Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » Aurel V. Zgheran: Gina Vacariu, profesionalismul și seducția jurnalistei

Aurel V. Zgheran: Gina Vacariu, profesionalismul și seducția jurnalistei

 

Disputa civilizată de idei nu degenerează, nu trebuie să degenereze în ceartă, ca impuls al singurătăţii lăuntrice activat în delir indus…, disputa civilizată de idei e un conflict de catifea…! Ea se diferenţiază capital de o luptă ce ridică ziduri fără temelie între oameni, ce se vor surpa într-o zi, vor fi doborâte la pământ tocmai din lipsa unor motive iremediabil concurente. Totodată, în multe situații iniţiază prietenii nedezmembrabile sau chiar mari iubiri, în final! În literatura anticilor și apoi în cea clasică, multe iubiri se înflăcărează de la o ceartă și nu doar că nu eșuează dar sunt cu atât mai tandre și pasionale – de fapt vorbim în acest context nu despre împăcare ci despre pledoaria înțeleaptă pentru drumurile ce unesc.

Coordonatele de valoare prin care se impune tranșant postul de televiziune Antena 3 între toate celelalte televiziuni naționale, din perspectiva programelor exclusiv de știri, constau într-un consecvent și categoric diferend de surse combatante de idei pe temeiul prezentului românesc necontenit agitat. Teleactualitatea vieții românești preia, prelungește și transferă știri, analize, previziuni din platourile Antena 3, celor care se angrenează în simpozionul de bătăi de cap câteodată mult mai mult decât se merită, în condițiile în care clasa noastră politică fie are alte centre de interes, fie traversează istoria marcând cel mai contraperformant traseu al vreunei epoci la cheremul unor diletanți, inapți, ignoranți, incompetenți, nepricepuți, nepregătiți, proști, lași, lacomi, pungași, șarlatani, sforari, pișicheri, hoți, tâlhari politici…!

Emisiunile de știri românești sunt filme de groază cu moroi, nu mai rezistăm! Și totuși, eu și nu doar eu am remarcat o jurnalistă tv (în propria-i prezentare este consemnat: Senior Editor, Head of Economic Departament, TV Anchor) și nu doar pe ea, ce-aduce pacea, seninul, calmul prin simpla-i prezență foarte agreabilă, printr-o armonie lină a vocii, prin lumina chipului și mai ales prin expunerea foarte convingătoare și cu suficientă densitate de lămuriri pe înțelesul just al celui din fața televizorului, care e la un pas de a nu mai înțelege nimic, totul fiind în vijelioasă, tulbure și bulucitoare mișcare și nici nu mai știe pe cine să mai creadă, toți sucindu-se de azi pe mâine. Mi-a atras atenția, prețuirea și simpatia această tânără frumoasă, inteligentă, elegantă, stăpână pe propria-i știință, încrezătoare în propriu-i cuvânt pe care-l rostește cu acuratețe, în românească literară și pe înțeles: Gina Vacariu.

Ea nu manifestă adversitate brutală în oricât de negativist este obligată de realitate și concretul știrii sau analizei sale să prezinte datele problemei, nu o scoate din țâțâni nimic, nu se înfurie, nu face larmă, nu ponegrește agresiv și vulgar, spune totul curat, surâzând frumos, abia zăritu-i surâs este frumos, decent, luminos…! Aşa răpune păunii politici, așa anihilează manipulările lor, așa scoate la iveală adevărul cu precădere economic și-l demască de sub fețuiala politică. Credibilitatea este de partea sa, nu e nevoie să lovească în alt mod, cu altă muniţie. Este liniștită, demnă, are o conduită, o gestică nobilă, o superbitate feminină observabilă, vorbește blând, cu lină ironie, dar seriozitatea este prim planul, ivește pe față raza surâsului discret, ca și cum l-ar feri de ridicol și impolitețe. Dacă așa poartă ea dialoguri de controversă, aceasta-i filozofie! Dacă astfel înveșmântează ea disputele de idei, atunci, nimic nu este mai adevărat ca înțelepciunea spuselor bunicului meu înțelept, pe care nu le-am uitat niciodată: „Cearta-i bună, dar să ai cu cine te certa…!”.

Nu e grea judecata după care s-ar deduce că Gina Vacariu este un om pentru oameni. Bunătatea este cea care o incită să combată pe cineva, niciodată fierea urii. Se indignează din cauza personajelor strecurate ca jivinele prin crevasele societăţii, cu tactica tertipurilor coruptive, în crosul neobrăzat al parvenirii. Cine crede că-şi poate şerpui ambiguităţi şi viclenii verbale în consonanţă cu abaterile de la lege, la emisiunile sale, merge la întâlnire cu dezamăgirea – iată cum devine explicit necesar să introduc în text cuvântul de referință „lege”, dat fiind că rândurile prezente își propun să oglindească tematic legea și mai cu seamă pentru că vor fi integrate într-o carte itinerată pe alambicatele cărărui ce par că duc în fundătură, ale justiției românești, însăși cu statut de penitență.

De data aceasta este vorba despre un registru de legi asupra cărora societatea noastră românească s-a dezobișnuit să mai reflecteze de când televiziunea a devenit la noi cel mai pestriț carusel pe care l-am fi putut avea vreodată în fața ochilor, pe timpanele scârțâitoare ca dușumeaua veche și-n toți porii sufletului: legile bunului simț și bunului gust. Pe acestea pun bază superficial televiziunile noastre prezente, iar de aceea, eu aduc în oglinda textului acestuia pe fata frumoasă Gina Vacariu, respectabilă, plăcută încât încă nu desființez din declarația mea de avere televizorul.

Unul din harurile ei pe care mulți nu l-ar avea nici dacă l-ar cumpăra cu bani este respectul pentru telespectatori. În numele acestui respect îi pune neșovăitor și iremediabil la punct pe invitaţii înfierbântaţi în solidaritate politică, în aşa mod încât îi încuie definitiv. Nu e nimic de dispreţuit pe seama intervenţiilor sale subsumate obstrucţiei, când este vorba de protejarea nervilor celor din faţa televizorului care sesizează abilitatea farselor la politicieni, chiar dacă aceştia sunt siguri de o iscusinţă aclamativă, cu dedesubturi greu de depistat. Mulţi moderatori îi scapă din mână pe cei din clasa politică şi îi lasă în libertatea fără niciun control de a-i lupta maxim pe telespectatori, de pe poziţia imbecilului neobrăzat căruia puterea i s-a suit la cap. Sistemul acesta îndârjit de gândire o neliniștește pe Gina Vacariu, toate punctele sale de vedere, întrebările pe care le pune, concluziile la care ajunge exact aceasta reliefează, totul în vorbirea și conduita gestică a ei e un revers de aluzii şi fineţuri contrapunctate, fără provocări acute, dar pe care, dacă politicienii se prefac a nu le lua în seamă, telespectatorii le iau ca pe tachinări întocmai după inima lor.

Tipul de intervenții în emisiuni ale Ginei Vacariu, nepamfletar, dar tăios prin profunzime, adevăr și necedare, delimitează exact fina ironie și umorul de foarte seriosul problemei. Nu dă niciodată posibilitatea niciunei ignorări a acestor graniţe. Nu-şi expune ovaţional sau acid punctele de vedere pentru că acestea se expun singure. Întrebările pe care le pune, replicile la răspunsuri și simbolistica gestică, surâsul destins, strălucirea ochilor nu camuflează nimic, dimpotrivă, vorbesc direct și deplin.

Jurnalista Gina Vacariu se identifică într-o prezenţă publică atât de agreabilă…! Omul jurnalist cu inteligență, frumusețe și omenie găsește întotdeauna drumul la telespectator, dar omul privitor ori auzitor rău și prost nu are spirit pentru aşa ceva!

Facebooktwitterby feather