Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » REVISTE » MIHAI GĂNDU: Booklook vă spune adevărul: azi veți râde în hohote!

MIHAI GĂNDU: Booklook vă spune adevărul: azi veți râde în hohote!

A apărut numărul 49/2023 al Revistei internaționale de literatură umoristică Booklook (director: Mihai Batog-Bujeniță, redactor-șef Eugen Deutsch).

Consecventă promovării umorului de calitate, publicația oferă publicului cititor sonete, epigrame, diverse materiale umoristice, dar și caricaturi care în mod sigur vă vor stârni un zâmbet (mai mult sau mai puțin amar).

Versuri înțepătoare, dar și cu o morală aparte propune George Corbu în ”Schimb de amabilități”: ”Te felicit că-aduci drept chezăşie/Un prea frumos talent şi, de aceea,/Îngădue-mi să-ţi amintesc o clipă/Din darul sfânt numit prietenie/Ce, chiar de este oferit în pripă,/Poate servi şi pumnul şi ideea!”.

Un material satiric savuros, pe teme gastronomice și sociale, propune Mihai Batog-Bujeniță sub titlul ”Rex Hamburger” (lăsăm cititorul să descopere singur dacă merită sau nu să consume un hamburger, și care anume ar fi riscurile, dar și avantajele…).

Același autor ne spune cum a ajuns să arate un ”Angajament solemn” (din păcate, mult prea real): ”Tot înainte către progres/Aceasta ni-i vrerea fierbinte/Am decis, am jurat şi-am ales/Să fie la fel ca-nainte!!”.

Mihai Frunză oferă cititorului o serie teribil de amuzantă de dictoane despre oaie, adaptate și după numele celor care s-ar exprima în acest sens (Oaia, simbol național – opinii publice). Redăm doar două, sperând că v-am trezit interesul: ”Oaia are o importanță capitală”. (Ciobanul Bucur) și ”Să revenim la oile voastre!” (Un importator arab).

Gândiți-vă un pic înainte de a vă împrumuta la bancă, ne avertizează Diana Soco: Decizie nestrămutată: ”Deși de foame-am plâns și am gemut,/Că stau flămând din zori la asfințit,/Eu de la bancă nu mă împrumut,/Prefer să stau pe ea, în parc, lungit”…

Un fonfleu semnat Mihai Batog-Bujeniță: ”M-am gândit mult, am vorbit frumos şi am reuşit să nu spun nimic”. (Ar merge excelent pentru unii politicieni, n.n.).

Vă recomand și Horror Story, de Eugen Deutsch, scrisă cu mare vervă, dar mai ales cu un final… de groază pentru cei care iau genul prea în serios!

Ediția mai cuprinde și extrase din clasici (între care catrene de Omar Khayam și aforisme de George Bernard Shaw), dar și o serie de caricaturi și desene prelucrate extrem de amuzante.

O bună propagandă făcută umorului, purtându-te prin diferite genuri și epoci, Booklook este alegerea ideală pentru cei (al căror număr credem că este în creștere) sătui de adevăruri (prea) frumos ambalate pentru a fi credibile, care sunt uneori difuzate prin media. Aici măcar atât ambalajul, cât și conținutul coincid într-o selecție umoristică reușită – iar dacă o parcurgi la gura sobei, la un pahar de vin fiert, s-ar putea să îi dublezi efectul!

SURSA: CURIERUL NAȚIONAL

Booklook vă spune adevărul: azi veți râde în hohote!

Facebooktwitterby feather