Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » AUTORI » Profil de AUTOR » Colonelul gorjean Gigi Bușe a împlinit zece ani de activitate jurnalistică

Colonelul gorjean Gigi Bușe a împlinit zece ani de activitate jurnalistică

În luna ce tocmai s-a încheiat, unul dintre oamenii de presă gorjeni foarte activi și prezenți la mai toate evenimentele cultural-istorice locale precum și la evenimentele de interes public, a împlinit un deceniu de activitate jurnalistică. Este vorba despre colonelul Gigi Bușe, care s-a remarcat prin acribia cu care a realizat actul de presă și modul de reflectare detaliată, în articolele sale publicate atât în presa locală cât și cea națională, a acțiunilor sau evenimentelor la care a participat.

Totodată,  prin publicarea câtorva volume de mare interes, Gigi Bușe s-a dovedit a fi și un excelent cercetător și scriitor.

Folosim acest prilej pentru a ne referi în cele ce urmează, pe de o parte la activitatea publicistică a jurnalistului Gigi Bușe, iar pe de altă parte la cărțile publicate de domnia sa. De remarcat faptul că Gigi Bușe reușește să-și pună în valoare aceste abilități, după o intensă și bogată activitate profesională ca ofițer al Armatei Române.

Activitatea publicistică

Debutul publicistic al ofițerului de geniu Gigi Bușe s-a produs, oficial, în luna martie 2015, odată cu publicarea primului număr al revistei de cultură și educație patriotică ”Gorjul Eroic”, editată de către Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj „Tudor Vladimirescu” (A.N.C.E. „R.M.” Gorj „T.V.”). La acel moment, revista „Gorjul Eroic” avea următoarea redacție: col. (r.) dr. ing. Walter Loga – director;  prof. Andrei Popete-Pătrașcu – editor coordonator, iar echipa redacțională era formată din lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, lt. col. (r.) Ovidiu-Gabriel Ghindă, col. (rtr.) Ion Gociu, mr. (r.) Constantin Retezeanu, prof. Ion Pința și prof. Grigore Haidău. „Filiala Județului Gorj a Asociației Naționale Cultul Eroilor”; „În memoriam – Ecaterina Teodoroiu (1894 – 1917)”; „Ordinul Steaua României”; „Activitatea Cercurilor Cultul Eroilor”.

De subliniat faptul că începând cu numărul doi al revistei mai sus menționate, publicat în anul 2016,  lt. col. (r.) Gigi Bușe devine redactorul-șef și realizatorul acesteia, activități de care se ocupă și în prezent.

După debutul său publicistic în revista „Gorjul Eroic”, în anul următor, Gigi Bușe debutează și în cotidianul local „Gorjeanul”, ediția din 31 martie 2016, cu articolul „Asociația Națională Cultul Eroilor «Regina Maria» – Filiala Gorj, la ora bilanțului”. Până atunci, materialele întocmite le trimitea la redacția ziarului, iar redactorul-șef le repartiza unui redactor al ziarului care-l publica sub semnătură proprie. Din an în an articolele publicate se înmulțeau și de atunci și până în prezent jurnalistul Gigi Bușe a publicat zeci de articole, repartizate pe ani astfel: 2016 – 5 articole, 2017 – 4 articole, 2018 -15 articole, 2019 – 23 articole, 2020 – 36 articole, 2021 – 46 articole, 2022 – 42 articole, 2023 – 101 articole și în anul 2024 a publicat 81 de articole.

Colaborarea cu publicațiile locale și regionale a jurnalistului Gigi Bușe se extinde în anul 2018, când este cooptat în redacția publicației online „Universul Olteniei”, de către fondatorul acesteia, jurnalistul Ion Cilică-Deaconu, și în care debutează cu articolul „A.N.C.E.R.M. Gorj la ora bilanțului în 2018”, publicat în ediția din  23 martie, 2018.

Col. (r.) Gigi Bușe se dedică total publicației „Universul Olteniei”, ceea ce face ca în anul 2021, după retragerea redactorului-șef al acesteia, din motive de sănătate, să fie numit în locul acestuia, responsabilitate pe care o exercită și în prezent. În această perioadă de timp, domnul Gigi Bușe a avut posibilitatea să dea frâu liber talentului său jurnalistic și să publice sute de articole. Dacă în primul an a publicat dar 18 articole, numărul acestora a crescut an de an, astfel: 2019 – 55 de articole; 2020 – 118 articole; 2021 – 490 de articole, 2022 – 601 articole; 2023 – 444 articole și în anul 2024 – 518 articole.

De remarcat și faptul că în august 2019, directorul ziarului județean „Informația de Strehaia” din Mehedinți, jurnalistul Vasile Vulpașu, îi propune lui Gigi Bușe să devină „Director al Departamentului Cultul Eroilor” al acestei publicații, cu apariții lunare. Gigi Bușe acceptă provocarea și publică primul său articol în numărul din 17 august 2019, intitulat „Prezentarea Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” (A.N.C.E.„R.M.”). De atunci publică cu regularitate ca „Director al Departamentului Cultul Eroilor” al ziarului județean „Informația de Strehaia”.

În anul 2024, Gigi Bușe a devenit redactor-șef și la publicația online „Universul” cu răspândire națională, publicație reactivată de inimosul jurnalist și director Ion Cilică-Deaconu. Debutul său la această publicație s-a realizat în ediția de duminică, 8 septembrie 2024, cu articolul „Început de toamnă bogată în evenimente culturale în capitala Gorjului”. De remarcat faptul că în cele patru luni rămase până la sfârșitul anului respectiv, domnul Gigi Bușe a publicat 190 de articole.

În cei zece ani de activitate jurnalistică domnul colonel Gigi Bușe a mai publicat, sporadic și în alte ziare zi reviste, ca: revistele „Rezerva Oștirii Gorjene” și „Hohote”, și ziarele „Curierul de Vâlcea”, „Presa liberă online”,Vertical”, „Obiectiv Mehedințean”, „Oglinda Gorjului”,Magazin Critic” și „Tribuna Olteniei”.

Un pas important în cariera jurnalistică a domnului colonel Gigi Bușe a fost primirea sa în rândul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, în iulie 2020, ca membru asociat.

De subliniat și faptul că, din anul 2015, domnul colonel Gigi Bușe este și administratorul paginii de Facebook „Cultul Eroilor Gorj” unde publică toate activitățile desfășurate de Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria” – Filiala Județului Gorj „Tudor Vladimirescu” (A.N.C.E. „R.M.” Gorj „T.V.”).

Cărți scrise și publicate de jurnalistul Gigi Bușe

Pe lângă intensa activitate jurnalistică, domnul Gigi Bușe este și autor de carte. Împreună cu domnii colonei (rtr.) Ion Bărbulescu și Constantin Pănoiu și fratele său, lt. col. (r.) Nicolae Bușe a realizat monografia Filialei Județene Gorj „General Ioan Culcer” a ANCMRR, intitulată  Gorjeni la datorie” (vol. 1, Editura Măiastra, Târgu Jiu, sept. 2008 la Tipografia Prod Com Târgu Jiu). Cel de-al doilea volum al lucrării menționate a fost scris doar de frații Bușe, fiind publicat la aceeași tipografie în 20 aprilie 2011.

De asemenea Gigi Bușe este coautor, alături de scriitorii Ion Mocioi, Florian Văideianu și col. (r.)  Walter Loga, a volumului monografic al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj „Tudor Vladimirescu” intitulat „Gorjul Eroic – cartea de aur”, vol. 1 (584 pagini), apărut tot la Tipografia Prod Com Târgu Jiu și publicat în martie 2020.

Un alt volum publicat de Gigi Bușe este intitulat Veteranul de război, plutonier (rtr.) Bușe C. Gheorghe, tatăl meu, eroul meu – Povestiri din război”, ca un omagiu adus tatălui său. Lucrarea a fost publicată în noiembrie 2022 cu sprijinul Tipografiei PIM Iași și a Primăriei și Consiliului Local Polovragi. Anterior apariției, cărții, autorul a publicat-o în 18 episoade în „Universul Olteniei” și „Gorjeanul”.

De asemenea, cu prilejul „Zilei Mondiale a Dicționarului”, pe data de 16 octombrie 2023, la Biblioteca Județeană Gorj „Christian Tell” din Târgu Jiu, scriitorul Gheorghe Bușe a lansat primele dicționare de arhaisme și regionalisme din Gorj, scrise de el și fiica sa cea mică, Izabela Dorina Burcea (după căsătorie). Cele două dicționare se intitulează „Dicționarul de arhaisme și regionalisme din Gorj” (880 pag. în 2 volume) și „Dicționarul de regionalisme din Gorj” (440 pag.), lucrări ce au necesitat un mare volum de muncă, demarată în anul 2017.

În cele ce urmează, apreciem oportun a reține și câteva informații biografice despre prolificul jurnalist și scriitor Gigi Bușe, numele sub care domnia sa semnează articolele publicate.

Gheorghe Ghe. Bușe s-a născut la data de 27 aprilie 1957 în satul Racovița, comuna Polovragi, județul Gorj, fiind primul copil al Elenei și Gheorghe C. Bușe – veteran de război (plt. rtr.). Urmează cursurile Școlii primare din satul natal (1964-1968) iar apoi clasele V-VIII la Școala Generală Polovragi, județul Gorj (1968-1972).

În vara anului 1972 susține examen de admitere la Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, unde este admis și al cărui absolvent devine în anul 1976.

Apoi, în perioada 1976-1979, Gheorghe Bușe urmează cursurile Școlii Militare de Ofițeri Activi de Geniu din Râmnicu-Vâlcea, iar la 19 august 1979 este avansat la gradul de locotenent de geniu.

După absolvire, devine ofițer activ în Armata Română, fiind repartizat, la cerere, direct în Economia Națională – la Direcția de Lucrări Miniere Gorj, Detașamentul de Construcții din Rovinari, județul Gorj, care executa lucrări în bazinul minier Rovinari și unde a desfășurat activități specifice mineritului de suprafață și subteran până la începutul anului 1990 când militarii au fost retrași din activitățile economice.

În acest interval de timp, domnul Gheorghe Bușe a urmat un curs de specializare de ”cercetare de geniu” (1980-1981), la Timișoara și un curs de comandanți de companie (1984), la Cernica. În anii următori ofițerul Gheorghe Bușe îndeplinește funcțiile de ajutor șef geniu la Regimentul din Plenița dar cu detașare la unitatea militară de la Rovinari (1986-1990), după care este numit șef de geniu de regiment la Brigada de Artilerie Antiaeriană din Târgu Jiu (1990-1991), iar din 1991 și până la 29 decembrie 2001, a lucrat în Biroul Operații și Pregătire de Luptă al Brigăzii.

După restructurarea Brigăzii de la Târgu Jiu, maiorul Gheorghe Bușe este numit ofițer de întreținere, reparații și exploatare la o unitate militară din Târgoviște, iar la începutul anului 2002, pe 31 ianuarie 2002, ofițerul de doar 45 de ani, Gheorghe Bușe este trecut în rezervă și pensionat, ca urmare a proceselor de reorganizare a structurilor Armatei Române.
După ieșirea la pensie, ofițerul în rezervă Gheorghe Bușe activează în cadrul Filialei Gorj a A.N.C.M.R.R, fiind secretar executiv al acesteia timp de șapte ani, iar din 10 iulie 2014 este secretar executiv al Filialei Gorj „Tudor Vladimirescu” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, calitate în care se ocupă de organizarea multiplelor evenimente ale asociației și de administrarea site-ului „Cultul Eroilor Gorj”.

Iar în ultimul deceniu, Gheorghe Bușe a devenit un jurnalist redutabil, la a cărei activitate ne-am referit în prima parte a acestei scrieri.

Mai menționăm faptul că pentru tot ceea ce a făcut pentru Armata Română, „În semn de apreciere a rezultatelor remarcabile obținute în timpul serviciului militar, precum și pentru promovarea imaginii Armatei României” și în perioada de pensionar, ofițerului Gheorghe Bușe i-a fost acordată, în data de 25.10.2020, cu prilejul Zilei Armatei, Emblema de Merit „Rezerva Armatei României” clasa a II-a, de către Șeful Statului Major al Apărării,  G-ral. lt. Daniel Petrescu,  iar în anul următor a fost avansat la gradul de colonel.

În final, mai subliniem și faptul că jurnalistul și scriitorul Gigi Bușe este și un nelipsit participant la evenimentele organizate de către Asociația Cercetărilor și Autorilor de Carte Gorjeni „Al. D. Șerban” Târgu Jiu, iar noi folosim acest prilej de marcare a unui deceniu de activitate jurnalistică prodigioasă desfășurată de către domnia sa, pentru a-i adresa felicitări și a-i ura sănătate și succes deplin în materializarea viitoarelor sale proiecte jurnalistice și scriitoricești.

dr. Victor Troacă

Președinte, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni

 

 

Facebooktwitterby feather

Despre TROACĂ Victor

Născut la 28 septembrie 1959, în satul Motru Sec, comuna Călugăreni, actualmente comuna Padeș, județul Gorj. Absolvent al Școlii generale din localitatea natală (1974), al Liceului Economic și de Drept Administrativ din Târgu Jiu (1978) și al Facultății Finanțe-Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice București (1983). Doctor în științe economice al instituției de învățământ superior absolvite. Lucrează peste 36 de ani în domeniul bancar și este cadru didactic, de-al lungul timpului, la mai multe instituții de învățământ mediu și universitar din Târgu Jiu și București. Autor sau coordonator a peste 25 de cărți de specialitate, cursuri universitare și lucrări aplicative și peste 100 de articole și studii de cercetare științifică publicate în reviste de specialitate sau volumele unor conferințe științifice, în țară și străinătate. Acomodat cu scrisul, se apleacă din ce în ce mai mult asupra unor studii, etnografice, istorice și a literaturii. Este membru fondator al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”A. D. Șerban” Târgu Jiu, iar din anul 2011 devine președintele acesteia, calitate în care organizează diverse evenimente specifice, scrie cronici literare și recenzii de carte și se ocupă de promovarea scriitorilor locali, dar nu numai. Din anul 2012 este membru al Societății de Gestiune a Drepturilor de Autor ”OperaScrisă.Ro”. Din anul 2017 începe să publice în revista ”Confluențe literare”. Este inițiator, fondator și director al revistei de literatură, arte și istorie culturală ”Spicon” editată de Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. Doru Șerban” din Târgu-Jiu și locuiește în Târgu-Jiu. Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Opera: 1. ”Monografia Băncii de Investiții Târgu Jiu”, Banca de Investiții, Târgu Jiu, 1990; 2.”Târgu Jiu – 600. Repere de ieri și de azi” (colaborator), Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2006; 3. ”Motru Sec – Studiu istoric și etnografic”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2006; 4. ”Aduceri aminte – după 30 de ani”, Tipog. Darcom Târgu Jiu, 2008, 5. ”La izvorul Motrului – culegere de versuri de ieri și de azi”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2008; 6. ”Motrișor – cântec de dor”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2010; 7. ”Al. D. Șerban – Viață și destin cultural”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2010; 8. ”Omagiu aniversar – 65 de ani de la nașterea scriitorului Alexandru Doru Șerban”- coordonator, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2014; 9. ”Conacele motrișorenilor”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2016; 10. ”Conacele motrișorenilor - ebook” Editura Digitală București, 2016; 11. ”Mișcarea rotariană – în județul Gorj”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2017; 12. ”Anotimpurile copilăriei. Jurnalul anului 1973” – Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2018. 13. ”Rotary Club Târgu-Jiu. Două decenii de activitate, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, ed. I - 2021; ed. II - 2022; 14. ”Profiluri de autori. Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni - Al. D. Șerban, Târgu-Jiu, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2022; 15. ”Ion Sanda – profesor, om de cultură și poet gorjean”, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2023. 16. ”Alexandru Doru Șerban - 75 de ani de la naștere”, Tipog. ProdCom Târgu Jiu, 2023; 17. ”Omagiu: Colonel (rtr) Florea Pasăre - veteran de război”, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni, Târgu Jiu, 2024; 18. ”Monografia comunei Țânțăreni, județul Gorj”, coautor, coord., Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2024; 19. ”Aniversare: Ion Trancău - profesor și critic literar la 85 de ani”, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni, Târgu Jiu, 2024; 20. ”Aniversare: Dumitru-Doru V. Fometescu - medic, poet și om de cultură gorjean -a 75 de ani”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2024; 21. ”Omagiu: Printre eroii de război ai comunei Padeș, județul Gorj”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2024; 22. ”Pe firul vieții. Incursiune autobiografică - 65”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2024;

Parerea ta...

You must be logged in to post a comment.