Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » Comunicat pentru presă privind Festivalul – Concurs Coral Internațional pentru Tineret Gavriil Musicescu, Iași, ediția a III-a, 1-7 iulie 2015

Comunicat pentru presă privind Festivalul – Concurs Coral Internațional pentru Tineret Gavriil Musicescu, Iași, ediția a III-a, 1-7 iulie 2015

Asociația „Iubire și Încredere”, cunoscută publicului ieșean și nu numai pentru activitatea sa pe plan cultural dar și social, demarează în Capitala Moldovei, un adevărat maraton cultural în perioada 1 – 7 iulie 2015.

Sub numele marelui compozitor ieșean Gavriil Musicescu, Asociația Iubire și Încredere organizează Festivalul – Concurs Coral Internațional pentru Tineret Gavriil Musicescu, ediția a III-a.

Pe parcursul celor șapte zile coruri de tineri, coruri consacrate, personalități din viața muzicală, vor fi la Iași ca să ne încânte. Capul de afiș va fi ținut de formații corale, de renume internațional precum: Corul Naţional de Cameră MADRIGAL, dirijat de către Anna Ungureanu, Corul de cameră PRELUDIU, condus de către maestrul Voicu Enăchescu, CORUL DE COPII RADIO Bucureşti, dirijat de către Voicu Popescu, Corul psaltic TRONOS al Patriarhiei Române, condus de către Protopsalt Arhidiacon Mihail Bucă, Corala CANTORES AMICITIAE, dirijată de către Prof. Univ. Dr. Nicolae Gâscă alături de Grupul psaltic BYZANTION, condus de către Asistent Drd. Adrian Sârbu.

Pentru că este un Festival – Concurs, participanții care provin din România, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria și Grecia, se vor prezenta în cadrul a cinci secțiuni: Secţiunea de concurs Coruri de Licee cu profil muzical şi Seminarii Teologice, Secţiunea de concurs Formaţii de muzică psaltică, Secţiunea de concurs Coruri ale Universităţilor de Muzică şi Facultăţilor de Teologie, Secţiunea de Concurs Coruri de tineri amatori și Secţiunea de concurs Coruri de copii CANTUS MUNDI.

Festivalul se va deschide în ziua de 1 iulie 2015 la ora 18.30, în cadrul slujbei de vecernie la Biserica Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt din Iaşi, aflată în str. Aleea Rozelor, nr. 7C. Tot aici în ziua de cinstire a Sfântului Ștefan Cel Mare, doi iulie, va avea loc un concert de muzică bizantină la care vor participa concurenții de la Secțiunea psaltică. Ziua de trei iulie va debuta cu o lansare de carte – „Athos. Însemnările netăcutelor cărări”, scrisă de Alexandru Rădescu. Seara se va încheia cu două concerte după cum urmează: la Muzeul Unirii și în Grădina Publică a Complexului Palas din Iaşi.

Manifestările culturale se vor desfășura și în ziua de patru iulie când va avea loc o adevărată suită de concerte corale: la câteva centre pentru bătrâni şi copii, începând cu ora 11:00, la ora 19.00 – Concert coral extraordinar în Parcul Copou Iaşi, unde vor cânta Corul Naţional de Cameră MADRIGAL şi Proiectul CANTUS MUNDI, alături de coruri de copii din mai multe țări. Finalul serii, va fi încununat de vocile copiilor din corul Radio, Bucureşti.

Duminică cinci iulie, Festivalul va ajunge în apogeul desfășurării. Un adevărat maraton de  10 concerte corale, ce vor avea loc la tot atâtea biserici ortodoxe cunoscute, din Iaşi.

Seara va fi încununată de Gala Festivalului – Concurs Coral Internațional pentru Tineret Gavriil Musicescu. Pe scena Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi, vor urca corurile laureate ale Festivalului de la cele cinci secţiuni de concurs, alături de invitaţi de onoare: Corul Naţional de Cameră MADRIGAL, Corul de Cameră PRELUDIU, CORUL DE COPII RADIO Bucureşti, Corul psaltic TRONOS al Catedralei Patriarhale din București, Corala CANTORES AMICITIAE şi grupul psaltic BYZANTION.

Momentele petrecute în Sala Mare a Teatrului Naţional, vor fi transmise în direct pe TVR Iaşi şi TVR+.

Ultima zi de Festival – șase iulie, va încheia manifestările culturale dedicate muzicii, cu o conferinţă de presă şi cu dezbateri pe teme culturale de interes public. Participanţii vor fi oameni de cultură din Iaşi, autorităţi publice locale din diferite instituţii ale Iaşului, dirijori ai corurilor participante în cadrul Festivalului Coral Gavriil Musicescu.

Cu acest prilej la Iași vor fi prezente mai multe personalități de talie internațională din viața culturală muzicală: Andrea Angelini din Italia, membru al Federaţiei Internaţionale de Muzică Corală, Maestrul Voicu Enăchescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale Corale din România, Prof. Univ. Aetopoulos Antonios de la  Universitatea de Muzică din Atena – Grecia, Prof. Univ. Dr. Mstyslav Yurcenko de la Universitatea Naţională Boris Grincenko –  Kiev, Dirijor Voicu Popescu, Corul de Copii Radio Bucureşti, Prof. Univ. Dr. Ioan Golcea de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti și Prof. Univ. Dr. Nicolae Gheorghiţă de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

Cu un număr total de participanți la Festival de aproximativ 1200 persoane din ţară şi străinătate, Festivalul – Concurs Coral Internațional pentru Tineret Gavriil Musicescu de la Iași, se dorește un pas important în candidatura orașului nostru la titulatura de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

Facebooktwitterby feather