Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Fără categorie » Aurel V. Zgheran: Cristina Deleanu. Familia şi scena, primordial

Aurel V. Zgheran: Cristina Deleanu. Familia şi scena, primordial

Viaţa artiştilor este una şi aceeaşi cu a tuturor, pentru că viaţa umană e una! Viaţa sufleteacă a artiştilor însă are covariante relative pentru fiecare. Există o geometrie universală, cu multe linii, puncte şi curbe în ceea ce nu miră că are o complexitate inexplicabilă, ci miră că poate avea un nume atât de scurt şi simplu: viaţă! Dar geometria spirituală a artiştilor nu e o schiţă tehnică pe o planşetă, e un arc de cerc peste o lume! Iar când într-o  familie  se  întâlnesc  doi  artişti  nu  sunt două arcuri de cerc ci este aria cercului.

Aşa s-au întâlnit actorii Cristina Deleanu şi Eugen Cristea. Puţine familii, dar sudate nu din parte şi contra-parte, ci din ideal şi ideal, rezistă atunci când este vorba ca întemeietorii ei să fie ambii actori. Fiecare dintre familii ar trebui să fie prima ca model, spre a nu fi următoarea. Numai că, pentru adevăratele familii, între da şi nu este numai nu, iar da e numai da!

Aşa-i familia actorilor Cristina Deleanu şi Eugen Cristea. E o familie şi atât! Pe scenă, cei doi actori sunt agenţi spirituali întrupaţi în omul natural, dar cu prelungire dincolo de atomii fizici ai omului, în atomii liberi ai teatrului. În relaţia cea de toate zilele sunt o familie ce poate nici nu ar fi fost dacă nu erau actori!

Cristina Deleanu şi Eugen Cristea sunt împreună din acest motiv, din această împrejurare, din această aspiraţie, din această condiţie… Scena i-a atras şi unit. În consecinţă, ca şi familia, scena e primordială în viaţa celor doi.

Cristina Deleanu prahoveancă, Eugen Cristea bucureştean sunt o familie şi doi actori importanţi ai scenei şi platourilor româneşti.

Ploieşteancă de origine, aşadar, actriţa Cristina Deleanu a depănat pe mosorul vieţii firul unei biografii vaste, de odisee şi de cronologie a celebrităţii. A avut afinităţi cu desenul şi pictura, dar a ales teatrul şi cinematografia, descoperind şi dovedind după liceu un har pe care nu l-a căutat dar îl avea însădit şi aştepta, fierbând, să fie aflat. În depănarea a peste patruzeci de ani de carieră actoricească a jucat în teatru, teatru radiofonic, film, pe platourile televiziunii şi ale studiourilor de filmare, pe scene în sălile de spectacol şi oriunde (a jucat „pe coclaurile patriei”, mărturiseşte). Are şi o carieră didactică nu puţin prestigioasă, pregătind două serii de actori la Academia de Artă „Luceafărul”. Nu a fost insensibilă nici faţă de atracţiile livreşti, izbutind cu talent şi scrierea de carte.

Filmografie, aşadar, teatru, teatru radiofonic, spectacole pretutindeni în ţară, activitate didactică, îndeletnicire scriitoricească şi familie (ce nu aparţine profesiei, dar atunci când e una legată şi armonioasă tinde să fie o stare, un fapt, o structură faţă de care se acordă cel puţin timpul şi ardoarea destinate profesiei), sunt o însumare de clipe, ore, zile, ani, şi vieţi, în măsura în care actriţa Cristina Deleanu trăieşte clipa la concentrarea substanţială şi intensitatea ritmică dintr-o viaţă!

 Aurel V. Zgheran cu Eugen Cristea și Cristina Deleanu, București, Palatul Elisabeta, 2012

Facebooktwitterby feather