Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Fără categorie » Mihaela Bârzilă. Raze de frumusețe…, pulberi de bucurii

Mihaela Bârzilă. Raze de frumusețe…, pulberi de bucurii

(Galerie foto Mihaela Bârzilă; Ultima fotografie: Aurel V. Zgheran cu Mihaela Bârzilă, Palatul Elisabeta, Nunta de Argint a Majestății Sale Margareta cu Alteța Sa Regală Radu Principele Consort al României)

Limpezirea și înviorarea spirituală a noastră eşuează întotdeauna dacă ziua este irosită, fără un surâs măcar, de vreme ce râsul în hohote are limitele și timpul lui, fiind ca piatra scumpă: rar pentru rândașii acestui început de veac românesc.

Dar un surâs nici nu costă, nici nu poate spune nimeni că nu ar avea fiecare dreptul la el, la șederea măcar o secundă mai mult în nepărăsirea gândului la binele propriu. Acestea-s bucuriile cele mai omenești, sunt relaxarea ce trebuie să ne treacă pragul sufletului înaintea oricăror probleme pe care ni le plantează neîncetat viața, ca pe spicele pâinii într-un lan din care până la seceriș nu avem cum să îndepărtăm neghina. Întocmai de aceea, lucrul cel mai bun ce ne rămâne de făcut nu este decât să privim cu bucurie frumusețea mirabilă a întinsei câmpii din care să nu zărim decât grâul și florile de mac, de cicoare, de lumânărică, de cimbrișor, de coada șoricelului, ce-i înfrumusețează veșmântul verde sau auriu țesut de natura-n sânul căreia și ceea ce ni se pare nouă sordid compune armonia.

Să aprinzi focul sub ibricul de cafea, apoi să îți luneci în sus și-n jos degetele pe telecomandă în căutarea vreunei frumuseți aproape intimidante, dar nu ofensive, vreunei priveliști liniștitoare, vreunei știri bune, vreunor oameni plăcuți, frumoși, buni, vreunor reportaje interesante, vreunei muzici pline de poezie, vreunui film agreabil…, iată, bunăoară, un ritual casnic al oricui; să îți surâdă norocul dând ochii cu o frumoasă jurnalistă de televiziune a cărei imagine corporală este seducătoare, iată, bunăoară unul din ceasurile bune dintr-o zi; exteriorizat luminos frumuseței corporale a jurnalistei, spiritul ei să fie carismatic, iată, bunăoară, o liberă și posibilă oglindire pur umană a cuiva, care ar dezavantaja pe altcineva…

Eu, de fapt, am descoperit pe această jurnalistă – am descoperit mai multe, însă descriind-o pe ea, cuprind în substrat și pe cele ce nu-și află aici numele. O neclintită cumpătare gestică, aproape solemnă, princiară, însă nicio clipă prăbușită în grandomanie respingătoare, gravitate dezgustătoare, sobrietate întunecată de ceea ce îi stă cel mai urât omului să expună: asprime, rigiditate, aroganță – acesta-i portretul în cuvinte al jurnalistei despre care este vorba: Mihaela Bârzilă, componentă a echipei de profesioniști ai canalului de televiziune națională Antena 3 CNN.

Dacă această tânără admirabilă, din raza reflectoarelor de televiziune, este atentă nu să forțeze propria-i vizibilitate în lumini machiante, gestici strâmbe, trucuri ridicole, este pentru că naturalețea nobilă în simplitatea staturii drepte, decente, serioase, impun ponderația, echilibrul frumuseții celei mai admirabile…, aceasta-i cu adevărat superbitatea feminină, nu împăunarea și detunarea unui comportament ce nu mai încape într-o decorativitate plină de vorbărie și exhibiții…!

Nu există în spectrul înclinațiilor sale emisiuni de factură parodic umoristică – nu este vorba aici de vreo separație valorică, atât blândul ceai medicinal cât și savuroasa cafea exotică sunt deliciul fierbinte din ceașcă –, ci emisiuni de știri obiectiv și profesionist realizate, fără senzaționalismul interminabil al garnizoanei disperării aprige, înfierbântate incandescent în a pune stăpânire absolută pe conștiinţe anesteziate. Dar știrea e știre și nu poate fi fasonată pentru a produce despovărarea de actualul românesc agitat. Însă, ca să nu se întoarcă telespectatorul cu spatele la televizor, nervos, mai ales că oricum după aceasta se va întoarce oftând la realitatea sa, Mihaela Bârzilă mai are un „vino-ncoa’”, nechinuitor și neobositor: emisiuni agreabile cum ar fi interviuri și reportaje cu oameni de valoare, de știință, și de cultură, cu oameni cumsecade, artiști, sportivi și așa mai departe – între acestea, cele realizate cu și despre Familia Regală a României și evenimente regale, au plusul eleganței unice, anvergura evenimențială elevată, emoțională, a comuniunii din toți porii ființei cu istoria patriei, cultura, tradițiile, credința și idealurile neamului românesc întors la propria-i condiții de libertate, dreptate și legitimitate a formei de guvernământ istorice neuzurpate de iude politice.

„Lege”, iată cuvântul ce-și află în contextul tematic al rândurilor de față justificarea. Așezându-l în fața oricărei vorbiri despre jurnalista Mihaela Bârzilă el dă relief adevărului formatului cărții în care se va integra prezentul text de prezentare a jurnalistei. Mihaela Bârzilă transferă valoarea de lege la amplitudine de religie a sa nestrămutabilă și ultimativă. Este veselă, se poate spune, veselă în chip discret, veselă cu o interioritate decentă nu arogant de scrupuloasă, veselă cum și cât îi stă bine să fie în conduita sa publică, veselă în luminozitatea privirii, în blândețea frumoasă, în surâsul frumos, în contururile armonioase, frumoase ale feței, în suplețea corporală frumoasă, în timbralitatea calmă, lină a glasului. Calitățile ei au simplitate şi adevăr. Voioşia ei e adevărată, deși mai mult interiorizată, e o voioşie cu frumuseţe în duh, armonizată cu o foarte plăcută înfăţişare şi o foarte agreabilă atracţie la telespectatori. Concis și clarificator nu este greșit spus că e creatoare de bună dispoziţie şi aspiraţie.

Nu prea mai sunt geamurile de altădată, cu zăbrele, dar românii și le-au mutat în spirit, ca pe gratiile pușcăriilor. Dungile gri ale stres-ului se întind de-a curmezişul peste pofta de viaţă şi fac soarele sufletului vărgat şi liliachiu. Acest soare nu mai sărută ochii lumii în zori, ci îi plesnesc! Sunt numai zăbrele și cătușe peste români, Universul întreg este dungat și legat pentru români. Chiar și legea, legea românească este însăși în cătușe și zăbrele, iar într-un astfel de peisaj național, cine este atent la prezentările și dovedirile zilnice de pe ecran, dintre care ne referim acum la cele de care se leagă contribuția jurnalistei Mihaela Bârzilă, își formează neserpentinat și nespoit în ireal idei clare și dense despre problematica uriașă a justiției românești, căci justiția aceasta a scăpat din frâu ca un taur mușcat de tăuni, este infectată și contagioasă…, așa se vede prin ocheanul cinstitului cetățean cu atât mai grav pentru el cu cât, Doamne ferește, are în vreun moment al vreunui impas calitatea de justițiabil…!

Pentru cei care în cinstea vieții închină propriile trăiri estetizate, fiecare clipă în fața televizorului nu trebuie să fie altfel decât o gură de proaspătă delectare, pentru că numai astfel lumina plăcerii și speranței nu-i stinsă! Aceasta este impresia când privești emisiunile cu jurnalista Mihaela Bârzilă. Îngândurarea încetează atunci când este ea pe ecran, chiar dacă știrile, nu din vina sa, nu au colorismul roz. O privesc mii de telespectatori. O simt strecurându-li-se-n suflet! Pentru aceasta ar trebui să existe televizoarele și emisiunile: să creeze tandre valsuri ale sufletului! Omul are dreptul să privească raze de frumuseţe, spre a se hrăni cu pulberi de bucurii.

Postul național de televiziune Antena 3 CNN construiește cu emisiunile prezentate de Mihaela Bârzilă un scripete ce urcă trăirile umane sus, la platoul poleit de armonie, voioşie, bună dispoziţie, frumuseţe interioară care atenuează degradarea spațiului actualității românești. Aceasta este o exemplificare a faptului că emisiunile rigide de știri încărcate peste saturație cu greutăți ce rănesc morala şi estetica pot avea o noimă dincolo de cenușiul cotidian al figurinelor ce nu sunt în comuniune cu oamenii cumsecade…!

 

 

 

Facebooktwitterby feather