Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » UMOR » PAMFLET » Ciorba de potroace in versuri

Ciorba de potroace in versuri

CIORBĂ  DE  POTROACE  ÎN VERSURI 

28.09.2021

Autor-  Iuliana Ciubuc

Din vremurile ancestrale,

alături de vin, sarmale,

ciorba de potroace, bat-o vina,

pe la nunţi, ea e regina,

dar gustul i-l dă găina.

Se prepară pe la nunţi

la ea nu poţi să renunţi,

dup-o noapte de-nfruptat,

de cântat şi de dansat,

de  băut pe săturate

cu ce te poţi drege, frate?

Pe la ziuă eşti mahmur,

iar ciorba-i de bun augur.

Când nunta o pregătesc,

meniul îl stabilesc

şi ştiind că vin cheflii,

ciorba asta nu lipseşte,

la toţi pofta potoleşte

şi-i trezeşte din beţii

Peste tot, la cununii.

Zefliii-s animatori,

chiar de sunt doar amatori,

ei sunt sarea şi piperul,

dacă nu le piere flerul.

Iar ciorba e destinată,

ca să fie consumată,

a doua zi de dimineaţă

pentru „dres”, c-aşa-i în viaţă.

Nu la ciorapi m-am  referit,

ci la ciorba ce-am gătit!

Ciorba asta de potroace

este cea ce te reface

nu pe tine neapărat,

ci pe cel ce s-a-mbătat.

Ea e leac adevărat,

chiar de medici indicat.

Vorba să n-o mai lungim,

uite cum o pregătim!

Faceţi socoteala bine,

s-ajungă la oricine,

fiindcă e revigorantă,

daca e puţin picantă.

Ţinand cont că-i sărbătoare

şi nunta-i destul de mare,

luaţi o oală-ncăpătoare,

s-ajungă la fiecare

câte-o porţie babană,

pentru fiece persoană.

Puneţi în ea măruntaie

de pasăre, nu de oaie,

tocaţi mărunt zarzavat:

ceapă, morcov, păstârnac,

pătrunjel, ţelină, orez şi apă neapărat,

iar  peste oală puneţi capac.

Le fierbeţi aproape-o oră,

Pân’ trag nuntaşii o horă.

După ce sunt fierte toate,

puneţi şi  rosii  tocate,

roşie să fie ciorba,

să-i meargă în lume vorba,

că e nu doar arătoasă,

dar e cea mai sănătoasă,

Mmm ….şi foarte savuroasă.

Zeama de varză murată

trebuie fiartă, strecurată,

după gust adăugaţi,

ca să nu o prea săraţi.

Ciorba are vitamine

şi multe enzime conţine,

ciorba-i  la mare-nălţime,

conţine şi minerale

şi toate sunt naturale.

Acum vă spun un secret,

celor ce să slăbiţi doriţi,

de-o serviţi, precis slăbiţi,

supăraţi n-o să mai fiţi!

Şi –acum, toţi, veniţi încoace,

că-i gata ciorba de potroace!

Aoleu, ciorba nu-i gata,

trebuie s-o guste fata,

îi lipsesc aromele,

ce garnisesc ciorbele.

În sfârşit, tocaţi verdeaţa,

ca  să-i daţi la ciorbă faţa,

ca să fie aspectoasă,

aromată şi gustoasă.

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterby feather

Despre Iuliana CIUBUC

M-am nascut in Alba Iulia, la 21 sept 1949. Sunt absolventa a Facultatii de Fizica si Chimie din Universitatea Bucuresti, promotia 1971. Am fost profesoara de fizica si chimie timp de 49 de ani, cea mai mare parte a vietii in Busteni. Am fost si director de scoala in perioada 1990-2008. Din 2009 pana 2020 am organizat in Busteni in fiecare an Festivalul de Literatura pentru Copii si Tineret al Filialei Bucuresti de Literatura pentru Copii si Tineret din USR, presedinte, scriitor, Victor Gh. Stan, perioada in care au fost descoperite foarte multe talente literare, multi ajungand chiar membri USR. Am debutat in 2014 cu Teatru scolar in versuri-scenete stiitifico -umoristice, la Revista Apolon Junior, coordonata de diplomatul George Calin si am lansat primul volum "Teatru Scolar"-editura MiniEd-Iasi -2015. De atunci am publicat permanet atat in diverse antologii, cat si volume in calitate de autor si in diverse reviste din tara si din strainatate. Colaborez de multi ani si cu dna Ziarist si scriitor Ligya Diaconescu director revista internationala Romano-Canado-Americana STARPRESS, careia ii datorez toata sustinerea , promovarea mea din punct de vedere literar, precum si propunerea si recomandarea de a fi inclusa in Liga Scriitorilor Romani si aprobata de dl scriitor Al. Florin Tene. Le sunt recunosctoare tuturor. Multumesc si dlui Gheorghe Stroia, pentru generozitatea de a ma primi in familia "Armonii Culturale" si de a-mi oferi acest spatii pentru a-mi promova creatiile literare!