Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » CRISTIAN MLADIN: Libertatea ca un fel de a fi (recenzie la romanul POVARA LIBERTĂȚII de ALEXANDRU CHIȘ)

CRISTIAN MLADIN: Libertatea ca un fel de a fi (recenzie la romanul POVARA LIBERTĂȚII de ALEXANDRU CHIȘ)

Citind cu atenție textul romanului lui Alexandru Chiș, lectorul este transpus uneori subtil, alteori profund, în mijlocul evenimentelor lui Decembrie 1989 dar și perioadei premergătoare acestuia.

Autorul face un exercițiu de a fi sincer cu sine însăși, rememorând clipe de mare intensitate, văzute prin prisma unui  militar, iar prea-plinul sufletului se revarsă astfel pe imaculata hârtie, ca un katharsis izbăvitor.

Prins între două lumi, cea a datoriei militare și cea a eu-lui interior, soldatul este pus față în față cu un paradox: de a încălca jurământul militar sau de a asculta glasul inimii. Roman-fluviu, ,,Povara libertății” este împărțit în două părți distincte, respectiv 97 de capitole, urmând firul epic al evenimentelor Revoluției propriu-zise în paralel cu trăirile personale, tulburătoare prin veridicitatea și tăria de caracter a personajelor.

Majoritatea actanților din roman capătă nume conspirative, dar care sunt ușor recognoscibile pentru cei ce caută în arhive. Maiorii Murad, Săcel sau Bălan se constituie în portrete umane ce sunt revelate pas cu pas prin prisma personalității și caracterului lor.

Factori de decizie, adesea puși în fața unor condiții greu acceptabile, personajele lui Alexandru Chiș execută un exercițiu de echilibru pe o sârmă întinsă la mare înalțime și fără plasă de siguranță în eventualitatea unui eșec.

Conștienți de consecințele acțiunilor lor, personajele descrise în roman caută să ia deciziile cele mai bune în dificilele condiții în care sunt propulsate.

Îngerii păzitori ne sunt alături în momente-cheie, atunci când povestea vieții ne este amenințată. Cufundată într-un somn adânc decenii la rând, România s-a trezit la viață în Decembrie 1989. Etapele premergătoare unei diversiuni clasice, prin infiltrarea de elemente diversioniste, implicarea externă , având ca scop fărâmițarea țării, nu și-au atins totuși scopul, pentru faptul că dragostea de țară și dorința de schimbare au fost dezideratele care au scos în stradă atâtea mii de români, revendicându-și țara.

Dictatura prelungită și dusă în extrem a lui ,,Tăbăcescu” a dus la declanșarea unei revolte generalizate, culminând cu preluarea puterii de către ,,Iscusitu”. Caracterul riguros al militarului este ușor de recunoscut în scriitura lui Alexandru Chiș, urmărindu-se respectarea adevărului istoric, atât de mult căutat de noi toți.

În subsidiar însă, firul epic al romanului se divide, prin descoperirea omului de lângă noi, omul simplu, care este, de facto, factorul majoritar care a dus la ieșirea din regimul comunist al țării.

Prin Alex și Luminița, ne retrăim adolescența iar fiorul dragostei este motivul pentru care entuziasmul și fericirea se materializează în lucruri minunate.

Autorul surprinde cu finețe multiplele treceri prin diverse stări ale personajelor, viața de zi cu zi a acelor ani, pentru unii retrăită, pentru alții abia descoperită, fiind un flash-back și o întoarcere în trecut pentru a putea înțelege și aprecia libertatea de acum.

Pașii spre lumină, chiar dacă sunt mici, se îndreaptă spre a re-așeza pe făgașul normalitații lucruri care fac parte din trecutul nostru. Cuvântul iartă, mângâie și nu în ultimul rând explică, iar Demiurgul se sustituie făuritorului de povești pentru a capacita Divinul din noi prin iubire, aducere-aminte și iertare.

 

MLADIN CRISTIAN

 

Curicullum Vitae literar   Mladin Cristian

Sunt absolvent al Şcolii Populare de Artă Arad, secţia Actorie la clasa actriţei Oltea Blaga. Am participat în calitate de invitat în cadrul unor emisiuni culturale și sportive la Radio JoyFm, Radio Zestrea, RadioRomânia Actualități, Tv Arad și WestTV.

Am colaborat cu Cenaclul ,,Lucian Emandi” din Pecica prin punerea în scena a piesei ,,V-o dă Vodă”, colaborând la acest proiect cu actorii Ovidiu Ghiniţa şi Zoltan Lovas.

Din punct de vedere literar am început să scriu începând cu anul 2012 editoriale social- economice în ziarele Business Adviser şi Business Point, ziare cu acoperire naţională.

Am apărut alături de alţi autori din ţară în Antologia ,,Prieteniei” vol.I și III, Antologia ,,Ut sis populus”, Antologia ,,Amintiri de secol XX”, ,,Întomnarea cuvântului “,Antologia ,,Tu-carte deschisă” a grupului omonim.

Latura artistică a prins aripi prin publicarea de poezii, eseuri și proză pe diferite reviste, site-uri literare și culturale:,,Stindard”, ,, Agora literară”, ,,Zborul”, ,, Tu-carte deschisă” ,,Foaia Culturală Gutenberg”, ,,Rusidava Culturală”, ,,Cervantes-Inspirescu”, ,,Liga Scriitorilor din România”, Cenaclul ,,Prietenia”, Cenaclul ,,Luceafărul Arădean”, ,,E-Creator”, ,,Litera 13”, ,,Literaturitate.ro”, ,,Însemne culturale”, ,,Confluențe literare”, Revista de cultură ,,Glasul litereror” , ,, Sintagme literare”, ,, Arte”.etc.

Volume de autor:

,, Umbre în lumină “ poezii, Editura Grinta Cluj Napoca 2018

Volume în colaborare:

,, Cubul cu cincu fețe”roman, Editura Inspirescu , București,2019

Premii

Concursul International ,,Sub stindardul tricolor”2019  -Premiul I sectiunea proza

Concursul literar ,, Visul inimii”2019 Premiul I sectiunea proză

Concursul literar ,, Odiseea cuvintelor” 2019 Premiul doi secțiunea proză , Premiul doi secțiunea eseu.

Concursul literar ,, Elogiu iubirii” 2019 Mențiune I.

Festival Concurs ,, Vis de Toamna” Premiul ,, Ioan Flora”

Concursul literar ,, Elogiu iubirii” 2020 Premiul III

 

Facebooktwitterby feather