crearea valorilor artificiale, începând de la inteligenţă…!

La ce altceva mai putem spera dacă lucrăm la eradicarea celor mai elementare circumstanţe umane, la modificarea radicală pe dinăuntrul nostru, dacă fiecare dintre noi ne înlocuim cu o copie a altcuiva, dacă am ajuns să credem că nu mai avem nevoie de creier ca să rămânem trezi în univers ci e suficient ca mintea să doarmă, iar creierul să nu joace decât rolul de pilot automat ce ne transportă prin viaţă pe un program de maşină în carne şi oase?! Sunt, negreşit, multe astfel de tipuri umane avariate la comandament ce, fără îndoială că agreează şi activează această cădere degenerativă.

Vestea proastă pentru atare oameni este însă că drumul spre viitor e blocat în ce îi priveşte. Iar aceasta pentru că, slavă Domnului, subiectul sensibil – denaturat actualmente ca termen – al rezistenţei constructive este păzit şi încorporat în planul inteligenţei la nivel principial general valabil de către oameni pe care urmărindu-i, văzându-i, ascultându-i eşti incitat să preiei de la ei teme pentru acasă.

Iată un model: avocata Ingrid Mocanu…! Rezultatul punerii în act a multora dintre ideile sale s-ar desprinde de la sine ca o îndreptare a paşilor strâmbi, rătăciţi, şchiopi, ai societăţii noastre prezente. Are un ritm blând al vorbirii, răzbătut dintr-o meditaţie adâncă, dar cuvintele-i sunt consistente, vădind o grijă faţă de faptul că cei ce-o ascultă au prea puţin timp, iar ea insistă, vrea cu ardoare să spună ceva, să lămurească, să cheme pe un drum, să scapere  o  scânteie  în  gând…!  Se  întâmplă,  din  păcate,  că,  să înţelegem ce trebuie e nevoie de mult timp, iar noi avem mult prea puţin…!

Dar Ingrid Mocanu pune în cuvânt multă forţă…! În condiţiile în care criza discursului inteligent şi atractiv adânceşte azi plictiseala, lipsa de atenţie, dispreţul, ea prilejuieşte la fiecare prezenţă publică o adevărată invazie de admiraţie, plăcere, suscitare de interes. Fiecare frază vorbită de Ingrid Mocanu e dominată de echilibru între mesaj şi realitatea din care se elaborează mesajul – această constatare nu e decât o analiză structurală a sincerităţii imbatabile, uniforme cu tot ce gândeşte, cu tot ce făptuieşte.

Un lucru de extremă importanţă ce rezidă din discursul ei este acela că nu e inclus în categoria codificări verbale, demagogice, de lemn, politicianiste subculturale, nici cu un cuvânt, nici cu o literă măcar, ci e o adevărată arhitectură a vorbirii în termeni supremi…! Şi-atunci, ce-am mai putea adăuga acestor rânduri afective, dedicate avocatei Ingrid Mocanu? Doar un titlu: Frumosul om cumsecade…!

 

 

Facebooktwitterby feather