CIORBĂ DE POTROACE ÎN VERSURI
28.09.2021
Autor- Iuliana Ciubuc
Din vremurile ancestrale,
alături de vin, sarmale,
ciorba de potroace, bat-o vina,
pe la nunţi, ea e regina,
dar gustul i-l dă găina.
Se prepară pe la nunţi
la ea nu poţi să renunţi,
dup-o noapte de-nfruptat,
de cântat şi de dansat,
de băut pe săturate
cu ce te poţi drege, frate?
Pe la ziuă eşti mahmur,
iar ciorba-i de bun augur.
Când nunta o pregătesc,
meniul îl stabilesc
şi ştiind că vin cheflii,
ciorba asta nu lipseşte,
la toţi pofta potoleşte
şi-i trezeşte din beţii
Peste tot, la cununii.
Zefliii-s animatori,
chiar de sunt doar amatori,
ei sunt sarea şi piperul,
dacă nu le piere flerul.
Iar ciorba e destinată,
ca să fie consumată,
a doua zi de dimineaţă
pentru „dres”, c-aşa-i în viaţă.
Nu la ciorapi m-am referit,
ci la ciorba ce-am gătit!
Ciorba asta de potroace
este cea ce te reface
nu pe tine neapărat,
ci pe cel ce s-a-mbătat.
Ea e leac adevărat,
chiar de medici indicat.
Vorba să n-o mai lungim,
uite cum o pregătim!
Faceţi socoteala bine,
s-ajungă la oricine,
fiindcă e revigorantă,
daca e puţin picantă.
Ţinand cont că-i sărbătoare
şi nunta-i destul de mare,
luaţi o oală-ncăpătoare,
s-ajungă la fiecare
câte-o porţie babană,
pentru fiece persoană.
Puneţi în ea măruntaie
de pasăre, nu de oaie,
tocaţi mărunt zarzavat:
ceapă, morcov, păstârnac,
pătrunjel, ţelină, orez şi apă neapărat,
iar peste oală puneţi capac.
Le fierbeţi aproape-o oră,
Pân’ trag nuntaşii o horă.
După ce sunt fierte toate,
puneţi şi rosii tocate,
roşie să fie ciorba,
să-i meargă în lume vorba,
că e nu doar arătoasă,
dar e cea mai sănătoasă,
Mmm ….şi foarte savuroasă.
Zeama de varză murată
trebuie fiartă, strecurată,
după gust adăugaţi,
ca să nu o prea săraţi.
Ciorba are vitamine
şi multe enzime conţine,
ciorba-i la mare-nălţime,
conţine şi minerale
şi toate sunt naturale.
Acum vă spun un secret,
celor ce să slăbiţi doriţi,
de-o serviţi, precis slăbiţi,
supăraţi n-o să mai fiţi!
Şi –acum, toţi, veniţi încoace,
că-i gata ciorba de potroace!
Aoleu, ciorba nu-i gata,
trebuie s-o guste fata,
îi lipsesc aromele,
ce garnisesc ciorbele.
În sfârşit, tocaţi verdeaţa,
ca să-i daţi la ciorbă faţa,
ca să fie aspectoasă,
aromată şi gustoasă.
by